Hit vill svenskarna inte resa, enligt en Sifoundersökning som gjorts på uppdrag av Resia. Dessa tjänster är svenskarna däremot beredda att betala extra för, enligt en Sifoundersökning från Ticket. Vad säger du om veckans resenyheter? Känner du igen dig? Tänker du likadant som svenskarna i undersökningarna … eller helt annorlunda?
Innehållsförteckning
Böter för störande turister i Amsterdam
Flera europeiska städer har skärpt tonen mot störande turister och nu är det Amsterdams tur, rapporterar The Daily Express. Den nya kampanjen kallas ”Enjoy & Respect” och uppmanar turister (och andra) att gärna festa, men att bete sig städat. Beteenden som kan ge böter är bland annat att urinera på offentliga platser, att vara överdrivet högljudd eller att skräpa ner.
Finnair adderar avgångar till Dubai
Finnair utökar rutten till Dubai under vintersäsongen 2018/2019, vilket innebär att det kommer vara sju avgångar per vecka mellan Helsingfors och Dubai. Två av rutterna kommer dessutom att trafikeras med större plan (A350) och därmed ta fler passagerare. Sommaren 2019 börjar Finnair också flyga till Hannover i Tyskland, med fem avgångar per vecka.
Azmara Club Cruises presenterar safariresor
När Azmara Club Cruises, som ingår i Royal Caribbean Cruises, presenterar sina nyheter för 2020 ingår bland annat flera safariresor. ”A Wildlife & Culinary Safari” avgår från Johannesburg och avslutas i Kapstaden, medan ”Wild Wonders of the World” går genom Zimbabwe och inkluderar en helikoptertur över Victoriafallen. Andra nyheter i programmet inkluderar Franska Polynesien och Hawaii.
Hit vill svenskarna inte resa
I en Sifoundersökning som gjordes på uppdrag av Resia inför 2018 ställdes frågan om vilket land man inte ville resa till. Enligt undersökningen väljs Turkiet och Egypten bort eftersom länderna upplevs som oroliga, medan Ryssland väljs bort på grund av landets ledare och för synen på homosexuella. Det som sägs i undersökningen speglar dock inte alltid vårt beteende i verkligheten, enligt Resia. Hit vill svenskarna inte resa 2018:
Detta kan svenskar betala extra för
Drygt en fjärdedel av svenska utlandsresenärer kan tänka sig att betala en avgift för att få extra benutrymme. Lika många resenärer är intresserade av att köpa till måltider på planet, medan underhållning ombord, till exempel film, är det som prioriteras minst. Detta visar en Sifoundersökning från Ticket. Följande är flest svenska resenärer beredda att betala extra för när de bokar en flygbiljett:
- Måltid ombord (26 %)
- Extra benutrymme (26 %)
- Incheckat bagage ingår (25 %)
- Möjlighet till avbokning av resan utan läkarintyg (18 %)
- Bokning av sittplats (17 %)
Missade du förra resenyheterna? Läs Flipflops, hund och endast handbagage
Ruth i Virginia säger:
Reser inte längre, men jag måste undra, varför så många vill
resa till en plats som Dubai. Vad är det som drar? Höga byggnader,
inomhus skidåkning, superduperdyra butiker, strandliggande ….
Vad? Tänker också på arbetarna, som importeras och behandlas
nästan som slavar.
Det måste finnas nåt dragplåster, som jag inte vet om.
04 juni 2018 — 6:21
Helena säger:
Vi har faktiskt haft lite liknande känslor inför Dubai som du, Ruth, men vi har inte varit där. Jag vet faktiskt inte varför det blivit så populärt. Jag tror att flygbiljetterna varit relativt billiga (samtidigt som många iofs vittnar om att det är väldigt dyrt på plats). Sedan letar ju svenskar alltid efter resmål på vintern, där det är varmt men inte alltför långt att resa. Jag tror att Dubai uppfyller detta sistnämnda önskemål.
