Den norske författaren Knut Hamsun anses av många vara den som gav upphov till den moderna romanen, och 1920 tog han emot Nobelpriset i litteratur. På senare år lyfte man istället fram hans starka sympatier för nazismen, och en mörk skugga föll över författaren. Knut Hamsuns bana till framgång (och fall) var lång och brokig. Följ med till Hamsunsenteret och författarens barndomshem i Hamaroy!
Innehållsförteckning
Knut Hamsun – uppgång och fall
Knut växte upp i ett fattigt hem i Nordnorge och fick redan som barn tjänst hos en sträng morbror. Senare jobbade han med allt från skomakeri till vägarbete, medan han kämpade med sitt författarskap. År 1890 publicerade han den roman som blev hans stora genombrott: Sult (Svält). 1917 utkom romanen Markens Gröda, som resulterade i Nobelpriset i litteratur.
Under en 70 år lång karriär producerade Knut Hamsun ett 40-tal litterära verk. Med tiden allierade han sig alltmer starkt med nazisterna, vilket ledde till att han i slutet av livet spärrades in på psykiatrisk klinik och förlorade det mesta han ägde.
Hamsunsenteret
Hamsunsenteret ligger i Hamaroy (Hamarøy), mellan Lofoten och Bodö i Nordnorge, i det område där Knut Hamsun växte upp. Byggnaden är spektakulär, och det går inte att missa den där den vinglande letar sig upp bland träden. Arkitekten som ritade centret strävade efter att förkroppsliga den oro och rastlöshet som finns i Hamsuns böcker, vilket resulterat i ett hus nästan helt utan raka linjer.
Och vad är det man ser där på toppen? Jo, det är förstås varelsens hår! De långa bambupinnarna rör sig i vinden, och ju hårdare det blåser desto högre blir ljudet.
Ingenting har lämnats åt slumpen på centret. En av balkongerna, som för övrigt har fantastisk utsikt, har en försetts med en sned glasvägg som symboliserar hur en av romanfigurerna sträcker sin arm ut genom fönstren för att putsa dem …
Guidade turer
Man kan gå runt i Hamsunsenteret på egen hand, och till exempel kliva in genom dörrar med olika romaners namn, för att hamna bland texter och prylar från just den romanvärlden. Eller så kan man gå på guidad tur, med inriktning på litteratur eller arkitektur. De duktiga guiderna sög effektivt in oss i Hamsuns världar, trots att vi inte läst böckerna.
Café och camping
Om man vill kan man passa på att äta något i Hamsuncentrets café. Vi kan varmt rekommendera de supergoda våfflorna med lax!
Alldeles intill centret ligger en fiskecamp där husbilarna stod fantastiskt fint vid vattnet. Eftersom vi inte reser med husbil denna gång fortsatte vi, efter stopp vid Hamsuns barndomshem, till fantastiskt fina Tranøy Fyr.
Knut Hamsuns barndomshem i Hamaroy
Knut Hamsuns barndomshem ligger inte långt från Hamsuncentret. På avstånd ser huset ganska imponerande ut, men det har byggts på med tiden, så när det begav sig var det betydligt mindre.
