Då var det dags för resenyheter igen, efter ett långt uppehåll på grund av vår Irlandsresa. Vi kör alltid resenyheter på måndagar förutom när vi befinner oss på resande fot. Denna vecka kan vi berätta att svenska flygresenärer är mer nöjda än andra europeiska flygresenärer. Samtidigt begränsas vi tydligen av oro, så att vi inte vågar göra det vi egentligen drömmer om … Vilka är dina reflektioner över veckans nyheter?
Innehållsförteckning
SAS lanserar höghastighets-wifi
SAS meddelar att du nu lanserar ett stabilt, snabbt och kraftfullt internet på kort- och medeldistansflygningar, så att man både kan streama och arbeta ombord utan problem. SAS wifi är redan installerat på 28 flygplan och i september kommer cirka 40 flygplan ha höghastighets-wifi ombord. Installationen förväntas vara genomförd på majoriteten av alla flygplan under första kvartalet 2020.
Viking Line presenterar ny barnbuffé
Den 14 juni dukar Viking Line upp sommarens nya barnbuffé, som de utvecklat i samarbete med Svenska Juniorkocklandslaget. De nya maträtterna ska passa barnens smaklökar, samtidigt som de är hälsosamma, med ett högt näringsvärde. På buffén hittar barnen bland annat rättiksspiraler, sötpotatis, honungsrostade rotfrukter, coleslaw, bolognese med oxbringa och potatispuré med grönsaker. Alla under 6 år äter gratis i buffén.
Sommarvärme ger billiga resor
Den senaste tidens härliga sommarvärme i Sverige har lett till prisras på resor till Medelhavet, meddelar Ticket. Allra billigast är det att resa till Grekland, där det finns flera olika destinationer att välja på. Det finns också billiga resor till Mallorca, Fuerteventura och Alanya. ”Den som kan resa med kort varsel har många härliga resmål att välja på för under tusenlappen”, säger Katarina Daniels, PR- och kommunikationsansvarig på Ticket.
Fler resor och mer upplevelser
Drygt 6 av 10 svenskar har förändrat sitt resande under se senaste tre åren. Många åker idag på fler (och kortare) utlandsresor än de gjort förut och efterfrågar mer aktiviteter och upplevelser på resmålet. Detta visar en ny Sifoundersökning från Ticket. Såhär har svenskarna ändrat sitt resande:
- Jag åker på fler utlandsresor (30 %)
- Jag åker på färre utlandsresor (24 %)
- Jag vill uppleva mer/ha mer aktiviteter på resan (20 %)
- Jag påverkas mer av oroligheter och terrordåd i mitt val av resmål (19 %)
- Jag reser oftare på kortare resor/weekendresor (15 %)
Europas mest nöjda flygresenärer
Knappt en av tre svenska resenärer har någon gång känt sig felbehandlad av ett flygbolag, visar en ny YouGov-undersökning som gjorts på uppdrag av Airhelp. Det är låg andel om man jämför med andra europeiska länder. I Spanien och Italien är siffran 50 procent, och i Norge och Danmark 38 procent. Yngre svenskar är dock lite mer missnöjda än äldre, och män är mer missnöjda än kvinnor.
Resenärer begränsas av oro
En undersökning från Booking.com visar att resenärer gärna vill tänja på gränser och uppleva nya saker, men att de hindras av språkbarriärer och oroskänslor. Över en fjärdedel svarade att språkbarriärer kan få dem att välja bort en resa, en femtedel är nervösa för att gå vilse om de inte kan språket och över en fjärdedel är oroliga för att hamna i främmande situationer. Mer än varannan vill dock gå utanför sin ”comfort zone”. Resor som de velat, men inte vågat, resa på är:
- Volontärresa (39 %)
- Gourmet-äventyr (38 %)
- Mystery trip (resa planerad av någon annan) (38 %)
- Resa under sabbatsår (36 %)
- Släkforskningsresa för att hitta sina rötter (36 %)
Missade du förra resenyheterna? Läs Nya heta resmål och storsatsning på Albanien
åsa i åsele säger:
Släktforskningsresa för att finna sitt ursprung, sina rötter måste vara en spännande och orolig resa då man icke vet vad man kommer att få veta.
För x antal år sedan fick mina föräldrar besök från Kanada, min mors utvandrade släktingar… tror det var min mormors mors systers barn.
