Igår var det Alla helgons dag och vi besökte kyrkogården tillsammans med min (Helenas) familj, för att sedan avnjuta en viltmeny på Skänkstugan i Täby. Idag blir det alltså lite matbilder, och så ska vi samtidigt (otippat nog) fördjupa oss lite i kemiska grundämnen. Eller nåja, vi kommer hålla oss ganska ytligt till ämnet …
Alla helgons dag med familjen
Igår var det Alla helgons dag och vi besökte min pappas grav i Täby tillsammans med närmaste familjen. Sedan blev det familjemiddag på restaurang Skänkstugan (Nygårds värdshus), vilket nästan blivit en tradition för oss på Alla helgons dag. Vi skrev faktiskt om vår Allhelgona-middag på Skänkstugan i Täby förra året också.
Viltmeny på Skänkstugan i Täby
Det fanns mycket på menyn som såg gott ut, men flera av oss valde restaurangens ”viltmeny”. Till förrätt serverades vi hjortfilé och vildsvinspastrami med syltade kantareller och pepparrotskräm. Därefter var det dags för renfilé med ugnsbakade rotfrukter och potatiskrokett.
Sist men inte minst fick vi en liten, men riktigt god, efterrätt med inlagda päron och mascarponekräm. En riktigt, riktigt god meny, även om någon tyckte att renfilén hade kunnat vara lite mörare.
Lokala ölsorter – och svenska grundämnen
Vi beställde in lokal öl från mikrobryggerier, dels från Nynäshamns ångbryggeri och dels från det ännu mer lokala Roslags Näsby Byggeri. Själv drack jag Indianviken Pale Ale, som var riktigt god och smakrik!
På tal om ölen Ytterby fick jag förresten lära mig av min bror att inte mindre än nio (!) grundämnen har upptäckts i Ytterby gruva på Resarö i Stockholms skärgård. Imponerande måste man säga! Ämnena har dessutom ganska roliga namn som alla anknyter till antingen Ytterby (som yttrium, ytterbium och terbium), Stockholm (holmium) eller Skandinavien (skandium). Kanske hade du full koll på detta, men jag lärde mig något nytt!
Lena - gott för själen säger:
Den där desserten! Den hade jag också gillat!
Eehh, de grundämnena känns det som att jag aldrig hört talas om. Förmodligen swishade de förbi på högstadet, men utan att jag la de på minnet 🙂
Kram Lena
05 november 2017 — 7:12
Helena säger:
Desserten var i min smak också! God, och inte alls för stor 🙂 Kemi har aldrig varit min starka sida, men den här lokala anknytningen var ju lite kul 🙂
05 november 2017 — 8:26
Carin säger:
En massa goda saker på tallrikarna som var med på menyn.
Ha en fin söndag
Mamma C
05 november 2017 — 7:34
Helena säger:
Väldigt gott! 🙂 Önskar en fin söndag!
05 november 2017 — 8:26
Razzy säger:
Vilken meny ser supergod ut. Har vetat om skänkstugan men aldrig varit där, kanske dax att ändra på det. Grundämnena kan jag men det beror mera på att jag bor på ön och inte så långt från gruvan.
05 november 2017 — 8:22
Helena säger:
Vi har varit på Skänkstugan några gånger nu och aldrig blivit besvikna! Och vad kul att du bor nära den här gruvan!!! Då förstår jag att du hade koll 🙂
05 november 2017 — 8:27
Diana säger:
Mums vad gott, vi åt viltbord förra helgen kram
05 november 2017 — 8:35
Helena säger:
Viltbord låter smarrigt! Trevlig söndag!
05 november 2017 — 9:43
Britt-Marie Lundgren säger:
Vilt på menyn är inte fel. Vi har det så bra med snälla jägare i nära släkten så det hamnar både älg och rådjur på våra tallrikar.
Trots att jag har jobbat på lab hela mitt liv nä de jag bara igen skandium, men hittade de andra vid en titt i periodiska systemet.
