Vi kom till Beijing med transsibiriska järnvägen, och nu var det dags för oss att uppleva Kinas myllrande huvudstad. Vi berättar om sevärdheter i Beijing och om våra upplevelser i Kina.
Innehållsförteckning
Med transsibiriska järnvägen till Beijing
Själva tågresan med transsibiriska järnvägen tog sex dygn, och utöver det spenderade vi några dagar i Moskva, i Irkutsk, vid Bajkalsjön och i Mongoliet. Men nu var det alltså dags att utforska den kinesiska huvudstaden!
Kinesiska muren
”Hur planerar ni att ta er till den kinesiska muren?”, frågade vi det norska gänget med oljeplattformsarbetare som vi haft sällskap med på tåget. ”Vi har hyrt en stor buss”, svarade de. Och naturligtvis hade de några platser över. Perfekt!
Vi åkte till det kanske allra vanligaste stället att se muren, nämligen Badaling. Fullt av turister och försäljning förstås, men trots det är det fascinerande att se den här muren. De delar som finns kvar av muren utgör 600 mil (!) vilket är svindlande långt. Det är ju ingen liten mur om man säger så!
Himmelska fridens torg
Vi passade också på att kika förbi Himmelska fridens torg. Det här torget byggdes på 1950-talet med hjälp av sovjetiska experter, och med Röda torget i Moskva som förebild. Det som man mest minns torget för är förstås studentdemonstrationerna 1989, då hundratals eller tusentals studenter mördades av regimens soldater.
Den förbjudna staden
Man kan förstås inte befinna sig i Beijing utan att se den förbjudna staden! Detta är världens största palats och påstås ha 9999,5 rum – för att inte överträffa de 10 000 rum som endast får finnas i himlen! Det riktiga antalet rum är dock bara 9371, enligt Wikipedia.
Sammanlagt 24 kejsare styrde Kina från den förbjudna staden, mellan 1421 och 1911. Innanför murarna levde de tillsammans med tusentals konkubiner och eunucker, som passade upp på dem. Idag är detta en av alla sevärdheter i Beijing, med massor av turister.
Cykeltaxi bland hutongerna
Vi tog också en cykeltaxi för att kika på hutongerna, alltså de smala gamla gränderna i Beijing. Hutongerna härstammar från 1200-talet när mongolerna grundade det vägnät som finns idag.
Wangfujing Avenue och Pekinganka
Vi hann också med att strosa upp och ner längs Wangfujing avenue, som är en stor shoppinggata i Beijing. Här finns massor av moderna köpcentra och butiker och någonstans här köpte vi en ny kamera (efter att en häst trampat på den förra).
Dessutom passade vi på att äta pekinganka, vilket är en av mina absoluta favoriter. Ankan (som tillagas på ett speciellt sätt) skärs upp vid bordet och sedan virar man in bitar av anka i en ångad pannkaka tillsammans med grön kinesisk lök och en söt sås. Sååå gott!
Nå, vad gjorde vi nu på resan då? Åkte vi hem? Nej, vi flög till Bangkok, och där mötte vi upp Peters både söner som kom med flyget från Sverige.
Ama de casa säger:
Peking är verkligen en fascinerande stad och kinesiska muren är otroligt imponerande. Fast vi fuskade och flög istället för att ta tåget dit 😉
Pekinganka hör till mina favoriter också 🙂
Ha en fin söndag!
11 februari 2018 — 9:52
Helena säger:
Haha, jag har aldrig hört förut att flyg är ”fusk” men så kan man ju se det 😉
11 februari 2018 — 14:51
Veiken säger:
Ni gjorde allt som vi gjorde i Beijing- Vi flög förstås dit medan ni tog tåget. Jag gillar att åka tåg! 😉
11 februari 2018 — 10:10
Helena säger:
Vi gjorde ju lite ”klassiker”, men de vill man ju hinna med 🙂
11 februari 2018 — 14:52
Ditte säger:
Pekong har ju en speciell plats i mitt hjärta efter att ha tillbringat nästan fyra år där. Allt känns välbekant och det finns så många smultronställen i stan.
Vad gäller den kinesiska muren är det lätt hänt att som turist hamna just vid Badaling. Ligger ju desssuyom lite närmare Peking än de andra ställena där muren finns. En verklig upplevelse är att vandra på de mer orörda delarna där turisterna är få. Men man kan ju inte hinna allt vid ett kortare besök. Hela stan är ju som ett museum i sig.
Kul att hänga med på er lilla rundtur i stan och visst kände jag igen mig. Blir ett återseende nu i mars. Ser verkligen fram emot det.
11 februari 2018 — 10:14
Helena säger:
Jag förstår ju att Peking har en speciell plats i ditt hjärta Ditte! Spännande att ni ska dit nu igen! Jag kan tänka mig att det är bättre att se muren på något annat ställe, men vi hade inte heller så lång tid på oss.