21 maj 2018 — 7:24
Helena säger:
Spännande med besöket från Kanada! När vi var på Irland hörde vi att många amerikaner reser dit, just för att söka sitt ursprung (många utvandrade ju från Irland till USA).
21 maj 2018 — 7:26
Britt-Marie Lundgren säger:
Nog är det spännande med nyfunna släktingar. Min kusin släktforskade och vips hade vi en syssling i New York, som inte trodde sig ha några släktingar. De har varit här och fått se sitt ursprung och vi har en New Yorkresa på den långa att-göra-listan.
Vilka möjligheter till billiga resor man har om man inte behöver planera semesterfrånvaro långt i förväg (nästa år, säger bara det).
21 maj 2018 — 15:37
Helena säger:
Vilka spännande resultat det kan bli av släktforskning! Men oj, ett helt år i förväg, det var väldigt långt…! Många behöver nog planera ett bra tag i förväg dock …
22 maj 2018 — 6:35
BP säger:
Att så många som 39 procent åker på släktforkningsresa är överraskande och jättekul.
21 maj 2018 — 17:53
Helena säger:
Denna siffra var iofs de som velat åka, och inte gjort det … 😉 Jag var ändå fascinerad över att just detta fanns på listan!
22 maj 2018 — 6:36
Ditte säger:
Känns som om SAS är lite lågsamma av sig med internet. Men bättre sent än aldrig. Kul att de är på G.Tyvärr har jag inte ännu lyckats, trots fyra ganska nyligen gjorda resor inom Europa, att få till internet på SAS. Däremot på Finnair och andra bolag. Men har nog haft otur.
Intressant detta med saker som begränsar människor från att resa. Jag har en sak som möjligen skulle begränsa mig och det är familjeskäl. I övrigt inget. En del resotr till vill jag förstås göra och de kan jag göra när hälsan tillåter. Men några kvarstå bl.a. Antarktis, Påskön och Galapagos i en resa. Men där är det ekonomiska faktorer som begränsar.
21 maj 2018 — 18:35
Helena säger:
SAS pratade om internet för ganska längesedan, men då hände inte så mycket. Den här gången hoppas vi att det ska hända på riktigt! Om det verkligen blir höghastighetsinternet ska det ju också fungera riktigt bra, men det återstår förstås att se! Jag skulle inte heller begränsas av oro, särskilt inte för sånt som språk. Däremot finns det ju annat som kan begränsa en: ekonomin, hälsa, familjesituationen till exempel. Om UD avråder åker jag inte heller 😉
22 maj 2018 — 6:40
Ann-Louise säger:
Intressant siffra att så många vill åka på släktforskningsresa. Jag har själv åkt på väldigt många sådana till USA, dock inte för att hitta mina rötter eftersom de finns här hemma i Sverige, utan för att träffa ättlingar till släktingar som emigrerat. Jag påbörjade en gång ett blogginlägg om just det, kanske dags att damma av det utkastet. 🙂
21 maj 2018 — 21:51
Helena säger:
Detta med släktforskningsresa var kul! Intresset verkar ganska stort faktiskt! Större än i alla fall jag anade. Kul med ”omvänd” släktforskningsresa! 🙂
22 maj 2018 — 6:41
Renates Reiser säger:
Fint at flere og flere flyselskap får wifi på flyene sine. Greit å bruke flytiden til arbeid o.l. 🙂
Dessuten veldig tøft at så mange er interessert i og ønsker å dra på slektsforskningsreiser! Jeg tenker å gjøre akkurat det samme i høst, til Skottland. Det er jo utrolig fascinerende å reise til steder hvor man har sine røtter fra.
21 maj 2018 — 23:07
Helena säger:
Åh, men vad kul att du ska på släktforskningsresa! Har du dina rötter i Skottland alltså?
22 maj 2018 — 6:42
Lena - gott för själen säger:
Absolut. Självklart vågar jag åka på de äventyr jag vill åka på! När folk undrar om jag inte är rädd, så undrar jag vad jag borde vara rädd för. Vad kan hända ”där” som inte kan hända här hemma?!
Kram Lena
22 maj 2018 — 6:16
Helena säger:
Jag tänker nog lite likadant. Man kan förstås råka ut för saker, men det kan man ju hemma också. Så länge man inte utsätter sig för alltför onödiga eller dumma risker 😉
22 maj 2018 — 6:43