Hur är det att resa med husbil i Schweiz egentligen? Under sommarens husbilsresa i Europa spenderade vi nio dagar i Schweiz, och vi har fått många frågor om Schweiz som husbilsland. Hur fungerar det med motorvägsavgiften? Hur är priserna? Vad tyckte vi om campingarna? Här kommer alla våra svar!
Innehållsförteckning
Betalar man motorvägsavgift?
En av de frågor vi brukar få om att resa med husbil i Schweiz rör motorvägsavgiften. Många är oroliga över att man måste betala för ett helt år, och att det då ska vara dyrt. Det stämmer att man betalar för ett helt år, men det stämmer inte att det är dyrt. Motorvägsavgiften i Schweiz är för närvarande 40 CHF (ca 390 kronor) och gäller för ett kalenderår.
Om man jämför med många andra länder där man betalar motorvägsavgift är detta ett mycket bra pris, även om man bara befinner sig några dagar i landet. Det är dessutom väldigt enkelt att köpa den lilla vinjetten, som ska fästas i vindrutan. Den finns att köpa på alla bensinmackar, och även en del andra ställen. Läs gärna aktuell information om Swiss Motorway sticker.
Observera dock att du som kör husvagn måste köpa två vinjetter och att du som kör en husbil över 3,5 ton betalar på ett annat sätt (läs längre ner, under ”Kan man köra stor husbil i Schweiz?”).
Hur är vägarna?
Vägarna i Schweiz är mycket välskötta och bra. Oavsett om man kör på motorväg, landsväg eller småvägar kan man räkna med bra vägstandard. På några ställen kan man möjligtvis behöva vara beredd på relativt branta stigningar.
Vad är Grand Tour of Switzerland?
Om man vill vara säker på att åka på vackra vägar kan man välja att köra längs Grand Tour of Switzerland. Genom att följa den här på förväg utstakade leden vet man att man får uppleva allt från svindlande berg och dramatiska glaciärer till medeltida byar och hektiska storstäder. Om du tar hela turen kan du uppleva 45 stora sevärdheter, varav 12 är upptagna på UNESCO:s världsarvslista.
Den kompletta turen (man kan förstås välja att bara köra en bit av den) är 1643 kilometer och den bästa tiden att köra är mellan april och oktober. Rutten är huvudsakligen planerad för personbilar, men på alla sträckor vi körde gick det utmärkt även med husbil. Enstaka sträckor kan vara för trånga för buss eller husbil, och i dessa fall finns en alternativ rutt.
Vilka trafikregler gäller?
Det är förbjudet att tala i handhållen mobiltelefon och att sms:a under körning. På branta och slingriga alpvägar har den som kör uppför företräde. Bussar och tunga fordon ges företräde framför lätta.
Kan man köra stor husbil i Schweiz?
Man kan absolut köra med stor husbil i Schweiz, men det kan finnas vägar och tunnlar som man får undvika. Husbilar över 3,5 ton kan dock inte köpa en vanlig vinjett, utan betalar Schwerverkehrsabgabe (tyska) eller RPLF (franska), en skatt baserad på fordonets typ.
Enligt uppgift ska denna avgift för närvarande vara 3,25 CHF/dag (dock minst 25 CHF) alternativt 32,50 CHF för tio dagar. Fordonet ska anmälas i tullen vid gränsen, alternativt i annan butik i närheten, eller på posten.
Vad kostar det att tanka?
När vi var i Schweiz (augusti 2018) var priserna för att tanka ungefär som i Sverige.
Kan man fricampa?
Fricamping är endast tillåten om markägaren lämnat tillstånd. Kolla skyltar eller hör med turistbyrå eller polis om vad som gäller på platsen. Enstaka övernattningar i mer glesbebyggda områden fungerar förmodligen utmärkt.
Finns det ställplatser?
Enligt appen CamperContact finns det en hel del ställplatser i Schweiz. Vi testade aldrig dessa, så vi kan inte svara på hur de fungerar.
Hur är campingarna?
Vi stod på flera fina campingar med all tänkbar service, inklusive tvättmaskiner, WiFi och restaurang. Vi stod också på några enklare campingar, som i huvudsak erbjöd det man behöver, såsom el, vatten, servicehus och möjlighet till tömning. Gemensamt för alla campingar vi besökte var att de låg oerhört naturnära och vackert.
Vad kostar en camping i Schweiz?
Vår erfarenhet är att det skiljer ganska mycket i pris mellan enkla campingar på landet och lyxiga campingar nära populära städer. Vi har stått på campingar som bara kostat strax över 200 kronor natten, men vi har också stått på campingar som kostat närmare 600 kronor natten.
Behöver man något speciellt med sig?
