Idag blir det fiskrecept här på bloggen! Om du följer vår blogg vet du säkert att vi lagar och äter väldigt mycket fisk. Ibland får vi frågor om varför vi äter så mycket fisk, om det inte blir enformigt och om det inte blir dyrt. Idag försöker vi vara på det!
Vi delar också med oss av alla de fiskrecept Peter lagt ut på Youtube, och som vi ännu inte hunnit visa här på bloggen. Berätta gärna om du har något favoritrecept på fisk som du brukar laga!
Innehållsförteckning
Varför äta mycket fisk?
Vi äter mycket fisk för att vi tycker att det är gott, och för att vi tycker att man blir lagom mätt och nöjd. Sedan är det ju nyttigt också! Fisk är en källa till selen, jod, protein, vitamin D och vitamin B12, och feta fiskar är våra enda källor till omega-3-fetterna DHA och EPA, som kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdom.
För att fisken i våra vatten inte ska bli utfiskad ska man kanske inte enbart äta fisk, men det är åtminstone hållbart att äta fisk två – tre gånger i veckan (här fuskar vi och äter mer) och man kan välja miljömärkt fisk. Dessutom är det bra att variera mellan olika sorter för att sprida belastningen mellan olika arter.
Blir det inte enformigt att äta fisk ofta?
Vi tycker absolut inte att det är enformigt att äta fisk ofta! Då kan man ju lika gärna undra om det inte är enformigt att äta kött ofta? Det finns massor av olika fiskar och oändligt med recept. Vi blir gärna inspirerade under våra resor, och lagar sedan fiskrätter som vi provat utomlands. Sedan äter vi ju inte enbart fisk. Vi varierar både med kött och vegetariskt.
Är det inte dyrt att äta fisk?
Fisk kan vara dyrt ibland, men vi håller ändå inte med om att det alltid måste vara dyrt att äta fisk. Vi tittar alltid på priserna och väljer den fisk som råkar ha ett bra pris just den veckan. Oftast köper vi mer än vi behöver, delar upp i portionsbitar och lägger in i frysen.
Om en måltid blir dyr eller inte beror ju också mycket på tillbehören. En portion fisk är 125-150 gram per person och om man kompletterar det med billiga tillbehör som ris eller rotfrukter, behöver det inte bli så dyrt.
Fem Fiskrecept för inspiration
Peter gillar att laga mat och sprutar ur sig korta receptfilmer som han lägger ut på Youtube. Här kommer de fiskrecept som vi ännu inte hunnit visa här på boggen. Vill du vara säker på att få både recept och reseinspiration framöver kan du se till att följa vår Youtubekanal.
1. Makrillfilé i sås med smak av dill
När jag (Helena) var liten åt vi ofta makrill på somrarna. Vi köpte den färsk på västkusten, där vi hade sommarstuga, och mamma lagade den hel och fylld med dill. Peter har modifierat receptet och fileat fisken, men behållit grundsmakerna med mycket dill.
2. Lubbfilé med skirat smör
Lubb är en fisk som är väldigt fast i köttet och nästan påminner om hummer i konsistensen. Här har vi serverat den med kokt potatis och skirat smör.
3. Pasta Vongole
Pasta Vongole är en riktig favorit, som påminner om semestrar söderöver.
4. Hel seabream i ugn
Seabream (eller dorada/dourada) är en fisk som är populär i Medelhavsländerna, och som har ett fantastiskt gott vitt kött.
5. Fisksoppa med saffran
Ibland är det himla praktiskt att fuska lite! I den här fisksoppan utgår vi från en färdig soppa, och sedan lägger vi till allt möjligt gott…
Steve säger:
Tack för tipsen. Vi äter fisk en gång i veckan, oftast på söndagar. Torsk är vanligast förekommande. Min absoluta favorit är fjällröding som jag fiskade mycket i min ungdom. Den är tyvärr svår att få tag på här nere.
26 november 2017 — 7:08
Helena säger:
Både torsk och röding är gott! Vanlig röding finns i butikerna här, men jag antar att det knappast är fjällröding …
26 november 2017 — 13:42
Lena - gott för själen säger:
Hehe, makrillfilé, nyttigt som fan! 🙂 Ja, det är ju det. Jisses vad snabbt du kan laga maten, Peter. Jag hinner inte ens tänka så snabbt 😉
Ha en fin söndag!
Kram Lena
26 november 2017 — 7:11
Helena säger:
Ja, makrill är ju nyttigt! Och dessutom gott 🙂 Och ja haha, han har anpassat filmerna efter de snabba formaten på Instagram … men det går att pausa 😉
26 november 2017 — 13:44
Laila MA - Rundt ekvator säger:
Gode tips. Her vil jeg prøve flere 🙂
26 november 2017 — 7:49
Helena säger:
Kul att du gillar tipsen Laila Ma!
26 november 2017 — 13:44
Kenneth Risberg säger:
Tackar för dom tipsen, bara att gå till fiskdisken. Har provat ett tidigare recept på kräftsoppan som blev toppen bra och jag hade soppa i flera dagar.
Kul att prova olika fisksorter och inte bara lax.
Härligt att se vattnet utanför köksfönstret när Peter står och tillreder fiskrätter.
26 november 2017 — 8:06
Helena säger:
Kul att du provade kräftsoppan och blev nöjd! Vi gillar den för den blir god, och är ändå hyfsat enkel att göra. Och ja, det är fantastiskt att ha vattnet utanför när man lagar mat! 🙂
26 november 2017 — 13:45
Lennart säger:
Fisk är gott o nyttigt!
26 november 2017 — 8:44
Helena säger:
Kan bara hålla med 🙂
26 november 2017 — 13:45
Nils-Åke säger:
Som jag berättat tidigare så gillar vi fisk och äter mycket av det.
Gilla att röka fisk.
26 november 2017 — 10:00
Helena säger:
Håller med om att rökt fisk är väldigt gott, även om vi inte äter det så ofta.
26 november 2017 — 13:46
Ditte säger:
Kul med alla recept och det går ju fint att ta den fisk en gillar. Just makrill är ingen favorit hos oss. Torskrygg, mälargös, hälleflundra och sjötunga är favoriter och lax som inte är från Östersjön. Skaldjur i alla former också. Olika fisksoppor lagar jag också.
Kul med Peters alla recept och visst är det roligt att ”skapa”.
Här i Torrevieja har vi mycket god och pinfärsk fisk att tillgå så visst blir det en del. Och skaldjur förstås. Mängder av olika musslor finns så ”pasta vongole” i olika varianter äter vi med glädje
26 november 2017 — 12:30
Helena säger:
Jag förstår att det finns gott om färsk och fin fisk i era trakter! Härligt att njuta av! 🙂
26 november 2017 — 13:47
Kattis säger:
Tackar för tipsen, älskar goda fiskrätter och äter också fisk rätt ofta. Men oftast är det kyckling som gäller hos oss!?
26 november 2017 — 16:17
Helena säger:
Kyckling är ju praktiskt vardagsmat också! Vi äter också kyckling ibland, och varierar ibland med kalkon 🙂
26 november 2017 — 19:33
BP säger:
Filmsnuttarna är härliga!!! Har ju sagt det förut – Peter borde få sitt eget matlagningsprogram på tv. Å så duktig han är att filéa makrillen. Det har jag aldrig lyckats med. Ber alltid personalen på ICA att göra det. Makrill är ju en av de nyttigaste fiskarna som finns sägs det, men den fisken är inte en av mina favon, inte ens rökt. Min man däremot älskar makrill.
Mina favon här är onekligen sopporna och seabream såklart. Seabream kan man även laga i stekpannan med lock på. Då blir den riktigt krispig.
Vi äter (tyvärr) mera kött än fisk. Det kan bero på lukten;-)
26 november 2017 — 16:31
Helena säger:
Kul att du gillar filmerna, det hälsar jag Peter! 🙂 Intressant med seabream i stekpanna, det har vi aldrig provat faktiskt!
26 november 2017 — 19:35
Carin säger:
Vi äter fisk minst en gång i veckan, så det var kul med lite nya recept.
Mamma C
26 november 2017 — 17:50
Helena säger:
Kul att du uppskattade recepten! 🙂
26 november 2017 — 19:35
Kors och Tvärs säger:
Fisk tyckte jag förut var väldigt svårt att tillaga, men det tycker jag inte längre. En favorit är lax med knaperstekt bacon ovanpå. Eller räksoppan gjord på räkost. Eller spätta. Eller….. :p
26 november 2017 — 18:38
Helena säger:
Bacon är gott ihop med fisk, vi har även haft bacon ihop med torsk ibland. Många säger att fisk är svårt att laga, men jag tror bara att det beror på vad man är van vid egentligen …
26 november 2017 — 19:36
Rolle o Carina säger:
Vi gillar fisk i olika sorters modeller o form 🙂
Makrill i tomatsås på en hårdmacka är mums 🙂
Ha det gott o fiska på……
26 november 2017 — 18:41
Helena säger:
Makrill i tomatsås är också gott! Det brukar vi ha hemma, bra som nödmat eller pålägg när man inte har nåt annat hemma 🙂
26 november 2017 — 19:37
Netti Starby säger:
Tack för tipsen och jag är så dålig på att äta fisk 😀 Kramis
26 november 2017 — 21:01
Maggan och Ingemar säger:
Kul att vi hade ungefär samma typ av fisksoppa idag. Håller med lättlagat och gott. 😀
26 november 2017 — 21:42
annar aas säger:
Tack för tipsen. Gillar också att experimentera med fiskrecept. Men Peter verkar vara en riktig gourmet kock.
26 november 2017 — 22:00