Via information från Finnair kan vi idag berätta tio saker du inte visste om flygplansmat. Igår på lunchen var Peter på Sturehof i Stockholm, där Finnair berättade om sitt nya menysamarbete med stjärnkocken Tommy Myllymäki.
Tommy Myllymäki
Tommy Myllymäki är stjärnkocken som inte bara kammat hem priset som årets kock 2007 utan också en silverplacering i den internationella kocktävlingen Bocuse d’Ore. Myllymäki har arbetat på flera topprestauranger i Sverige och är idag kreativ chef på Riche och Sturehof i Stockholm.
Myllymäkis flygplansmeny
Tommy Myllymäkis flygplansmeny kommer serveras i business class på alla långdistansflygningar med avgång från Helsingfors från och med den 7 februari 2018. Peter fick prova hela menyn på Sturehof igår, och du kan se några av rätterna här i inlägget. Förutom de rätterna vi visar här ingår en jordärtskockssoppa, och istället för torsk till huvudrätt kan man välja bräserad oxkind med äppelsky.
Tio saker du inte visste om flygplansmat
Vad tycker du om flygplansmat? Här är tio saker som du kanske inte visste.
- Det är svårare för människor att känna smak på hög höjd på grund av lyfttrycket och den låga luftfuktigheten.
- Eftersom smaksinnet påverkas negativt under flygresor kryddas maten mer och kan därför smaka ganska salt om du äter den på marken.
- Den femte grundsmaken umami påverkas inte av hög höjd och därför smakar mat med umami, som tomatjuice, extra bra uppe i luften.
- Eftersom utrymmet är begränsat tar kockarna ofta hänsyn till hur mycket olika maträtter luktar, för att undvika starka dofter ombord.
- Maträtter på flygplan innehåller ofta mycket sås. Detta för att undvika att maten blir för torr på grund av den låga luftfuktigheten på hög höjd.
- Piloten och andrepiloten äter alltid olika maträtter för att undvika risken för matförgiftning.
- De mest populära vinerna på Finnairs flygningar är Riesling och Bordeaux.
- Finnair serverar över 5000 varma måltider till sina passagerare varje dag.
- Varje år serverar Finnair nästan 1 000 000 liter blåbärsjuice på sina flygningar.
- Det finns över 20 olika specialmåltider i Finnairs business class och över tio i ekonomiklass, allt från vegetariskt till glutenfritt.
Kjell/Dessan säger:
Dom där tallrikarna såg superglad ut ?Men jag gillar inte maten på flyget för att det inget smakar eller blir konstig i luften. Tur vi har husbilen o kan resa dit vi vill ….nästan, beroende hur långt man vill åka. ?
22 november 2017 — 6:43
Helena säger:
Maten i husbilen är ju oftast godare 🙂 Jag tycker mat på flygplan varierar. Däremot blir man ju ofta besviken på pyttesmå smörgåsar som kostar mycket pengar 😉
22 november 2017 — 16:51
Nils-Åke säger:
Många fina rätter! Men jordärtskockssoppa det är gas bildande i kroppen. MEN också riktigt gott.
22 november 2017 — 9:17
Helena säger:
Haha, kanske farligt på flyg då? Annars gott ju 🙂
22 november 2017 — 16:52
Biggeros säger:
Rena gourmet menyn. Ser väldigt lockande och aptitretande ut. Annars tycker jag att mycket mat ser både torrt och tråkig ut. Nu har jag aldrig åkt med Finnair. Många saker som man inte alls har tänkt på som sker i luften. Vissa saker är logiska och andra saker har man inte ens funderat på att lufttrycket låter sig påverkas både smaker och dofter?
22 november 2017 — 9:23
Helena säger:
Jag tycker nog att mat på flyg varierar, men det är ju sällan jättespännande … Däremot brukar jag vara hungrig så det går ner ändå 😉
22 november 2017 — 16:53
Steve säger:
Jag kan inte komma ihåg att jag någon gång överraskats positivt av flygmat så det kan väl vara på sin plats att sätta lite extra piff på anrättningarna. Att det ändå är trevligt att äta där uppe i luften kan förstås bero på att man ofta har nåt trevligt i sikte när man flyger. Och oftast trevligt sällskap.
