Nationalmuseum i Stockholm öppnar nu på lördag, den 13 oktober 2018, efter fem års renovering. Nya Nationalmuseum har öppnat upp 300 förbyggda fönster, fått tillbaka sina två ljusgårdar och gjort plats för betydligt mer konst än tidigare. Peter har varit på pressvisning i veckan och vi kan ge en liten ”sneak peek” innan invigningen nu på lördag.
Innehållsförteckning
Nationalmuseum i Stockholm
Nationalmuseum på Blasieholmen i Stockholm är Sveriges största konst- och designmuseum, och när det invigdes 1866 var det ett av de modernaste i världen. Här finns Nordens rikaste och mest omfattande samling med mer än 700 000 konstverk och föremål. Den största presentationen kallas ”Tidslinjen” och skildrar i kronologisk ordning konst och design från 1500-talet och fram till modern tid.
Skattkammaren och Designmagasinet
En annan utställning är ”Skattkammaren” som visar smycken, accessoarer, fickur och porträttminiatyrer ur museets omfattande miniatyrsamling. Dessutom finns ”Designmagasinet” med keramik från tidigt 1700-tal och fram till idag.
Omfattande renovering
Det har hunnit gå fem år sedan nationalmuseum stängde för en omfattande renovering. Sammanlagt har man lagt ner 1,2 miljarder kronor på den komplicerade renoveringen. Nationalmuseum ligger i ett gammalt vackert hus, som började byggas 1792, och det är inte enkelt att renovera utan att ställa till med skada.
Nu är renoveringen till slut klar, och innebär bland annat ett betydligt större ljusinsläpp genom att man öppnat upp 300 förbyggda fönster. Man har också gjort plats för dubbelt så många besökare och tre gånger så mycket konst. Besöksytorna har blivit betydligt större, vilket man har löst genom att flytta ut verkstäder, magasin och kontor.
Ljusgårdar och skulpturgård
Förutom att man öppnat upp alla förbyggda fönster har museet fått tillbaka sina två ljusgårdar. Den norra ljusgården, som tidigare var inglasad och inrymde museets restaurang, har nu förvandlats till en skulpturgård. Ett tema på skulpturgården är hur konsten på 1800-talet förändrades från idealism till realism och här samsas nu Tor, Oden och Balder med antika filosofer och människor med moderna kläder, frisyrer och skönhetsfel.
Barnens konstvärld
På Nationalmuseum hittar du också Barnens konstvärld, som i det nyrenoverade museet fått större utrymme. Här visas bland annat utställningen Villa Curiosa, för barn i åldrarna 6-10 år. ”Den som letar hittar spår och ledtrådar” skriver museet på hemsidan. ”Kanske är det fler än en person? Vem har gjort teckningarna? Vems är kavajen i skåpet?”
Invigning av nationalmuseum
På lördag, den 13 oktober 2018, blir det invigning på kajen utanför Nationalmuseum. Kungen kommer klippa band under överinseende av Drottningen, Kronprinsessan och Prins Daniel. Dessutom blir det underhållning av artister som Tensta Gospel Choir, KITOK, Frida Hyvönen och Sofia Karlsson.
Har du varit på Nationalmuseum tidigare? Tänker du gå nu när det öppnar igen?
Hitta till Nationalmuseum i Stockholm
- Läge: Nationalmuseum i Stockholm ligger på Södra Blasieholmskajen, mitt emot Kungliga Slottet.
- Tunnelbana: Närmaste tunnelbanestation är Kungsträdgården (blå linje), uppgång mot Skärgårdsbåtarna.
- Buss: Du kan ta buss nummer 65 till Nationalmuseum. Andra alternativ är att ta buss nummer 2, 55, 65 eller 76 till Kungsträdgården/Karl XII:s torg.
- Färja: Djurgårdsfärjan från Slussen eller Djurgården (Allmänna gränd) går tull Skeppsholmen. Härifrån är det cirka 10 minuters promenad till museet.
Guide: Priser och öppettider
- Öppettider: Museet håller öppet tisdag till söndag från klockan 11:00 (2019). Museet stänger vanligtvis 19:00, men på torsdagar håller museet öppet till 21:00. På måndagar är det stängt. Observera att öppettiderna kan ändras och att museet kan hålla stängt vissa helgdagar. Se museets webbsida för aktuell information.
