Igår besökte vi Nobelmuseet i Stockholm, tillsammans med några av de andra medlemmarna i föreningen Sveriges Turistjournalister. Här finns en spännande utställning om Nobelpristagare i litteratur som använt orden för att revoltera och skapa förändring. Dessutom fick vi en massa intressant information om det stora event som börjar idag och pågår under en hel vecka – nämligen Nobelveckan.
Innehållsförteckning
Nobelveckan börjar idag
Idag börjar det! De flesta av Nobelpristagarna kom till Stockholm redan igår och idag kommer de, som en start, hänga på Nobelmuseet. Här har de tre uppgifter att uträtta: de ska signera en stol i museets restaurang, de ska (om de vill) överlämna en gåva till museet som blir ett utställningsföremål och de ska låta sig intervjuas för Nobelprize.org.
Program för Nobelpristagare
Det kan låta som en intensiv dag, men det är bara en början. Nobelveckan pågår 6-12 december och under den här perioden kommer Nobelpristagarna ha fullt program. De ska öva inför mötet med kungen, de ska föreläsa på olika skolor och de ska dinera på sina respektive ambassader. Dessutom ska de ju på … Nobelfesten.
Nobelfesten
Nobelfesten kommer som vanligt gå av stapeln den 10 december, och då blir det en fest som heter duga. Det börjar med bankett i Blå hallen och därefter blir det dans i Gyllene salen. På småtimmarna tar ”NightCap” över, det vill säga efterfesten som anordnas på någon av högskolorna.
Vi kollade nyligen in Nobelservisen och fick lära oss att man kan beställa tidigare års Nobelmiddagar på Stadshuskällaren. Årets Nobelmiddag då? Vi vet inte hur menyn kommer se ut, men vi har hört ryktas att det blir ett isigt tema och att förrätten blir vegetarisk …
Nobelmuseet i Stockholm
Igår besökte vi Nobelmuseet, som ligger på Stortorget 2 i Gamla stan. Här finns en permanent utställning med individer och miljöer från Nobelprisets hundraåriga historia, och man kan bland annat se en del av de föremål som tidigare Nobelpristagare haft med sig.
Vem var Alfred Nobel?
Alfred Nobel var en svensk kemist, uppfinnare (av dynamit!), ingenjör och instiftare av Nobelpriset. Han föddes i Stockholm och dog i Ligurien i Italien, där han bodde de sista åren. Släkten kom däremot från Skåne! I sitt testamente skrev han att han ville belöna dem som hade gjort mänskligheten den största nytta.
Utställningar på Nobelmuseet
För närvarande, och fram till september 2018, pågår också en utställning som heter Litterär revolt. Den här utställningen handlar om Nobelpristagare som med sina texter påverkat och utmanat världen, genom att ifrågasätta, skapa förändring och göra motstånd. Vår guide berättade om Toni Morrison, Doris Lessing och Svetlana Aleksijevitj, och gjorde mig riktigt nyfiken på en bok av den senare av dessa tre. Hoppas att jag ska få tid att läsa böcker snart igen!
Har du varit på Nobelmuseet i Stockholm? Brukar du följa Nobelveckan och Nobelfesten?
Fakta om Nobelmuseet i Stockholm
- Adress: Stortorget 2
- Läge: Nobelmuseet i Stockholm ligger i Börshuset på Stortorget i Gamla stan.
- Mer info: Du hittar mer information på museets webbsida.
Guide: Öppettider och priser
- Öppettider: Museet håller öppet tisdagar – söndagar och stängt på måndagar. De exakta öppettiderna varierar och det är därför bäst att kolla aktuella öppettider på museets webbsida.
- Priser: Vuxna betalar 120 kronor, studenter och pensionärer betalar 80 kronor och barn upp till 18 år har fri entré (2019). Det finns också möjlighet att köpa årskort eller att boka billigare biljett för större grupper. Vissa tider erbjuds fritt inträde. För aktuella priser och tider se museets webbsida.
- Service: Det finns en bistro som serverar dagens lunch. På fredagar arrangeras After Work med happy hour klockan 17:00-18.00. Det finns också en museibutik samt ett forskningsbibliotek för forskare, studenter och allmänhet.