11 februari 2018 — 15:00
Johnny Friskilä säger:
Jag tog ju också tåget dit, precis som ni, och jag minns fortfarande min första måltid i Peking. Det var inte pekinganka, utan på menyn kunde jag läsa ”crispy little duck”. In kom en tallrik med en styck friterad minianka. Även huvudet låg där friterat på tallriken fast separerat från själva ankkroppen. Mycket konstigt, men oerhört gott!
11 februari 2018 — 10:34
Helena säger:
Haha, vilket minne! Tur att det var gott i alla fall 🙂
11 februari 2018 — 15:07
Åke säger:
Finns som sagt mycket att se och göra i Peking. 2 veckor var allt för lite för denna kulturstad och folkvimmel. Vi kom med tåget på hösten 1989 ett par månader efter massakern på Himmelska Fridens torg,
Jag får rysningar när jag tänker på de ungdomar som kunde lite engelska smög sig fram och lågmält frågade om det kommit ut något om vad som hänt på studentdemonstrationerna.
11 februari 2018 — 11:43
Helena säger:
Oj vilken speciell upplevelse det måste ha varit att komma dit just då! Fruktansvärd händelse på torget. Så svårt att förstå.
11 februari 2018 — 15:09
Rolle o Carina säger:
Otroligt vilket bygge den långa muren!
Ha det gott…
11 februari 2018 — 11:56
Helena säger:
Fascinerande! 🙂
11 februari 2018 — 17:33
åsa i åsele säger:
Kina är på nått vis ett udda land 😉 jaa missförstå mig rätt… ett väldigt stort land, en massa människor och ändå på nått vis så trots år 2018 känns det som om landet både är modernt och väldigt förlegat med märkliga traditioner.
Så är det ju även i de forna öststaterna, t ex Ryssland… eller Nordkorea 😉 stor del av landets ekonomi går till militär upprustning, folket svälter och samtidigt finns det en del av landets befolkning som har det väldigt bra.
Kina är ett spännande land och verkar ha bevarat minnen från fornstora dagar.
Kort sagt är jag avundsjuk på Er som åkt transsibiriska järnvägen och upplevt något så fantastiskt 🙂
11 februari 2018 — 12:02
Helena säger:
Kina är ju ett stort land så skillnaderna runt om är säkert stora, men det är ju också ett land som utvecklats mycket under de senaste decennierna. Skulle gärna se mer av landet! 🙂
11 februari 2018 — 17:37
Steve säger:
Jag blir smått matt bara av att läsa om alla era fantastiska upplevelser på den där tårtrippen.
11 februari 2018 — 13:55
Steve säger:
Tågtrippen ska det förstås vara.
11 februari 2018 — 16:41
Helena säger:
Haha, jag förstod att du menade tågtrippen 😉 Jo, det var mycket upplevelser!
11 februari 2018 — 17:37
BP säger:
Har ju sagt det ett antal gånger förut, men det tål att upprepas: älskar att åka snålskjuts med er. Slipper liksom sitta på järnvägen i dagar;-)
Beijing är stor. och den 6 000 kilometer (låter längre än mil;-) )långa muren är ju egentligen helt otroligt att man uppförde den.
Pekingankan gillar jag också, fast jag har aldrig ätit er version. Mums:-)
11 februari 2018 — 17:22
Helena säger:
Haha, ja nu har du fått åka snålskjuts hela den transmongoliska järnvägen, och det gick ju betydligt fortare än det gör i verkligheten 😉 Så vitt jag vet åt vi den klassiska varianten av maträtten pekinganka, men det kan säkert ätas på andra sätt också.
11 februari 2018 — 17:39
JoY säger:
Vi var hos vänner i Korea och passade på att flyga över några dagar till Beijing. En fantastisk stad tyckte vi och hade ett par fullspäckade dagar med att uppleva allt man bör.
Kram
11 februari 2018 — 20:24
åsa i åsele säger:
Med tanke på att Kina fortfarande fängslar oliktänkande – som t ex Ryssland oxå gör… så är det ett land som styrs av diktatur.
11 februari 2018 — 21:07
Christine - 29° säger:
Wow! Så läckert och intressant. 🙂
12 februari 2018 — 1:41
Lena - gott för själen säger:
Verkligen svindlande, ”600 mil är det som finns kvar”! Helt otroligt fascinerande!
Kram Lena
12 februari 2018 — 6:09
Liniz Travel säger:
Jag gillade oxå Peking! Kinesiska muren var häftig 😉 kram
12 februari 2018 — 8:43
Marias Memoarer säger:
Kinesiska muren vore verkligen imponerande att se IRL! Men hur definierar man ett halvt rum…?? Antingen är det väl ett rum, eller också inte 😉
20 februari 2018 — 23:14