Kan man äta sjöborre, kanske du undrar. Ja det kan man! Vi har precis provat sjöborre för första gången, vilket var en intressant upplevelse. Här kommer våra bästa tips för dig som också vill testa sjöborre.
Innehållsförteckning
Handla fisk och skaldjur
Du som följer vår blogg vet att vi ofta äter fisk och skaldjur. Vi äter nog fisk och skaldjur sex eller sju dagar i veckan. Om du undrar varför så är det för att det både för att det är gott och nyttigt, och för att man alltid blir behagligt mätt på fisk. Vi handlar på en butik som heter Matvärlden, där det finns mat från hela världen, men också en väldigt fin fiskdisk med bra priser.
Vi handlar alltid ganska stora mängder, och när vi kommer hem delar vi upp i portionsstorlekar och fryser in. På det viset blir det inte så dyrt att äta fisk ofta. Igår handlade vi färska räkor (95 kr/kg), färsk tonfisk (119 kr/kg), färsk lax (119 kr/kg), färsk gösfilé (298 kr/kg), färsk lubbfilé (179 kr/kg) och färsk seabream/dorada (89 kr/kg).
Som exempel får vi en middag med färsk tonfisk för två personer för 35 kronor tillsammans. Vi får förstås addera potatis, grönsaker och sås, men det är ändå inte överdrivet dyrt för en såpass lyxig middag.
Kan man äta sjöborre?
Idag såg vi sjöborrar i fiskdisken och blev nyfikna. Kan man äta sjöborre? Ja, tydligen! Sjöborrarna är redan tillagade när man köper dem i affären och man behöver bara öppna dem, och eventuellt droppa på lite citron. Sjöborrarna kan sedan ätas som en förrätt eller kanske på en skaldjursbuffé.
Vi köpte två (37 kronor för båda) och tog med hem till kvällens skaldjursmiddag. Jag läste också på lite, och på Amelia läste jag bland annat att ”sjöborre är enormt sexigt och man inte bör äta dem tillsammans med någon man inte avser att ligga med”. Oj, spännande!
Vad är en sjöborre?
En sjöborre är ett havslevande djur i stammen tagghudingar, och tillhör gruppen ryggradslösa djur. Det finns cirka 950 olika arter av sjöborrar och ibland kallas de ”havets igelkottar”. Det senare är inte så svårt att förstå kanske med tanke på alla taggar! Taggarna är ett bra försvar eftersom många djur tycker att taggarna är obehagliga att svälja, men några fiskar klarar ändå att äta sjöborrarna, till exempel tryckarfiskar.
Sjöborrar äter smådjur, alger, blötdjur och olika växter. Alla sjöborrar är inte ätliga, men flera är det. Bland annat kan man äta Paracentrotus lividus, svart havsabborre, som vi köpte igår.
Hur äter man sjöborre … och hur smakar det?
Peter öppnade sjöborrarna genom att skära bort botten med en vass kniv. När man öppnar sjöborren ser man romsäckarna som ligger som orangefärgade tungor. Det är dessa man äter! Man kan skrapa ut rommen med en sked och äta den som den är, eventuellt med någon droppe citron. (Jag läste någonstans att man inte bör ”förorena” sjöborren med citron, men det är antagligen en smaksak.)
Rommen är lite krämig och fyllig. Vi tyckte att den var god, samtidigt som det fanns en bismak som vi tyckte var lite knepig. Kanske har vi inte vant oss, eller så vet vi inte ännu bästa sättet att avnjuta denna delikatess? Vi har förstått att sjöborre av många anses som en delikatess och uppskattas av de fina kockarna. Vi har också läst att rommen kan användas på olika sätt, i allt från sushi till pasta. Även om vi inte är helt sålda, så är vi beredda att testa igen vid annat tillfälle.
Skaldjursmiddag
Vi inledde vår skaldjursmiddag med att äta sjöborre, och sedan fortsatte vi med färska räkor och hel krabba med hovmästarsås. Krabba är vår absoluta favorit bland skaldjuren, och om du inte vet hur man äter den kan du gärna läsa vårt inlägg om att äta hel krabba – så gör du. Vi brukar äta mycket skaldjur på höstarna, men i år har det inte blivit så mycket som vanligt. Men då njöt vi förstås desto mer av gårdagens festmiddag!
Har du provat sjöborre någon gång, och vad tyckte du i så fall?
Paul Davidsson säger:
Ja, faktiskt. På 80-talet när jag var på semester på ön Rhodos hittade jag en underbar fisk-och skaldjursrestaurangen i Gamla stan. Efter ett par besök blev jag god vän med ägaren och kunde inte passera stället utan att bli inbjuden och bjuden på något gott. En kväll när de hade stängt och satt och åt blev jag som vanligt inbjuden och till min förvåning fanns det en skål med sjöborre på bordet.
