Vi har många intressanta jultraditioner i Sverige, och alla är inte lätta att relatera till firandet av Jesu födelse. Varför firar vi i slutet av december till exempel och vad har den där stora filuren med röda kläder och vitt skägg med saken att göra? Vi har inte alla svar, men här kommer en snabb resa genom historien – från skålandet till Odens ära på 300-talet till dagens Kalle Anka.
Innehållsförteckning
300-talet – Vi är hedningar
Kristendomen blir statsreligion i Romarriket, och man bestämmer sig för att ersätta det tidigare firandet av solgudens födelse, det vill säga vintersolståndet, med att fira Jesu födelse. Visserligen indikerar Lukasevangeliet att Jesus föddes när herdarna vaktar får, det vill säga någon gång på sommaren, men det viktiga är ju inte datumet utan att få alla med på tåget …
Här uppe i kalla Norden är vi fortfarande hedningar som tror på asagudar som Tor och Oden. Under årets allra mörkaste tid firar vi ”jól”, då vi tillber julens speciella gud Jólnir, som är ett av Odens många namn. Vi dricker öl och förhoppningsvis har vi en gris eller annat djur att slakta.
1100-talet – till minnet av jesus
Vi blir vi kristnade i Sverige och därefter är det dags att få oss att sluta upp med våra hedniska traditioner. Ingen vill förstås sluta fira ”jól”, men genom att påstå att Jesus föddes den 25 december kan man övertala folket att fortsätta fira ungefär som vanligt – men nu till minnet av Jesu födelse.
1600-talet – Julklappar
Vi börjar dela ut julklappar. Den som vill ge bort en gåva smyger fram till mottagarens dörr och klappar ljudligt på dörren, slänger gåvan och springer därifrån. Och ja, det är därför det heter julklapp!
1700-talet – Julgran och julbock
Julgranen kommer till Sverige, och är till att börja med en tradition bland ”finare” familjer. Först i slutet på 1800-talet blir det en allmän sed. Den här traditionen importerar vi från tyskarna, som började ta in och dekorera träd redan några hundra år tidigare. Nu kommer vi också på att julbocken, som är St Nikolaus följeslagare, kan vara den som delar ut julklapparna.
1800-talet – Adventsgran och tomte
Föregångaren till adventsljusstaken är en adventsgran och den kommer också, liksom mycket annat i vårt svenska julfirande, från Tyskland. På slutet av 1800-talet ersätts julbocken som julklappsutdelare av tomten, som på den här tiden mer liknar en liten ”gårdstomte”.
1900-talet – Kalle anka
Nu ersätts adventsgranen med en adventsljusstake med fyra ljus och 1934 tillverkar svensken Oskar Andersson världens första elektriska adventsljusstake. Jultomten börjar också mer och mer likna den stora vitskäggiga tomte vi ser idag, som bland annat blir populär genom amerikansk Coca cola-reklam på 30-talet. 1960 börjar ”Kalle Anka och hans vänner” sändas på julafton och 1961 visas den första adventskalendern på TV.
2000-talet – Hur förändras våra jultraditioner?
Ja, hur förändras traditionerna nu? Vilka skillnader ser du på julfirandet idag jämfört med hur det var när du växte upp? Vilka tror du blir 2000-talets viktigaste ingredienser under julen?
För att skriva det här inlägget om jultraditioner har jag hämtat information från flera olika källor, bland annat Wikipedia, Världens historia, Metro och bloggen Högtider.
Lena - gott för själen säger:
Vad spännande! En del nyheter för mig där. 2000-talets viktigaste ingredienser tror jag blir nåt åt det vegetariska hållet.
Kram Lena
21 december 2017 — 6:19
Helena säger:
Vegetariskt på julbordet känns inne, jag håller med! Inte bara för vegetarianer, utan även för andra som vill blanda upp köttet lite 😉
21 december 2017 — 18:37
Britt-Marie Lundgren säger:
Jag tror att julfirandet blir enklare och maten fräschare, mer vego. Sedan hoppas jag julklappsberget minskar och att vi kanske ägnar en tanke åt dem som inte har det lika bra som vi.
