Idag bjuder vi på ett recept på uer. Om du följt vår blogg ett tag har du knappast missat att vi gillar fisk. Vi gillar faktiskt fisk så mycket att vi äter fisk till middag nästan varje dag. Enformigt? Eller kanske dyrt? Nej, inte om du frågar oss.
Fisk alla dagar i veckan
För det mesta äter vi fisk alla dagar i veckan. Det finns undantag förstås. Sommarens husbilsresa i Europa var ett enda stort undantag, men när vi är hemma i husbåten, då blir det oftast fisk.
Det känns av någon anledning helt rätt att äta fisk när man bor i båt, och när vi rensat klart kastar Peter gärna ut skinn och ben i vattnet så att andra fiskar ska få mat. Det händer faktiskt att han sitter och väntar och tittar när fiskarna kommer till kalaset …
Peter handlar för det mesta i butiken Matvärlden, där de har en fin fiskdisk med prisvärd fisk. Han köper nästan alltid större bitar fisk, delar upp i portionsstora bitar och fryser in. Då behöver det faktiskt inte bli alltför dyrt.
Enformigt då? Nejdå, man kan ju variera mellan gratänger, fiskfärsbiffar, fisksoppa och fisk med goda tillbehör. Den senaste tiden har det bland annat blivit snabbstekt färsk tonfisk och lax här hemma. Och så förstås den där röda annorlunda fisken, så att vi kan bjuda på recept på uer!
Recept på uer
Nyligen provade vi en fisk som vi aldrig ätit förut, nämligen uer, eller större kungsfisk som den här röda fisken tydligen också kan heta. Uer är en fisk i familjen drakhuvudfiskar och simmar bland annat i Nordatlanten. Det är sällan man hör om någon som tillagar uer, även om vi relativt nyligen såg smörstekt uer med gräslökssås på bloggen Steve reflekterar. Och då blev vi nyfikna förstås!
Så här gör du
Nu har vi också testat uer! Peter valde att tillaga den ungefär som han brukar laga seabream. Han tog ut inälvorna och fyllde fisken med timjan samt skivor av lime och citron. Han skar sedan långa jack i skinnet och droppade över olivolja. Fisken fick grillas på gallret i ugnen, ca tio minuter på varje sida i 200-220 graders värme. Vi serverade med ris och citrussås.
Ingredienser
- Färsk uer
- Lime och/eller citron
- Olivolja
- Ris
Citrussås
Citrussåssen görs enkelt genom att blanda en burk crème fraiche med hackad timjan, rivet skal av citron eller lime, pressad saft från citron eller lime, olivolja, lite honung samt salt, peppar. Mängderna? Vi går helt på känsla!
Ingredienser till såsen
- Crème fraiche
- Citron eller lime
- Olivolja
- Timjan (färsk eller torkad)
- Honong
- Salt
- Peppar
Firren var riktigt god kan vi meddela, och fast och fin i köttet! Vilken är din favoritfiskrätt? Har du provat uer någon gång?
Lena - gott för själen säger:
Näe, uer har jag aldrig hört talas om. Vet inte ens om den finns här i vår lilla håla! Fisk är gott, men det blir lite för sällan som jag/vi lagar det. Vet inte varför egentligen.
Kram Lena
26 september 2018 — 6:21
Helena säger:
Det är kanske en vanesak. Peter gillar att laga fisk, så det är tur för mig 😉
26 september 2018 — 9:09
Henny säger:
För många år sedan kunde man köpa uer i filead form i frysdiskar, i alla fall här uppe i norr. Jag köpte den ofta för hela familjen gillade den. Däremot visste jag inte hur den såg ut ”naturell” .
26 september 2018 — 8:48
Helena säger:
Jaha, men inte längre alltså? Undrar varför de slutade med det.
26 september 2018 — 9:09
Lennart säger:
Fisk är både gott och nyttigt.
26 september 2018 — 9:10
Helena säger:
Kan bara hålla med! 🙂
26 september 2018 — 16:15
Helena säger:
Vi har numer kommentarsgranskning Henny, så kommentarerna syns inte förrän vi godkänt dem.
26 september 2018 — 9:10
Henny säger:
Snälla du, plocka bort dubletten. Trodde inte den första gick iväg bara. ?
