När vi reste runt Irland under två veckor fick vi erfarenhet av att bo i liten husbil – men också av att laga mat på två plattor. Så, vad serverades i vår lilla husbil när vi kuskade runt Irland då? Det tänkte vi visa idag. Kanske har du några fler bra förslag på vad man kan hitta på när man ska laga mat på två plattor?
Att laga mat och bo i liten husbil
Det är ganska stor skillnad på att bo i vår husbil Freedom och att bo i en liten plåtis på 5,40 meter, och en av de största skillnaderna handlar om matlagningen. I Freedom har vi tre spisplattor, ugn och dessutom en grill.
Att laga mat där är alltså ungefär som att laga mat i ett vanligt hem, möjligtvis med undantag av att man har lite mindre avlastningsyta. I den lilla plåtisen vi körde runt i på Irland däremot, där hade vi bara två spisplattor, och varken ugn eller grill.
Laga mat på två plattor
Men när man bara har två spisplattor, vad kan man laga då? Under våra två veckor på Irland siktade vi på enkel och hyfsat billig mat som inte skulle generera för mycket disk.
Efter några dagar upptäckte vi att det var väldigt enkelt att laga ris som kokas direkt i påse – en påse var precis lagom för två, och i och med påsen blev det ingen disk alls. Det blev alltså en hel del ris! Det blev också mycket sparris, eftersom sparrisen var väldigt billig. Vi varierade mellan följande maträtter:
- Färsk pasta med tomatsås och grönsaker (eller med kyckling, grönsaker och bara lite olja)
- Ris med allt-i-ett-gryta (kyckling, grönsaker och någon färdig grytbas)
- Ris med panerad fisk, någon grönsak och en färdigköpt kall sås
- Ris med lammfärsbiffar/pannbiffar, hummus och någon grönsak
- Ris med fläskkotlett/kyckling och färdigköpt coleslaw
- Pulversoppa med bröd och ost (lunch)
Vad lagar du i husbilen eller husvagnen?
Om du har husbil eller husvagn, vilka matlagningsmöjligheter har du? Vad brukar ni laga? Eller har du erfarenhet av att laga mat på två plattor från något annat ställe?
Elisabeth säger:
Jag lagar det mesta utom långkok, men så har vi ju Ellen.
29 maj 2018 — 6:13
Helena säger:
I en stor husbil har man ju ganska bra matlagningsmöjligheter 🙂
29 maj 2018 — 11:04
Lennart säger:
Föredrar lite större bobil då vi vistas i den ganska länge.
29 maj 2018 — 6:17
Arne Lindh säger:
Vi gillar NZ Craft Pies som vi köper frysta hos tillverkaren i Katrineholm (där är vi ofta). Supergoda, vi värmer dem i vår lilla ugn när vi står på el.
29 maj 2018 — 6:53
Helena säger:
Låter gott! 🙂 I vår vanliga husbil har vi ugn (gasol), men i hyrhusbilen på Irland hade vi bara dessa två plattor 😉
29 maj 2018 — 11:05
Zlatko Schneberger säger:
Jag steker schnitzel och kokar potatis, sås köper man på glasburk, zigeunersose och som sallad har man Puszta sallad och brutna böhnen, det är lättare att leva utomlands för sånt finns inte i Sverige att köpa, tyvärr
29 maj 2018 — 7:05
Helena säger:
Det låter som att du hittar en massa godsaker! Bra om man vet vad man ska leta efter i olika länder tänker jag 😉
29 maj 2018 — 11:06
Anonym säger:
Ris i påse ingår i vårt sortiment också. Kanonbra!
Färsk fylld pasta med färdig tomatsås och kanske lite broccoli som fått koka med i pastan är helt ok, färdigt på 5 minuter.
Sedan packar vi gärna med matjessill till ett par middagar hemifrån, smakar underbart en varm dag.
Nu i Tyskland är det ju sparristid; mums…
29 maj 2018 — 7:44
Helena säger:
Många bra idéer! Färsk fylld pasta skulle jag oxå kunna tänka mig att köpa. Sill är oxå gott som variation, bra sommarmat!
29 maj 2018 — 11:07
Bo Pettersson säger:
Vi har tryckkokare och lagar på så vis även kalops m.m. Annars kyckling, pannbiff, korv, pölsa osv. Bor 8 månader/ år i plåtis!
29 maj 2018 — 8:07
Helena säger:
Tryckkokare kanske är smart!? Jag har inte provat …
29 maj 2018 — 11:13
Emma, Sol som sol? säger:
Smart idé där av Bo Petterson ovan med tryckkokare! Man kokar upp, kokar den tid man behöver och drar sedan bort i från plattan medan trycket sjunker. Då är den plattan fri till att användas till annat om man behöver. Den genererar ju en del disk, förstås … Kastrullen kan användas som en vanlig kastrull, förresten.
