I samarbete med Switzerland Tourism
Appenzell i Schweiz är egentligen inte mycket mer än en by på landet med fantastiskt god ost. Eller? Appenzell och Appenzellerland golvade oss med de fantasifullt dekorerade husen, de otaliga restaurangerna med lokala specialiteter, det böljande gröna landskapet, det dramatiska berget Hoher Kasten och – inte minst – de uråldriga traditionerna med direktdemokrati på torget istället för vanliga kommunalval.
Innehållsförteckning
Till Appenzell i Schweiz
Vi körde från Schaffhausen, där vi såg det dramatiska Rhenfallet, till Appenzell längs med Grand Tour of Switzerland, vilket bland annat innebar att vi körde längs med Bodensjön.
Var ligger Appenzell?
Appenzellerland ligger i den nordöstra delen av Schweiz när Tyskland och är väldigt mycket tysktalande, och består av gröna kullar och pittoreska små byar. Här och var strövar de stora bruna korna, och allt som oftast hör man ljudet från deras tydliga bjällror.
Byn Appenzell
Mitt i Appenzellerland ligger byn Appenzell, som är känd för den fantastiskt goda osten Appenzeller – en av våra absoluta favoritostar. Det vi inte visste innan är att den här byn består av färgglada hus dekorerade med olika målningar.
Traditionen med målningarna är egentligen inte så gammal. Den startade på 1930-talet med att en bybo lät göra målningar på sitt hus, och sedan ville alla andra göra likadant. En annan sak vi inte kände till är det politiska systemet, som är minst sagt annorlunda.
Direktdemokrati – på torget
I Appenzell röstar man inte som vanligt med ett kuvert i en valurna. En gång om året samlas alla invånarna på byns största torg, där man röstar genom handuppräckning. På detta sätt väljs de lokala politikerna, och man tar också beslut i andra stora frågor.
För att bevisa att man är röstberättigad, och därigenom få komma in på torget under valdagen, tar männen med det svärd som alla pojkar i Appenzell får på sin 18-årsdag. Kvinnor måste istället ta med en blankett de fått i brevlådan. Detta är dock ett ganska nytt påfund. Kvinnor i Appenzell fick nämligen rösträtt i de lokala valen först 1991.
Koparad genom staden
Vi hade turen att befinna oss i Appenzell en av de dagar då korna kommer tillbaka från sommarbetet. Männen som har hand om korna går tillsammans med dem ner från bergen, i sina traditionella kläder. Och självklart går de igenom stadens centrum!
Ost och andra lokala specialiteter
Appenzell är förstås mest känt för osten Appenzeller, men i ostbutiken insåg vi att det också finns en hel del andra alpostar att välja på. Appenzell har också ett eget bryggeri och ytterligare lokala specialiteter inkluderar mineralvatten, fyllda mjuka pepparkakor och likör.
Middag på restaurang Marktplatz
I Appenzellerland finns runt 600 restauranger, och med tanke på att området bara består av 26 byar betyder det i genomsnitt 23 restauranger per by! Vi åt middag på restaurang Marktplatz, och blev verkligen positivt överraskade.
Förutom att vi serverades riktigt god mat, fick vi också en trevlig pratstund med ägaren Armin Weishaupt, som bott både här och där i världen innan han återvände till sitt älskade Appenzell.
Vi började med varsin liten soppa, och fortsatte sedan med varsin kalvrätt. Till detta ville vi förstås prova öl från det lokala bryggeriet, och det fick ett väldigt gott betyg av oss. Avslutningsvis blev det glass och lokal likör. Vilken fantastiskt god middag!
Camping Jakobsbad
Vi bodde på Camping Jakobsbad, som ligger strax utanför Appenzell. Vi upplevde den här campingen som relativt enkel, men med ett idylliskt läge med de vackra bergen runt om. Det enda ljud vi hörde på kvällen, på avstånd, var ljuden från kornas skällor.
Till toppen av Berget Hoher Kasten
Det finns faktiskt ännu mer att berätta om Appenzell! Innan det var dags för oss att lämna Appenzellerland körde vi till Brülisau, där vi tog kabinbana upp till berget Hoher Kasten. Här uppifrån har man helt fantastiskt utsikt åt alla håll. Man kan promenera runt toppen, vilket gör att man kan titta utåt i alla riktningar.