Fram till 18:00 på dagarna (åtminstone under säsong) finns en guide som tar emot anmälda såväl som oanmälda gäster i barndomshemmet. Här bjöds vi på kaffe, kakor och levande berättelser, av en ung guide med brinnande engagemang för sin Hamsun. När vi sedan lämnade huset gick han tillbaka upp till sin läsfåtölj, där han kunde läsa vidare i Hamsuns romaner och samtidigt spana genom fönstret efter nya besökare …
Kjerringoy i Nordnorge – en gömd pärla
Kjerringoy i Nordnorge ligger strax norr om Bodö och kan sägas vara en gömd liten pärla. En…
Fiske i Nordnorge – på fisketur från Arnoy Brygge
Nu har vi testat fiske i Nordnorge! Igår fick vi möjlighet att hänga med på en…
Bo i en fyr – Tranoy fyr i Nordnorge
Tänk att bo i en fyr! När vi fick chansen att bo i Tranoy fyr i…
Att göra i Bodö – tips på upplevelser och utflykter
Efter vår resa till Bodö kan vi verkligen rekommendera den här vackra platsen! Dessutom har vi…
Vandra i Nordnorge – bland fjäll och stränder
Sugen på att vandra i Nordnorge? Naturen i de norra delarna av Norge är vild och…
Sensation White Oslo 2011
Så var det äntligen dags för Sensation White i Oslo 2011, med temat Ocean of White. Åtta…
Ribbåt i Nordnorge – på ribsafari i Saltströmmen
Vårt sista äventyr under Norgeresan blev en ribsafari i Saltströmmen. Häng med oss på tur med…
Saltströmmen i Norge – världens starkaste tidvattenström
Saltströmmen i Norge, eller Saltstraumen som den heter på norska, är världens starkaste tidvattenström. Hit kommer…
Husbuss på norska serpentinvägar
Vi har fått ta del av en hisnande berättelse från Karin och Erik, som kört en…
Båttur och linbana i Tromsö – Tant Anna på fjord och fjäll
Gästskribent: Anna Nilsson Spets Mina nautiska kunskaper är så där vad det gäller skillnaden mellan skepp,…
Tromsö i Norge – Tant Anna och 50 nyanser av grått
Gästskribent: Anna Nilsson Spets -Tag bort filtret från kameran, skrev en kompis då jag la ut…
Denna resa var en pressresa i samarbete med Visit Norway och Visit Bodö. Texterna, bilderna och åsikterna är som vanligt våra egna.
Britt-Marie Lundgren säger:
Är det bara 5 dygn ni har varit i Nordnorge?? Som vanligt har ni inte legat på latsidan. Massor med upplevelser (precis som det ska vara, enligt vår uppfattning).
26 juni 2018 — 6:11
Helena säger:
Ja, fem dagar och full rulle 😉 Vi gillar att se och göra mycket på våra resor! På en sån här resa, som är arrangerad i samarbete med Visit Bodö, blir det extra högt tempo 😉
26 juni 2018 — 8:18
Kenneth Risberg säger:
Intressant och annorlunda läsning och inget jag kände till.
Ni hinner verkligen med mycket under er resa.
Själv är jag nu på väg mot södra delen av Lofoten, där vägen tar slut. Har precis stannat i Borge och väntar på att Vikingamuseet ska öppna.
26 juni 2018 — 9:31
Helena säger:
Ja, nog har vi hunnit med mycket i Nordnorge och runt Bodö alltid! Vikingamuseum låter intressant! Men vägen tar slut? Då måste du vända tillbaka en bit alltså?
26 juni 2018 — 11:03
Kenneth Risberg säger:
Bara lite, tar färja till Bodö från Moskenes.
Nu blåser det så mycket att de är inställda så jag väntar här till torsdag.
26 juni 2018 — 18:31
Helena säger:
Ah, vi förstår! Vi var ute på tur med rib-båt igår, men de sa att de skulle ställa in turerna idag på grund av för mycket blåst … Förr eller senare kommer du över 😉
26 juni 2018 — 20:52
Lena - gott för själen säger:
Vilka spännande saker ni får se. Kul grej med bambuhåret!
Kram Lena
26 juni 2018 — 9:36
Helena säger:
Väldigt kreativt! 🙂 Jag gillade framför allt ljudet från bamburören!
26 juni 2018 — 11:04
Steve säger:
Knut Hamsuns liv, här passar verkligen termen uppgång och fall.
Spännande tolkning av arkitekten som ritade Hamsunsenteret.
Våfflor och lax, en udda kombination.
Kunniga och engagerade guider förhöjer alltid visningsupplevelsen.
Längtade ni efter FREEDOM när ni såg campingen vid Hamsunsenteret?
