Vårt andra stopp på vår roadtrip från Eilat i Israel blev Masada. Denna antika fästning ligger på ett nästan 400 meter högt berg i Negevöknen, inte långt från Döda havet. Förutom att detta är ett imponerande bygge bär fortet på en dramatisk historia, som får det att knyta sig i magen.
Innehållsförteckning
Vår roadtrip
Vi startade vår roadtrip med hyrd bil i Eilat i södra Israel och det första stoppet blev för ett bad i Döda havet. Nästa körsträcka blev betydligt kortare, då vi körde från Döda havet till Masada.
Masada – ett antikt mästerverk
Under åren 171-143 före Kristus byggdes ett litet fort på klippan, och mellan 37-43 före Kristus lät romaren Herodes den store bygga ett helt palats och en fästning. Hela 400 meter upp i luften valde han att uppföra sitt mästerverk, som mätte 700 meter i ena riktningen och 350 meter i den andra.
När judarna gjorde uppror mot det romerska riket erövrade de Masada, år 66 efter Kristus. Men detta gillades förstås inte av romarna! Redan sex år senare kom en romersk armé med 15 000 man (!) för att belägra fästningen, där det fanns ca 1000 judiska män, kvinnor och barn.
Kollektivt självmord
Istället för att bli tillfångatagna av romarna valde judarna att begå kollektivt självmord, genom att dra lott om vilka som skulle dräpa de andra. Männen la sig bredvid sina kvinnor och barn, och blottade strupen för den som fått lotten att döda. När romarna intog fästningen möttes de av … tystnad. De enda som hade överlevt var två kvinnor och fem barn som gömt sig djupt ner i en grotta.
Så gick det i alla fall till enligt den traditionella historiebeskrivningen, även om det inte verkar helt klarlagt. På grund av den här historien har Masada blivit en symbol för det judiska motståndet mot allt främmande herravälde.
Att besöka Masada
När man kommer till Masada kan man välja att gå uppför berget eller ta linbanan. Trots att jag (Helena) tycker att linbanor är galet läskiga valde vi detta alternativ. Bestigningen såg svettig ut, och dessutom hade vi begränsat med tid (eftersom vi hade fler äventyr framför oss.) Och jodå, det gick ju bra!
Vattencisterner och badhus
Hur kan man bo mitt i öknen, bredvid ett dött hav utan fiskar? Masada innehåller en rad smarta lösningar, där det viktigaste handlar om vatten. Genom att bygga massor av vattenfåror ner från bergen samlade man allt regnvatten på samma ställe. Vattnet fick sedan släpas upp till fortets enorma vattencisterncisterner med hjälp av åsnor.
Man kan ju tänka att det borde bli ont om vatten i öknen, men de hade tydligen så att de både kunde bada och tvätta kläder.
Film från Masada
Här kommer ytterligare några bilder från Masada och en film som Peter klippt ihop.
Lena - gott för själen säger:
Fantastiskt ställe verkar det som. Kan tänka mig att det kändes mäktigt att gå där uppe, med storslagenheten kryddat med historien om vad som pågått!
Kram Lena
05 januari 2018 — 6:26
Helena säger:
Storslaget är verkligen rätt ord. Sedan är det svindlande när kan försöker föreställa sig vad som utspelat sig jär en gång!
05 januari 2018 — 13:08
Britt-Marie Lundgren säger:
Kan väl bara instämma i texten under sista bilden ”wowkänsla”.
Det här inlägget förgyllde min kolsvarta tågresa till jobbet i arla morgonstund (men vi går mot ljusare tider).
05 januari 2018 — 6:35
Helena säger:
Härligt att vi kunde förgylla din tågresa Britt-Marie! Och att vi går mot ljusare tider är trots allt lovande 🙂
05 januari 2018 — 13:09
Veiken säger:
Jaaaaa….. ni åkte dit! Något av det mäktigaste jag upplevt. Vi såg en storfilm eller var det en serie om Masadaklippan innan vi åkte till Israel. Jag tror att upplevelsen blev starkare pga det!
05 januari 2018 — 7:28
Helena säger:
Kul att ni sett den filmen/serien! Vi läste precis om den, och blev lite sugna att se den 🙂
05 januari 2018 — 14:55
Liniz Travel säger:
Wow spännande! Härlig resa ni gör!!! Kramar
05 januari 2018 — 7:34
Helena säger:
Väldigt spännande! Ha det fint!
05 januari 2018 — 14:56
Marina säger:
Vilket häftigt ställe! Tack för att ni bestämde er för att göra den här roadtrippen så vi får följa med till nya platser! Visst kan man förundras över alla gamla byggnadsverk, hur i hela friden de bar sig åt för att få till det.
05 januari 2018 — 9:21
Helena säger:
Kul att du vill ”följa med” på vår roadtrip Marina! Ja tänk att bara att forsla upp människor och material på den höjden, och bygga system för att ta hand om regnvattnet …!