Småplock borde vara suveränt också: skinka, korv, grönsaker i stavar och bitar, ostar, bröd, vin … Inga kastruller att diska, bara ett fat, en kniv och en skärbräda. Vill man ha något varmt kan man ju i och för sig göra/värma en soppa (perfekt i tryckkokaren) till.
Förstår att ni får tänka om och till ibland. Jag har det trasslet med att ha ett litet kylskåp, där får man prioritera ibland vad som ska vara eller inte där. Och det går ju inte att handla kylvaror för en vecka på en gång.
29 maj 2018 — 9:07
Helena säger:
Småplock är ju både trevligt och gott ibland! Inte minst när det är varmt 🙂
29 maj 2018 — 11:14
Nils-Åke Hansson säger:
Det ända vi saknar är ugnen från föra bilen. Men ser inge skillnad på matlagningen. Vi gör kalops, dillkött jag köper hel kyckling och revben och stoppar i Tryckkokaren. Steker fisk och annat i pannan. Vispar ihop sås! Påse riset är kanon lagom till två personer men potatis och pasta även det,
Vi har nu bara två plattor.
29 maj 2018 — 9:19
Helena säger:
Har hört flera nu som använder tryckkokare, intressant! Vi saknar ugn lite när vi inte har det, men det funkar förstås ändå.
29 maj 2018 — 11:16
Ama de casa säger:
TVÅ plattor? Vilken lyx! När vi tältcampade i början hade vi ett primuskök med en ”platta” och fick laga maten på marken… Men vi slapp i alla fall bo i en skokartong på motorvägen… 😉 😀
Många bra förslag till mat där 🙂
PS: Det där med skokartongen är från en sketch med Monty Python ifall du inte kände igen den 😉
29 maj 2018 — 9:40
Helena säger:
Haha, ja allt är ju relativt 😉
29 maj 2018 — 11:17
Ruth i Virginia säger:
Primuskök, men vanligen fanns det picnicbord vid
campingplatsen. Maken var fenomenal på att laga mat
på Primusen för, som geolog, var han ofta ute på fältarbete,
där det inte fanns annat boende än tält.
Vårt första boende som gifta var en studiolägenhet, d.v.s.
ETT rum, där vi hade en el.platta med två kokplattor. Och
tryckkokare gick jättefint. Kunde t.o.m. göra köttfärslimpa. 🙂
(hade också en ”Murphy bed”, en sån där som försvinner i
väggen under dagen)
29 maj 2018 — 12:34
Steve säger:
Bra jobbat på två plattor och smakfullt upplagt som alltid.
29 maj 2018 — 10:26
Helena säger:
Allting smakade bra i alla fall! 🙂
29 maj 2018 — 11:19
Anonym säger:
Till kycklingsoppa behövs bara en platta. Men ett litet hackande av dom grönsaker man vill ha i. Som paprika, purjolök, champinioner, osv. Koka upp en burk kokosmjölk med 5 dl kycklingbuljong. I med grönsakerna. Köp ett grillat kycklinglår och strimla köttet. Krydda med grön curry och sambael oleak. Till sist i med lite glasnudlar. Gott och enkelt/inger
29 maj 2018 — 10:53
Helena säger:
Bra tips! Soppa är gott och kan ju vara mättande om man gör den lite matig. Och som sagt, bara en enda platta räcker! 😉
29 maj 2018 — 11:22
Rolle o Carina säger:
Kokt potatis på burk med kokt skinka på burk o en god legymsallad är gott och enkelt med en god sallad till oxå!
Gärna ris i påse och gott kött hemifrån som bara är o värma!
Man behöver inte krångla till det……
29 maj 2018 — 11:13
Helena säger:
Bra tips! Håller med, man behöver verkligen inte krångla till det!
29 maj 2018 — 11:19
Skjortan säger:
Kokt potatis på burk med kokt skinka på burk! Oj vilka minnen man fick här 🙂 Husvagnssemester med föräldrarna för ca 40 år sedan.
29 maj 2018 — 12:14
Kalle Åmark säger:
Vi har bara 2 plattor i vår husbil men även en gasolugn som vi knappt använder. På de 2 plattorna går det utmärkt att laga korv stroganoff samt koka ris samtidigt, Vi klarar oss utmärkt med 2 plattor men plockar fram grillen ibland oxå.
