I samarbete med Switzerland Tourism
Gruyère i Schweiz är ett mecka för ostälskare. Vi rullade med husbilen till Broc, där vi provade choklad i Maison Cailler. Sedan fortsatte vi till Gruyère, där vi förstås handlade schweizisk ost och passade på ett äta ostfondue. Till sist avslutade vi dagen med lite skräck med Alienmonstren på Gigermuseet …
Innehållsförteckning
Till Broc och Gruyère
Efter besökte i vinregionen Lavaux körde vi, med start på camping de la Pichette, mot Broc och Gruyère. Dags för provning av både choklad och ost i Schweiz!
Choklad i Maison Cailler
Vem drömmer inte om att besöka en chokladfabrik? Det populära schweiziska chokladmärket Cailler skapades av schweizaren François-Louis Cailler år 1820. Idag kan man besöka Maison Cailler, ett besökscenter som berättar allt man vill veta om schweizisk choklad i allmänhet, och märket Cailler i synnerhet.
Framför allt är besöket här en upplevelse! Allt startar med att man går in i en hiss … och sedan öppnar sig en värld av choklad. Den upplevelsebaserade turen tar en med till regnskogen där kakaon växer och ombord på gungande (på riktigt!) båtar då den nya lyxvaran transporteras till Europa. Slutligen kommer man fram till ett rum där man kan känna och lukta på kakaobönor, nötter, kokosfett och andra ingredienser.
På slutet av turen välkomnas man att prova olika praliner från Cailler. Man kan ju inte äta hur många som helst, men samtidigt är det svårt att sluta!
Om man vill kan man också boka in sig på en workshop där man själv kan vara med och tillverka chokladpraliner. Måste vara riktigt kul för familjer! Vi testade inte, utan kikade bara genom glasfönstret, men lite kul såg det ju ut! Information om olika workshops finns på Maison Caillers webbsida.
Gruyère i Schweiz
Efter besökte i chokladfabriken fortsatte vi till byn Gruyère, som ligger strax intill. Vi älskar Gruyère-ost och såg verkligen fram emot detta besök för ostens skull. Däremot hade vi ingen aning om att byn skulle vara så otroligt charmig. Det kändes som att kliva rakt in i en medeltidsfilm!
Schweizisk ost
I Gruyère kan man förstås handla schweizisk ost, vilket vi gjorde. Om man också vill äta ostfondue eller raclette i Gruyère finns massor av ställen att välja på. Vi åt på en restaurang som heter Le Chalet, som kanske är lite turistig, men som har en trevlig uteservering och alla de ”rätta” maträtterna.
Ostfondue i Gruyère
Vi har testat raclette två gånger förut, men däremot hade vi aldrig testat schweizisk ostfondue. Dags för ostfondue alltså! Vi fick in bröd, inlagda gurkor, syltlökar, kokt potatis och varm smält ost i en stor fonduegryta.
Vår första reaktion var att rätten är extremt lik raclette. Tillbehören är exakt samma, bara att man doppar dem i osten istället för att lägga smält ost ovanpå. Gott var det förstås! Det gäller bara att komma upp och röra på sig direkt efteråt, så man inte sjunker ihop av all mat …!
Skräck på Gigermuseet
För att skaka ner all den smälta osten promenerade vi bort till Gigermuseet, som också ligger i Gruyère. H.R. Giger var en schweizisk konstnär som framför allt är känd för att ha skapat monstren i science fiction-filmen Alien. I museet kan man se både Alien-monster och andra konstverk av Giger, oftast på teman som skräck, biomekanik och nakenhet.
Precis bredvid museet finns ett café i Alien-stil. Perfekt om man vill ta en kaffe i skräckmiljö! Själva rullade vi vidare till nästa camping, i en annan del av Schweiz. Vi berättar snart mer!
Video från Gruyère i Schweiz
Peter klippte ihop en film från Gruyère i Schweiz. Kolla gärna in den!
Resa med husbil i Schweiz – Grand Tour of Switzerland
Hur är det att resa med husbil i Schweiz egentligen? Under sommarens husbilsresa i Europa spenderade…
Hur dyrt är det i Schweiz egentligen?
