Träna på semestern, behöver man göra det? På senare tid har det blivit populärt med olika sorters träningsresor och aktiv semester. Men varför ska man träna på semestern? Det bästa är förstås om man kan kombinera en rolig aktivitet med semesterresan, så att man får motion och en upplevelse på samma gång.
Innehållsförteckning
Fitcation – nya trenden
Träningsresor har blivit hett och toppar trendrapport efter trendrapport. De stora resebyråerna arrangerar yogaresor, träningsresor, wellnessresor och även resor med maraton eller triathlon på agendan. Det är inte ovanligt med temaveckor där man till exempel varvar utomhusaktiviteter med hälsosam mat, spa och meditation. På senare tid har det blivit populärt att kalla dessa resor för fitcation, och kanske krydda dem med någon aktivitet som ger semesterkänsla, som vindsurfing, vågsurfing eller kitesurfing.
Hur kan man träna på semestern?
Vi är ärligt talat inte bäst på det här med att träna på semestern, men ibland försöker vi. När vi reste runt Europa under ett helt år med husbil ansträngde vi oss för att inte bli alltför stillasittande. Nu ska vi snart resa runt Irland med husbil, och då skulle vi kanske kunna göra lite mindre vandringar? Här är våra 11 bästa tips för mer (och roligare) motion på semestern:
1. Promenera
Att promenera på semestern är ju ett utmärkt sätt att se sig omkring samtidigt som man rör på sig, oavsett om det är i naturen eller mitt i en stad.
Vad behöver man? Bekväma skor och bekväma kläder efter väder, samt gärna en ryggsäck istället för axelremsväska om man måste bära något
Våra erfarenheter? Vi promenerar jämt när vi är på resa, inte minst när vi är i en stad och vill se oss omkring. Då kommer det sig naturligt!
2. Jogga
Det som i stort sett alltid fungerar är att jogga. Man kan jogga både i städer och i naturen, och en av fördelarna är att man kan se sig om på samma gång.
Vad behöver man? Bra löpskor, träningskläder, vatten och kanske en liten ”nyckelhållare”. Själv måste jag dricka mycket när jag springer, så jag brukar fästa ett vätskebälte runt höfterna.
Våra erfarenheter? Vi tycker tyvärr att jogging är tråkigt men i perioder har vi ändå joggat på semestern, bland annat när vi stod en hel månad vid kusten i Albufeira i Portugal.
3. Cykla
Cykla passar bland annat perfekt för många som reser med husbil, och som har cykeln med sig. I många städer, och även på campingar, kan man också hyra cykel och på det sättet se sig om.
Vad behöver man? Bekväma skor, kläder för väder och kanske en ryggsäck.
Våra erfarenheter? Vi har ingen cykel i vår husbil, vilket gör att vi cyklar ganska sällan. Vid några enstaka tillfällen har vi hyrt cykel på campingar, bland annat på Öland och i Polen.
4. Träna på gym
Om man bor på ett lite större eller finare hotell, eller på ett kryssningsfartyg, finns det ofta tillgång till gym. Det kan också finnas gymutrustning på vissa större campingar, men det är inte alls lika vanligt.
Vad behöver man? Träningskläder
Våra erfarenheter? När vi bor på hotell är det oftast några få nätter i sträck och då hinner vi sällan få till det där med träningen. Några enstaka gånger har det funkat, bland annat när vi bodde tio dagar på hotell i Kanada och jag var på konferens.
5. Köra eget träningsprogram
En variant är att ta med sig ett eget träningsprogram. Vi har i många år kört ett program som vi har på en CD-skiva. Programmet kan sedan köras på hotellrummet, eller varför inte utanför husbilen.
Vad behöver man? Träningsprogram (online, på papper etc.), träningskläder och eventuell utrustning såsom motståndsband
Våra erfarenheter? När vi reste Europa runt med husbilen gick det relativt bra. Vi kände oss besvärade av att köra programmet till allmän beskådan på campingarna, så vi köpte ett ”träningstält”, det vill säga ett vanligt förtält …
6. Simma
En aktivitet som många gånger nästan är självklar på semestern är ju att simma. Att simma är dessutom ett skonsamt sätt för kroppen att hålla sig i form.