Mina barn med familjer tycker jag har en betydligt mer avslappnad inställning till julen än jag hade när de växte upp.
21 december 2017 — 6:34
Helena säger:
Jag hoppas också att julklappsberget minskar. Det är ju helt galet hur mycket grejor vi köper generellt. Det där med avslappnat tror och hoppas jag stämmer, att inte allt måste vara ”perfekt” 😉
21 december 2017 — 18:39
Marina säger:
Visst är det underbart med ”traditionshistoria”! Jag sällar mig till de som tror att julen på något vis kommer att bli mindre och mindre hysterisk. Man ser annorlunda på konsumtion, matvanor ändras, kulturer och traditioner blandas… till och med Kalle Anka-tittandet kommer att avta i och med att den generation som absolut måste bänka sig framför tv:n kl.15.00 (med andra ord vi) dör ut 😉
21 december 2017 — 9:05
Helena säger:
Det låter rimligt Marina! Jag tror också att matvanorna ändras. Man kanske behåller sina favoriter på julbordet och lägger till annat. Och jag tror precis som du när det gäller Kalla Anka 😉
21 december 2017 — 18:40
Ditte säger:
Roligt med en repetition och lite var nytt för mig. Vi har numer inga direkta traditioner utan har i prinvip lämnat dem bakom oss. Oftast är vi numer utomlanda över jul och då är det ett helt annat förhållande till julen som gäller. I år är vi i Spanien och här är allt väldigt avspänt. Trevligt tycker vi . Inget jäkt vare sig i butiker eller gator. Julmaten är jjag inte särskilt förtjust i, har aldrig varit, och dte är ju liknande vi äter till alla helger eller i övrigt i Sverige. Kanske inte lutfisken då.
Tror att man numer äter det man tycker allra bäst om till jul och skippar resten.
När jag växte upp var det många traditioner och som jag sedan tog med mig vidare. I varje fall en del av dem. Trevligt i sig. Men nu har jag inget behov av dem.
21 december 2017 — 9:27
Helena säger:
Ni har ju verkligen en avslappnad relation till julen Ditte! Vi är inte heller alls traditionsbundna. Jag kan gilla vissa saker på julbordet. Vi gör nog som du säger. Vi väljer det vi gillar. Om vi är utomlands blir det kanske ingen julmat alls.
21 december 2017 — 18:42
Eva säger:
Tack för att du delar en rolig & intressant berättelse om julen 🙂 tror det blir mer o mer att alla skapar sitt eget 🙂 ha en fin dag
21 december 2017 — 9:47
Helena säger:
Kanske blir det mer och mer individuellt! Önskar dig också en fin dag, och en fin julhelg Eva!
21 december 2017 — 18:44
Rolle o Carina säger:
Det var ingen dålig redogörelse över Julen!
God Jul på er………
21 december 2017 — 10:17
Helena säger:
Vi önskar er också en fin jul, Rolle o Carina!!!
