Är det kanske vårtrötthet vi har drabbats av? Vintern håller på att övergå i vår, och vi känner oss löjligt trötta. Vi går och lägger oss tidigt på kvällarna eftersom vi är helt slut, och sedan är vi ändå supertrötta på morgnarna. För att inte tala om eftermiddagarna – då är det svårt att hålla upp ögonen! Någon som känner igen det här? Är det vårtrötthet, och vad gör man åt det egentligen?
Innehållsförteckning
Vintern går mot våren
Snön smälter långsamt här i Stockholm och det som ligger kvar på marken är klafsigt och blött nu. Det blir ljusare för varje dag och både änderna och svanarna har vårkänslor – nästan varje morgon är det något fågelpar som parar sig utanför vårt husbåtsfönster här i Pampas marina …
Vad är vårtrötthet?
Det är ju härligt att det blir vår, men vi är supertrötta. Finns det något som heter vårtrötthet? När jag googlar hittar jag massor av tips på sidor som Expressen, Må Bra och Damernas Värld. Det närmaste jag hittar på 1177 Vårdguiden är ”årtidsbunden depression” och det låter betydligt mindre tilltalande. Enligt en artikel i Expressen är vårtrötthet ungefär samma sak egentligen, men betydligt lindrigare.
Vi känner oss inte nedstämda alls, tvärtom! Vi har massor av projekt som vi brinner för och spännande saker att se fram emot. Vi är bara sååå trötta. Varför kan man inte få lite fler timmar varje dygn? Det skulle vara skönt att kunna sova ut ordentligt och samtidigt hinna göra allting man vill. Utan att vara sådär trött. Någon som känner igen sig?
Hur botar man vårtrötthet?
Vi skulle verkligen behöva bota vår vårtrötthet, så vi har googlat runt efter tips. Vi hittar ungefär samma råd överallt, och det är ganska generella men kloka råd. Vi gör så gott vi kan, även om vi inte alltid får till det där men träningen …
1. Utsätt dig för mycket ljus
Vistas ute under dygnets ljusa timmar. Passa till exempel på att ta en promenad på lunchen! Ljusterapi kan funka för en del. En annan variant är att åka på semester till ett ljust och soligt land.
2. Sov ordentligt
Se till att få ordentlig och regelbunden sömn. Gå och lägg dig i tid och se till att sovrummet har den temperatur som är lagom för att du ska sova bra. Dessutom kan det vara bra med en extra tupplur mitt på dagen!
3. Träna
Fysisk aktivitet frigör endorfiner som gör oss gladare. Regelbunden motion ökar välbefinnandet och minskar risken för vårtrötthet. Det kan vara promenader, jogging, cykelturer, dans, att gå på gymmet, eller vilken aktivitet som helst som du gillar.
4. Ät allsidigt
Variera kosten så du får i dig alla näringsämnen du behöver. Ät hälsosam mat och glöm inte bort att få i dig tillräckligt med fisk. Ät gärna rikligt med frukt och grönsaker av olika sorter.
5. Gör roliga saker
Stanna inte inne, utan se till att träffa vänner och göra sociala saker. Planera också in roliga saker framåt, så att du har något att se fram emot!
Fler tips för att bota vårtrötthet?
Hur gör du för att förebygga eller ”bota” vårtrötthet? Har du kanske några fler bra tips att dela med dig av?
Anette säger:
Jag tror starkt på det där med ljuset. Vi får tyvärr alldeles för lite dagsljus vintertid. När jag jobbade försökte vi ta lunchpromenader, funkade åtminstone mot eftermiddagströttheten..
15 mars 2018 — 6:46
Helena säger:
Visst är det knepigtmed ljuset i vårt land! Men det hår ju iaf åt rätt håll nu … 😉
15 mars 2018 — 11:23
Kenneth Risberg säger:
Satsar på ljuset och vardagsmotion med långpromenad och lite jogging. Känner ändå inte att sömnen ger så mycket och kan sova runt 8 timmar och ändå känna sig trött på morgonen, ibland blir det en ”tupplur” mitt på dagen.
Men bäst av allt är när solen kommer fram och jag vill städa husbilen och förbereda för årets första resa, är det vår då?
15 mars 2018 — 7:48
Helena säger:
Det låter som ett säkert och bra vårtecken! 🙂
15 mars 2018 — 11:37
Solan säger:
Pigg som en sockergris, det är husbilens förtjänst. Att övervintra söderut om möjligt, är oslagbart mot trötthet. ?
? Ni jobbar jämt…och tycker det är kul så klart. Men återhämtning är viktigt.
Oerhört fina bilder frän Pampas. Applåder ?