Det är väldigt populärt att vandra i bergen här. Många tar linbana upp, vandrar en sträcka och sätter sig sedan på någon restaurang. Under sommarhalvåret håller nämligen inte mindre än 14 restauranger bland bergen öppet.
Roterande restaurang på toppen
Högst upp på toppen av Hoher Kasten finns den roterande restaurangen Drehrestaurant, och här passade vi på att äta lunch. Man sätter sig vid bordet med en utsikt, och efter en halvtimme har man en helt annan utsikt. Kul! Vi bad att få det mest schweiziska på menyn, så det blev vit korv med oststuvade makaroner och äppelmos, samt ölmarinerad rostbiff med pasta. Gott och trevligt!
Detta var vår sista destination i Schweiz, och vi har nu rullat vidare in i Tyskland. Vi planerar att skriva ett inlägg om att resa med husbil i Schweiz när vi kommer hem, om det kanske kan vara av intresse?
Video från Appenzell i Schweiz
Peter har klippt ihop en film från Appenzell i Schweiz. Kolla gärna in den!
Fakta om Schweiz – 30 saker du (kanske) inte visste
Fakta om Schweiz och 30 saker du (kanske) inte visste om landet. I Schweiz kan du…
Raclette i Schweiz – äta ost till middag?
Vi är hemma i Sverige igen, men nu måste vi berätta om osten och maträtten raclette…
På mountainbike i Zermatt i Schweiz
Mountainbike i Zermatt i Schweiz! Vi överdriver inte när vi säger att detta är en av…
Vinregionen Lavaux i Schweiz – och ett besök på Chaplin’s World
I samarbete med Switzerland Tourism Vinregionen Lavaux i Schweiz är upptagen på UNESCO:s världsarvslista, på grund…
Gruyère i Schweiz – choklad och schweizisk ost
I samarbete med Switzerland Tourism Gruyère i Schweiz är ett mecka för ostälskare. Vi rullade med…
Att göra i Schweiz – 25 sevärdheter och upplevelser
Vad kan man se och göra i Schweiz? Detta vackra land bjuder på allt från dramatiska…
Genève i Schweiz – City of Peace and Freedom
I samarbete med Switzerland Tourism Nu har vi hunnit se Genève i Schweiz, staden som kan…
Rhenfallet i Schweiz – och en resa längs Grand Tour
I samarbete med Switzerland Tourism Nu har vi besökt Rhenfallet i Schweiz, eller Rheinfall, som det…
Bern i Schweiz – 7 saker att se och göra
I samarbete med Switzerland Tourism Trodde du att Schweiz huvudstad heter Zürich? Eller kanske Genève? I så…
Verbier i Schweiz – 12 saker att se och göra i Verbier
Verbier… De schweiziska alperna är något alldeles speciellt, och det går inte sätta fingret på varför….
Hängflygning i Interlaken i Schweiz
I samarbete med Switzerland Tourism Nu har vi fått chansen att testa hängflygning i Interlaken i…
12 naturupplevelser i Schweiz – från lugn till äventyr
Här kommer tips om 12 naturupplevelser i Schweiz. Detta lilla alpland bjuder på fantastisk natur i…
Hur dyrt är det i Schweiz egentligen?
Hur dyrt är det i Schweiz egentligen? Att Schweiz är ett dyrt land får man ofta…
Med tåg genom Schweiz
Idag får du följa med på en resa med tåg genom Schweiz. Måndag morgon startade resan…
Sommar i Zermatt, Schweiz – 8 saker att göra
Sommar i Zermatt! När man kommer till Zermatt i Schweiz gör man det alltid med tåg….