21 december 2017 — 18:44
Ama de casa säger:
Intressant läsning! Särskilt roligt var det att få svaret på varför det heter julklapp (inte för att jag egentligen undrat förut, bara accepterat att det heter så 😉 ). Det kan ju även förklara varför jag aldrig får nån julklapp nuförtiden – allt är porttelefonens fel! 😀
En förändring som jag tror kommer framöver är att Kalle försvinner som ett ”måste” på julafton. För ett antal år sen firade vi i Sverige tillsammans med många vuxna och ett gäng barn. Det var typ dom i min generation som var intresserade av Kalle. Dagens barn får ju se tecknat typ varje dag. ”Äkta” tecknad film för min del var en gång per år – julafton. Annars var det typ Pellepennan och suddagumman (som jag i och för sig gillade) och Staffan Westerberg som ”roade” barnen typ en halvtimme om dagen 🙂
21 december 2017 — 10:23
Helena säger:
Haha, ja dagens barn undrar väl varför man ska titta på en extra dålig och gammal tecknad film just den här dagen 😉 Om de ens har koll på Kalle Anka… Annat var det när jag var liten! Näst efter julklapparna var Kalle Anka höjdpunkten 😉
21 december 2017 — 18:45
Nils-Åke säger:
Julfirandet i år blir knytis julbord hos sonen. Och vi har eget boende med oss. Ser fram emot en trevlig julhelg
21 december 2017 — 10:31
Helena säger:
Det låter som att ni har en trevlig jul framför er Nils-Åke! 🙂
21 december 2017 — 18:46
Lisa i byn säger:
Intressant läsning, en del var nytt för mig.
Vi har till viss del traditioner här hemma, men ändrar lite så det passar oss och våra ungdomar. Julmaten/bordet har samma meny, ev så kan något tillkomma.
21 december 2017 — 12:33
Helena säger:
Kul om vi kunde komma med lite nytt! 🙂 När jag var liten gillade jag jultraditionerna mycket, nu när vi är vuxna (och inte har barn hemma) känns det inte lika viktigt.
21 december 2017 — 18:48
Ruth i Virginia säger:
Trevlig läsning (och bra för latmaskar, som inte själva vill undersöka) 🙂
Julfirandet har ändrats. På 30-talet kläddes granen på julaftonsmorgon
med glitter, kulor, pepparkakor och levande ljus. Sen julskinka och
julkorv; inte så många olika sorter som tycks vara vanligt numera.
På Juldagen var allting stängt, ALLTING! De flesta gick på julottan
tidigt på morgonen, vare sej man var kyrklig eller ej. Det var mäktigt,
när orgeln brusade fram ”Var hälsad sköna morgonstund …” Ryser nästan fortfarande vid tanken. Det fanns levande ljus överallt.
Annandagen, då brakade det löst med dans och hippor.
Jag etablerade en del svenska jultraditioner, när jag fick barn.
Sjunga julsånger vid pianot t.ex., och jag lärde barnen att dansa
”Vi äro musikanter …”, ”Kom, Julia vi gå …”, och givetvis blev det
slängrumpa genom huset med ”Nuerejuligen…”!
Önskar er en trevlig helg. Kanske ni tar ledigt en av dagarna;
väl förtjänt! Kramar!
21 december 2017 — 13:41
Helena säger:
Vad härligt att höra om dina minnen från jular förr Ruth! Det låter som riktig julstämning med granen och julottan. Och även julsångerna! Nu tycker jag att det verkar som att folk tar in granen tidigare och tidigare 😉 Jag kommer inte ta ledigt, men man har några röda dagar, så det blir lite ledigt ändå! 🙂 Önskar dig en riktigt fin julhelg!
21 december 2017 — 18:51
Anne säger:
Intressant läsning.. älskar historia?ha det bäst och God Jul???
21 december 2017 — 19:34
Helena säger:
Kul att du också gillar historia Anne! Önskar en riktigt fin jul!
21 december 2017 — 21:05
Matts Torebring säger:
En fin tillbakablick. Pappa läste julevangeliet på julaftonskvällen, när kossorna fått mat och mjölkats i lagården. För mig är det ett av de viktigaste traditionerna, att hålla fast vid den evangeliska delen.
Ser vi framåt, tror tror jag att all julmats kultur kommer att förändrats. Från 50- talet och fram till för några år sedan, åt alla av den traditionella julmaten. Alla anställda hos oss är, i stort sett under 45 år. Vi dukar upp en morgonfika med smakprover från hela Europa. De yngre äter bara vanlig svensk ost. Vi har bjudit på julmat på julavslutningen. Då säger restaurangägaren: ”Det är inte roligt att laga mat till er, ni äter ju inget”. Jag tycker det är tråkigt och hoppas att jag har fel. Jag vill ha den gamla julmats traditionen kvar.