Förutom allt självklart som pass och körkort, kan det vara bra att ha med en liten konverter för schweiziska eluttag (finns också oftast att låna på campingar). Det är också bra att tänka på att Schweiz inte är med i EU och att det därför kan vara väldigt dyrt att använda sitt eget internet. Bästa alternativet kan vara att köpa ett lokalt simkort till telefonen och komplettera med WiFi.
Uppdatering: Efter att vi skrev detta inlägg har Telenor valt att ta bort roamingavgifterna i Schweiz. Kontrollera med din operatör vad som gäller innan resa!
Klarar man sig på engelska?
Schweiz är ett land med fyra officiella språk (tyska, franska, italienska och rätoromanska). Vår erfarenhet är att man klarar sig utmärkt på engelska oavsett var man befinner sig.
Vad finns i affärer och restauranger?
I större delen av Schweiz finns en mataffär som heter Migros, och i vissa delar såg vi även Lidl och Aldi. I affärer och restauranger hittar man ungefär samma produkter som hemma, även om det är ett större fokus på ost och choklad. Två klassiska schweiziska maträtter är raclette och ostfondue.
Hur är priserna i Schweiz?
Schweiz är ett relativt dyrt land, och man får många gånger vara beredd på att priserna är högre än i Sverige. Vår rekommendation är att inte avskräckas av priserna, Schweiz är alldeles för vackert och fantastiskt för det!
Om du reser med husbil har du goda möjligheter att hålla priserna nere genom att till exempel handla och laga din egen mat, och stå på prisvärda ställplatser och campingar.
Raclette i Schweiz – äta ost till middag?
Vi är hemma i Sverige igen, men nu måste vi berätta om osten och maträtten raclette…
Appenzell i Schweiz – delikatesser och direktdemokrati
I samarbete med Switzerland Tourism Appenzell i Schweiz är egentligen inte mycket mer än en by…
På mountainbike i Zermatt i Schweiz
Mountainbike i Zermatt i Schweiz! Vi överdriver inte när vi säger att detta är en av…
12 naturupplevelser i Schweiz – från lugn till äventyr
Här kommer tips om 12 naturupplevelser i Schweiz. Detta lilla alpland bjuder på fantastisk natur i…
Genève i Schweiz – City of Peace and Freedom
I samarbete med Switzerland Tourism Nu har vi hunnit se Genève i Schweiz, staden som kan…
Sommar i Zermatt, Schweiz – 8 saker att göra
Sommar i Zermatt! När man kommer till Zermatt i Schweiz gör man det alltid med tåg….
Hängflygning i Interlaken i Schweiz
I samarbete med Switzerland Tourism Nu har vi fått chansen att testa hängflygning i Interlaken i…
Bern i Schweiz – 7 saker att se och göra
I samarbete med Switzerland Tourism Trodde du att Schweiz huvudstad heter Zürich? Eller kanske Genève? I så…
Schweizisk choklad – familjebageri i Zermatt
När man är i Schweiz vill man förstås inte missa att äta schweizisk choklad! Igår besökte…
Gruyère i Schweiz – choklad och schweizisk ost
I samarbete med Switzerland Tourism Gruyère i Schweiz är ett mecka för ostälskare. Vi rullade med…
Rhenfallet i Schweiz – och en resa längs Grand Tour
I samarbete med Switzerland Tourism Nu har vi besökt Rhenfallet i Schweiz, eller Rheinfall, som det…
Schweiziska alper – och tillverkning av racletteost
Idag kan vi berätta om makalösa vyer och tillverkning av racletteost. Vi befinner oss just nu…
Hur dyrt är det i Schweiz egentligen?
Hur dyrt är det i Schweiz egentligen? Att Schweiz är ett dyrt land får man ofta…
Vinregionen Lavaux i Schweiz – och ett besök på Chaplin’s World
I samarbete med Switzerland Tourism Vinregionen Lavaux i Schweiz är upptagen på UNESCO:s världsarvslista, på grund…
Med tåg genom Schweiz
Idag får du följa med på en resa med tåg genom Schweiz. Måndag morgon startade resan…
Att göra i Schweiz – 25 sevärdheter och upplevelser
Vad kan man se och göra i Schweiz? Detta vackra land bjuder på allt från dramatiska…
Fakta om Schweiz – 30 saker du (kanske) inte visste
Fakta om Schweiz och 30 saker du (kanske) inte visste om landet. I Schweiz kan du…
Verbier i Schweiz – 12 saker att se och göra i Verbier
Verbier… De schweiziska alperna är något alldeles speciellt, och det går inte sätta fingret på varför….
