Äntligen Happy Friday igen! Det blev en riktigt lyxig bjudning här i husbåten förra helgen, och idag passar vi på att visa bilder och recept. Mörkret ute just nu känns tungt och vi är båda väldigt trötta. Vad kan då vara bättre än trevligt umgänge och god mat? Häng med på guidad tur genom förra helgens middagsbjudning!
En lyxig bjudning startar med snittar
Vi valde att starta förre helgens lyxiga bjudning med snittar. Tror du att vi fotade? Haha, nej! Vi var helt uppe i matlagningen och samtalen med våra gäster. Fotona är från dagen efter, då vi åt upp ”resterna”. Fyllningarna var minst lika goda då, men det blev lite enklare bröd och inga krustader …
Snitt med laxröra
Vi blandade bitar av rå salmalax och hackad rödlök med färskost och crème fraiche, citron, salt, peppar och dill och la på grekiskt lantbröd. Vi dekorerade med bitar av rå salmalax och dagen efter även med räkor.
Snitt med avokadoröra, pilgrimsmussla och sikrom
Vi mixade avokado med olja och citron och la röran på stora chips (bjudningen) och tunna bitar av hårt bröd (dagen efter). Ovanpå la vi en liten bit stekt pilgrimsmussla, sikrom och lite klippt gräslök.
Snitt med chèvrecrème och chilimarmelad
Alla snittarna var goda, men min favorit blev nog snitten med chèvrecrème. Vi gjorde krämen genom att mixa chèvre med crème fraiche. Sedan blandade vi päronmarmelad med en liten klick sambal oelek och la bredvid. På bjudningen serverades detta i crustader – dagen efter blev det på lingongrova.
Pilgrimsmusslor i champagnesås
Den första förrätten vi serverade vi var pilgrimsmusslor med champagnesås och löjrom. Eller nja, faktum var att vi glömde löjrommen. Hur kunde det hända? Vi grämde oss ordentligt … och frossade i pilgrimsmusslor med löjrom dagen efter.
För att laga champagnesåsen börjar du med att försiktigt bryna hackad lök. Sedan häller du i 2,5 dl vatten, lite fiskfond och 1,5 dl vitt vin och kokar försiktigt i 15 minuter. Därefter silar du såsen och häller tillbaka den. Häll på 2 dl grädde, koka försiktigt i 10 minuter, salta och peppra och rör i 2 msk maizenamjöl. Sist men inte minst: häll på lagom mycket champagne för rätt konsistens!
Därefter är det dags att halstra pilgrimsmusslorna, en minut på varje sida. Fantastiskt gott! En annan variant som också är riktigt snygg är att servera dina pilgrismusslor i ärtpuré.
Soppa, huvudrätt och efterrätt
Var menyn slut nu? Nix, inte direkt! Vi fortsatte med en krämig svampsoppa som mellanrätt och en huvudrätt med lammracks, stekta tärnade rotfrukter och basilikakräm.
Till efterrätt lagade Peter cheesecake med lemoncurd på toppen. Han mixade också en jordgubbsgrädde och en blåbärsgrädde, och serverade hela kalaset med lite färska bär och torkad frukt. Gott? Det vill jag lova!
Nu vill vi höra om din vecka! Vad har varit mest bra och positivt denna vecka?
Missade du förra Happy Friday? Läs Vi ska föreläsa på Caravan Stockholm 2018
Kors och Tvärs säger:
Oh la la! Så mycket gott ni frestar med! Det bästa med den här veckan är att jag hittade en julklapp som det stod ”Till Dej” på. Då måste den ju vara min, eller hur?!
15 december 2017 — 8:09
Helena säger:
Det låter ju perfekt! Hoppas att det var en bra julklapp! 🙂
15 december 2017 — 8:35
Christian säger:
Ambitiöst!
15 december 2017 — 8:30
Helena säger:
Det är Peter som är ambitiös ?