- Priser: Om inget annat anges är det fri entré till Nationalmuseum i Stockholm. Det finns dock undantag och avgift kan tas ut för vissa tillfälliga utställningar, evenemang, temavisningar, kurser och liknande.
- Betalning: Man kan inte betala med kontanter på museet. Det går bra att betala med kort eller Swish. Det går också bra att förköpa biljetter online.
- Tillgänglighet: Det finns hiss från gatunivå till entrédörr samt mellan våningsplanen, med plats för rullstol. Det finns rullstolar och rullatorer att låna. Ledarhundar och assistanshundar är välkomna.
- Läs mer: Du hittar mer information på museets webbplats. Museet har också en särskild app, som man kan ladda ner och använda som guide och för inspiration.
Johnny Friskilä säger:
Har faktiskt aldrig varit där. Shame on me. Men så har det ju varit stängt ett tag så det får väl vara min ursäkt. 🙂
11 oktober 2018 — 7:20
Helena säger:
Haha, ja du har en bra ursäkt 😉
12 oktober 2018 — 5:19
Inga Magnusson säger:
Genom åren har jag varit flitig besökare på Nationalmuseum, minst en gång om året. Jag har inte besökt de provisoriska lokalerna under renoveringstiden och ser fram emot att få komma till riktiga Nationalmuseum om ett par veckor! Tack för att du lade ut bilder från tjuvtitten.
11 oktober 2018 — 8:19
Helena säger:
Waow, kul att du varit där så ofta! Då blir det nog extra kul för dig att se det nya! 🙂
12 oktober 2018 — 5:23
Ama de casa säger:
Har aldrig varit där. Lite skämmigt faktiskt…
Sen blir jag lite ”upprörd” över att vanliga, moderna bruksgrejer anses gamla nog för att hamna på museum. Som kobratelefonen till exempel… Hade det varit moderna museet hade jag förstått bättre 😉 😀
11 oktober 2018 — 10:02
Helena säger:
Haha, jag hade en kobratelefon när jag var tonåring. Älskade den 🙂
12 oktober 2018 — 5:23
Britt-Marie Lundgren säger:
Den här sortens museum har aldrig riktigt lockat mig. Nog har jag ”sprungit” igenom Louvren för att se Mona-Lisa och Nike, samt pliktskyldigast varit på Pradomuseet. Däremot gillar jag t ex Salvador Dalis museum i Figueres och Picassos i Barcelona. Jag borde kanske ge Nationalmuseum en chans??
11 oktober 2018 — 12:53
Helena säger:
Konstmuseum är nog inte de museum vi brukar välja i första hand heller, så vi är kanske lite som du, även om jag kan uppskatta dem ibland, beroende på vad som visas etc.
12 oktober 2018 — 5:25
Anette säger:
Inte heller jag har varit där. Får bli ett besök där också vid nästa Stockholmsresa.
Jag kommer att ha fullt upp, tack för tipsen.
11 oktober 2018 — 13:31
Helena säger:
Haha, det finns en del att se och göra i Stockholm 😉
12 oktober 2018 — 5:26
BP säger:
Kan inte låta bli att skratta lite här. Igår läste jag hos Klimakterihäxan (https://klimakteriehaxan.blogspot.com/) om hennes besök på Nationalmuseum. Idag rapporterar ni om nyöppningen. Perfekt måste jag säga, då ni täckte helt annorlunda delar. Inte en dubblett:-) Då jag själv inte varit där sedan 1986 då Nationalmuseum hade den kontroversiella av Coca-Cola sponsrade utställningen ”Coca-cola 100 år” behöver jag nästan inte gå dit nu. Ni och Klimakteriehäxan verkar har täckt det mesta;-)
11 oktober 2018 — 15:33
Helena säger:
Men vad kul, tack för länken! Väldigt välskrivet bra och intressant reportage hos Klimakteriehäxan!
12 oktober 2018 — 5:32
Kors och Tvärs säger:
Ska jag vara ärlig har musset inte lockat mej tidigare och kommer nog inte att göra så nu heller
11 oktober 2018 — 17:50
Helena säger:
Man ska förstås välja det som intresserar en och när det gäller museer har ju Stockholm många olika att välja på!