Schweiziska alper – och tillverkning av racletteost
Idag kan vi berätta om makalösa vyer och tillverkning av racletteost. Vi befinner oss just nu…
Luzern i Schweiz – tåg till toppen av berget Pilatus
I samarbete med Switzerland Tourism Nu har vi besökt Luzern i Schweiz, och detta är en…
Resa med husbil i Schweiz – Grand Tour of Switzerland
Hur är det att resa med husbil i Schweiz egentligen? Under sommarens husbilsresa i Europa spenderade…
Schweizisk choklad – familjebageri i Zermatt
När man är i Schweiz vill man förstås inte missa att äta schweizisk choklad! Igår besökte…
Lena - gott för själen säger:
Vilka hedenhös-fasoner med omröstningen! Det var väl för väl att även nu kvinnorna får rösta. Pinsamt sent! Vad var grejen, liksom?!
Herregud vad många restauranger. Imponerande om de lyckas få lönsamhet på alla ställen!
Ha en fin start på veckan!
Kram Lena
20 augusti 2018 — 6:18
Helena säger:
Ja, det är verkligen för väl att kvinnorna nu, till slut, får rösta! Som jag förstår det såg man röstandet som en familjeangelägenhet, så att en representant för familjen skulle lägga familjens röst (som man tillsammans diskuterat fram).
20 augusti 2018 — 7:05
Steve säger:
En kanonavslutning på er Schweizresa. Ni har verkligen lyft fram landet och visat hur mycket Schweiz har att erbjuda och det mesta hade jag inte en susning om tidigare. Plötsligt är Schweiz ett riktigt spännande resmål. Ni borde ligga bra till för att bli hedersmedborgare.
20 augusti 2018 — 7:28
Helena säger:
Haha, hedersmedborgare i Schweiz låter fint! Vi upplevde verkligen Schweiz som fantastiskt! Ett varierat land med magisk natur. Förvisso inte ett billigt land, så man får ju välja lite hur man reser kanske. Vi återkommer lite längre fram med allt sånt där praktiskt, för alla som undrar.
20 augusti 2018 — 9:29
Solan säger:
Vore toppen med lite husbilsinfo. T ex om kostnadsläget. Minns att vi tyckte det var dyrt för 4-5 år sedan. Men vi rullar igenom landet i höst mot övervintringen ?
20 augusti 2018 — 7:50
Helena säger:
Vi återkommer med våra samlade erfarenheter! Jo, Schweiz är fortfarande relativt dyrt. När man reser med husbil kan man i alla fall anpassa sig lite, bunkra mat i prisvärda mataffärer osv 😉
20 augusti 2018 — 8:40
Seija Viitamäki -Carlsson säger:
De bruna korna har en sammetspäls. Mjuka och goda.
När ni reser med resebyråer, betalar ni själva eller får ni betalt? Hur fungerar Schengen-avtalet med Schweiz? Kostnadsläget i landet? Campingarna? Tack för allt ni berättar om och de fina videorna och fotona
20 augusti 2018 — 8:14
Helena säger:
Hej Seija! Vad bra att du frågar när du undrar! Vi samarbetar i många fall med länders turistbyråer och när vi skriver ”i samarbete med …” överst betyder det att vi på något sätt är sponsrade eller får betalt. Vi betalar också hela tiden saker själva under resorna. Samarbetena innebär också att turistbyråerna hjälper oss att hitta guldkorn, tipsar om sevärdheter etc. Detta hjälper oss att hitta intressanta och fina platser att besöka och skriva om! Att vi skriver ut överst att det är ett samarbete är för att det ska vara tydligt för er läsare att vi fått hjälp av en turistbyrå. Jag har inte så bra koll på Schengen-avtalet, tänker du på något speciellt? Kostnadsläget är ganska högt. Campingarna är fina. Vi har stått både på dyrare camping (nästan 600 kr) och ganska billig camping (200 kr). Vi återkommer (när vi kommit hem) med ett mer detaljerat inlägg om praktiska saker när man reser med husbil i Schweiz!
20 augusti 2018 — 8:58
Nils-Åke Hansson säger:
Äter vi makaroner så blir det stuvade makaroner här hemma.
När jag vill i på camping så ska det vara små.
Vad lockande att komma dit så jag noterar alla tips.
20 augusti 2018 — 9:00
Helena säger:
Vi tycker också att små campingar är mysigast! Men ibland blir det stora också, allt beror på läge etc.