Jag frågade om det bara var dekoration men blev snabbt uppmanad att hålla fram handen. Ägaren placerade en borre i min hand och jag kände hur den ”gick” i min hand. Den levde! Ägaren titta på mig, log och delade borren på mitten. Sen doppade han bröd i den orange gojan och placerade det i min mun. Det smakade hav. Som ostron. En häftig upplevelse. Han berättade att sjöborre utgjorde en stor proteinkälla under tyskarnas ockupation under andra världskriget.
28 oktober 2018 — 9:02
Helena säger:
Oj vilken upplevelse! Låter spännande och intressant …. men läskigt måste jag säga! Det där att den kröp … Iofs så äter jag ostron, som väl också lever, men de är åtminstone stilla 😉 Speciell upplevelse i alla fall!
28 oktober 2018 — 12:11
Gina Vestman säger:
I Filippinerna äter vi sjöborrar i många många år nu. Roligt att svenskarna börjar att äta dom. Vi äter bara dom svarta sorten.
13 september 2020 — 8:30
anita säger:
Hej!! Nu är säsongen slut här på Kreta och jag har tid att läsa er blogg igen! Sjöborre. Nej, då kan man lika gärna dricka havsvatten tycker och då slipper man själva konsistensen. Jag har provat några gånger men nej, det är inget för mig. Grekerna anser det vara en delikatess.
28 oktober 2018 — 9:20
Helena säger:
Då har du i alla fall provat! 🙂
28 oktober 2018 — 12:11
Emma, Sol som sol? säger:
Det här var ju … intressant. Nej, har aldrig ätit sjöborre och är nog tveksam till om jag kommer göra det. Tillhör ju de där som äter klor och stjärt på kräftor, det under huven får andra äta om de vill. Kul att ni vågar er på!
Ska berätta detta för mannen min. Han och sonen har hittat en strand här i närheten och där var det mängder med sjöborrar. Vi skulle tillbaka dit men det har inte blivit av. Jag har i alla fall köpt badskor för stenarna var vassa och jag vill inte kliva på taggarna.
Usch, vi är verkligen dåliga på det där med att äta fisk … Måste försöka skärpa oss.
28 oktober 2018 — 9:21
Helena säger:
Sjöborrar är fina, men inte så kul att trampa på … Låter klokt med badskor! 🙂
28 oktober 2018 — 12:12
Ama de casa säger:
Har nästan testat (nåt som jag tror var) sjöborre i Frankrike en gång. Men den skulle (enligt restaurangen) ätas rå. För det första vägrade dom sälja oss en mindre dos än en portion på 8 stycken och vi ville bara testa. För det andra så rörde den sig när kyparen la en i handen på Anders. Det kändes lite burdust att dela den och börja gnaga. Exempelvis ostron lever ju också, men dom ligger åtminstone stilla 😉
Er skaldjursfrossa såg underbart god ut! Jag kan verkligen sakna dom svenska, färska räkorna här.
28 oktober 2018 — 9:58
Emma, Sol som sol? säger:
Ama, nu är de ju inte färska men kolla på Lidl, de har frysta som är helt OK – i brist på det ”riktiga”.
Egentligen är man helt knäpp som sitter i Spanien med det prisvärda och enorma fisk- och skaldjursutbud som finns här och gnäller om att det inte finns ishavsräkor …
28 oktober 2018 — 11:37
Ama de casa säger:
Jag såg att dom inte var färska, och dom frysta kan vi få tag i här också. Men det är dom färska jag trånar mest efter. Sen finns det en mängd fisk- och skaldjur här som såklart är hur smarriga som helst även här, men på nåt vis längtar man (okej, jag…) mest efter det man INTE kan få. Oj. Nu blev jag ruskigt sugen på sikrom… 🙂
29 oktober 2018 — 9:45
Helena säger:
Haha, nästan räknas ju inte riktigt 😉 Men jag förstår er helt! Jag hade inte heller velat beställa in en portion med åtta stycken för att prova. Att köpa en var var precis lagom.
28 oktober 2018 — 12:13
åsa/nalta norland säger:
Sjöborre… Tack men Nej tack 😉
Äter gärna fisk, lax och röding, men även abborre tillhör favoriterna,
men frånsett att jag äter räkor så har jag svårt för övriga vattenlevande kräldjur.
Har Ni testat bävergäll? Såg på tv Halv 8 hos mig och där deltog en kvinna som jagade bäver, hon bjöd programledaren på bävergäll i alkohol.
Bävergäll är ett gulaktigt sekret ej lösligt i vatten (i torkad form är det ett kristallint ämne som löses i alkohol) med stark doft som bävern avsöndrar från ett speciellt par analkörtlar, ofta kallade gällpungar.