Hur dyrt är det i Schweiz egentligen? Att Schweiz är ett dyrt land får man ofta…
12 naturupplevelser i Schweiz – från lugn till äventyr
Här kommer tips om 12 naturupplevelser i Schweiz. Detta lilla alpland bjuder på fantastisk natur i…
Vinregionen Lavaux i Schweiz – och ett besök på Chaplin’s World
I samarbete med Switzerland Tourism Vinregionen Lavaux i Schweiz är upptagen på UNESCO:s världsarvslista, på grund…
Att göra i Schweiz – 25 sevärdheter och upplevelser
Vad kan man se och göra i Schweiz? Detta vackra land bjuder på allt från dramatiska…
Verbier i Schweiz – 12 saker att se och göra i Verbier
Verbier… De schweiziska alperna är något alldeles speciellt, och det går inte sätta fingret på varför….
Schweiziska alper – och tillverkning av racletteost
Idag kan vi berätta om makalösa vyer och tillverkning av racletteost. Vi befinner oss just nu…
På mountainbike i Zermatt i Schweiz
Mountainbike i Zermatt i Schweiz! Vi överdriver inte när vi säger att detta är en av…
Med tåg genom Schweiz
Idag får du följa med på en resa med tåg genom Schweiz. Måndag morgon startade resan…
Schweizisk choklad – familjebageri i Zermatt
När man är i Schweiz vill man förstås inte missa att äta schweizisk choklad! Igår besökte…
Raclette i Schweiz – äta ost till middag?
Vi är hemma i Sverige igen, men nu måste vi berätta om osten och maträtten raclette…
Fakta om Schweiz – 30 saker du (kanske) inte visste
Fakta om Schweiz och 30 saker du (kanske) inte visste om landet. I Schweiz kan du…
Appenzell i Schweiz – delikatesser och direktdemokrati
I samarbete med Switzerland Tourism Appenzell i Schweiz är egentligen inte mycket mer än en by…
Genève i Schweiz – City of Peace and Freedom
I samarbete med Switzerland Tourism Nu har vi hunnit se Genève i Schweiz, staden som kan…
Hängflygning i Interlaken i Schweiz
I samarbete med Switzerland Tourism Nu har vi fått chansen att testa hängflygning i Interlaken i…
Rhenfallet i Schweiz – och en resa längs Grand Tour
I samarbete med Switzerland Tourism Nu har vi besökt Rhenfallet i Schweiz, eller Rheinfall, som det…
Sommar i Zermatt, Schweiz – 8 saker att göra
Sommar i Zermatt! När man kommer till Zermatt i Schweiz gör man det alltid med tåg….
Luzern i Schweiz – tåg till toppen av berget Pilatus
I samarbete med Switzerland Tourism Nu har vi besökt Luzern i Schweiz, och detta är en…
Bern i Schweiz – 7 saker att se och göra
I samarbete med Switzerland Tourism Trodde du att Schweiz huvudstad heter Zürich? Eller kanske Genève? I så…
Ditte säger:
Vilka trevliga besök. Callierfabriken har jag besökt och det är minnesvärt och det är även Gryere på många sätt. Men både ostfondue och racklette är gott och så mäktigt. Så roligt att följa med genom Schweiz där igenkänningsfaktorn är stor. Fina. och lockande bilder som framkallar roliga minnen hos mig. Ha det fortsatt bra!
14 augusti 2018 — 8:00
Helena säger:
Kul att du varit på Caillerfabriken! Det är inte lätt att lyckas hitta något ställe att besöka där du inte varit! 😉 Roligt om våra bilder kan locka fram minnen!
14 augusti 2018 — 15:32
Ditte säger:
Jätteroligt att komma tillbaka hit via er. Både chokladfabriken Cailller och Gruyere har jag besökt. Fina och goda minnen. Förstår att ni har det jättebra och omges av vacker natur och godsaker. Härliga bilder!
14 augusti 2018 — 8:05
Ama de casa säger:
Jag måste säga att jag föredrar raclette före ostfonduen. Hade ett raclettejärn som vi använde flitigt tills det efter många år gick sönder. Gillade att man fick lite gratinerad yta på osten (ifall man hade ”tid” att vänta, vill säga 😉 ).
