Meny Stäng

Rigas sevärdheter – 9 saker att göra i Riga

Riga ligger bara en kort båttur eller flygresa från Stockholm – perfekt för en weekend eller ett ”mini break”! Men vilka av Rigas sevärdheter får man inte missa? Vi har besökt den här vackra staden flera gånger och nu passar vi på att samla ihop våra tips på saker att se och göra i Riga.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Inlägget uppdaterat 2019

Vad kan man se och göra i Riga?

Riga är en huvudstad som passar utmärkt för en storstadsweekend, och som kan besökas året runt. Här finns vackra byggnader, god mat, härliga spa och intressant shopping. Bäst av allt är att det inte är alltför dyrt, utan att prisläget är relativt bra. Idag bjuder vi på våra bästa tips om Rigas sevärdheter, samt om nio saker att se och göra i Riga.

Rigas sevärdheter

1. Se utsikten från St Peterskyrkan

St Peterskyrkan är från 1200-talet och har varit med om både det enda och det andra. Kyrkan har varit katolsk innan den blev protestantisk och tornet har träffats av blixten 6 gånger, varav det kollapsat två gånger. Idag finns en hiss så att man kan åka upp till utsiktsplatsen på 72 meters höjd. Härifrån har man superfin utsikt över centrala Riga och dess omnejd.

Rigas sevärdheter

2. Beundra Frihetsmonumentet

Frihetsmonumentet, eller Freedom Monument, är en av Rigas sevärdheter och står till minne över de soldater som dödades under det lettländska oberoendekriget (1918-20). Det 42 meter höga monumentet är idag en viktig symbol för Lettlands frihet, oberoende och självständighet. Här finns också parkområdet ”Bastejkalns”.

Se och göra i Riga: Freedom monument

3. Se de vackra Jugendhusen

Jugend, eller Art Nouveau som det också kallas, är en stilart inom arkitektur och formgivning som var modern mellan 1890 och 1920. Man kan bland annat känna igen stilen på alla former som ser ut som slingrande växter eller kanske långsmala kvinnogestalter, på möbler och husfasader.

Lettlands huvudstad sticker ut när det gäller Jugendarkitektur, och det finns ingen annan stad runt Östersjön som i jämförelse kan visa upp lika många vackra hus i den här stilen.

Se och göra i Riga: Jugendhusen

Förklaringen till alla Jugendhus i Riga är att staden i slutet av 1800-talet dubblerade sin folkmängd. De nya invånarna behövde förstås bostäder, och eftersom Jugendstilen var modern var det så man byggde. Det är relativt lätt att få syn på dessa vackra fasader i Riga, men om du vill se extra vackra exemplar kan du bege dig till Alberta street, där de ligger tätt efter varandra. I närheten hittar du dessutom Rigas Jugendmuseum.

Rigas sevärdheter: Jugendhusen

4. Gå på spa

Härliga lyxiga spa finns det gott om i Riga, och fördelen är förstås att priserna är lägre än i Sverige. Det finns många olika spa att välja på, och vi har provat ESPA Spa, som ligger i Radisson Blue hotel.

Detta är ett exklusivt ställe i sex våningar, med fitnessavdelning, pool, bubbelpool, bastu, relaxavdelning och olika behandlingar, som till exempel massage. En av de mest härliga upplevelserna var bubbelpoolen, där man kan simma ut och ligga under bar himmel. Härligt!

Se och göra i Riga: gå på spa
Se och göra i Riga: gå på spa

5. Njut av lokalproducerad mat

Lokala råvaror och moderna restauranger – Lettland har gjort en fantastisk resa när det gäller mat. När man besökte det här landet för 25 år sedan var det tunt om mat på menyerna och det som serverades hade syfte att mätta, snarare än att tillfredsställa smaklökarna. Idag är Riga en stad för moderna foodies, med spännande och kreativa menyer, lagade på lokala och ofta ekologiska råvaror.

Skivad hjortfilé med puré av selleri och bakade äpplen
Skivad hjortfilé med puré av selleri och bakade äpplen på restaurang Elements

I Riga finns många bra och intressanta restauranger. Eftersom priserna är lägre än hemma kan man dessutom unna sig att besöka lite lyxigare restauranger.Vill du ha tips på restauranger så läs gärna våra inlägg nedan:

Inbakad kanin på Muusu
Inbakad kanin på restaurang Muusu

6. Shoppa

Shoppa kläder och accessoarer är kanske något du vill passa på att göra i Riga. Det finns en hel del stora shoppinggallerior i stan, såsom Galerija Centrs, Galleria Riga, Origo och Spice. I dessa moderna gallerior hittar du både stora kedjor som du känner igen och en del kedjor eller butiker som kan vara nya.

