Igår gjorde vi som många andra svenskar denna tid på året. Vi besökte kyrkogården med ljus och gravdekorationer. Samtidigt började jag fundera över det här med Allhelgonahelgen. Alla helgons dag, Alla själars dag, Allhelgonadagen och Halloween … hur hänger allt ihop egentligen?
Innehållsförteckning
Allhelgonahelgen
Allhelgonahelgen är, enligt Svenska kyrkan, den helg på året då vi uppmärksammar och minns dem som lämnat det här livet. Allhelgonahelgen infaller mellan den 31 oktober och den 6 november och består i sin tur av två kyrkliga helgdagar: Alla helgons dag och Alla själars dag.
Vi träffade igår min (Helenas) familj och satte ljus och dekorationer på min pappas grav. Det var många människor på kyrkogården och massor av ljus. Fint!
Hur hänger allt ihop?
Jag tycker att det här med traditioner är intressant, men när jag började läsa på om Allhelgonahelgen blev det riktigt snurrigt. Alla helgons dag och Allhelgonadagen infaller enligt almanackan två helt olika dagar, och dessutom verkar vi historiskt ha skiljt på Alla helgons dag och Alla själars dag, varav den senare för övrigt var borta ur almanackan under flera århundraden.
Nu kan man dessutom fira Halloween om man vill… Snurrigt? Ja, minst sagt! Jag har försökt reda ut begreppen genom att läsa på om helgen hos Svenska kyrkan, Wikipedia och Högtider och traditioner.
Alla helgons dag
Alla helgons dag är en rörlig helgdag som firas den lördag som infaller mellan 31 oktober och 6 november. Tidigt i den kristna kyrkan firade man olika helgon och martyrer, och när det blev för många för att alla skulle få en egen dag bestämde man sig för att samla ihop alla helgon som inte kunde få en egen dag, och fira dem på ”alla (övriga) helgons dag”.
Alla själars dag
Alla själars dag infaller på söndagen efter alla helgons dag, och enligt Svenska kyrkan är det då vi minns och hedrar våra döda närstående. Den här traditionen infördes på 1000-talet av den katolska kyrkan och inföll från början den 2 november, men upphörde i samband med reformationen i de protestantiska länderna.
Den återinfördes i Svenska kyrkan 1983 som ”söndagen efter Alla helgons dag” och sedan 2002 har den återigen fått namnet Alla själars dag. Enligt Wikipedia infaller denna dag på söndagen efter Alla helgons dag, för att inte ”blanda ihop alla helgon och alla döda”.
Allhelgonadagen
Allhelgonadagen är i almanackan en helt annan dag, som alltid infaller den 1 november. Den här dagen hette fram till 1953 Alla helgons dag, men efter att man valde att flytta Alla helgons dag till en lördag, fick den 1 november i almanackan namnet Allhelgonadagen. Ursprunget till de här dagarna är alltså detsamma, även om de nu infaller olika dagar.
Halloween
I anglosaxiska länder, och idag även i Sverige, firar man Halloween den 31 oktober. Ordet halloween kommer från engelskans All Hallows eve, viket översatt till svenska blir ungefär alla helgons afton …
Vilka är dina erfarenheter?
Vi brukar träffas hela familjen under Allhelgonahelgen, och förutom att vi besöker kyrkogården blir det ofta gemensam middag. Trevligt! Vilka är dina erfarenheter av den här helgen och hur uppfattar du att dagarna hänger ihop? Hängde du med … eller behöver du läsa en gång till?
Ruth i Virginia säger:
Vilken trevlig tradition att samla familjen och komma
ihåg dom som gått bort. Önskar vi hade den fina Allhelgonadagen här
i stället för Halloween.
Fast det är roligt med Halloween, när det finns barn i området.
04 november 2018 — 6:24
Helena säger:
Ja det är trevligt! Kan säkert vara trevligt med Halloween också på sitt sätt. Särskilt i USA där det finns mer tradition.
04 november 2018 — 15:19
Matts Torebring säger:
Tack för ditt uttömmande inlägg. För de allra flesta av oss, är vandringen till våra kyrkogårdar, kanske på just fredagskvällen det största under helgen. Minns jag inte fel, är det hela 39% av oss alla, som besöker en en kyrkogård under helgen. Det gör Allhelgonahelgen till den helg. då flest personer går till kyrkan. Alla själars dag, har vi som familj inget minne av ens. Halloween tycker vi, är riktigt otrevligt.
04 november 2018 — 8:43
Helena säger:
Jag hoppades att du skulle kommentera idag Matts! Det kan säkert stämma, väldigt många som besöker kyrkogårdarna! Intressant att ni inte har något minne av Alla själars dag. Inte jag heller egentligen, men det är det som står på Svenska kyrkans hemsida.