- Tillgänglighet: Det finns en tillgänglig entré på baksidan av Börshuset med ingång från Storkyrkans gård. Vid denna entré finns ramp för rullstolar. Lokalerna är tillgängliga för rullstolar. Ledsagare och personlig assistent har fri entré till museet.
Det går att boka en taktil visning, teckenspråkstolkad visning eller “Möten med minnen” för en grupp.
Hitta till Nobelmuseet i Stockholm
- Tunnelbana: Närmaste tunnelbanestation är Gamla stan. Härifrån är en kort promenad till museet.
- Promenera: Det går att promenera från T-centralen. Detta är en promenad på cirka 15 minuter.
Lena - gott för själen säger:
Mina föräldrar brukar alltid ”leka” nobelfest varje år. De klär sig fint, gör en fin trerätters och följer tv-sändningen. De är så söta! 🙂
Det verkar svettigt att vara Nobel-pristagare. Jag tror jag hoppar över det 😉
Kram Lena
06 december 2017 — 6:18
Helena säger:
Men åh vad charmigt och mysigt det låter att ”leka” Nobelfest 🙂 Jag kan tänka mig att det är lite svettigt att vara Nobelpristagare, men de får ju å andra sidan några miljoner för besväret 😉
06 december 2017 — 6:58
Ditte säger:
Trevligt med ett besök här. Lätt att glömma att detta museum finns. Jag var här på museet i oktober och såg utställningen. Klart sevärd!
Och mycket är det nu som händer under Novelveckan.
Och att prova på en nobelmiddag i Stadshuskällaren är ju en god idé. I alla fall ett bra smakprov av hur mat och dukning kan vara.
Jag har i yngre dagar varit med på två Nobelfester och det är fortfarande de bästa och roligaste samt högtidligaste
fester som jag varit på. Fest i ett dygn inklusive efterfester och annat. Och även Nobelmiddagen med all mat, tal och alla gäster är roligt att tänka på. Skulle gärna göra om det, men har inte fått någon inbjudan de senaste 40 åren. Tyvärr!
06 december 2017 — 8:38
Helena säger:
Kul att du varit på Nobelmuseet Ditte! Och framför allt kul att du varit på Nobelmiddagen! 🙂 Mina föräldrar har varit där några gånger, men själv har jag inte fått någon inbjudan … 😉
06 december 2017 — 18:58
Nils-Åke säger:
Skulle vara något att besöka.
06 december 2017 — 9:38
Helena säger:
Ett trevligt litet museum, och så kan man ju hänga i Gamla stan när man tröttnar 🙂
06 december 2017 — 18:59
Liniz Travel säger:
Så spännande. Såg ut som
En härlig kväll!!! Synd jag missade den! Ha en fin onsdag kramar
06 december 2017 — 9:52
Helena säger:
Ett riktigt trevligt och intressant besök! Men vi ses säkert snart i något annat sammanhang! 🙂
06 december 2017 — 19:00
Biggeros säger:
Tack för tipset! Jag hadd ingen aning om att det finns ett Nobelmuseum. Det kanske är ett ställe att besöka i Stockholm. Det värsta är när jag väl vistas i Stockholm så drar alla i mig och mycket annat får ge vika. Det är alltid lika spännande vad det blir för Nobelmeny?
06 december 2017 — 11:26
Helena säger:
Nobelmuseet är ett ganska litet museum, men trevligt och intressant och med ett bra läge mitt i Gamla stan 🙂
06 december 2017 — 19:01
Stolen säger:
Bra inlägg 🙂
06 december 2017 — 16:05
BP säger:
Det var väldigt intressant läsning! Mycket som jag inte visste. Så kul att sådana besök anordnas för er som är medlem i föreningen Sveriges Turistjournalister.
Vad gäller Nobelmenyn så måste den vara det knepigaste som finns – att laga alltså, med tanke på alla nationaliteter och ”religiösa restriktioner”. Dessutom har jag alltid undrat hur varm varmrätten är när den väl kommer fram till bordet efter att den burits en långa vägen från köket nedför trappan;-)
06 december 2017 — 16:07
Helena säger:
Det är säkert en utmaning att laga Nobelmiddagen! Förhoppningsvis tycker någon att det är en riktigt rolig utmaning. Själv skulle jag bli väldigt nervös 😉
06 december 2017 — 19:02