Det finns även ett billigt shoppingcenter som ligger intill matmarknaden, och här tycker vi att det är roligt att botanisera. De flesta som står i stånden här talar ryska och här hittar man kläder, skor och väskor för en billig penning.

Se och göra i Riga: shopping

7. Kolla in matmarknaden

Rigas matmarknad ligger i flera stora hallar, som från början byggdes som hangarer för zeppelinare. Idag är denna platsen istället dedikerad till försäljning av mat, och detta är faktiskt Europas största matmarknad till ytan. Förutom kött, fisk, ost och grönsaker hittar du lokala specialiteter som till exempel lokalproducerad färskost, lättsaltade gurkor och traditionellt rågbröd. Dessutom kan du hitta stickade vantar och annat hantverk.

Se och göra i Riga: gå på marknad
bröd
Det traditionella rågbrödet är extremt tungt

8. Gå på julmarknad

Rigas julmarknader måste man nämna, även om det kanske lite konstigt att prata om julmarknader såhär på vårkanten. Julmarknaderna här är ganska små, men å andra sidan finns det tre stycken, en i Gamla stan, en på Livu Square och en på Esplanade. Dessa är helt klart värda att besöka.

Se och göra i Riga: julmarknad

På alla tre julmarknaderna hittar du charmiga små stånd som säljer stickade vantar, allehanda hantverk och lokalproducerade delikatesser såsom honung, marmelad och korv. Här kan du också prova den omtalade och starka lettiska drycken ”Black balsam”. Och om du inte hittar den här – då kan du hitta den på baren Black Magic!

Vår guide visar hur man dricker "Black balsam"
Vår guide visar hur man dricker ”Black balsam” på en julmarknad i Riga i Lettland

9. Ta en båttur på floden Daugava

Floden Daugava är en 1200 kilometer lång flod som rinner från Valdajhöjderna i Ryssland, genom Vitryssland, och därefter genom Rigabukten och ut i Östersjön. Daugava har och använts av vikingarna på tidiga medeltiden att ta sig till Svarta havet och kaspiska havet. Här finns idag gott om turistbåtar, och du kan ta någon timmes flodtur för att beskåda Riga från en annan vinkel.

Rigas sevärdheter

Rigas sevärdheter – mer att se

Det finns förstås mycker mer att se i Lettlands huvudstad. Här är några fler tips för dig som vill besöka Rigas sevärdheter:

  • Den rysk-ortodoxa katedralen Kristi Födelsekatedral
  • Bygganden Svarthuvudenas hus, som är en kopia av en historisk byggnad i gotisk stil, där stadens skrån en gång höll till.
  • Ett sätt att uppleva Rigas sevärdheter är förstås att hänga med på guidade turer. Olika teman är till exempel kulinarisk rundvandring, spöktur eller sovjethistoria.
Rigas sevärdheter
Den rysk-ortodoxa katedralen Kristi Födelsekatedral
St Peterskyrkan är en av Rigas sevärdheter
Svarthuvudenas hus

Mer att göra i Riga

Det finns förstås också mer att uppleva och göra i Riga. Här är några fler tips på aktiviteter om du har tid över.

  • Besök den omtalade takbaren på 26:e våningen på hotel Latvijas.
  • Lär dig mer om choklad på chokladmuseet Laima.
  • Gör en utflykt till Jūrmala, där det finns långa fina sandstränder och spa

Med husbil till Lettland

Denna gång reste vi inte med husbil till Lettland, men vi skulle gärna vilja utforska hela Lettland med husbil i framtiden. Vi bjuder avslutningsvis på ett foto från en av målningarna i tunneln vid matmarknaden, som visar en väldigt äventyrlig husbil.

Rigas sevärdheter

Fakta om Riga

  • Land: Lettland (Riga är Lettlands huvudstad)
  • Landskap: Livland
  • Region: Republikskap Riga
  • Flod: Daugava
  • Folkmängd: 641 000 (2017)
  • Läge: Riga ligger vid floden Daugava, nära dess utlopp vid Rigabukten i Östersjön. 
  • Världsarv: Den gamla staden i Riga är uppsatt på Unescos världsarvslista

Rigas sevärdheter

  • Kyrkor: Riga Domkyrka, St Peterskyrkan, Kristi Födelsekatedral
  • Sevärdheter: Svarthuvudenas hus, Frihetsmonumentet (Freedom Monument), Svenskporten (Torna iela) och zeppelinarhangaren där matmarknaden ryms
  • Museer: Jugendmuseet, Ockupationsmuseet, Militärfängelset på flottbasen Karosta i Liepaja, chokladmuseet Laima