04 juni 2018 — 7:21
Ruth i Virginia säger:
FYI / 13 Celcius i Herndon, Virginia.
BRRRRRR!
04 juni 2018 — 7:04
Helena säger:
Nej, men huh vad kallt! Vi hade iofs åska och regn igår kväll (efter tre veckors tryckande hetta), så kanske blir det svalare här nu … 😉
04 juni 2018 — 7:21
Anette säger:
Jag tänker som Ruth, varför vill vi svenskar semestra i Dubai. Vet att många åker dit gång på gång.
Jag är faktiskt också lite kluven till mitt andra hemland, av många olika orsaker.
04 juni 2018 — 8:35
Helena säger:
Varför kluven till Thailand? Thailand står iofs inte jättehögt på vår önskelista, men det beror mest på att vi varit där en gång och gillar att upptäcka nytt 🙂
04 juni 2018 — 16:10
Veiken säger:
Jag är väl inte som andra, men vissa delar ställer jag upp på. Jag har blivit mycket bekvämare med åren och vill resa bekvämt på flyg. Speciellt när resan tar många timmar!
04 juni 2018 — 9:20
Helena säger:
Att flyga långt är obekvämt, det kan jag hålla med om …
04 juni 2018 — 16:11
Rolle o Carina säger:
Vi reser helst till Islas Canarias och Grekland!
Njut i värmen…….
04 juni 2018 — 9:22
Helena säger:
Härligt att ha sina favoriter 🙂
04 juni 2018 — 16:11
åsa i åsele säger:
Har varken varit till Dubai eller Turkiet så kanske ska jag inte ha nån åsikt 😉 Men jo men visst det har jag ju ändå 😀
Turkiet känns oroligt och risk för terrorattentat, men jag har en kompis som åker med sin familj till Turkiet varje år och har gjort så de senaste sex, sju åren – sedan hennes minsta pojke var bebis typ.
Nu har hennes familj ihop med svärföräldrar köpt en semesterlägenhet i Turkiet så för dem är det ju lugnt och ett bra resmål.
04 juni 2018 — 13:03
Helena säger:
Jag har inte heller varit i varken Dubai eller Turkiet, så samma för mig egentligen. Skulle inte känna mig orolig gör att åka till Turkiet, men skulle kanske åtminstone kolla upp aktuellt säkerhetsläge på Sweden Abroad …
04 juni 2018 — 16:14
Britt-Marie Lundgren säger:
Vi håller nog med flera som ställer sig frågande till att resa till Dubai. Jag kan inte se något som lockar där.
Blev lite förvånad över att Thailand hamnade på den andra listan. Själv har jag ju varit lite Indienfrälst efter ett par resor dit, men det verkar som om det har hänt en hel del där de senaste åren vad gäller kriminalitet och våld??
Vi har också blivit lite mer bekväma med åren och kan tänka oss betala lite extra för bättre benutrymme om det är en långflygning.
04 juni 2018 — 14:03
Helena säger:
Både Thailand och Indien är ställen som jag tycker man kan höra väldigt olika åsikter om. Allt från kärlek vid första ögonkastet, till att man aldrig vill åka dit. Indien har jag aldrig varit i, men låter iofs spännande tycker jag!
05 juni 2018 — 6:36
Anna i Dubai säger:
Oj så mycket negativt mot Dubai! Förstår åsikterna och dom är korrekta i all välmening. Om detta dock är anledningen till att folk inte vill åka till dubai så får man nog ta en titt på andra populära resemål t ex ni nämner Sydafrika – kanske inte det mest oskyldiga land vad gäller mänskliga rättigheter heller. Thailand är ju förvånansvärd . Trodde Svenskar gillade att resa dit (också ett land med suspekta och förtryckande regering och kungadöme).
