Avdat i Israel utgjorde förr i tiden station nummer 62 på den handelsrutt som brukar kallas Rökelsevägen. De långa kamelkaravanerna färdades från Oman och Jemen, via Petra i Jordanien, och sedan vidare mot Gaza. Vi kom istället med bil från Jerusalem, och vi trodde knappt att vi skulle hinna fram innan det blev mörkt …
Innehållsförteckning
Roadtrip i Israel
Vi startade vår roadtrip i Eilat och stannade vid Döda havet, i Masada och i Qumran på väg mot Jerusalem. När vi nästa dag vände tillbaka mot Eilat tog vi en annan väg, och stannade i Ein Avdat och Avdat, två platser som ligger strax efter varandra.
Ein Avdat
Om du tror att vi alltid planerar våra resor perfekt kan vi trösta dig med att det gör vi inte. Vi hade svårt att slita oss från Jerusalem på förmiddagen, vilket gjorde att vi kom fram till nationalparken i Ein Avdat klockan 16:15, det vill säga en kvart efter att de stängt …
Vi kunde promenera runt i området runt David Ben-Gurions gravplats, alltså Israels förste premiärministers grav, men det vi verkligen hade velat se missade vi. Om du vill kan du istället kika på bilder från Google. Då fattar du också varför vi kände oss lite besvikna … Skulle vi nu också missa ökenstaden?
Ökenstaden Avdat
När vi rullade in på infarten till Avdat räknade vi nästan med att det skulle vara stängt, men det var det inte! Euforiskt glada betalade vi vår biljett och körde med bilen hela vägen upp på berget. Där låg ökenstaden!
Avdat grundades av folkslaget nabatéerna 300 år före Kristus, som station nummer 62 på Rökelsevägen. Detta var faktiskt den viktigaste staden på den här rutten, näst efter Petra i Jordanien.
Rökelsevägen
Den 240 mil långa Rökelsevägen gick från Oman och Jemen till Gaza vid Medelhavet. Varje kamelkaravan bestod av 10-20 kameler som bar 150 – 200 kilo var, av dyrbarheter som rökelse, myrra, kryddor och ädelmetaller. Varje dagsetapp var 3,5 mil och därefter behövde karavanen skydd mot rånare och banditer.
Avdat utgjorde nummer 62 av dessa nattliga skydd, samtidigt som detta var en ökenstad med palats, en antik vinpress och sedemera också en kyrka. Med tiden tappade Rökelsevägen sin betydelse för handel, men staden på berget står kvar som ett minne av en svunnen tid.
Steve säger:
Rökelsevägen och Avdat, nu fick jag lära mig nåt nytt igen. Vägarna ser ut att vara fina och väl underhållna. Jag gillar verkligen era filmer.
09 januari 2018 — 8:50
Helena säger:
Kul att du gillar filmerna Steve! Vägarna var mycket fina, precis överallt där vi körde.
09 januari 2018 — 9:58
Nils-Åke Hansson säger:
Här fick man se något man inte visste fanns. Nationalparken såg spännande ut.
09 januari 2018 — 9:29
Helena säger:
Det finns mycket att se i världen, vi hade inte heller koll på detta förut … 😉
09 januari 2018 — 9:58
Rolle o Carina säger:
Spännande resa ni är ute på!
Ha det gott….
09 januari 2018 — 9:53
Helena säger:
Israel är ett spännande land! 🙂
09 januari 2018 — 9:58
Annika i Spanien säger:
Vilken fantastisk resa! Tack för att jag får följa med. Jättekul med filmerna. Älskar inlägget om döda havet!
När jag hör musiken från era filmer kommer jag att tänka på Jocelyn Pooks filmmusik till Caótica Ana. Sångerna är på persiska, tror jag. Men, tja, jag kommer att tänka på den musiken. Otroligt vacker.
https://www.youtube.com/watch?v=8i-cWHljzLQ&list=PL90D952D2C7590AD1&index=1
https://www.youtube.com/watch?v=ZPjR8_6dc8o&index=3&list=PL90D952D2C7590AD1
https://www.youtube.com/watch?v=v8euKpNNQUE&list=PL90D952D2C7590AD1&index=2
09 januari 2018 — 13:10
Helena säger:
Kul att du gillar inläggen och filmerna Annika! Din kommentar hamnade först i papperskorgen (för att det var flera länkar tror jag) men nu har jag hittat och godkänt! Ska lyssna när jag kommer hem och kan ha på ljudet! 🙂
10 januari 2018 — 12:50
Britt-Marie Lundgren säger:
Avdat och Rökelsevägen är två helt nya begrepp för mig men inte mindre fascinerande för det och jag hoppas få lära så länge jag lever. Fina bilder och härliga filmer!!!
09 januari 2018 — 15:33
Helena säger:
Det var nytt gör oss oxå. Man lär sig en massa när man reser (och när man läser bloggar ;))
09 januari 2018 — 17:40
Ruth i Virginia säger:
Ursäkta – men vad är det för musik till filmen?
Låter som svensk rap, eller är det nånting på
hebreiska? En aning störande för mina öron,
men mycket bra och intressant film (utan audio)
09 januari 2018 — 15:53
Helena säger:
Jag vet inte riktigt vad det är för musik men det är inte svenskt. Kan inte passa alla varje gång kanske 😉
09 januari 2018 — 17:41
Kors och Tvärs säger:
Intressanta ställen och trevlig film. Tackar.
09 januari 2018 — 15:58
Helena säger:
Historia är spännande och roligt att du gillade filmen 🙂
09 januari 2018 — 17:41
BP säger:
Precis som dom andra som kommenterat inlägget har även jag piffat upp min allmänbildning. Hade aldrig hört talas om varken Rökelsevägen eller Avdat. Tänk vad man lär sig. Avdat är ett häftigt ställe, men jag förstår er besvikelse när jag tittade på bilderna i Google. Vilka vyer!
Vem hade tipsat er om platserna, för de verkar ju inte direkt vara kända (av kommentarerna att döma alltså).
09 januari 2018 — 17:07
Helena säger:
Vi hade inte heller koll på Räkelsevägen eller Avdat innan. Vi hade lite kontakt med turistbyrån i Sverige innan, men framför allt varvi inne på turistbyrån i Eilat. De hjälpte oss att lägga upp förslag på roadtrip 🙂
09 januari 2018 — 17:43
Lena & Jan säger:
Gillade er video bra överblick av bilresan, men så trist att ruinerna inte återuppförts… hade varit pampigt. Forts spännande resa!
(Almeria borgen här i närheten har bevarats bra, alla EU medborgare har fritt inträde, en helt annan historia).
09 januari 2018 — 17:22
Helena säger:
Vi brukar oxå säga att det vore kul om man byggde upp ställena på riktigt. Man ska förstås spara ruinerna, men man skulle ju kunna bygga bredvid. Skulle vara kul att se hur det såg ut på riktigt! Almeriaborgen tror jag inte att vi såg.
09 januari 2018 — 18:00
Ditte säger:
Välkomna hem! Kul att ni hann se lite av Israel, men mycket tid behövs för att se än mer- Tycker ni jobbade på väldigt bra. Mne lite kort om tid blev det nog i Jerusalem. Vi var där i tre dagar och med utflykter runt om och i stan och det kändes kort det också- Tar tid att ta in och smälta allt.
09 januari 2018 — 17:24
Helena säger:
Tack! Vi hade gärna sett mer av Jerusalem och vi kände att vi hade för kort tid där. När vi väl bestämde oss för att hyra bil fanns det helt enkelt inte mer tid kvar (plus att det blev dyrt med dubbla hotellrum). Men jag skulle också rekommendera lite längre tid i Jerusalem!
09 januari 2018 — 20:16
Matts Torebring säger:
Jag har läst Gamla Testamentet många gånger i livet. Detta är en plats som jag inte kan minnas, att jag har läst eller hört talas om tidigare. Ni är verkligen duktiga att söka upp och dokumentera historien bakom de olika platserna.
09 januari 2018 — 18:50
Helena säger:
Vi fick hjälp av turistbyrån att hitta detta ställe! Jättebra att kunna fråga de som har lokalkännedom 🙂 Det verkar vara en okänd plats för de flesta här hemma, men ändå känns det som att platsen fyllde en mycket viktig funktion en gång i tiden!
09 januari 2018 — 20:19
Susanne Goren säger:
Tack för härlig blogg och fint och intressant berättat om er israelresa. Ni hann verkligen med att se mycket på dessa dagar!
Haha, musiken till filmen är på hebreiska och texten är mycket passande:). Bra val! Det är två killar som heter Static och Ben el. Mycket populära bland ungdomar. Smaken är ju som sagt olika ?. Här finns översättning på engelska: https://youtu.be/94BIxqTYJzU
Skylten pekar mot något spännande! Det står ”utsiktsväg över floden Tzin”. Floden Tzin, som många andra floder och wadi’s i södra Israel, är torra mesta tiden av året men kan svämma över under korta regnperioder. Många israeler ”jagar” dessa tillfällen för det är spännande (och farligt) att se. Om ni vill se det så kolla länken: https://youtu.be/WK9H5HNgg6o
Susanne Goren
09 januari 2018 — 19:45
Ruth i Virginia säger:
Tack för info beträffande musiken. Den lät ”annorlunda”
på nåt vis. Givetvis har jag ingen aning om vad texten betydde.
men nu måste jag kolla, förstås. 🙂
Undrar hur Peter kom på den? – Genius (som Trump)
09 januari 2018 — 20:18
Helena säger:
Ruth, Peter har letat musiken på nätet. Han sökte nog på israelisk popmusik eller något liknande, men jag var inte helt säker på vad det blev i slutändan… men nu har vi alltså fått svaret! 🙂
09 januari 2018 — 20:24
Helena säger:
Men åh Susanne, tack så hemskt mycket för din kommentar!!! Helt perfekt ju att få översättningen på låten, vi har kollat på videon tillsammans nu! Kändes som ett bra val 🙂 Intressant också med översättningen av skylten och detta med översvämningarna. Vilka otroliga mängder vatten! Tack igen för kommentar och förklaringar! 🙂
09 januari 2018 — 20:23