Restauranger i Riga

Kalku Varti serverar exklusiva och moderna rätter i varm och stilfull miljö. Adress: Kaļķu iela 11b

Elements ligger i Tallink Hotel och serverar kreativa maträtter, baserade på lettiska råvaror. Adress: Tallink Hotel, Elizabetes iela 24

Valtera serverar modern lettisk mat med råvaror från lokala producenter. Adress: Miesnieku street 8

Muusu har ren nordisk inredning och serverar modern lettisk och europeisk mat. Adress: Skarnu iela 6

Kolonade ligger i ett hus med kolonner och serverar spännande moderna lettiska rätter. Adress: 26 Brīvības Blvd

Rigas tidiga historia

Forntid: Arkeologiska fynd i området har daterats till 2000 eller 2500 före Kristus.

Tidig medeltid: Både vikingar och tyska köpmän kom seglande på floden Daugava i olika ärenden.

Grundande: Staden grundades av biskopen och krigaren Albert av Riga år 1201.

Legenden om grundandet av Riga

Enligt legenden bar Kristaps den Store vandrare på ryggen över floden Daugava. En dag bar Kristaps ett barn över floden, som bara blev tyngre och tyngre. När han kom fram hade barnet förvandlats till en kruka med guld. Kristaps rörde inte guldet, men efter hands död användes det för att bygga staden.

Riga på Medeltiden

1200-talet: Biskop Albert grundade 1202 armén Svärdsriddarorden (senare Livländska orden), som började erövra områden runt Riga. År 1282 kom staden med i Hansan.

1300-talet: En feodal organisation styrde, med tyskar i toppen. En maktkamp om staden pågick mellan borgare, biskopen av Riga och Tyska orden.

1400-talet: Tyska orden besegrades av litauisk-polska och ryska trupper. Livländska orden (nu en del av Tyska orden) återerövrade staden 1941.

Maktkamp om Riga

1500-talet: Sverige, Polen och Ryssland kämpade om makten om Riga. Tsaren Ivan IV belägrade staden 1559, men fick dra sig tillbaka. Litauisk-polska styrkor slog flera gånger tillbaka Ryssland, och staden övertogs 1582 av den litauisk-polske kungen Stefan Batory.

1600-talet: År 1601 utbröt krig mellan Sverige och Polen, men Riga som krigsskådeplats. De svenska trupperna misslyckades både nu och 1605. Staden intogs år 1621 av svenskarna, under ledning av Gustav II Adolf.

1700-talet: Den svenska epoken varade till år 1710, då ryska trupper intog staden. Från den svenska tiden finns kruttornet och Svenskporten kvar.

Den ryska tiden

1700-talet: Riga blev efter freden i Nystad år 1721 den tredje största staden i det ryska imperiet. Efter Polens delning blev staden 1796 centrum för Guvernementet Livland i Ryssland.

1800-talet: Staden växte och blev en ledande hamnstad i Ryssland. Många industrier startade.

1900-talet: År 1905 demonstrerade minst 50 000 människor i stadens centrum och tsaren lät avrätta runt 2000 personer.

Utropande av republiken Lettland

Första världskriget: Riga härjades hårt av kriget. Tyskland och Ryssland stred om att kontrollera staden, som intogs av ryska styrkor 1917.

Ryska revolutionen: Revolutionärer under Lenin utropade 1917 Lettland till sovjetisk rådsrepublik.

Republiken Lettland: Den 18 november 1918 utropades republiken Lettland. Ett kort inbördeskrig utbröt strax efter, och Lettlands självständighet befästes vid freden i Riga 1921.

Tysk och sovjetisk ockupation i Riga

Sovjetisk ockupation: Sovjet ockuperade Riga 1940 och Lettland tvingades ge upp sin självständighet.

Tysk ockupation: Tyskarna drev under Andra Världskriget tillbaka Sovjet och ockuperade Riga mellan 1941 och 1944. Den judiska befolkningen drabbades hårt.

Sovjetunionen på nytt: När de tyska styrkorna pressades tillbaka 1944 återinlemmades Lettland i Sovjetunionen.

Lettlands självständighet

  • 1991: Den 21 augusti 1991 utropade Lettland sin självständighet.
  • 1997: Gamla stan (Vecriga) i Riga togs upp på Unescos världsarvslista.
  • 2001: Riga firade 800-årsjubileum.

Resa till Riga

  • Flyg: Du kan flyga direkt från Stockholm, bland annat med Norwegian, SAS och Air Baltic. Flygtiden är strax över en timme.
  • Färja: Du kan också resa med färja från Stockholm till Riga, med Tallink Silja Line.
Alla våra bästa tips om Lettland. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev