I samarbete med Visit Flanders
Restauranger i Gent är det gott om och idag kan vi tipsa om lokala specialiteter i Belgien. Vi har nämligen gått en guidad tur med fokus på lokal mat och lokala godsaker. Vi har också besökt två bra restauranger, varav den ena bjöd på en resa genom ett tiotal välkomponerade avsmakningsrätter. Belgien för foodies helt enkelt!
Innehållsförteckning
Restauranger i Gent
Vi har nu förflyttat oss från den mysiga Unesco-staden Brygge till Gent, som också är en fantastiskt fin och charmig stad. Jag (Helena) har faktiskt varit här en gång tidigare, på konferens med mitt jobb. Redan då gillade jag den här staden, även om jag förstås hade begränsat med tid att se mig om. Nu har vi fått chans att se betydligt mer! Vi börjar idag med att berätta om några grymma matupplevelser.
Guidad tur med fokus på lokala specialiteter
Vi har gått ett guidad tur med fokus på lokala specialiteter. Väldigt kul! Turen heter ”Sneukelen Met Stijl” och arrangeras av företaget VIZIT. De har också en annan tur, där man går mellan fyra olika restauranger, som alla serverar varsin rätt som tillsammans blir en komplett måltid. För vår del började turen med en del intressant historisk fakta samt ett besök i den gamla kötthallen, där kött än idag hänger på tork från taket.
Vi fortsatte till charkuteriet Slagerij Zwaenepoel, på Donkersteeg 33. Här fick vi smaka ”gentse kop”, som påminner om sylta, samt leverpastej och en av korvarna som hänger på väggen. Alla köttprodukter görs i butiken, och det känns att det är färskt. Särskilt korven var riktigt god! Sedan kunde vi inte låta bli att fotografera fåglarna med hela huvudena kvar …
Turen gick vidare till ostbutiken Het mekka van de kaas, som säljer ostar både från Belgien och andra länder. Om man gillar ost är detta verkligen himmelriket! Vi provade bland annat två belgiska ostar som var supergoda, en från Gent och en från en annan del av landet.
Efter osten slank vi in i en lyxig liten butik med en enorm kristallkrona i taket, som heter Aux Merveilleux de Fred. Här hittar man riktigt vackra, och dessutom väldigt goda, bakverk.
Det sista stoppet på turen var i en butik som ser ut att komma från mormors tid. Alice Magasin, som ligger på Sint-Michielsstraat 3, säljer produkter som serveras i restaurangen med samma namn, allt från små inlagda gurkor till massor av olika söta pajer. Vi valde att prova en bit cheesecake och en bit av en kaka med päron och valnötter. Väldigt gott!
Fler specialiteter
Utöver det vi fick prova under turen har vi sett en hel del andra lokala specialiteter här i stan. Man hittar förstås belgisk choklad och belgiska våfflor både här och där. Vi har också sett flera vagnar som säljer någon slags fruktgodisar (tror vi, vi har varit för mätta för att prova!). Dessutom finns butiker som säljer lokalt producerad senap. En intressant grej som vi fått lära oss är att man brukar servera ost tillsammans med senap här!
Restauranger i Gent
Vi har inte hunnit med att äta på så många restauranger i Gent, men två av dem vi ätit på är verkligen värda att nämna. Vi åt lunch på restaurang Lepelblad, och här beställde vi in en supergod sallad med chèvre, rödbetor, björnbär och granola. Mums!
Restaurang Souvenir och mer mat från Gent
Vi har också fått vara med om en restaurangupplevelse, som är värdig den mest inbitne av foodies. Om du gillar avsmakningsmenyer med små välkomponerade rätter, tillsammans med väl avvägda viner, då kan vi varmt rekommendera restaurang Souvenir i Gent, och deras ”Carte blanche”.
Vi serverades ett tiotal små rätter. Minst. Faktum är att vi tappade räkningen efter ett tag. Gemensamt för alla rätter var att de var små, lätta och intressanta. Vi fick bland annat en smakrik kall tomatsoppa, en supergod soppa med musslor, en ugnsbakad lök med linser och två spännande fiskrätter. Och så efterrätter förstås!
Det som också bidrog till att kvällen blev en fantastisk upplevelse var den trevliga och avslappnade personalen. Ägaren, Vilhjalmur Sigurdarson, kommer från Island och drivs av att servera fräscha lokala produkter efter säsong, till människor som uppskattar god mat.
Vinet serverades av en glad och avslappnad sommelier, som gav oss flera intressanta viner att prova. Bland annat serverades vi flera riktigt goda roséviner. Till en av rätterna fick vi två olika viner, tillsammans med uppmaningen om att prova och komma fram till vilket vi tyckte var bäst. En supertrevlig kväll helt enkelt, som vi inte kommer glömma i första taget.
Video om restauranger i Gent
Peter har klippt ihop en film om avsmakningsmenyn och annan mat i Gent. Kolla gärna in den!
Unesco världsarv i Belgien – 13 intressanta platser
Har du sett några av alla Unesco världsarv i Belgien? För närvarande finns 13 stycken, och…
10 saker att se och göra i Gent i Belgien
I samarbete med Visit Flanders Idag tipsar vi om tio saker att se och göra i…
12 saker att se och göra i Antwerpen i Belgien
I samarbete med Visit Flanders Idag tipsar vi om 12 saker att se och göra i…
På konferens i Gent i Belgien
Nu är jag på konferens i Gent i Belgien. Gent är en liten stad med ungefär…
Jul i Belgien – Tant Anna vägrar jula
Gästskribent: Anna Nilsson Spets Höstens stora händelse i Belgien, i alla fall det dyraste, var påvens…
Postel i Belgien – Tant Anna går i kloster
Gästskribent: Anna Nilsson Spets I det katolska Belgien är det många kloster som är väl värda…
Fakta om Belgien – 30 saker du (kanske) inte visste …
Idag presenterar vi fakta om Belgien! Belgien är ett platt land (högsta toppen är 694 meter…
Tant Anna i spökstaden Doel i Belgien
Gästskribent: Anna Nilsson Spets Den som vill göra något helt annorlunda i Belgien kan ta sig…
18 saker att göra i Bryssel som turist
Det finns verkligen så mycket att se och göra i Bryssel! Om du följer den här…
Världens godaste öl – finns den i Belgien?
Var hittar man världens godaste öl? Kan det vara i Belgien? När man är i Belgien…
7 saker att göra i Mechelen i Belgien
Vad kan man göra i Mechelen i Belgien? Under vår resa till Bryssel tog vi en…
Tant Annas gömda juveler i Bryssel
Gästskribent: Anna Nilsson Spets Japp, jag bor här, inte i Bryssel men en dryg timme därifrån….
Hallerbos i Belgien – Tant Anna i Blå skogen
Gästskribent: Anna Nilsson Spets Snart, alldeles snart, startar lämmeltåget till Blå skogen, fast här i Belgien…
Hasselt i Belgien – hotell och shopping
Här kommer en hälsning från Hasselt, Belgien. Resan hit blev ganska lång. Vi tog flyg till…
Tant Anna hos belgiska kungen – växthusen i Laeken
Gästskribent: Anna Nilsson Spets Den här tiden på året är det dags för kungaspaning, inte för…
Karneval i Hasselt – en oväntad fest
Idag har vi, helt oplanerat, upplevt en karneval i Hasselt här i Belgien. Dagen efter Sensation…
En dag i Antwerpen – Tant Anna närturistar
Gästskribent: Anna Nilsson Spets Antwerpen är min närmaste storstad här i Belgien och är för mej…
Flandern i Belgien har överraskat oss positivt
Flandern i Belgien har verkligen överraskat oss positivt. De fina städerna i den här regionen ligger…
Tant Anna på Kungliga Centralafrikanska museet Tervuren, Belgien
Gästskribent: Anna Nilsson Spets Belgien, landet där jag bor sedan 15 år, har ett stycke sorglig…
Bryggeri i Antwerpen – och en rejäl köttmåltid
I samarbete med Visit Flanders Nu har vi rullat vidare från Gent med husbilen och hunnit…
4 unika barer i Bryssel – som du inte vill missa!
Idag kan vi tipsa om fyra unika barer i Bryssel. Vi har hunnit se och uppleva…
Besöka Atomium i Bryssel – och Belgiens Mini-Europa
Är du nyfiken på att besöka Atomium i Bryssel, eller kanske se Belgiens Mini-Europa, som ligger…
14 saker att se och göra i Brygge i Belgien
I samarbete med Visit Flanders Idag kan vi tipsa om 14 saker att se och göra…
4 bra restauranger i Bryssel – härlig belgisk mat
Idag tipsar vi om fyra bra restauranger i Bryssel i Belgien. Vi fick riktigt god mat…
Tant Annas liv och leverne i Belgien
Gästskribent: Anna Nilsson Spets Många undrar hur det är att bo i ett annat land, är…
Bryggeri i Brygge – belgisk öl på De Halve Maan
I samarbete med Visit Flanders Vi är nu i Flandern i Belgien, där vi passat på…
Belgisk öl – och bryggerier i Belgien
Belgisk öl är spännande, och att besöka bryggerier i Belgien är ett äventyr. Här hittar man…
Räkfiske med häst i Belgien – Tant Anna och Nordsjöns giganter
Gästskribent: Anna Nilsson Spets Ett ton häst sitter räkfiskaren på, hästen drar en trål, fram och…
Vi provar belgiska våfflor i Belgien
Man kan ju inte vara i Belgien utan att prova belgiska våfflor, eller hur? Så, hur…
Lena - gott för själen säger:
Vilka vackra smårätter ni bjöds på! Och annorlunda. Men ost och senap….?!