Vad behöver man? Badkläder och handduk, om man dessutom vill snorkla kanske man vill ha ett cyklop
Våra erfarenheter? Självklart badar vi på semestern, och ibland blir det mer simmande och ibland mindre.
7. Paddla kajak
Sist men inte minst ska man väl inte glömma att man kan hålla sig i form genom att göra aktiva aktiviteter på resan, som till exempel att vandra, cykla eller paddla kajak.
Vad behöver man? Bekväma kläder för väder, samt badkläder
Våra erfarenheter? Paddla är inget vi gör regelbundet, men vi har tagit chansen några gånger, bland annat i Stockholm, på Nya Zeeland och i Thailand.
8. Cykla mountainbike
Ett bra sätt att både hålla sig i form och uppleva resmålet på samma gång är att cykla mountainbike.
Vad behöver man? Gympaskor eller vandringsskor och bekväma kläder för väder (hjälm kan man låna där man hyr mountainbiken)
Våra erfarenheter? Vi har provat mountainbiking två gånger, den ena gången på Malta och den andra gången downhill i Schweiz. Två fantastiska upplevelser!
9. Klättra
Ytterligare ett sätt att vara aktiv på semestern är att prova på klättring. Samtidigt som man är fysiskt aktiv får man ta sig an en spännande utmaning.
Vad behöver man? Gympaskor eller vandringsskor för att ta sig fram till klättringsstället och bekväma kläder för väder (klätterutrustning kan man hyra av arrangören)
Våra erfarenheter? Vi har provat att klättra utomhus vid ett enda tillfälle, nämligen på Gozo i Malta. Häftig upplevelse!
10. Rida
Att rida på semestern brukar vara ett bra sätt att uppleva naturen, ofta på platser där bilar inte kommer fram, samtidigt som man håller sig i form.
Vad behöver man? Bra skor (gärna med en liten klack för att inte glida igenom stigbygeln) och bekväma kläder för väder (hjälm får man låna av arrangören)
Våra erfarenheter? Vi ridit vid några enstaka tillfällen, bland annat i Sverige, på Island, på Nya Zeeland och i Mongoliet.
11. Åka skidor
Den perfekta aktiviteten på vintersemestrar är förstås att åka skidor. Skidor åker man för att det är roligt och för att uppleva den härliga vintern – och på köpet får man bra träning!
Vad behöver man? Skidkläder, skidglasögon, pjäxor, skidor, stavar och hjälm (skidutrustningen kan hyras)
Våra erfarenheter? Jodå, vi åker på skidsemester regelbundet, det vill säga vart tionde år, haha. För ca tio år sedan åkte vi skidor i Sälen och förra året åkte vi skidor i Österrike.
Brukar du träna på semestern? Vilka är dina bästa tips?
Britt-Marie Lundgren säger:
Det här är ett evigt dilemma. Nu har vi tränat upp dåliga axlar och ryggar på gym i vinter och nu ska vi ut och åka en dryg månad. Tunga hantlar är ju inget man packar in i husbilen , men ett set gummiband får åka med(om de sen används är en annan fråga).
Vandrar och promenerar är något vi gör mer på resa än hemma och i husbilen finns också två 7-växlade, ihopfällbara minicyklar, som är helt ok att ta sig fram på. (Inga elcyklar så länge vi orkar trampa för egen kraft).
