Klockan 04:30 i fredags morse väntade taxin på mig (Helena) i marinan där vi bor. Sedan hade jag en lång arbetsdag framför mig. Resan från Stockholm till Elmia i Jönköping tar ungefär fyra och en halv timme med tåg och buss och jag skulle åka fram och tillbaka över dagen. Dessutom ville jag förstås hinna ta del av programmet under MR-dagarna i Jönköping, alltså de Mänskliga rättighetsdagarna.
Lång(sam) tågresa
För att åka till Jönköping från Stockholm får man först åka till Nässjö, och sedan byta till Jönköpings länstrafik. Det första tåget var tjugo minuter försenat, vilket innebar att jag missade min anslutning i Nässjö och fick ta nästa tåg. Jag passade på att köpa en macka på Pressbyrån i Nässjö, men hjälp vad långsamt allting gick!
Först stod folk stilla i rulltrappan med bagaget runt sig så man inte kunde passera och sedan kom expediten på Pressbyrå på att hon skulle baka bullar istället för att expediera kunder. Jag kände att det började krypa i kroppen på mig, men jag misstänker att det är jag som är en jobbigt stressad stockholmare …
Hela vägen till Elmia
Tågresan fortsatte (tillsammans med en glatt högljudd gymnasieklass från Lund) till Jönköpings central. Sedan var det buss för att komma fram till Elmia. Hit är vi ju vana att komma på mässan ”Elmia Husvagn Husbil”, men nu var det alltså ett helt annat tema!
MR-dagarna i Jönköping
FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna inleds med att ”Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter”. I korthet kan man väl säga att det är detta som MR-dagarna, som anordnas varje år, handlar om. Att jag åkte på konferensen beror på att jag jobbar på Stockholms läns landstings hållbarhetsavdelning, som strateg för frågor som rör funktionsnedsättning.
Följaktligen valde jag att lyssna på flera seminarier som handlade om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Jag valde också att lyssna på kultur- och demokratiministern Alice Bah Kuhnke som pratade om regeringens strategi mot rasism och hatbrott, tillsammans med en panel med företrädare för myndigheter och för civilsamhället. En väldigt intressant dag! Om jag var trött på kvällen …? Ja, det var ju inga problem att somna om man säger så …
Bengt Lindkvist säger:
Det där med MR är viktigt i tider av Trumps och populism
12 november 2017 — 7:28
Helena säger:
Helt sant!
12 november 2017 — 10:23
Anette säger:
Blev lite fundersam först, jag har ju varit verksam inom laboratoriediagnostik och för mig är MR= magnetröntgen.
Det har ju helt annan betydelse för dig
Hoppas dagarna är givande.
12 november 2017 — 7:47
Helena säger:
Haha, ja förkortningar har ju många olika betydelser i olika världar. Jag gillar egentligen inte förkortningar (eftersom de aldrig underlättar utan tvärtom), men det kändes som att rubriken skulle bli så lång annars … 😉
12 november 2017 — 10:24
Husisblogg säger:
Hoppas dagarna var givande och att du kan få på något sätt kan få nytta av detta i ditt arbete.
Tåg är alltid speciellt och särskilt med anknytningar, för det brukar aldrig fungera. Tror inte bara det är du som Stockholmare som känner en viss irritation gällande don beskrivning på Pressbyrån.
12 november 2017 — 8:53
Helena säger:
Svårt när man har byten, och när man ska resa fram och tillbaka över dagen vill man ju inte bli alltför försenad heller … 😉
12 november 2017 — 10:25
Britt-Marie Lundgren säger:
Håller med en ovanstående kommentar. För mig är MR = magnetröntgen. Många nya förkortningar kan ge huvudbry även för de mest insatta i ämnet….
Tror det kan ligga något i din teori om ”lätt stressad Stockholmare”. Vi kan istället inte förstå varför man måste halvspringa uppför rulltrappor när vi kommer till Stockholm.
Hoppas du i alla fall fick en bra och givande dag på Elmia.