Luzern i Schweiz – tåg till toppen av berget Pilatus
I samarbete med Switzerland Tourism Nu har vi besökt Luzern i Schweiz, och detta är en…
Solan säger:
Bra tips att inte köra med eget internet. Eftersom vi har en ”vinjett” på rutan sen i våras, så genar vi genom landet på väg söderut. Alltid kul med nya rutter?
06 september 2018 — 8:45
Helena säger:
Visst är det kul att ta nya vägar, och perfekt att kunna utnyttja vinjetten ni har! Och ja, eget internet är klokt att undvika! 😉
06 september 2018 — 17:55
Ditte säger:
Jättetrevlig och inspirerande läsning! Härliga bilder! Även om vi inte ”husbilar” så finns mycket ”resnyttigt” här som man har nytta av vid en resa i Schweiz. Har förr varit mycket här och reste då med då tåg elle hyrde bil. Men visst lockar det med en tur hit på nytt.
06 september 2018 — 8:56
Helena säger:
Absolut! En del av detta gäller ju inte enbart husbilar, utan även när man reser i Schweiz på annat sätt!
06 september 2018 — 17:56
Ama de casa säger:
Just priserna är det som avskräcker oss från att åka till Schweiz för att åka skidor, till exempel. Var en vecka i Zermatt för många år sen och det är inte kul att behöva betala typ 300 spänn för en enkel pizza. Nu är ju skidorter extra duktiga på att ta betalt i vilket land man än befinner sig, så det är ju lite orättvist att döma HELA landet efter den veckan.
Har även campat i landet, men det var på 80-talet och då minns jag inte att jag upplevde det som extremdyrt på nåt vis.
Sen tycker jag dom är lite knäppa som bara säljer årskort på motorvägarna. Det retar ju upp folk som bara vill passera, även fast det inte nödvändigtvis blir dyrare än att passera genom exempelvis Frankrike på deras betalvägar. Ett ”turistkort” eller månadskort skulle dom säkert vinna på att införa. Dom kan ju ta rätt bra betalt för ett sånt också men folk skulle känna sig mindre lurade 😀
Ha en bra dag!
06 september 2018 — 9:53
Helena säger:
Skidorter är nog extra dyra, men det är ganska dyrt att äta ute i Schweiz över huvud taget. Camping är bra, för få kan man alltid laga sin egen mat 😉 Jag har förstått att en del irriterar sig på motorvägsavgiften, men oss störde det inte alls. Det var värre i Frankrike där vi en dag betalade över 600 kr, bara för en enda dag … det tyckte vi var mer irriterande 😉
06 september 2018 — 18:00
Nils-Åke Hansson säger:
Inspirerande läsning! Härliga bilder!
06 september 2018 — 10:21
Helena säger:
Schweiz är vackert!
06 september 2018 — 18:00
Britt-Marie Lundgren säger:
Helt plötsligt verkar Schweiz vara ett helt ok land att resa i.
Man får ofta känslan av att allt ska vara jättedyrt, men jämfört med tung husbil på motorvägarna i Österrike är det ju riktigt billigt.
Grand Tour of Switzerland ser helt otroligt lockande ut.
06 september 2018 — 14:30
Helena säger:
Vi tyckte inte motorvägarna var dyra alls. Däremot är en del annat dyrt, att äta ute på restaurang till exempel.
06 september 2018 — 18:05
Åke Hammarbäck säger:
Hej, jag vet inte om det har ändrats nått i att köra ”tung” husbil utan C kort, dvs EU godkända körkort taget före 1996 lagen.
Vet att förut ville de inte ha oss i landet.
Kan det fotfarande vara så eller har de ändrat sig tro? Någon som vet?
Mvh Åke
06 september 2018 — 16:30
Helena säger:
Oj, detta har jag inte hört om? Uppgiften om just tunga husbilar har jag fått från Motormännen, och där stod inget om B eller C-kort. Men det är allt jag vet.
06 september 2018 — 18:07
BP säger:
Vilken perfekt sammanfattning av mycket man behöver veta om man vill semestra i Schweiz. Suveräna bilder också. Mindes inte heller att man behövde speciella eluttag i Schweiz när jag var där. Nu vet jag det också.
06 september 2018 — 20:51
Lena säger:
Åh, tack för dessa tips. Vi har i tanken att åka genom Schweiz mot Spanien i höst. Vi har en tyngre bil och det ska bara vara att fylla i en blankett vid gränsen. Å betala förstås. ?
07 september 2018 — 16:16
Mats Anderson säger:
Hej
Tack för en spännande läsning och goda tips.
Jag undrar nu naturligtvis vad som gäller i dessa corona tider vid inresa från Tyskland medelst husbil. Karantän / PCR test / Vacc. pass , reglerna verkar ju ändres veckovis för de olika länderna och till med olika regioner – vad gäller idag – tror vi ??
22 augusti 2021 — 11:16