12 oktober 2018 — 5:33
Znogge säger:
Då är det helt klart dags för ett återbesök nästa gång jag är i huvudstaden. Ska bli intressant att se hur det har blivit. ”Midvinterblot” tycker jag är en häftig målning!
11 oktober 2018 — 19:20
Helena säger:
Håller nedom att Midvinterblot är cool! 🙂
12 oktober 2018 — 5:34
Ruth i Virginia säger:
En gg om året tog Mamma, bror och jag tåget till Stockholm för
att hälsa på Moster Hanna i Stureby. Nationalmuseum var på schemat
lika säkert som Gröna Lund och Katrinahissen. –
11 oktober 2018 — 22:12
Helena säger:
Fina minnen! Katarinahissen vet jag förresten inte när jag åkte, väääldigt längesen 😉
12 oktober 2018 — 7:06
Rosita säger:
Ja jag vill absolut gå! Bara för byggnaden i sig. För egentligen är jag ju inte jätte museiintresserad. MEN har blivit mer de senaste två månader ?
Ps jag kan rekommendera den nyöppnade utställningen Feathers på Etnografiska museet på Gärdet (gratis inträde). Den är så visuellt vacker, och jag älskar musiken. I museet finns också restaurang Matmekka som har riktigt bra mat. Etnografiska museet innehåller flera utställningar – och alla har ”resetema” (från olika delar av världen.
Medelhavsmuseet mitt i city är också ett tips ?? (Fri entré). Populära Bagdad Cafe ligger i museet – besökare hänger på låset när det öppnar. Jättepopulär och ofta en (ffa politiker-)kändis att skåda. Jonas Gardell är också stammis ? Jag rekommenderar att gå på en visning – gäller båda museum (20 kr). Det ger verkligen mervärde. Visning några dagar i veckan – info i kalendariet på hemsidorna. Och kommer ni en vardag kan du/ni väl hojta – kanske är jag på plats och vi kan ta en kaffe ☕️
Kram från hon som blivit liite ”museum-tjej” ?
11 oktober 2018 — 22:24
Helena säger:
Vad roligt att du skriver Rosita! Etnografiska har jag varit på förr (och även guidat på en av deras tillfälliga utställningar faktiskt ;)) Men den nya utställningen har jag inte sett. Medelhavsmuseet har jag inte varit på alls, men har fått tips om det av fler, så det får bli vid tillfälle! 🙂
12 oktober 2018 — 7:08
Rosita säger:
Hej Helena,
men ååå så kul har du t om guidat här (på Etnografiska)!! Du/ni måste komma tillbaka och se Feathers. Och Medelhavsmuseet ligger ju så himla city-smidigt.
Vi ses! 🙂
12 oktober 2018 — 9:17
Emma, Sol som sol? säger:
Men så konstigt! Jag skrev en lååång kommentar om när jag praktiserade på Nationalmuseet men den är puts väck. Hmmm … är jag censurerad, tro? 😀
12 oktober 2018 — 11:50
Helena säger:
Åh nej, vad trist att din kommentar försvann!!! Dina kommentarer hamnar ibland i skräpkorgen av okänd anledning. Jag brukar godkänna dem sedan, men i värsta fall kan jag ha missat denna och då har den råkat bli slängd med de andra (finns nämligen inte nu när jag letar). Ledsen för detta, vill ju jättegärna ha dina kommentarer!!! Spännande att du praktiserat på Nationalmuseum!
13 oktober 2018 — 10:05
4000mil säger:
Oj, visste inte ena att det renoverades. Har inte varit där sedan jag bodde i Stockholm, förmodligen inte sedan 1900-talet.
Men det finns mycket fin konst där! 🙂
13 oktober 2018 — 9:22
Maria / Magnolia Magis säger:
Såg igår på Kulturmagasinet om detta. Det verkar mycket lockande! Jag har aldrig varit där men det är ett måste ser jag! Vad fint och spännande! Hur många dagar behöver man på sig för att gå runt där? 😉
13 oktober 2018 — 10:22
Reiselinda säger:
Bara att skriva upp på listan!
15 oktober 2018 — 21:44