05 november 2017 — 9:08
Helena säger:
Fantastiskt med jägare i släkten! 🙂 Och eftersom inte du heller kände till de här grundämnena så behöver jag ju inte känna mig så dum då 😉 De kanske inte tillhör de mest kända grundämnena direkt, men lite kul att så många hittats här i Sverige och på samma ställe!
05 november 2017 — 9:45
Lisa i byn säger:
Vilken smaskig meny. Den både såg god ut, och det lät gott.
05 november 2017 — 9:16
Helena säger:
Riktigt smarrigt! Önskar en fin söndag!
05 november 2017 — 9:45
Ama de casa säger:
Oj vilken smarrig meny! Älskar vild mat! (Fast den får gärna ligga still, om man så säger… 😉 ).
Hade ingen aning om det där med grundämnena, man lär sig så mycket av att läsa bloggar 🙂
Ha en skön söndag!
05 november 2017 — 9:40
Helena säger:
Haha, ja maten får gärna ligga still …! 😉 Och håller HELT med dig om att man lär sig massor av att läsa bloggar! Mer allmänbildande än man kan tro! 🙂
05 november 2017 — 9:46
Matts Torebring säger:
Trevligt sätt att fira helg med de närmaste. Själva åt vi mat på Restaurang Sunrice i Eksjö. Det är en riktigt stor lokal och vi förvånades över att det var nästan fullsatt. Kanske en god sedvana, att äta ute en helg som denna.
05 november 2017 — 10:06
Helena säger:
Ja, kanske är det många familjer som träffas den här helgen och går ut och åter! Det var också mycket människor på kyrkogården när vi var där.
05 november 2017 — 13:05
Fantasy Dining säger:
Så gott det ser ut. Man blir hungrig!
05 november 2017 — 11:51
Helena säger:
Ja, haha, jag blir nästan själv hungrig igen 😉
05 november 2017 — 13:05
BP säger:
Yummie, yummie! En meny helt i min smak måste jag säga – MUMS!!! Älskar viltkött:-)
Dessa ämnen har jag aldrig hört talas om, men himla kul med lokal anknytning. Fem minuter hemifrån mig finns ju Roslags Näsby och Ytterbyvägen, skolan med samma namn och Ytterbystugan med hembygdsföreningen. Skoj!
05 november 2017 — 12:58
Helena säger:
Oj, nu snackar vi verkligen lokal förankring! 🙂 Väldigt mycket Ytterby i din omgivning 🙂
05 november 2017 — 13:06
Steve säger:
En trevlig tradition ni skapat. Jag kommer ihåg förra årets inlägg med det vackra huset som restaurangen är inrymd i.
Även fast jag inte längre äter kött så tycker jag ”viltmenyn” ser läcker ut.
Det där med grundämnen är långt bortom min horisont.
05 november 2017 — 13:31
Helena säger:
Kul att du kommer ihåg vårt förra inlägg härifrån Steve! De har läckra menyer och inte så pjåkiga när det kommer till vegetariskt heller, De hade två vegetariska huvudrätter på menyn (samt fisk) och vegetarianen i sällskapet verkade nöjd 🙂
05 november 2017 — 19:31
Marina säger:
Visst är det kul med alla nya ölsorter och de microbryggerier som poppar upp överallt!
05 november 2017 — 13:56
Helena säger:
Ja, jag gillar det! Jag tycker att öl är gott och kul att det börjat komma mer och mer ölsorter med mycket smak. Dessutom kul att det går att ta sig fram på marknaden som mikrobryggeri!
05 november 2017 — 19:32
Isabel säger:
Åh det där såg väldigt gott ut 🙂
05 november 2017 — 17:08
Helena säger:
Det var det oxå 🙂 Öskar en fin söndagskväll!
05 november 2017 — 19:34
Ditte säger:
Perfekt med olika menyer att välja på för då finns det ju något för alla. Er viltmeny såg riktigt god ut.
Extra roligt med de lokala ölen och att det också dykt upp fler mikrobryggerier. Kul fakta om Ytterbyölen. Har inte testat den, men ska hålla utkik efter den.
05 november 2017 — 18:02
Helena säger:
Visst är det lite kul med lokalt producerad öl och mikrobryggerier! 🙂
05 november 2017 — 19:35