12 november 2017 — 9:43
Helena säger:
Jag gillar egentligen inte förkortningar, just eftersom de krånglar till tillvaron, och brukar undvika dem i skriven text. Men så tyckte jag att rubriken skulle bli så lång … 😉 Och haha, ja då kanske jag hade rätt … det är nog så att tempot här är högre …
12 november 2017 — 10:26
Lena i Wales säger:
Ett viktigt ämne alltid, även om det känns det behövs mer och mer tal om det nu. Fast inte var det bättre förr med all kolonialisering och andra övergrepp.
12 november 2017 — 11:05
Helena säger:
Allting var inte bättre förr … Men vi har fortfarande en hel del problem att tampas med! Och det uppstår ju även nya utmaningar hela tiden i världen …
12 november 2017 — 13:29
Geddfish säger:
Ett viktigt ämne!
Nu fick du se hur vi har det i Lidköping, när vi ska åka tåg någonstans 😀 Till Stockholm, exempelvis blir det buss till Skövde, sen tåg. Jag har alltid minst ett byte. Jag har t.o.m. åkt reguljärt till Öland 😀 Nä, en får inte ha brått.
Stockholmare må vara stressade, men ni är oerhört vänliga och hjälpsamma! Fick vi erfara nu sist. 6 dec är jag förresten i Stockholm.
Ska på teammöte.
Skyltsöndagskram!
12 november 2017 — 11:50
Helena säger:
Nu förstår jag hur ni har det! 😉 Ja, att byta tar ju tid … och så finns det samtidigt risk för att man missar sin anslutning … Trevligt att höra att du träffade hjälpsamma stockholmare under ditt besök!
12 november 2017 — 13:31
Ruth i Virginia säger:
Intressant. Mänskliga Rättigheter trampas på dagligen och överallt.
Har varit medlem i Human Rights Watch i många år. Det
enda jag känner, att jag kan göra är att ge pengar och, givetvis,
försöka förbättra den lokala situationen.
Det är ett överväldigande mål men nödvändigt.
Din dag skulle ha fällt mej totalt. Fullspäckad och påfrestande.
Du får min beundran för din stamina. 🙂
12 november 2017 — 12:48
Helena säger:
Vilken bra insats att vara med i Human Rights Watch! Jag och mina kollegor jobbar för social hållbarhet i landstinget, och bland annat för rättigheter för personer med funktionsnedsättning, nationella minoriteter och barn, och för jämlikhet och jämställdhet i övrigt. Det finns en hel del att göra om man säger så! (Och jag tog ganska slut, resten av helgen har vi knappt gått utanför dörren ;))
12 november 2017 — 14:37
BP säger:
Med tanke vad du gjorde kvällen innan så antar jag att du sov ovaggad både på tåget dit och hem, troligen även under konferensen;-)
Mänskliga Rättigheter är ett mycket viktigt ämne såklart!!!
Tempot är aningen långsammare ”på landet” än här i Stockholm. Det är ännu ”värre” i norra Sverige;-)
12 november 2017 — 13:16
Helena säger:
Haha, ja du minns vad jag gjorde kvällen innan hör jag! Jag nickade till några gånger på tåget … men som tur var så var alla seminarier jag valde både bra och engagerande 🙂
12 november 2017 — 14:39
åsa i åsele säger:
Intressant och viktigt.
Tråkigt att resan blev lång(sam) förstod jag rätt,
reste Du i 8 timmar för att ta Dig hemifrån och hem igen? Galet.
Jämförelsevis kommer jag till Hudiksvall, 34 mil enkel väg,
med bil på 4 timmar.
Såg BPs kommentar och vill nog påstå att det är både sant och falskt,
jag tror inte att norrlänningar är mer saktfärdiga än sörlänningar 😉
det beror nog på platsen… om vi tar Umeå/Sundsvall/Gävle så är det nog relativt lika samma som 08a land 😀
Ha en fin söndag, kram
12 november 2017 — 13:48
Helena säger:
Ja, det blev nog nio timmar sammanlagt, dvs 4 och en halv timme dit och sedan lika lång tid hem … Någon frågade varför jag inte flög, men vi har strikta riktlinjer i landstinget, som tar hänsyn både till skattebetalarnas pengar och till miljöpåverkan … Det kanske hade gått fortare med bil, men (förutom att jag inte har körkort) så är ju fördelen med tåg att man kan både sova och jobba. Personligen måste jag säga att jag har lite svårt att tro att tempot är lika högt i t.ex. Gävle som i Stockholm, men det behöver ju å andra sidan inte vara dåligt! Ibland stressar man ju för mycket i onödan …
12 november 2017 — 14:43
Ditte säger:
Jag tänkte också osökt på MR -röntgen när jag läste . Och en mässa där Mänskliga Rättigheter står i fokus är bra. Ettt ämne som är så viktigt och på många plan.