20 augusti 2018 — 11:17
Ama de casa säger:
Sååå himla fint – igen! 🙂 Och du fortsätter att åka kabinbana, du verkar ha gått till skräckslagen till fanatiker 😉
Coolt med kossorna. Eller man kanske ska säga koolt? 😉
Verkligen annorlunda röstningsmetod där… Här är det dags att gå och rösta också, men vi har fått vanliga utlandsröstkort skickade till oss (på begäran eftersom vi varit utskrivna mer än 10 år). Undrar vad Caroline på konsulatet säger om jag bara går dit och räcker upp handen? 😀
20 augusti 2018 — 10:12
Helena säger:
Haha, ja nästan fanatiker! Men nu tror jag bestämt att det var den sista kabinbanan på den här resan! 😉 Och haha, du kan ju prova att gå dit och räcka upp handen, det vore intressant 😉
20 augusti 2018 — 12:42
Britt-Marie Lundgren säger:
Vilken härlig by! Man kan knappt tro det är 2018.
Sen är det kul med lokal mat och öl.
Vi har ju bara varit uppe i Jämtland, men provköpt flera sorters öl från nya små lokala producenter. Vi har hittat några riktiga pärlor, som Systemet i Falköping kommer att få ta hem åt oss.
20 augusti 2018 — 10:22
Helena säger:
Det kändes lite som att resa bakåt i tiden, men på ett mysigt och charmigt sätt! 🙂 Vad kul att ni hittat goda lokala öl, sånt är roligt! 🙂
20 augusti 2018 — 12:45
Reiselinda säger:
Schweiz fortsätter att se spännande ut. Kor på stan såg vi varje dag i Oberstdorf. Dom gick förbi ställplatsen på väg till och från bete varje dag, och framför och efter kom två bönder på cykel för att leda dom. Pittoreskt! Det blir absolut mera Alper och Alpland på framtida resor!
Välkomna till Tyskland, vilken väg blir det hem? Våra vägar kanske korsas?
20 augusti 2018 — 10:47
Helena säger:
Vad mysigt det låter med kor som går förbi ställplatsen varje dag! 🙂 Efter ett kort besök i södra Tyskland kommer vi spendera 6 dagar i Belgien. Sedan är det möjligt att vi åker tillbaka lite för att se Mosel (inte helt bestämt ännu). Sedan planerar vi att åka förbi Husum innan vi åker upp till Sverige. Vet inte om vi kommer vara i närheten, men hojta gärna i så fall! 🙂
20 augusti 2018 — 13:17
Husisblogg säger:
Schweiz är tyvärr är lite bortglömt land för mina ägare. Dock har ni nog gjort så de fått upp ögonen för detta land. Jag får bearbeta ägarna så får vi se vad de säger pm jag visar dessa inlägg samt förhoppningsvis också er sammanfattning av Schweiz.
Korna var ju festligt att se på detta vis, måste allt varit en upplevelse i sig.
20 augusti 2018 — 18:29
Helena säger:
Schweiz är ett väldigt fint land att resa i! Fantastiskt natur, vackra vägar (Grand Tour) och fina städer. Rekommenderas verkligen!
20 augusti 2018 — 19:02
BP säger:
Helt underbara bilder – igen! Å ”koparaden” genom Appenzell, självaste staden och ”röstsystemet”… Schweiz gillar nog sina traditioner och ligger aningen efter resten av världen vad gäller ”modernisering”. Tänker då speciellt på kantonen Appenzell där kvinnor fick rösträtt först 1990. Skulle gärna besöka Appenzell med att vara invånare där – aldrig i livet.
Alltså den där korven med makaroner – nej, usch!
20 augusti 2018 — 22:18
Helena säger:
Roligt att du gillar bilderna! Vi gillade Appenzell mycket, som turister, men själv vill jag också bo i en större stad 😉
21 augusti 2018 — 7:21
Deciree säger:
Oj! vilket ställe och vansinnigt vacker natur o fina berg som faschinerar.
21 augusti 2018 — 5:57
Helena säger:
Superfint här! 🙂
21 augusti 2018 — 7:21