26 juni 2018 — 9:57
Helena säger:
Spännande tolkning kan man verkligen säga! Och våfflor och lax är en superbra kombo kan vi meddela 🙂 Och visst börjar vi längta lite efter husis 😉
26 juni 2018 — 18:11
Eva/Leva som Eva säger:
Intressant att läsa om Hamsun. Blev ni inte påtvingade klassiker under skoltiden? 🙂 Jag läste Markens gröda och vill minnas att jag tyckte att den var helt ok.
26 juni 2018 — 10:14
Helena säger:
Kul att du gillade reportaget! 🙂 Jo, några klassiker läste jag nog … typ Selma och August … 😉 Jag minns att vi läste OM Hamsun, men jag läste aldrig någon av böckerna. Blev lite nyfiken efter besöket dock 😉
26 juni 2018 — 19:01
Ama de casa säger:
Våfflor och lax??? Ja, ja. Kan man ha blinier till rom, så varför inte? Fast jag ser mer våfflor som nåt man äter med sylt och grädde 🙂
Sen är jag lite misstänksam… Står verkligen Peter rakt där? 😉
26 juni 2018 — 10:32
Helena säger:
Det fanns våfflor med söt fyllning oxå, men de med lax var supergoda 🙂
26 juni 2018 — 18:12
Johnny Friskilä säger:
Hamsun reste även i Kaukasus, det kom en bok sen fast den blev ingen hit direkt. I Æventyrland heter boken. Btw, det heter väl Hamarøy, inte Hamaroy?
26 juni 2018 — 10:48
Helena säger:
Intressant! Helt sant med namnet! Jag har varit lite osäker på hur man bör göra med utländska bokstäver. Förut använde jag även isländska och polska bokstäver, men har tagit bort det eftersom knappast någon svensk söker så. Försökt kolla hur andra gör. Såg att någon dagstidning skrev Hamaröy med svenskt ö. Bättre, sämre? Eller använda norskt ö? Funkar det lika bra när svenskar googlar då? Osäker här … och har inte haft tid att djupdyka i saken. Vad är din uppfattning?
26 juni 2018 — 11:02
Ditte säger:
Här har jag också varit, men det är x antal år sedan. Men både barndomshemmet och centrat verkar vara intakta. ”Sult” och ”Markens gröda” har jag läst och kanske läser ni dem i efetrhand. Sen gillade ju ingen i min familj att Hamsun blev nazist och det var det nog få i NOrge som gjorde. Men psykisk sjukdom kan ju ställa till det på olika sätt.
Vad gäller våfflor och lax är det ganska vanligt även i övriga Norge.
Förstår att det blev ett lyckat besök här också.
26 juni 2018 — 18:55
Helena säger:
Jag blev lite nyfiken på böckerna faktiskt, så kanske läser jag någon så småningom 😉 Att han blev nazist känns så tråkigt, allting blir lite dubbelt då. Samtidigt blev jag otroligt imponerad av kraften han hade från början, att slå sig fram från i stort sett ingenting på det sättet!
26 juni 2018 — 19:03
Solan säger:
Filmen ’Svält” med Per Oskarsson glömmer man inte. Gick upp på 70-80-talet…med tanke på titeln var det nog inget bubbel&plockmingel vid premiären?
26 juni 2018 — 20:07
Helena säger:
Låter kanske inte som en passande titel för plockmat … 😉 Det känns som att den filmen var lite för tidig för mig och jag har även missat Hamsuns böcker (även om jag läst om honom i skolan). Men lite nyfiken blev jag ju nu 🙂
26 juni 2018 — 20:54
BP säger:
Hamsunsenteret är helt i min (konstiga) smak. Otroligt läckert, även om jag kan tänka mig att inte alla tycker det. Byggnaden märker ju ut sig rejält där bland husen med grästaken. Men jag älskar centret.
Dreglar även över den matiga våfflan! Äntligen en våffla som inte serveras med sylt!
26 juni 2018 — 22:51
Maria / Magnolia Magis säger:
Hm..Ingen författare jag kände till men nu måste jag ju läsa hans böcker! Härligt med gamla hus med patina!
29 juni 2018 — 19:16