25 april 2018 — 6:17
Helena säger:
Både vandring och cykel är ju väldigt bra motion! Lyckas ni dessutom kombinera med gummibanden så blir det ju ännu mer allsidig träning! 🙂 Vad tråkigt förresten om detta med att man inte kan köra tung husbil i Albanien med vanligt körkort stämmer (antar att någon kollat upp!?)! Jag har inte heller alls tänkt på det. Jag har läst alla regler på Motormännens hemsida, men där kunde jag inte hitta något om detta. Påverkar ju många …
25 april 2018 — 7:15
Britt-Marie Lundgren säger:
Vi har mailat M eftersom det inte står i klartext någonstans vad som gäller. Vi har fått svar att våra regler med B-körkort före 1996 gäller inom EU, men han skulle maila M:s motsvarighet i Albanien och Serbien och återkoppla till oss. Det känns inte värt att chansa. Polisen kan ju vara nitisk och det kan ju hända någon smärre olycka, inte kul utan giltigt körkort……
25 april 2018 — 16:32
Lennart säger:
Cykel blir nog en del framöver.
Vi kommer kanske igång med gamla rutiner.
25 april 2018 — 6:54
Helena säger:
Cykel är bra motion! 🙂
25 april 2018 — 7:16
Birgitta i Umeå säger:
Eftersom vi är i Grekland allt som oftast ser vi många vandrare där. Vi har även svenska vänner som bedriver vandrarverksamhet där, främst på Kreta.
Vandring är varken ”promenader” eller ”klättring”. Därför behöver man annan utrustning. Samt att kolla upp vandringsleder. Detsamma gäller i våra svenska och norska fjäll. Och i många andra länder.
Tyvärr är vi själva behäftade med dåliga ryggar och ben. Vi skulle så gärna vilja vandra precis som vi gjorde förr i tiden.
25 april 2018 — 14:43
Helena säger:
Jag håller med, vandring är varken promenader eller klättring. Att jag inte tog med vandring som ett av våra bästa tips är för att vi är superdåliga på att vandra, tyvärr. Kanske kan vi bli lite bättre på Irland!? Vandring känns ju på sätt och vis som den perfekta semestermotionen!
25 april 2018 — 19:18
Alexandra säger:
Fitcation, aldrig hört… mycket märkligt namn måste jag säga haha. Låter nog bäst om man ser på det på engelska och inte svengelska 😉
Om jag tränar på semestern eller inte varierar, är jag borta 1 vecka eller en weekend så gör jag som jag känner för. Jag har dock oftast med min träningskläder. Men är jag ute och reser i flera veckor så tränar jag, kroppen behöver röra på sig…så är det ju bara.
Visst går man ofta mer när man är bortrest och det är ju bra, promenader, cykling, simning och så vidare är ju bra och det är ju bättre än inget, fast det är ju inte tillräckligt för att hålla sig vid god hälsa. Man uppnår ju inte heller WHOs minimum standard för att främja hälsa då, eftersom man också behöver muskelstärkande aktiviteter.
Men visst det är alltid svårare att hålla goda vanor när vanorna bryts och alla får ju göra som man vill! 🙂
25 april 2018 — 14:45
Helena säger:
Haha, ok, jag fortsätter läsa ordet på engelska då 😉 Håller helt med om att det är skillnad på en lång eller en kort resa. Om man är borta en vecka kan man ju göra precis som man känner för tänker jag! Ju längre resan är desto större roll spelar det ju! Håller också med dig om att det är bra att kombinera konditionsträningen med muskelstärkande aktiviteter 🙂 (Får dock inte alltid till det, tyvärr …)
25 april 2018 — 19:21
Lena - gott för själen säger:
Jajamen. Jag tränar nästan som mest på semestern. Det är ju liksom då man har tid, tänker jag. Att ge sig ut på en löprunda tiiidigt på morgonen och se staden vakna är bland det bästa! Eller längs en strand, eller en skogsslinga också för den delen.
Kram Lena
25 april 2018 — 20:05
Marina säger:
Visst finns det många olika sätt att hålla igång på semestern, det gäller bara att göra det 😉 Ofta så är det ju ändå så, att de flesta som är på semester går i alla fall, så lite motion blir det nog för många.
25 april 2018 — 20:57
BP säger:
Det räcker så gott med (lång-)promenader för min del, gärna med pitstops på vägen;-)
25 april 2018 — 22:31