05 januari 2018 — 14:58
Matts Torebring säger:
När jag läser Gamla Testamentet, blir man till slut nästan avtrubbad av alla krig och bestaliska avrättningar. Detta är ett av dem. Att få komma tillbaka till dessa historiska platser, måste vara fantastiskt.
05 januari 2018 — 9:37
Helena säger:
Människor har krigat i alla tider, tyvärr. Att vi aldrig lär oss!!!? Historia är spännande och det är fantastiskt hur skickliga människor var förr trots avsaknad av de resurser vi har idag!
05 januari 2018 — 15:00
ontrip.dk säger:
Det ser meget spændende ud og sikke en udsigt – WOW. Forsat god rejse i Israel, det er spændende at følge jer.
/Annette
05 januari 2018 — 9:46
Helena säger:
Tack! Roligt att du följer vår resa Annette!
05 januari 2018 — 15:01
Anette säger:
Vilken mäktig plats med hemsk historia.
Förstår att det måste vara en häftig upplevelse.
05 januari 2018 — 11:42
Helena säger:
Verkligen en mäktig plats med historiens vingslag runt om!!!
05 januari 2018 — 15:02
Nils-Åke Hansson säger:
Härlig resa! Vad ni får upptäcka
05 januari 2018 — 12:30
Helena säger:
Att åka runt såhär på egen upptäcktsfärd är det bästa tycker vi 🙂
05 januari 2018 — 15:02
Ditte säger:
Visst är Massada mäktigt! Jag minnns besöket här än idag och det är många år sedan jag var i Israel på rundresa i en vecka. Mer givande med en rundresa som ni nu gör än att stanna i Eilat. Tack för besöket. Kände igen mycket. Jättefina bilder. Ser fram emot ert filmmaterial så småningom.
Hoppas ni får tid att stanna ett par dagar i Jerusalem för även där finns mycket historia och en hel del att se och uppleva.
Ha dte fortsatt bra.
05 januari 2018 — 12:31
Helena säger:
Hållermed om att det är mer intressant att göra en rundresa! Det finns verkligen mycket att se och uppleva!
05 januari 2018 — 15:04
JoY säger:
Det väcker många minnen från när jag var där. Men reste i motsatt riktning med lokalbuss och start i Tel Aviv, stopp i Jerusalem och vidare Eilat.
Masada klippan är fantastisk , vi valde också kabinbanan.
Kram
05 januari 2018 — 13:32
Helena säger:
Kul att ni också rest runt här och besökt Masada! Vi övervägde oxå en tur med lokalbuss, men valde till slut bil för att kunna göra lite fler mindre stopp.
05 januari 2018 — 15:05
Kors och Tvärs säger:
Det är ett fantastiskt landskap och historiens vingslag är påtaglig
05 januari 2018 — 14:52
Helena säger:
Kan bara hålla med!
05 januari 2018 — 15:05
BP säger:
Tusen tack för besöket i Masada och all intressant info. Snacka om ett byggnadsverk som är helt otroligt och har en lika otroligt grym historia. Fortet är alltså mera än 2 000 år gammalt och står än. Det lär nog inte dagens byggnader göra – bli så gamla alltså. Helt otroligt! Utsikten är ju magnifik:-)
05 januari 2018 — 16:04
Helena säger:
Visst är det coolt!? Blir också fascinerad av att de gav sig på såhär galna idéer! Ingen som skulle bygga ett fort på en hög klippa mitt i öknen idag 😉
05 januari 2018 — 22:44
Henny säger:
Vilken tur ni kom er iväg på en kort semesterresa, nu har ni fått ladda batterierna så ni klarar resten av vintern. Jag semestrade i Eilat för många år sedan så det är extra kul att följa med på era äventyr. Var bl a på en tvådagarstur till Kairo och pyramiderna. Intressant på många sätt. Men en av de saker som också fastnade i minnet var när en busslast unga ortodoxa grabbar kom till hotellet. Då fick vi andra inte vistas i bassängområdet och de ”tog över” i stort sett hela hotellet. När de åkte morgonen därpå lastades en massa kulsprutor och andra vapen in i bagageutrymmet. Då kände man att vi var i ett land där krig kunde vara en nära realitet.
05 januari 2018 — 17:57
Helena säger:
Vad kul att du oxå varit i Eilat Henny! Men oj, intressant historia med killarna och vapnen …! Ja, visst finns det konflikter i de här områdena!
05 januari 2018 — 22:46
Geddfish säger:
Jag har, som jag skrivit tidigare, inte varit just i Israel. Men eftersom jag är frireligiöst uppväxt, så vet jag att många vallfärdat dit och blivit välsignade.
Numera är jag kyrkvärd och högläser texter från Bibeln och där finns ju med fasansfulla upplevelser. Så det är inte bara hemskheter idag!
Men jag har varit i öknen, var till beduinerna då vi var i Egypten.
Kram
05 januari 2018 — 20:04
Helena säger:
Israel är ju verkligen ett resmål med religiösa förtecken! Snart kommer ett inlägg från Jerusalem, och då blir det mer av detta! Och visst har människor haft en tendens till hemskheter, både förr och nu, tyvärr …
05 januari 2018 — 22:47