21 december 2017 — 19:50
Helena säger:
Fint att höra om traditionen med julevangeliet! Mina föräldrar var inte kristna, i varje fall inte min pappa. Min mamma kunde gilla att gå i kyrkan någon enstaka gång 😉
När det gäller maten tror jag också att det förändras. Det ingår förstås, men jag kan hålla med om att det är tråkigt om traditioner försvinner för fort. Själv älskar jag sill och sånt, men jag märker att många som är yngre inte gör det.
23 december 2017 — 20:01
Kors och Tvärs säger:
Trevlig sammanställning. Jag är lite kluven till gamla traditioner. Tidigare var det ett överdåd, både vad gällde mat och julklappar. Det hoppas jag minskar men jag vill inte att det ska försvinna helt. Om vi inte har några traditioner alls att hålla fast vid, tror jag vi kan bli rotlösa… Jag har också märkt att våra ”barn” är mycket tacksamma för de traditioner vi har delat med oss av till dem. De gör nu om det till sitt, med lite gammalt och lite nytt 🙂
21 december 2017 — 19:59
Helena säger:
Jag tror att traditioner kan fylla ett syfte. Själva är vi inte så noga, men vi har heller inga barn hemma. Jag gillar idén om att föra vidare vissa traditioner. Däremot tycker jag att det är alldeles för mycket köphets, det hoppas jag förändras 🙂
23 december 2017 — 20:03
BP säger:
Här är jag riktigt impad! Har liksom aldrig tänkt på var jultraditioner kom ifrån. Nu vet jag! Bra research där Helena!
Håller med Ama om ordet ”julklapp”, vilken rolig bakgrund!
Har ingen aning hur julen kommer utvecklas (eller avvecklas) framöver. Det jag spontant tänker på är att ”äkta” julgranar har mer och mer ersatts av plastvarianter, inte nödvändigtvis gröna.
Sedan håller den traditionella julmaten med bland annat lutfisk på att försvinna mer och mer. Å snart får ungdomarna säkert bitcoins i stället för vanliga pengar;-)
21 december 2017 — 20:47
Helena säger:
Jag gillar att ”forska” i historia när det gäller sedvänjor och sånt, lite nördig tror jag, haha. Bitcoins! Ja, vem vet …? Det har stått lite i medierna om bitcoins de senaste dagarna har jag märkt …!
23 december 2017 — 20:04
Liniz Travel säger:
Så intressant låsning :). God jul t er å hoppas ni kommer iväg över nyår! Vi kollade mkt på alperna på jullovet men svin dyrt…, så det blev säfsen… kramar
21 december 2017 — 22:46
Helena säger:
Säfsen låter mysigt! Önskar er en riktigt fin jul Lina!
23 december 2017 — 20:05
Alexandra säger:
Men vad spännande läsning, jag hade verkligen inte koll på allt det här! En del av det dock 😉
Jag tycker ändå att vi firar jul ungefär på samma sätt som när jag var liten fortfarande även om familjekonstellationerna ser lite annorlunda ut hehe. Men jag tror också på att Kalle Anka är utdöende för ingen av barnen som är med på vårt julfirande är intresserade av det!
När jag var liten så var jag alltid skitsur för att vi hade alltid plastgran hemma och jag ville ha en riktigt gran. I vuxen ålder hade jag sen riktigt gran ett endaste år i min lägenhet….sen förstod jag varför vi aldrig hade det hemma haha. Så jäkla mycket barr!
21 december 2017 — 23:01
Helena säger:
Haha, ja det är jobbigare när man själv ska ha hand om granen 😉 Önskar er en riktigt fin jul Alexandra!
23 december 2017 — 20:06