Hoppas även att dessa rättigheter rent praktiskt kan börja praktiseras mer. Såg ett exempel häromdagen som jag önskat inte fanns. En rullstolsbunden man kunde inte kunde komma på/med Uppsalatåget trots att han i sin beställning visade papper på att han behövde assistans. Och att åka tåg kan en ju tycka är just en mänsklig rättighet.
Sen fins det ju annat som fungerar bra. Men Mänskliga Rättigheter är ett ämne som ständigt måste diskuteras och det innefattar ju så mycket.
Är säker på att du fick en hel del med dig hem i bagaget och
förstår att du somnade ovaggad.
12 november 2017 — 14:23
Helena säger:
Man ska ju definitivt kunna åka tåg även om man har en funktionsnedsättning! Vi har en diskrimineringslag i Sverige som anger att bristande tillgänglighet är diskriminering! En del av det som togs upp på mässan var att det behövs fler anmälningar och fler prejudicerande fall. Lagstöd för tillgänglighet finns egentligen redan, men ändå fungerar det inte alltid. Det känns bra att Trafikförvaltningen i Stockholms läns landsting har två heltidsanställda tillgänglighetsstrateger som jobbar aktivt med tillgänglighet och här har man kommit väldigt långt (vilket förstås inte betyder att allt är bra eller att det inte behövs ännu mer utveckling!)
12 november 2017 — 14:48
Matts Torebring säger:
Jag ser din resväg framför mig, som en uppslagen bok. Vi som alltid bilar till Stockholm, på drygt två och en halv timma, inser inte hur smidigt vi har det.
12 november 2017 — 17:47
Helena säger:
Bil hade nog gått snabbare, men fördelen med tåg är trots allt att man kan jobba … eller sova 😉
12 november 2017 — 18:23
Kors och Tvärs säger:
Lång dag men ett enormt intressant ämne. Det är bara synd att LASS-reformen nu blivit så urholkad att det bara känns kallt och hårt 🙁
12 november 2017 — 19:37
Helena säger:
Jag följer förstås media kring LSS och LASS och visst känns det som att det hårdnat betydligt. I ett välfärdssamhälle är det ju just sånt här som måste fungera, annars är det ju inget välfärdssamhälle. Till vardags jobbar jag dock med de frågor i landstinget (dvs sjukvård, kollektivtrafik, kultur och regionplanering), och det kan till exempel vara tillgänglighet (både fysisk och kommunikativ) men också hur vi möter människor med funktionsnedsättning, samverkansformer med organisationer samt hur det görs möjligt för personer med funktionsnedsättning att arbeta inom landstinget.
13 november 2017 — 7:13
annar aas säger:
Idag blev det tydligt varför jag följer er dag ut och dag in. Din rapport från Elmia mässan om mänskliga rättigheter ger en bild av er som är väldig fin och viktig. Att aldrig bli så upptagen av sina egna intressen att man glömmer att vi lever i en värld där allt det självklart goda som vi har inte är allas liv och möjlighet. Man måste få njuta en fin gåsamiddag på mårtenslördagen, men vara medveten om att fastetiden som väntar för de flesta inte är en egenvald fasta. (Mårten inleder julfastan)
12 november 2017 — 20:31
Helena säger:
Tack för fina ord, och bra beskrivning Annar! Visst ska vi uppskatta det som är bra, men vara medvetna om att det långt ifrån är en självklarhet att alla har de rättigheter eller möjligheter de borde. Även inom vårt land finns det många grupper som fortfarande måste kämpa för sånt som borde vara självklart för alla.
13 november 2017 — 7:16
Anja säger:
Heja dig Helena!
12 november 2017 — 22:11
Helena säger:
🙂
13 november 2017 — 7:16