Ååhhh… Fick man äta hur många praliner man ville där? Dit ska jag nog INTE åka i såna fall. Skulle nog inte må så bra efter det besöket. Haha! Gud vad sugen jag blev på choklad nu… Det är ”farligt” att läsa bloggar ibland 😀
14 augusti 2018 — 9:55
Helena säger:
I fick frågan av servitrisen om vilket vi gillar bäst, och det blir nog raclette för vår del oxå! Även om skillnaden inte är jättestor 😉 Och haha, ja, det var liksom fritt fram att prova praliner! 😉
14 augusti 2018 — 15:34
Biggeros säger:
Vilken intressant resa med allt som jag finner ett stort intresse för Godsaker÷) Gruyère ser ut som en by som skulle passa mig i medeltidsstuk. Ett bra avslut på resan genom att avnjuta kaffe på Alien museumet/ kram
14 augusti 2018 — 13:19
Helena säger:
Ja, här i krokarna finns det generöst med godsaker! 🙂 Och byn är hur charmig och mysig som helst!
14 augusti 2018 — 15:35
Britt-Marie Lundgren säger:
Gruyereost är ju bara så gott. I Falköping har vi ostmekkat ”Falbygdens Ost” och vid varje besök där åker det nog ner en liten bit. Vilken mysig ort det var dessutom.
Chokladmuseum med provsmakning har vi varit på, men då blev vi tack och lov tilldelade en liten smaktallrik, hela praliner blir ju bara för mycket.
14 augusti 2018 — 13:31
Helena säger:
Smaktallrik med mindre bitar låter smart! Jag provade inte ens alla sorter här … men de jag provade var väldigt goda! 🙂
14 augusti 2018 — 15:36
Steve säger:
Förförande bilder av dessa läckerheter. Jag var på väg att sträcka ut handen för att ta en smakbit.
14 augusti 2018 — 14:02
Helena säger:
Det hade varit trevligt om vi kunnat bjuda på en chokladpralin genom bloggen 😉
14 augusti 2018 — 15:36
Husisblogg säger:
Mina chokladälskande ägare hade definitivt tyckt det varit trevligt att göra ett besök i chokladfabriken. Att också få göra sina egna choklad hade varit spännande.
Del två med ost etc går det delade meningar om. Min kvinnliga ägare hade definitivt gillat det, men min manlige ägare spm inte äter ost, ja han hade nog inte varit lika förtjust..
14 augusti 2018 — 18:32
Helena säger:
I Schweiz gillar de verkligen ost … men självklart finns det andra rätter att beställa oxå för den som önskar! 🙂
14 augusti 2018 — 20:41
Reiselinda säger:
Vi har besökt ett chokladmuseum i Hamburg med liknande upplägg där man fick följa bönan från regnskog till choklad. Skulle nog mera uppskatta att få smaka praliner på slutet än att dekorera en egen chokladkaka dock! Ost (och choklad) kan liksom aldrig bli fel! Måste nog kolla närmare på Schweiz inför vår nästa Europaresa!
14 augusti 2018 — 20:01
Helena säger:
Ja, det låter som ett liknande upplägg! I Schweiz är de väldigt bra på ”upplevelsebaserade” museum, som oxå är väldigt snygga och moderna! 🙂
14 augusti 2018 — 20:42
Johnny Friskilä säger:
Jaha, så de doppar kokt färskpotatis i smält ost typ?! Har jag alltid doppat bitar av surdegsbröd i fonduen, jag har en schweizisk fonduegryta hemma nämligen och gör fondue kanske en gång i året. 🙂
14 augusti 2018 — 20:12
Helena säger:
Vi fick doppa både bröd och kokt potatis! 🙂
14 augusti 2018 — 20:44
BP säger:
Den chokladfabriken har jag aldrig hört talas om! Gruyère som ju kostar skjortan här hemma är otroligt god. Om jag får välja mellan ostfondue och raclette så väljer jag den sistnämnda alla dagar. Precis som Ama skriver så är det bara att ”vänta ut” gratineringen. Gudomligt gott. Roligt att tillbehören till er fondue var desamma som till raclette. Måste vara den äta schweiziska varianten att äta fondue på.
14 augusti 2018 — 20:19
Helena säger:
Ja, vi väljer nog oxå raclette före fondue! Även om tillbehören och smakerna var ungefär desamma 😉
14 augusti 2018 — 20:44
Lena - gott för själen säger:
Men jisses! Chokladfabrik!! Kan tänka mig att man blir rätt vild där inne!
Kram Lena
15 augusti 2018 — 11:50
Helena säger:
Hehe, det var ett läckert besök, på alla sätt 🙂
31 augusti 2018 — 14:43