Solen sken härligt igår och grillsäsongen är äntligen här. Men, hur grillar man på bästa sätt? Hur ser man till att man får den där snygga grillytan utan att köttbiten blir torr? Peter var på ett event i veckan då Lantmann och Caj P berättade om nyheter och trender. Dessutom bjuder Peter på sina egna allra bästa grilltips.
Innehållsförteckning
Nyheter och trender
Grilltrenden går uppåt och svenskarna blir mer och mer pålästa och bättre på att grilla. När det gäller gasolgrillar uppskattar konsumenterna snabb uppvärmning, värmekontroll samt att kunna grilla året om.
Samtidigt som Landmann presenterade nya grillar visade Caj P upp några av årets nya såser och smaksättare. En såsnyhet är ”baconnaise”, som är en sås av majonnäs-typ, smaksatt med tomat samt med rökighet och sälta.
Hur grillar man? Peters bästa grilltips
Detta grillevent arrangerades verkligen i exakt rätt tid! Igår var det fantastiskt vårväder i Stockholm och vi kunde sitta i T-shirt på däck. Dags för grillning när som helst alltså! Det är Peter som är grillmästare i vår hus (båt), och här delar han med sig av sina bästa grilltips. Berätta gärna om dina grilltips också! Vad svarar du på frågan ”Hur grillar man?”
1. Använd gasolgrill
Att använda gasolgrill är smidigt! Man kan ställa värmen på ett perfekt sätt i jämförelse med en kolgrill, som ofta bara är väldigt varm och där man måste vänta till det perfekta ögonblicket. Är det dessutom torka i landet eller i Europa får man inte grilla med kol. Vi har husbil och har upptäckt att det ofta är förbjudet att grilla med kolgrill i Sydeuropa på sommaren.
2. Rumstemperera kött och fisk
Vi börjar med att förbereda maten vi ska göra och den ska inte gå direkt från kylskåpet till grillen – det är inte bra när kallt möter varmt. Kött eller fisk ska tas ur kylskåpet till rumstemperatur en stund innan grillning. Under den här tiden kan man passa på att marinera, göra i ordning grillspett eller lägga fisk i folie tillsammans med tillbehör.
3. Börja på hög värme för grillyta
Börja med väldigt hög värme och gör din grillyta på köttet någon minut. Ta sedan bort köttet och dra ner på värmen. Stoppa i termometern och ställ det på önskat resultat. Grilla aldrig klart kött eller fisk på hög värme, för då går vätskan ur och då har vi tappat all smak.
4. Använd termometer
Använd termometer när du grillar! Lamm är klart vid 53 grader, nöt vid 56 grader och fläsk vid 65 grader. Fisk kan vara lite olika men runt 53-56 grader låter sunt för mig. Efter att du har nått din temperatur lägger du köttet i aluminiumfolie i fem minuter innan du skär upp det för att avstanna grillningen. Fisk kan du äta direkt.
Bli inte oroad över att köttet ser rött ut när du har uppnått rätt temperatur. Går du över de angivna graderna tappar köttet smak, och om du grillar på för hög värme försvinner vätskan och köttet blir torrt utan smak.
5. Hitta en bra termometer
Jag har provat massor av olika termometrar som piper i tid och otid, och dessutom är svåra att förstå. Mitt tips är en som jag hittade på COOP, och finns på många olika affärer, som du kopplar till en app. Den heter Gastromax och fungerar och är lätt att förstå, likaså appen som du har en stor meny där du ser vad som händer hela tiden. Termometer är ett måste för att vara en bra grillmästare.
6. Ägna tid och engagemang åt maten
Tid är otroligt viktigt och veta när maten ska vara klar, så att du kan planera hela måltiden. Gå inte ifrån för det är ditt uppdrag att få god och välsmakande mat. Stress kommer leda till den vanliga tråkiga köttbiten som är seg och tråkig. Det enkla är alltså termometer, tid, låg värme för den långa tillagningen och goda marinader.
Vill du ha fler grilltips? Läs gärna bästa grilltipsen på Matochresebloggen!
Ama de casa säger:
När vi tältade utanför Aten så fick vi inte ens använda vår gasolspis… Tur det finns restauranger 😉
Många bra tips 🙂
15 april 2018 — 9:43
Peter säger:
Det har vi inte varit med om ännu att det är totalförbud. Det låter konstigt i mina öron för det innebär att italienare inte får grilla på deras balkong eller uteplats?
15 april 2018 — 12:34
Ama de casa säger:
Nu ligger ju kanske inte Aten riktigt i Italien, men det är möjligt att det bor många italienare i Grekland 😉
Jag undrar om dom hade ett hittepå-förbud för att sponsra campingens restaurang… 🙂
15 april 2018 — 12:45
Nils-Åke Hansson säger:
Nu börjar Grillsäsongen! Vi vill även grilla vinter tid använder mest gasol
15 april 2018 — 11:11
Peter säger:
Det är något speciellt med att grilla och det sätter ett avtryck att det är sommar för många. Jag tror på gasol.
15 april 2018 — 12:35
Rolle o Carina säger:
Ja snart så kör vi igång med grillen,blir mest kol!
Och så lägger vi på en god välsmakande karré 🙂
Ha det gott……..
15 april 2018 — 12:21
Peter säger:
Det går fortfarande bra att grilla med kol i Sverige, men utomlands är det svårt för att det är så torrt.
15 april 2018 — 12:37
Britt-Marie Lundgren säger:
Här har vi tjuvstartat grillsäsongen med lite kryddstarka färska korvar. Hemma kör vi gasol, men i husbilen har vi en Cobb-grill, som vi är jättenöjda med. I år ska vi försöka använda den som rök också. Spån är inhandlade. Sen får vi se om vi får använda den när vi kommer söderut????
15 april 2018 — 12:52
Peter säger:
Det är kul att experimentera med rök och grill. Jag har som standard att plocka enris till grillen när jag grillar lax. Den godaste jag gjort var när grillen knappt hade fyr med enris i, och det tog en timme på svag värme för att få klart laxen. Om man tänker långkok så är man rätt ute. går det för fort så blir det aldrig perfekt. lycka till!
15 april 2018 — 18:03
Christian säger:
Bra tips! Är man fullständigt grön kan man ju även gå en grillkurs! http://www.matochresebloggen.se/2016/09/grillat-med-christian-hellberg-pa-restaurangakademien.html
15 april 2018 — 18:16
BP säger:
Vi grillar aldrig, då vi inte får grilla på balkongen, varken med kol- eller gasolgrill. Så jag säger som Ama, tur att det finns restauranger;-)
15 april 2018 — 18:40
ReiseLinda säger:
Många bra tips här. Vi hör till skaran som inte har konverterat till gasolgrill än. Det är mera charmigt med kol. Efter lite diskussioner har vi bestämt oss för att lämna grillen hemma när vi ska på vår husbilsresa i sommar. Det finns restauranger och eventuellt kan vi leta reda på nån grillplats.
15 april 2018 — 22:19
Sten säger:
Vad skulle du säga smakar bäst: kol, gasol, eller el grill? Tycker smakmässigt att kol är överlägset men som du säger kan det vara lite knepigt att få använda kol runtom i Europa.
27 maj 2023 — 13:24