Kan du filea abborre? Det kan inte jag (Helena), men som tur är så är Peter ett ess på att hantera fisk i köket. Abborre är en ”Swedish precious” som många svenskar metar vid bryggorna, och är en av våra absoluta favoriter. Att äta abborre känns lyxigt på flera sätt. Det är relativt dyrt, det tar lite extra tid i köket och det är fantastiskt gott. Idag delar vi med oss av Peters bästa recept på abborre.
Innehållsförteckning
Vad behöver man?
För att filea abborre och laga en god middag behövs en skärbräda och en vass fiskkniv. För det här receptet behöver man dessutom abborrar (förstås!), potatis, vispgrädde, vitt vin, citron, dill (kan vara fryst eller torkad) samt salt och peppar. Om man råkar ha turen att få abborrar fyllda med rom kan man dessutom behöva ägg och ströbröd.
När man filear en abborre får man ut relativt små filéer, och vi köpte därför fem fiskar till oss två. Peter handlar oftast fisk i butiken Matvärlden, som har fräsch fisk till bra pris, och betalade 89 kronor per kilo.
Vi börjar med att flå abborren
Först måste abborren flås! Peter börjar med att skära bort stjärten. Därefter skär han ett snitt snett framåt mot fiskens huvud, och ett annat snitt längs fiskens ryggrad. Efter detta ska det gå att dra loss skinnet på båda sidor! Om fisken är riktigt färsk går det ganska enkelt. Om den inte är fullt lika färsk kan man få slita lite för att få skinnet att lossna …
När vi sedan får loss skinnet följer inälvorna med och (om vi har tur) även rommen. Dra av skinnet bakifrån och du får allt med dig ända till nacken och sen knäck av den med inälvor och allt i ett.
Nu är det dags att filea Abborre
Nu när vi fått bort skinnet och inälvorna är det dags att få fram fina filéer. Peter börjar med att dra loss ryggfenan. Därefter måste man skära loss filéerna från ryggbenet. Från varje fisk får man två relativt tunna (men superfina!) filéer.
Gör så här!
För kniven längst med ryggbenet och du känner när kniven tar emot alla ben. Nu tar du och vinklar kniven lite på snedden längst med sidobenen för att få ut filén. Gör det försiktigt och försök att få ut så mycket som möjligt.
Recept på abborre
Så, hur ska man laga sin abborrfilé nu då? Man kan förstås göra på olika sätt, men här kommer Peters bästa recept, så som vi åt igår kväll. Blanda vispgrädde, vitt vin med dill, citron, salt och peppar och lägg i en ugnsform tillsammans med fiskfiléerna.
Tillaga i ugnen i ungefär 15 minuter (20 minuter kan behövas om det är för fler personer). Servera med kokt potatis och kokt broccoli. Jag har svårt att tröttna på detta, men om du mot förmodan skulle göra det finns ännu fler recept på abborre hos ICA.
Om du råkar få abborrar med rom: Knäck två äggulor i en skål och salta och peppra. Häll upp ströbröd på ett fat. Rulla rommen i äggulan och sedan ströbrödet och stek på medeltemperatur, ungefär fyra minuter på varje sida. En fantastiskt god och lyxig middag!
Ruth i Virginia säger:
Åj, det var jobbigt det där. Fiskade abborre med min
morbror i Gänsen. Kommer ihåg att han stekte den
hel i hemtjärnat smör. Himlagott var det!
-Vi har haft storm här, T.o.m. de statliga verken strängde,
tågen gick inte och vi var utan el fr 10 f.m. till efter 5 e.m.
Och det blåser än.-
03 mars 2018 — 6:10
Helena säger:
Vilka härliga matminnen med abborre och hemtjärnat smör! 🙂 Och hjälp, vilken storm ni verkar ha! Här har oxå blåst en hel del faktiskt.
03 mars 2018 — 11:40
Kors och Tvärs säger:
Tänk att stå i en lugn vik, en sommarkväll och meta. Få några upp abborrar och grilla dem över öppen eld. Mmmmm ….
03 mars 2018 — 8:08
Helena säger:
Härligt! 🙂
03 mars 2018 — 11:40
Anette säger:
Hmm, filéa är inte min grej. Äta däremot, det är jag bra på.
Ser mycket smaskigt ut.
03 mars 2018 — 8:32
Helena säger:
Som för mig då. Peter filear och jag äter bara 😉
03 mars 2018 — 11:41
Christian säger:
Låter supergott!
03 mars 2018 — 8:47
Helena säger:
Jag har det bra 🙂
03 mars 2018 — 11:41
Kenneth Risberg säger:
Är ingen höjdare på att filea fisk (abborre) direkt men det kan vara värt att försöka efter den här lektionen, tack!
03 mars 2018 — 9:12
Helena säger:
Det är lite jobb att filea abborre faktiskt, men om man bara gör det steg för steg behöver det inte vara alltför svårt 🙂
03 mars 2018 — 11:42
Nils-Åke Hansson säger:
Peter det var billigt 89 kronor per kilo jag betalade 190 kr kg här hemma. Nu är det ett tag sedan. Abborre är en favorit sedan barnsben Fiskade mitt emot Sara Leanders Lönö som barn och i Sant Annas skärgård.