29 maj 2018 — 12:26
Helena säger:
Ris och korv stroganoff är ju en perfekt rätt på två plattor. Vi har en ugn i vår vanliga husbil och använder den massor, för att värma bröd och för fiskgratänger, potatisgratänger, klyftpotatis, lasagne och en massa annat 🙂
29 maj 2018 — 20:09
Ditte säger:
Från husbil har jag bara erfarenhet från Nya Zeeland och då lagade vi inte direkt mat i bilen utan åt ute. Frukost och lunch ordnade vi men det var inget som lagades. I båten hade vi två plattor men ingen ugn, dock en kolgrill som användes. Och där blev det mycket färsk potaitis som kokades och sedan stektes eller blev potatissallad. Den lilla kolgrillen var perfekt till lax, fisk och kött. Smidigt att sätta i land eller på däck- Ris i påse blev det ibland men den svenska färskpotatisen var ju en favorit. Köttfärsbiffar stektes eller lades på grillen och fungerade bra kalla till lunch nästa dag. Fisksoppa/fiskgryta är också praktiskt och bra att göra dubbel sats. Tycker ni fick till det bra men har man en liten plåtis kanske många också medför en grill. Sen är det kanske inte överallt den får användas.
Jag har ju gått en hel del i fjällen och då har det varit en låga som gällt och mycket frystorkad mat har burits med.
29 maj 2018 — 17:04
Helena säger:
Intressant att höra om dina erfarenheter Ditte! Man får anpassa sig efter förutsättningarna helt enkelt!
29 maj 2018 — 20:10
Annar Aas säger:
Tack för tipsen. Vi åker inte Plåtis men vem vill diska i värmen. Just nu 28 grader i Colmar (F)
29 maj 2018 — 19:08
Helena säger:
Oj vilken värme! Jag vet inte hur varmt vi har, men jag har fönster och dörrar öppna klockan 20:00 på kvällen 😉
29 maj 2018 — 20:11
Ann Rumbleinthearctic säger:
När vi vi bil campar så har vi två spisplattor som går på propan, en coleman two burner. Vi tar även ibland med oss våran gjutjärns stekpanna, blir så gott då man steker i den. Vi lagar allt mellan himmel och jord, den enda begränsingen är ju att det tar lite längre tid. I helgen gjorde vi burritos med kött, bönor och oliver den ena middagen, och pasta med korv tomatsås och oliver tex.
29 maj 2018 — 19:24
Helena säger:
Det låter som att ni lagar god mat 🙂 Man får vara lite uppfinningsrik helt enkelt!
29 maj 2018 — 21:17
Husisblogg säger:
Hos mig lagas det mat ungefär som hemma i köket. Är det något som luktar väldigt mycket, såsom t ex fisk så steks den utanför på den lille gasolplattan.
Ägarna fått tips om att vakuumförpackade mat och sedan bara värma, de har dock inte provat ännu men ska så göra så får vi se vad de tycker om detta. Det kan då t ex vara färdig kättfärssås som värms i vakumförpackningen i det varma vattnet.
29 maj 2018 — 19:24
Helena säger:
Vakuumförpackad mat! Intressant, men det har jag inte koll på.
29 maj 2018 — 21:18
Anna / Boihusbil säger:
Vi har tre plattor men har nog aldrig använt alla på en gång. Oftast använder jag nog bara en.. Äter mycket råa grönsaker i och för sig och till det behöver en ju ingen platta alls. Men den rätt som kräver flest plattor är nog Mujdarrah. (koka linser, koka ris och steka lök och blanda ihop med kryddor). Annars är det mycket grillning och vi har en paellaplatta till grillen som jag gärna gör stekt ris med grönsaker på. Sen är det ju bra att alltid ha pasta och ris hemma, och gärna en burk pesto i kylen och lite pinjenötter i skafferiet. Då finns det alltid mat 🙂 Ugnen använder jag aldrig.. vi har en gasolugn, men vet inte riktigt vad jag ska använda den till, då jag tycker den är låååångsam, får nog utforska mer.
29 maj 2018 — 21:54
BP säger:
Det är ju rena lyxmaten ni lyckades göra med bara två plattor. Suveränt! Åt andra sidan, när jag tänker efter så använder vi sällan våra fyra plattor på spisen här hemma, utan det blir mest bara två. KOnstigt, har aldrig tänkt på det förrän nu.
29 maj 2018 — 22:49
Our Vantastic Travels säger:
Vi har nu haft Our Vantastic i ca 4 w och får tänka på att som du säger en spisplatta mindre ingen ugn med grill. Däremot inköpte vi en Omniaugn som vi ännu inte använt, har också en liten elugn, men den kräver ju el. Det blir en del pasta med diverse pastasås som har en bas bestående av djupfryst fisk, kyckling eller köttfärsröra som oftast är förberedd på hemmafronten. Det gäller att ha många olika kryddor med för att kunna variera smaken. Vi tycker det går bättre o bättre för varje gång vi är ute. Nästa vecka startar vår Europatour och då hoppas vi att vi får en mer varierande matlagning med förslag på rätter från olika länder. Annars blir det nog en hel del restaurangbesök, det går ju bra det också!
30 maj 2018 — 9:20