04 november 2018 — 15:21
Maria/ Magnolia Magis säger:
Vad fint med gemenskap den dagen! Vi firar med att tända ett ljus hemma, om vi inte är i närheten av någons grav. Vi har dom på lite olika håll i landet..
Halloween firar vi inte! Har lite svårt för det jippot.. Om vi firar jul? Ja men utan paket. Eller jo till de småbarnen ett var. ?
04 november 2018 — 10:59
Helena säger:
Ja, det har blivit en fin och trevlig tradition! Men det låter ju fint att tända ljus hemma oxå! När det gäller julen är vi som ni. Inga paket, förutom möjligtvis till något barn i släkten.
04 november 2018 — 18:15
Emma, Sol som sol? säger:
Rörigt är bara början! Kunde de inte ha kallat dem för lite mer särskiljande namn. Är det inte konstigt att vi går till kyrkogården för att hedra dem som gått före på den dag där alla helgon buntades ihop och inte på Alla själars dag?
Som barn tyckte jag att det var pest att åka till kyrkogården, trist och kallt och ruggigt. Kanske lite läskigt också. Att stå på en kyrkogård i mörkret, människor som sakta gick gångarna fram, en massa ljus som fladdrade, slocknade …
Men nu kan jag se tillbaka på det och tycka att det var vackert.
04 november 2018 — 11:29
Helena säger:
Men eller hur, visst är det onödigt rörigt!? Jag kan förstå hur du kände som barn, men nu när jag var på kyrkogården tyckte jag att det var fin och varm stämning med många familjer och mycket ljus.
04 november 2018 — 18:17
Ama de casa säger:
Nog är det krångligt alltid… Jag tror inte att det hjälper att läsa en gång till, kommer inte att begripa i alla fall. Här i Spanien firar man den 1:a november såpass mycket så det till och med är en nationell helgdag. Vad den heter? Orkar inte… 😉
Själv firar jag hall-å-vin. Fast inte i år… Fast jag tänker baske mig ta ut den retroaktivt! 😀
04 november 2018 — 11:32
Helena säger:
Det är klart att du ska fira hall-å-vin retroaktivt! Krya på dig!
04 november 2018 — 18:19
Emma, Sol som sol? säger:
(Misstänker att hon nog firade den i förväg också …)
04 november 2018 — 18:23
Ama de casa säger:
Nejdå! Inte alls, Emma! Då innan så hade jag fullt upp med att fira födelsedagsmånaden 😀
05 november 2018 — 10:30
BP säger:
Alla själars dag har jag aldrig hört talas om. Det enda jag vet att den 1 november åtminstone i katolska länder alltid infaller den 1 november. Å det är alltid en helgdag. Så inget daltande med helgon och själar där inte.
04 november 2018 — 18:26
TravelAnna säger:
Bra att fler reder ut begreppen! Jag har gjort detsamma flera gånger på min språkblogg (Falkblick), så även i år.
Så fint med gemensamt besök vid din pappas grav och så vackert med alla ljusen.
Halloween har jag aldrig firat. Däremot brukar vi besöka Helgesta kyrka som har en speciell plats i våra hjärtan. Sedan i somras är min pappa också begravd där. Saknaden är tung.
Vi var även på minnesgudstjänst i Strängnäs domkyrka.
05 november 2018 — 7:50
Annette Nilsson säger:
Jag åker till kyrkogården på fredagen innan alla helgonsdag. Då tänder jag en lykta och lägger en mossa krans på min mors o fars grav. De år när någon av mina nära gått bort går jag på åminnelse gudstjänsten som de har på alla helgons dag. Det är då de tänder ett ljus för de som gått bort under året.
Visst är det rörigt med vilken dag som är vilken. Men det finns många bra sidor att läsa hur det hänger ihop.
Alla själars dag är bara en benämning inom kyrkan precis som tex palmsöndagen. Allhelgonadagen dagen var en jättegammal helgdag . Vad jag har läst så har den dagen anor från 500-talet. Där jag läste avskaffades den nån gång i mitten av 1700 talet. Det var ju främst när Sverige var katolskt.
Dagen återinfördes nån gång på 1950 talet men blev då Alla helgons dag o infaller alltid en lördag. Seden med att tända ljus för våra anhöriga kommer från Tyskland när de började tända ljus på gravarna efter 2:a världskriget.
För att röra till det ytterligare så kan halloween 31/10 infalla på alla helgons dag likväl som allhelgonadagen dagen kan infalla på alla helgonsdag.
Virrigt jo det är ju så för halloween o allhelgonadagen dagen är alltid samma datum. Medan alla helgons dag är alltid samma veckodag.
05 november 2018 — 17:13