Så bra att piloten och andrepiloten alltid äter olika. Det har jag aldrig reflekterat över.
22 november 2017 — 9:59
Helena säger:
Några gånger på senare tid tycker jag att flygplansmaten varit bättre faktiskt. Men visst, ofta är det inte så upphetsande … Hade inte heller aning om att de äter olika piloterna, men det verkar smart 🙂
22 november 2017 — 16:55
Ama de casa säger:
Jösses vilken gomat! Men för oss i ekonomiklass blir det inte lika smarrigt. Nåja, det brukar finnas gomat på plats när man väl har landat. Blir liksom mycket pengar över att äta för om man ser till mellanskillnaden på biljettpriset 🙂
22 november 2017 — 10:06
Helena säger:
Jag tycker att Myllymäki hade kunnat komponera något åt ekonomiklass oxå! 🙂 Och visst har du rätt, skillnaden på biljettpriset är ju oftast för stor för att man ska välja de bättre klasserna …
22 november 2017 — 16:57
Ditte säger:
Viss flygplansmat är ju inte så lyckad och inom Europa tar vi oftast med oss något. Vi har några gånger testat business med Finnair till Kina och Thailand och varit supernöjda med maten och allt annat.
Vid flyg till Asien föredrar vi Finnair som har bra avgångstider och är snabba. Ofta kan en också hitta förmånliga biljetter till Asien och även i businessclass Uppskattas”
Kul med uppfräschning av menyn hos Finnair och Tommy Myllimäkis meny verkar läcker. Men jag antar att han inte lagar maten…Tyvärr. I övrigt tycker jag att Thais mat i turistklass är ok och att Quatar och Emirates har riktigt bra mat även i turistklass.
En del av det ni skrev om flygmaten kände jag till eftersom vi har flera vänner som är piloter, men intressant läsning är det.
22 november 2017 — 11:41
Helena säger:
Kul att ni varit nöjda med maten på Finnairs långflygningar. Och haha, nej tyvärr är det nog inte Myllymäki som lagar maten … 😉
22 november 2017 — 16:59
BP säger:
Himla fina rätter! Synd bara att de endast serveras i business class och på långdistansflygningar. Flygplansmat är ju för det mesta oätlig, så det är en bra start.
En mycket intressant punktlista. Där visste jag bara att piloten och andrepiloten alltid äter olika maträtter. Resten var nytt för mig.
22 november 2017 — 17:39
Helena säger:
Det där med att piloterna äter olika måltider hade jag ingen aning om, men verkar ju smart!
23 november 2017 — 7:31
Liniz Travel säger:
Intressanta fakta!!!! Dock tycker jag flygplansmaten blivit bättre med åren. Vi har ett stort utbud av alternativ. Flyger typ aldrig buisness så kul att flygplansmat kan vara bra ändå. Kram
22 november 2017 — 19:55
Helena säger:
Jag kan hålla med dig. Tycker oxå att maten blivit lite bättre med åren på flygplanen.
23 november 2017 — 7:32
Elisabeth säger:
Ser ut som fin meny. Kruxet är nog att servera det lika fint i en plastlåda.
22 november 2017 — 23:17
Helena säger:
Det är nog svårt att lyckas helt med det … 😉
23 november 2017 — 7:32
Maya Nordlund säger:
Har inte funderat särskilt mycket kring flygplansmat tidigare, så kul att få lite insider-information! 🙂 Att piloterna äter olika hade jag inte en aning om, men det känns ju väldigt tryggt – och logiskt när man tänker efter! 🙂
23 november 2017 — 3:33
Helena säger:
Håller med dig! Vore dumt med två matförgiftade piloter …!
23 november 2017 — 7:33
Lena - gott för själen säger:
Intressant! Märkligt att smaken förändras p g a lufttryck och fuktighet!
Kram Lena
23 november 2017 — 19:39
Christine - 29° säger:
Vilken tjusig meny! 🙂
25 november 2017 — 15:31