15 mars 2018 — 8:03
Helena säger:
Övervintra söderöver är nog ett bra recept! 🙂 Och jo, vi jobbar kanske lite mycket …
15 mars 2018 — 13:26
Monet säger:
Ni är ju duktiga på att göra det mesta av det man ”ska”. Sen är ju råd som ”sov ordentligt” direkt löjliga. Lider man av sömnlöshet hjälper ju inte den sortens uppmaning. Jag som följer er vet ju att ni båda är mycket aktiva och engagerade i allt vad ni företar er. Och ni gör otroligt mycket dessutom. Jag tror att det kan vara så enkelt som att det faktiskt är för mycket helt enkelt. Många mönniskor lever idag ett mycket hektiskt liv med almanackan full och det blir för lite tid över att göra absolut ingenting – utan att bli stressad över det. Man blir till slut enormt trött av det eftersom det inte finns tid för verklig vila och återhämtning. Rådet att sova mitt på dan tror jag för vissa inte alls är bra – det påverkar nattsömnen negativt och det tröttar ju enormt.
Sen undrar jag: använder ni er braskamin mycket? När vi bodde i skärgården eldade vi till en början vintern igenom i vår öppna spis med kassett. Och lagade mat och värmde huset med hjälp av vedspisen. Vi blev så extremtrötta – precis som du beskriver – tills jag kom på ,att det var direkt relaterat till våra braskvällar. Trots bra självdrag i huset tog eldandet för mycket syre och vi stöp i säng och vacklade omkring dagtid som zombies! Tills vi ransonerade det hela och vädrade ordentligt innan läggdags!
Ett annat tips är att faktiskt be doktorn om en allmän hälsoundersökning bara för att utesluta att det inte är något fel, typ sköldkörtel eller så.
Och i det korta perspektivet kan man boosta kroppen med t ex Berocca eller preparat med Ginseng, det brukar hjälpa. Sen blir man ju helt naturligt lite tröttare med åren men där är ni väl inte än….???
15 mars 2018 — 8:18
Helena säger:
Ja, du har nog helt rätt i att vi gör alldeles för mycket … och det är vi säkert inte ensamma om heller. Tack för att du tänkte på oss och bår kamin, men det är däremot inget problem. Vi har kanske eldat i den tre gånger i vinter och vi har extremt bra ventilation, med stora helt öppna ventilationsrör. Tack för alla omtänksamma tips! 🙂
15 mars 2018 — 18:34
Ann-Louise säger:
Jag är också otroligt trött… Vet dock inte om det beror på vårtrötthet eller att jag jobbat alldeles för mycket på sistone. Har inte ens hunnit läsa bloggar på flera veckor så ska försöka läsa ikapp lite här nu 🙂
15 mars 2018 — 8:59
Helena säger:
Ja, lite svårt att avgöra det där … Mycket att göra kan vara en del av problemet för oss oxå.
15 mars 2018 — 18:35
ReiseLinda säger:
Så svårt bara att motivera sig för att göra en massa när man är trött…
15 mars 2018 — 9:21
Helena säger:
Kan bara hålla med …
15 mars 2018 — 19:01
Rolle o Carina säger:
Vi har vart iväg 2 veckor till Sol o Värme!
Det gjorde susen det 🙂
Ha det gott…..
15 mars 2018 — 9:39
Helena säger:
Härligt! 🙂
15 mars 2018 — 19:01
Ama de casa säger:
Att flytta till ett ljust och soligt land där det nästan är lag på att ta siesta är inte heller ett dumt sätt att motverka vårtröttheten. Jag bara älskar ljuset vi har här på vintern! Mörkare än på sommaren även här, såklart, men inte i närheten av det mörker som finns där uppe i norr.
Härliga bilder som visar att våren är på g! 🙂
15 mars 2018 — 9:49
Helena säger:
Definitivt en av fördelarna med att bo söderut! 🙂
15 mars 2018 — 19:02
FlyingDryden säger:
Jag är alltid trött. Förutom mellan klockan 21-02. Då är jag pigg. Och så måste jag upp klockan 7. Kanske kan förklarar ett och annat…
15 mars 2018 — 10:36
Helena säger:
Haha, ja det kan förklara ett och annat … 😉
15 mars 2018 — 19:02
Lisa / livet från den ljusa sidan säger:
Våren är klart värre än hösten för mig. Så konstigt! Så för mig är det inte ljuset. Eller så är det ljuset som påverkar så jag sover mindre tungt på morgonen?
De sista två veckorna hat jag snittat 6h/natt. Min backlogg är stor och jag. Är. Så. Sjukt.trött!
(Blev inte bättre av att vara sjuk men inte få vara sjuk ifred och vila utan samtidigt ta hand om sjuk 2-åring. Halleluja 😛 )
15 mars 2018 — 12:57
Helena säger:
Jag håller helt med dig om att våren är tyngre än hösten! Även om jag inte helt förstår hur det hänger ihop 😉
15 mars 2018 — 19:04
Ruth i Virginia säger:
Låt mej föreslå, att ni skär ner bloggen med EN dag;
en dag då ni kan sova tills ni vaknar, och inte har nånting
att göra. Har tänkt på er stress att publicera en BRA och
DETALJERAD blogg varje dag. Gå på mässor och open-
house parties, notera alla detaljer efteråt och så renskriva
för bloggen. Inget under att ni är trötta.