26 september 2018 — 22:19
Nils-Åke Hansson säger:
Vi har ätit fisk som var röd men den hade större ögon.Är fiskälskare Birgitta och jag så vi ser inget konstigt att gå från Lax och Torsk och prova andra arter.
26 september 2018 — 9:33
Helena säger:
Det är ju kul att variera sig ibland!
26 september 2018 — 16:15
Steve säger:
Kul att ni oxå testat uer och gillade den. Jag ska ge Peters seabreamrecept till D så kanske vi oxå testar uer enligt det receptet.
Min absoluta favoritfisk är fjällröding, men den går tyvärr inte att få tag på här nere.
26 september 2018 — 10:08
Helena säger:
Röding är fantastiskt gott! Just fjällröding vet jag väl knappt om jag ätit … Och ja, kul att prova uer, och gott! 🙂
26 september 2018 — 20:13
Veiken säger:
Fisk är gott! Allra bäst är stekt nyfångad makrill med stuvad spenat, färskpotatis och massor med dill. En citronklyfta för den som vill!
26 september 2018 — 14:11
Helena säger:
Makrill är supergott! Har inte ätit den med spenat, men det låter gott 🙂
27 september 2018 — 7:21
Elisabeth säger:
Såg gott ut! Min favorit är kokt gös med persiljesås! Vanlig vardagsmat i min barndom. Nu är det delikatess!
26 september 2018 — 14:47
Helena säger:
Gös är fantastiskt gott! Håller med, idag är det lyxmat!
27 september 2018 — 7:21
Britt-Marie Lundgren säger:
Bra fiskrecept kan man inte få nog av. Ofta mycket enklare att laga än man kan tro. Just nu har vi snöat in på kolja, gärna lätt stekt med lite skirat smör till.
26 september 2018 — 18:47
Helena säger:
Fisk behöver inte alls vara svårt att laga! Kolja gillar jag också, fin fisk! Jag åt väldigt mycket av den när jag bodde på Island.
27 september 2018 — 7:22
BP säger:
Jo då, visst har jag hört talas om uer. Har till och med bloggat om den fula fisken, två gånger till och med. Det här var det roligaste inlägget av de två:
https://bp-computerart.blogspot.com/2015/05/ett-ora-for-ett-ora.html
Har också tillagat firren, ungefär på samma sätt som ni. Men jag föredrar absolut seabream.
Roligt är också att vi sällan äta fisk här, men nästan uteslutade när vi är på semester.
PS. Å jag ber då alltid killen i fiskdisken att rensa fisken. Där går gränsen för mig;-) DS.
26 september 2018 — 19:09
Helena säger:
Haha, ja nog är det ett ganska konstigt namn på den där firren! Kul att ni också provat den 🙂
27 september 2018 — 7:23
Rolle o Carina säger:
Fisk är ju både nyttigt och gott sägs det!
Vi gillar Torsk och Lax bäst,även Svärdfish 🙂
Ha det gott…..
26 september 2018 — 20:50
Helena säger:
Torsk och lax är gott, det äter vi oxå regelbundet! Svärdfisk kan oxå vara gott, håller med!
27 september 2018 — 7:24
Emma, Sol som sol? säger:
Såg att seabream är japansk dorada här i Spanien. Dorada är ju vanlig här men vi är hopplösa på fisk. Alla säger att det är så enkelt att tillaga men jag lovar, jag kan sabba det! Borträknat lax och mina egna fiskpinnar. Och inlagd sill. 😀
Men jag är envis, ska prova igen att tillaga fisk, vi har ju prisfördel här. Det är kanske enklare i ugn än på grill dessutom.
27 september 2018 — 18:08
Helena säger:
Japansk? Seabream är dorada, det stämmer, men den säljs som medelhavsfisk så den bör komma från medelhavet. Visst är det lite vanesak, som med allting annat, men det behöver inte vara svårt. Ugn är oftast enklast tycker jag!
28 september 2018 — 9:28
Lena i Wales säger:
Tack för goda tips!
Älskar fisk och äter mycket fisk här i Spanien.
30 september 2018 — 12:35
Owe Parmskog säger:
Jag har fått 1 kg Uer av grannen . Kan man laga den som torsk , eller är den så speciell att den kräver en viss tillagningsmetod .
04 maj 2020 — 21:21
Helena säger:
Härligt! Vi skulle nog inte laga den som torsk, utan mer som seabream.
04 maj 2020 — 21:32