Kram Lena
24 augusti 2018 — 7:03
Helena säger:
Väldigt snygga, intressanta och goda maträtter! 🙂 Vi testade ost och senap en gång och det funkade väl, men jag föredrar fortfarande ost utan senap 😉
24 augusti 2018 — 9:32
OnTripDK säger:
Gent er den dejlig by. Jeg kan faktisk bedre lide den en Brugge for der er for mange mennesker. Ret sjovt jeg har været på den samme tur som i har været og jeg spiste også frokost på Lepelblad. Dejligt restaurant.
/Annette
24 augusti 2018 — 8:32
Helena säger:
Vi gillar också Gent! Livlig, men ändå skönt avslappnad stämning med alla studenter. Och som sagt, inte bara en turiststad. Kul att ni oxå var på turen och på leoelblad! 🙂
24 augusti 2018 — 9:35
Steve säger:
Apropå grymma. Jag tycker att ni är grymma på att hitta, och visa, pärlor längs era resvägar.
24 augusti 2018 — 10:54
Helena säger:
Tack Steve! Vi gillar att hitta pärlor! 🙂
24 augusti 2018 — 16:57
Britt-Marie Lundgren säger:
Jag hade inte en aning om att Gent var ensådan ”matstad”.
Det kändes som om jag fick paltkoma bara genom att läsa det här inlägget.
Avsmakningsmenyn såg riktigt häftig ut!
24 augusti 2018 — 13:47
Helena säger:
Avsmakningsmeny var något extra, helt klart! Och det finns gott om godsaker här 🙂
24 augusti 2018 — 16:57
Husisblogg säger:
Blir nästan som tapas, alla dessa smårätter. Men så gott att få prova lite lokala specialiteter.
Trevlig helg!
24 augusti 2018 — 18:03
Helena säger:
Vi älskar smårätter, och inte minst på restauranger som vågar experimentera! 🙂
24 augusti 2018 — 20:49
Reiselinda säger:
Nu blev jag hungrig trots att vi precis varit ute och ätit!
24 augusti 2018 — 20:22
Helena säger:
Haha, ja jag blir hungrig när jag tänker på de här upplevelserna 🙂
24 augusti 2018 — 20:50
BP säger:
Dregel, dregel! Tack för den kulinariska rundvandringen. Precis som Steve säger så har ni varit världsmästare på att hitta både kulinariska och andra pärlor under den här resan.
PS. Även i Frankrike säljs kycklingar och andra fåglar med både huvud och fötter. Det värsta är att man inte skär av varken huvud eller fötter innan fågeln tillagas. DS.
24 augusti 2018 — 20:59
Helena säger:
Kan nästan tänka mig att man kan hitta fåglar med huvud och fötter i Frankrike! Minns att vi sett åtminstone små fåglar som säljs hela där (och en hel del annat oväntat i köttväg ;)). Kanske är det vi i Sverige som blivit alltför tillvanda vid att köttet knappt ser ut som vad det egentligen är längre …
24 augusti 2018 — 23:44
Bara brittiskt säger:
Gent är skön för den är inte lika turistig som Brugge. Här finns vår favorit bland ”fritkots” på Vrijdagmarkt. Bättre frites finns inte. 🙂
24 augusti 2018 — 21:49
Helena säger:
Håller med om att Gent är en avslappnad och trevlig stad och mindre turistig än Brygge vilket vi också gillar (även om Brygge ju är otroligt charmigt på sitt sätt!). Fritkots missade vi nog att köpa just där, men på andra ställen har vi ju ätit det 🙂
24 augusti 2018 — 23:46
Lena i Wales säger:
Har vidarebefodrat detta inlägg till en väninna som ska till Gent i höst. Hon har bott där några år, men det var ett tag sedan och säkert något nytt för henne.
25 augusti 2018 — 14:09
Helena säger:
Vad roligt att du ville vidarebefordra inlägget! Några av ställena vi besökte var ganska nya faktiskt. Vi återkommer också imorgon med ett inlägg om ”saker att göra i Gent”. Men det kan å andra sidan vara mer uppenbara saker, om din väninna nu bott i Gent.
25 augusti 2018 — 20:12
Inga Magnusson säger:
Min fördom är att länderna Holland o Belgien saknar matkultur. Tror att de har influerats genom historien av så många olika länders mattraditioner att man inte utvecklat någon egen mat. Men jag kan ha helt fel. Var ju väldigt länge sedan jag besökte området.
26 augusti 2018 — 10:03
Helena säger:
Det finns säkert influenser från många håll eftersom de här länderna ligger ”mitt i smeten”, men vad jag förstått finns det också egna maträtter, som t.ex. waterzooi i Belgien. Och så har de ju utvecklat pommes fritsen 😉
31 augusti 2018 — 14:32