03 mars 2018 — 9:12
Helena säger:
Matvärlden har ofta bra priser! Härligt att ha fiskat abborre som barn 🙂
03 mars 2018 — 11:44
Steve säger:
Man kan väl säga att Peter är en fena på att filea abborre. Superläcker måltid.
Abborre har välförtjänt stigit i graderna med åren. Jag kommer ihåg den som en B-fisk i min ungdom. Då var det röding, öring och lax som gällde.
Som numera varande enhänt så behöver jag inte ens tänka på att filea fisk.
03 mars 2018 — 10:15
Helena säger:
Haha, ja så kan man säga! B-fisk? Intressant! För vår det är det absolut en A-fisk 🙂
03 mars 2018 — 11:45
Ama de casa säger:
Jag minns barndomens nyfångade och nyrökta abborre. Mums! Inte fattade jag då vilken lyx det var 🙂
03 mars 2018 — 10:48
Helena säger:
Visst är det en lyx! 🙂
03 mars 2018 — 11:45
Anja säger:
Det kallar jag fredagsmys! Herregud så gott! (Ni vet väl att en abborre kan bli äldre än 40 år…)
03 mars 2018 — 10:51
Helena säger:
Är det sant? Det hade jag faktiskt ingen aning om.
03 mars 2018 — 11:46
Ama de casa säger:
Ops! Kommenterade just ett inlägg som försvann… Antar att det blev nåt fel vid själva knapptryckningen för er del där 😉
Ha en fin lördag!
03 mars 2018 — 10:52
Helena säger:
Haha, oj där var du snabb! Det var morgondagens inlägg, som inte ens var klart … som Peter råkade publicera. Tror inte att det låg ute så många minuter … 😉 Kommer imorgon – på riktigt! 🙂
03 mars 2018 — 11:47
Ama de casa säger:
Been there done that… Ibland är fingrarna lite ostyriga 😉
03 mars 2018 — 12:30
Ninnie säger:
Mmm, vad det ser gott ut! Älskar fisk i alla former…men att filea hela fiskar har jag aldrig gjort. Det ser svårt ut..!
03 mars 2018 — 14:31
Helena säger:
Abborre är lite pilligt, men om man gör det steg för steg går det bra! 🙂
03 mars 2018 — 19:47
Birgitta i Umeå säger:
Den godaste fisken jag har ätit var när min far kastade upp en medelstor abborre från båten till klipporna på vårt skär.
Min lille son och jag gick till stugan och gjorde upp en eld. Jag tog ut inälvorna, saltade och la fisken i aluminiumfolie. Sedan las den på glöden
En stund senare öppnade vi paketet och tillsammans åt vi fisken med fingrarna.
Det var gott!
03 mars 2018 — 14:48
Helena säger:
Vilket underbart minne! 🙂
03 mars 2018 — 19:48
BP säger:
Peter är verkligen duktig! Eloge! Själv låter jag killen i fiskdisken hos min lokala ICA sköta det jobbet. Alldeles för jobbigt för min smak. Gillar Abborre skarpt, bara man får bort alla små ben i firren;-)
03 mars 2018 — 15:33
Helena säger:
Abborre är supergott! Bra att de kan hjälpa till med fileandet i disken! 🙂
03 mars 2018 — 19:49
Britt-Marie Lundgren säger:
Gillar fisk i de flesta former, har ätit abborre med god aptit, men faktiskt aldrig lagat det själv. Romsäckar har jag bara ätit på restaurang i Portugal, men det var väl inte det mest delikata jag smakat.
Filea fisk som proffsen är en hel vetenskap, men att få till det hyfsat är inte så svårt bara man har en bra kniv.
En stor eloge till Peter för ett bra jobb i köket.
03 mars 2018 — 16:24
Helena säger:
Jag åt faktiskt romsäckarna för första gången. Jag tyckte att de var goda, men fisken är ännu godare enligt mig 😉
03 mars 2018 — 19:50
Matts Torebring säger:
Aborre fanns med på menyn på Gyllene Uttern, men som sagt ganska dyrt. Vi valde strömming i stället. Det också jättegott. Hemma är vi lite tid i köket.
03 mars 2018 — 17:03
Helena säger:
Strömming är också gott, håller med!
03 mars 2018 — 19:50
Ruth i Virginia säger:
ÄLSKAR strömming – i alla former!
Finns tyvärr inte här.
04 mars 2018 — 5:21
Emma, Sol som sol? säger:
Alltså jag har ju tillgång till så mycket bra fisk till ett så bra pris! Men vad gör det? Jag är urusel på att tillaga fisk – hela familjen står bakom mig í detta påståendet! 🙂 Fast de grillade langostinos jag gjorde på in födelsedag var sååååå gott!
03 mars 2018 — 19:23
Helena säger:
Langostinos? Nu blir jag nyfiken 😉
03 mars 2018 — 19:51
Elisabeth säger:
Fördelen med fiskdiskarna på Gran Canaria är att man får fisken filéad precis som man vill, innan man betalar för den!
Peters recept och hantering såg god/bra ut!
03 mars 2018 — 20:31
Christine - 29° säger:
Så gott! Det ska jag testa i sommar när jag fått upp några abborrar. Så tack för tips! Jag brukar oftast röka dom, men älskar fisk i alla former så kul med något nytt. 🙂
04 mars 2018 — 1:49
Andreas A säger:
Hallo!
Den Rogen bezeichnet man in Schweden ”rom” und nicht rum ! 🙂
01 april 2023 — 16:46