Dessutom, när ni är på ”semester”, är det ju också jobb för bloggen.
Nån nämnde återhämtning – mycket viktigt för välbefinnande och hälsa.
15 mars 2018 — 13:18
Helena säger:
Ja Ruth, jag får ju erkänna att du är ganska klok här …! Jag är inte helt säker på att vi kommer vara jättebra på att följa dina råd, inte riktigt än i alla fall, men jag ska definitivt ha dem i åtanke! Tack för omtanken! 🙂
15 mars 2018 — 19:05
BP säger:
Ja. nu är jag ju pensionär och kan stiga upp ur min bekväma säng precis när jag vill,.. Men jag minns vårtröttheten från när jag fortfarande jobbade. Å att vistas ute under de ljusa timmarna, ja när var det ljust senast. Okej då, idag är det ju faktiskt lite sol efter drygt två veckor utan en solglimt…
Jämför din brygga med vår innergård, och där har snömängden också minskat rejält. Så vi är äntligen på rätt väg.
15 mars 2018 — 14:20
Helena säger:
Att vara på rätt väg är inte så dumt 😉
15 mars 2018 — 19:06
Steve säger:
Vårtrötthet, vad är det? Vårpigghet känner jag däremot till och där är det definitivt ljuset som är avgörande. Jag är förstås inte den rätte att yttra mig över trötthet eftersom jag disponerar dygnet precis som jag vill.
Att ni blir trötta är däremot lätt förståeligt som ni ”ligger i”, alltid med engagemanget på topp dessutom.
Det där tipset ”sov ordentligt” är lättare sagt än gjort. En tupplur mitt på dagen har jag aldrig kunnat ta och att sova längre än till 6 på morgonen har jag heller aldrig klarat. Därtill vill jag numera inte gå till sängs förrän vid midnatt och somnar dessutom lättare i TV-fåtöljen än i sängen. Det är ingen lätt ekvation att få att gå ihop.
Hoppas att ni hittar en lösning och piggnar till.
15 mars 2018 — 16:22
Helena säger:
Håller med om att sovtipsen kan vara svåra! Själv har jag lätt att somna på kvällen och svårt att sova på morgonen (fast jag är trött), vilket också kan vara opraktiskt …
15 mars 2018 — 19:07
Britt-Marie Lundgren säger:
Jo, nog känns vårtröttheten, samtidigt som det börjar kännas lättare när det varit ljust och soligt ett par dagar. Ofta tycker jag ett pass på gymmet ger bra med energi efter en arbetsdag, även om soffan ibland är mer lockande. Sen är det väl det vanliga dilemmat. Det finns alldeles gör mycket som är lockande och kul och nog är det dumt att tacka nej då (även om det ibland kanske vore klokt)
15 mars 2018 — 17:03
Helena säger:
Det där dilemmat känner jag igen! Visst kan man bli pigg av träning, men när man är trött tar det emot att komma igång … 😉
15 mars 2018 — 19:08
Matts Torebring säger:
Min bästa medicin är promenader morgon och kväll. Den finns inte att köpa, utan måste upplevas ute. Men det vet jag att ni gör. Sedan stoppar jag i mig mycket extra vitaminer, som till exempel B 12, Zink och E-vitamin, Magnesium, äppelcidervinäger, blåbärssoppa, varm mjölk med honung. Till detta måste läggas en god sömn och där kämpar jag själv med att hitta.
15 mars 2018 — 18:39
Helena säger:
Håller med om att promenader är bra! Lite extra vitaminer kan också vara bra, även om jag föredrar att försöka stoppa i mig dem via mat (när det går). God sömn är bra förstås, men ibland lättare sagt än gjort.
15 mars 2018 — 19:10
Christian säger:
Och ät D-vitamin! Kanske viktigast av allt!
15 mars 2018 — 21:35
Liniz Travel säger:
Är oxå såå trött…: men skyller lite på
Mitt jobb… jetlag hela förra v och sen landa kl 3 igår morse… kram
15 mars 2018 — 22:28
Lena - gott för själen säger:
Härliga bilder! Så roligt att se skillnaden från vecka till vecka nu. Nästan från dag till dag syns skillnad.
Den där förlamande tröttheten är hemsk. Känner igen den från tiden då jag var utbränd och strax innan. Återhämtning, återhämtning och så lite återhämtning på det är nog det enda rätta. Och att röra på sig ute i dagsljus förstås. Det är alltid bra!
Hoppas ni mår bättre snart! Var rädda om er!
Kram Lena
19 mars 2018 — 5:54