04 juni 2018 — 16:31
Helena säger:
Väldigt klok och bra kommentar Anna! Vi har många gånger diskuterat det där med att välja bort länder p.g.a. regimen och kommer alltid fram till att det är svårt. Hur många länder finns det inte som gör tvivelaktiga saker, ur olika perspektiv? Sedan tror jag, precis som du skriver, att vi svenskar inte alltid är så logiska. Vi är vana att resa till Thailand, så där ifrågasätter vi inte på samma sätt som i andra länder. Det blir lite snett. Dubai kan man ju tycka olika saker om förstås, men jag blev nog också förvånad över att höra så många tveksamma kommentarer just här. I vanliga fall hör jag många som älskar Dubai och reser dit om och om igen. (Även om jag kanske tycker att det verkar vara lite väl mycket skyskrapor för min smak, men vem vet ;))
05 juni 2018 — 6:45
BP säger:
Bra med böter i Amsterdam! Då min man är 1,96 m lång har vi liksom inte så mycket att välja på än att köpa till extra benutrymme.
Thailand var en överraskning på listan. Känner hur många som helst som bokar resor till Thailand under vintern.
Roligt det där med Ruth kommentar om Dubai. Min man och jag diskuterade just det idag. Vi var där innan byggboomen och det är maken glad för. Personligen gillade jag också ”dåvarande” Dubai, men då jag bara älskar skyskrapor och annorlunda byggnader, så skulle jag inte ha det minsta emot att åka dit igen för att jämföra.
Håller helt med Anna i Dubai. Det finns betydligt fler länder än Dubai som beter sig ”illa”. Qatar är ett praktexempel på det, speciellt med tanke på alla skandaler kring kontrakten och byggandet i samband med fotbolls-VM 2022.
04 juni 2018 — 21:27
Ruth i Virginia säger:
Absolut korrekt, BP! Hur fick Qatar VM?
Har läst om en massa fiffel inom FIFA. Stora pengar!
Håller också med Anna i Dubai – otaliga länder beter
sej ”illa” på många sätt.
04 juni 2018 — 23:45
Helena säger:
Att Thailand hamnar på listan är intressant. Massor av svenskar älskar ju Thailand och åker bevisligen dit om och om igen. Men samtidigt har nog svenskarna lite ”hatkärlek” till Thailand. En del vill inte åka dit för att ”alla” gör det osv. Håller helt med dig om att många länder gör tvivelaktiga saker …
05 juni 2018 — 6:49
Ditte säger:
Vi betalar gärna extra för att flyga bevämt och det både på korta flygningar inom Europa och ännu hellre på långflygningr. Bra flygtider och med inha eller korta mellanlandningar är också skönt. Tror det har kommit mer med åldern. Turkiet och Ryssland avstår jag just nu. Känns som att andra länder har mer att ge mig just nu. Och visst finns det många länder som beter sig illa. Både i Europa och utanför.
04 juni 2018 — 23:05
Helena säger:
Vid en kort flygning skulle jag inte betala extra för bekvämlighet, men vid en lång flygning, ja kanske! Det kan ju verkligen vara jobbigt att flyga långt!
05 juni 2018 — 6:51
Conny säger:
Resor, såååå, härligt. Och bra tips.
06 juni 2018 — 4:28
Conny säger:
Resor och Resår är två ord som liknad varandra i uttalet. Berättelserna om resorna är också en slags töjbar tillvaro som tänjs ut i olika riktningar. Mycket kul att läsa om tycker jag.
07 juni 2018 — 4:48
Lena i Wales säger:
Verkligen olika hur man prioriterar.
Förvånad över vart svenskarna inte vill åka.
Har nog varit ifrån landet för länge för att hänga med.
Bra att lära turister att uppföra sig, skulle underlätta mitt jobb som guide och reseledare. Jag har varit med om en del, kan man säja.
09 juni 2018 — 15:02
Ia säger:
Stackars Amsterdam och andra orter! Ibland undrar man varför så många lämnar hjärnan hemma när de reser. Kanske de skickar den också på semester? 😉 Ett år frågade folk som jobbar i turistbranschen där jag bor på Kreta: ”Varför hälsar inte svenskar?”. Trist! Och vad ska man svara??
15 juni 2018 — 17:31