15 december 2017 — 8:36
Steve säger:
När det bjuds sådana läckerheter så får uttrycket ”dagen efter” en helt ny betydelse. Michelinguiden knackar nog snart på i båten
Det bästa med veckan som gått är att julförberedelserna gått som på räls vilket innebär att julbrådska inte existerar och t o m D kan ta det lite lugnt. Vi har visst lärt oss nåt av den nya situation vi befinner oss i. Bra det.
15 december 2017 — 8:37
Helena säger:
Det gör liksom inget att man får ”rester” över 😉 Skönt med lugna julförberedelser! Ha det fint!
15 december 2017 — 9:09
Alexandra säger:
Låter ju nästan som något man skulle kunna äta på nyår 😀 Gillade speciellt avokadosnitten.
15 december 2017 — 8:50
Helena säger:
Jag skulle definitivt kunna äta det här på nyår 🙂
15 december 2017 — 9:09
Ditte säger:
Så mycket gott! Tack för fina recept! Några har jag provat varianter av och andra var helt för mig ”nya”. Vänner, god mat och dryck håller alltid.
Bästa som hänt under veckan är strålande sol, att solen inte går ner före klockan 18 och att disponera dagarna som jag vill.
Önskar er en fin helg.
15 december 2017 — 9:27
Helena säger:
Solen och ljuset låter härligt! Ha det fint Ditte!
15 december 2017 — 17:45
Marina säger:
Wow – vilken meny!! Den där champagnesåsen ska jag faktiskt testa. Det är bara några dagar sedan jag hörde någon som ätit en sådan (i alla fall hette det Champagnesås) och var helt överväldigad av den goda smaken.
15 december 2017 — 9:54
Helena säger:
Intressant att du hörde om champagnesås alldeles nyligen! Detta är första gången vi provade. Ingen aning om det finns olika varianter, vi hittade denna på nätet.
15 december 2017 — 17:46
Nils-Åke säger:
Alltid gott med något extra. Fina små snittar och soppa är alltid gott. Gjorde en potatissoppa till lunch igår.
15 december 2017 — 11:32
Helena säger:
Älskar soppa! Potatis och purjosoppa är en favorit 🙂
15 december 2017 — 17:47
Lena - gott för själen säger:
Men jisses! Det är ju ”värre” än värsta nyårsmiddagen ju! Så gott det låter. Helt i min smak!
Bäst denna vecka har varit att jag fått jättemycket gjort både på jobbet och hemma. Utan stress dessutom! Kan liksom inte bli bättre! 🙂
Kram Lena
15 december 2017 — 15:16
Helena säger:
Peter tycker att det är roligt att laga mat 🙂 Få mycket gjort utsn stress låter perfekt!
15 december 2017 — 17:47
Rolle o Carina säger:
Såg mycket gott ut det där ni frestar oss med! 🙂
Trevlig Adventshelg på er……
15 december 2017 — 15:50
Helena säger:
Tack detsamma!!!
15 december 2017 — 17:48
BP säger:
Det var verkligen lyxmat och så vackert upplagd. Sådana ”rester” äter jag mer än gärna kan jag säga:-)
Det mest positiva med den här veckan är nog 1. att vi inte slog ihjäl oss på isgatorna härute, 2. ätit julbord och 3. den skojiga julklappen jag fick av favo kollegan Yvonne.
15 december 2017 — 18:32
Helena säger:
Ja man ska Ng vara glad om man överlevde isgatorna! Jag höll på att höra flera vurpor …. 😉
17 december 2017 — 7:21
Britt-Marie Lundgren säger:
Så gott och vackert. Man äter lika mycket med ögat som med munnen. Vi hör också till dem som älskar soppa i de flesta former både till vardags och fest. Sedan är det aldrig fel med lite snittar och ett glas bubbel.
Plötsligt fick jag lite nya idéer till vårt nyårsfirande med knytis där jag blivit tilldelad välkomstdrink med tilltugg.
Tack för Det!
15 december 2017 — 19:24
Helena säger:
Kul om vi kunde bidra med nya idéer! Och visst ör det gott med soppa!? Det äter vi gärna då och då 🙂
17 december 2017 — 7:22
Liniz Travel säger:
Men mums så gott 😉 kram
21 december 2017 — 22:47