Då detta bävergäll innehåller acetylsalicylsyra så är det inget för mig, i kombination alkohol + acetylsalicylsyra vet jag icke om jag överlever, alkoholen lär ju göra att reaktionen går snabbare.
Ha en fin söndag
28 oktober 2018 — 11:55
Helena säger:
Nej, vi har aldrig provat bävergäll … Men vi fick lära oss om det när vi var på Bäversafari i Grövelsjön för längesen 🙂 https://www.freedomtravel.se/2010/07/baversafari-utan-baver/
28 oktober 2018 — 12:16
Åsa säger:
Det verkar var billigare med fisk där ni handlar än där vi bor eller i alla fall lika dyrt. Sedan ska man ju tänka på om det är odlat eller viltfångat också. Viltfångat är ju mycket dyrare. Och godare. Sjöborre har vi inte ätit, men det finns gott om den i havet här, fast kanske inte ätlig. Om den vore det skulle nog folk plocka den. Här plockar de långhalsar. Det skulle ni säkert gilla!
28 oktober 2018 — 12:42
Helena säger:
Just i den här affären är det riktigt bra priser! I många andra affärer är det dyrare … Intressant med långhalsarna! Jag googlade, men har aldrig provat dem … 😉
29 oktober 2018 — 7:20
marina säger:
Åh, vilken underbar inhandlingslista! Jag kan bara hålla med om att fisk och skaldjur är fantastiskt gott och även hos oss är det det som vi äter mest. Sjöborre däremot har jag aldrig testat, och även om jag kanske inte tror att det kommer att bli någon favorit, så blev jag absolut nyfiken, så visst kommer jag att testa om tillfälle ges.
28 oktober 2018 — 13:54
Helena säger:
Sjöborre blev inte vår favorit heller, men kul att prova! Sedan kan det säkert vara olika vid olika tillfällen, hur det serveras etc.
29 oktober 2018 — 7:21
Lennart säger:
Dorada är en favorit!
28 oktober 2018 — 16:51
Helena säger:
Vi älskar oxå seabream, som den ju heter i affärerna i Sverige. Åt den faktiskt till middag igår 🙂
29 oktober 2018 — 7:21
Maria/ Magnolia Magis säger:
Sniglar har jag ätit en gång och aldrig mer och grodlår men inte sjöborre.. Inte något som lockar heller tror jag. Är lite sjåpig med mat..? Spännande att ni vågat ändå! ??
28 oktober 2018 — 17:50
Helena säger:
Sniglar har jag också ätit, men det blev ingen favorit. Grodlår smakade ganska bra har jag för mig, men det är längesedan jag åt. Jag gillar för det mesta att prova (även om det finns sånt som jag kan tycka är lite läskigt att testa på ;))
29 oktober 2018 — 7:23
Solan säger:
Vi blev bjudna på sjöborre av en fiskare i Spanien. Ok…men inget wow.
Däremor ska jag ta mig till er fiskaffär när vi kommer hem igen. Det låter lockande ????
28 oktober 2018 — 18:05
Helena säger:
Besök gärna Matvärlden! Superfin affär med fantastiskt utbud och bra priser!
29 oktober 2018 — 7:24
BP säger:
Dregel, dregel, dregel!
Priser i er mataffär är otroligt låga jämfört med min lokala ICA. Doradan kostar ungefär dubbelt så mycket här.
Sjöborre har jag aldrig ätit, men jag gillar ju testa mat jag inte kännner, så jag hade definitivt ätit den lilla saken. Man kan ju inte säga att ”innanmätet” av sjöborren är en fröjd för ögat direkt, men det är ju åt andra sidan inte det hos krabbor eller ostron heller så;-)
28 oktober 2018 — 18:10
Helena säger:
Det är samma för oss. Mycket billigare på Matvärlden än på vår lokala ICA. Så därför åker vi en bit för att handla 😉
29 oktober 2018 — 7:24
Britt-Marie Lundgren säger:
Vi äter med förtjusning sniglar, musslor och de flesta skaldjur med stor förtjusning+ möngdet med fisk, men sjöborrar låter jag nog stanna i havet.
I Portugal åt vi romsäckar, som skulle vara en riktig delikatess; Nog gick det att äta men det delikata hade vi svårt att uppfatta.
28 oktober 2018 — 18:48
Helena säger:
Allting man provar blir ju inte en favorit, men oftast tycker jag att det är intressant att prova. Och ibland hittar man ju något man gillar extra mycket 🙂
29 oktober 2018 — 7:25
Lena - gott för själen säger:
Hehe, det gäller att välja middagssällskap då, så det inte misstolkas 🙂
Nope, har aldrig testat, men skulle gärna göra det bara för att.
Kram Lena
04 november 2018 — 10:36