Förra helgen besökte vi Drottningholms slott i Stockholm. Det var en fantastiskt fin hösthelg, och riktigt härligt att promenera runt i slottsparken i novembersolen. Vi har sett slottet förut, men passade också på att se teatern vilket var riktigt roligt. Här kommer tips saker att se och göra vid Drottningholms slott. Har du varit här? Vad är din favorit?
Innehållsförteckning
Drottningholms slott i Stockholm
Drottningholms slott i Stockholm är uppfört på 1600-talet och blev upptaget på UNESCO:s världsarvslista år 1991. Slottet byggdes efter franska förebilder av arkitekt Nicodemus Tessin den äldre, på uppdrag av drottning Hedvig Eleonora.
Kungafamiljen på Drottningholms slott
Kungafamiljen flyttade in på Drottningholms slott 1981, och slottet är idag kungaparets permanenta bostad. Trots det är det inte speciellt troligt att man råkar springa på kungafamiljen under sitt besök. Även om de skulle vara på plats så bor de i slottets södra del, dit man som besökare inte har tillträde.
Den större delen av slottet och parken är däremot öppen för besökare året om. Om flaggan är hissad? Det betyder att kungafamiljen är i Sverige, men av säkerhetsskäl säger den inget om ifall de är hemma på slottet eller inte.
Att se och göra på Drottningholms slott i Stockholm
Drottningholms slott i Stockholm är mäktigt och ligger dessutom i en vidsträckt slottspark, fylld av intressanta byggnader. Här följer tips på 12 saker att se och göra under ditt besök:
1. Ströva runt i slottsparken
Först och främst kan man förstås ströva runt i den vackra slottsparken. Parken är stor och består av olika delar från olika epoker i historien. Barockträdgården, som ligger i anslutning till slottet, kom till under 1600-talet och inspirerades av dåtiden tuktade och symmetriska franska slottsträdgårdar. Här kan man promenera runt bland bronsskulpturer, lindalléer, buxbomhäckar och flera större och mindre fontäner.
En annan del av slottsträdgården är trädgården runt Kina slott, som kom till vid mitten av 1700-talet. Vid den här tiden i historien började man överge det strikta trädgårdsidealet och skapade en mer naturlig park med kastanjealléer och en damm.
2. Upplev Engelska parken
Ännu lite senare i historien, när Gustav III övertog Drottningholm år 1777, skapades Engelska parken. Den här parken består av dammar med kanaler, öar, broar, stora gräsmattor och träd i alléer och dungar.
I parkens centrala del ligger Monumentholmen, där man från början planerade ett amortempel, som senare ersattes av ett minnestempel över Gustav III. Öster om Monumentholmen ligger ön Svanholmen, där man i slutet av 1800-talet byggde ett svanhus.
3. Besök slottets salar
Drottningholms slott har förändrats genom tiderna och kungligheterna som bott här har alla satt sin prägel på inredningen. Alla ville ju visa upp ett slott som var modernt och hängde med i tidens modeströmningar. Dåtidens kungligheter var med andra ord inte så olika dagens vanliga människor!
När det kungliga slottet skapades av arkitekten Nicodemus Tessin den äldre var det barockarkitektur som gällde, och några exempel från den här tiden är bland annat det pampiga trapphuset och Hedvig Eleonoras imponerande sängkammare.
År 1744 skänktes slottet som bröllopsgåva (waow!) till prinsessan Lovisa Ulrika av Preussen, då hon gifte sig med den svenske tronföljaren Adolf Fredrik. Under Lovisa Ulrikas tid försågs slottet med interiörer i franskinspirerad rokoko. Ett exempel från den här tiden är det vackra och imponerande biblioteket. Utifrån kan man också kika in i Porslinsrummet, som är ett utställningsrum med fajanser från 1700-talet.
4. Gå på guidad tur i Drottningholms slott
Det går utmärkt att gå runt i slottet på egen hand, men man kan också välja att följa med på en guidad tur, på svenska eller engelska. En guidad tur ger alltid lite mer tycker vi, så vi valde att hänga med på en sådan. Intressant!
5. Gå på guidad tur i slottsteatern
Drottningholms slottsteater uppfördes år 1766 för drottning Lovisa Ulrika, efter att den första teatern brann ner efter bara några år, och är en av världens bäst bevarade teatrar från den här tiden. Teaterns storhetstid inleddes strax efter då Gustav III, den så kallade teaterkungen, tog över teatern. Nu kan man gå på guidad visning här, och det är riktigt fascinerande.
Teatern bjuder på en hel del uppfinningsrikedom, inte minst i form av en ”vindmaskin” som skapar ljudet av vind, och en annan maskin som framkallar ljudet av åska. Drottningholmsteatern är för övrigt en levande teater, och på somrarna kan man se opera-, teater- och dansföreställningar här.
6. Se slottskyrkan
Drottningholms slottskyrka, som ligger i slottets norra rundbyggnad, invigdes 1730 och används fortfarande. Kyrkan tillhör hovförvaltningen, men Lovö församling firar gudstjänst i slottskyrkan sista helgen varje månad då alla är välkomna.
Här hålls också konserter under sommar- och juletid. I den här kyrkan har bland annat Prinsessan Leonore, Prins Nicolas, Prins Alexander och Prins Gabriel döpts. Tyvärr var kyrkan inte öppen när vi var här, så vi fick nöja oss med att fota utifrån.
7. Promenera till Kina slott
I den bortre delen av Drottningholms slottspark ligger Kina slott, som tillsammans med slottet är upptaget på UNESCO:s världsarvslista. Adolf Fredrik lät bygga slottet i hemlighet, och överraskade sedan Lovisa Ulrika med slottet som en födelsedagspresent 1753. Det Kina slott du ser idag är dock från år 1769.
På den här tiden var allting som var kinesiskt högsta mode. Det var svårt för västerlänningar att resa in i Kina, och även om man lyckades göra det fick man bara se valda delar. Det gjorde att Kina föreföll som ett sagoland, och man älskade att samla kinesiska produkter som kryddor, siden, porslin och konstföremål. Slottet var tyvärr inte öppet när vi var här, men här ska finnas en hel del importerade kinesiska föremål.
Strax nordväst om Kina slott ligger paviljongen Confidencen, där mat- och serveringsbord kunde hissas upp genom golvet i matsalen. På det sättet kunde kungligheterna äta middag utan betjäning!
8. Kolla in Vakttältet
Precis intill Kina slott kan man också se Vakttältet. När Gustav III tog över Drottningholms slott år 1777 var Kina slott populärt bland hovfolket, och det blev nödvändigt att skaffa en byggnad för vakterna. Mellan 1781-1782 uppfördes vakttältet, som är utformat som ett turkiskt eller romerskt soldattält. Tältet påminner för övrigt om Koppartälten i Hagaparken, som kom till några år senare.
9. Fika på slottscaféet
I den vita villan, som tydligen också kallas Karamellan, på slottets sjösida ligger Drottningholms slottscafé. Här serveras klassisk svensk hemlagad mat samt kaffe, bakverk, smörgåsar, öl och vin. Vi hade gärna tagit en fika här, men eftersom vi var lite sena till en guidad visning fick det bli en korv i den näraliggande kiosken istället …
10. Kolla in konst och skulpturer
Det finns två konstmuseer på Drottningholm, Evert Lunquists ateljé och Museum de Vries. Båda var tyvärr stängda när vi var här i november, men håller öppet under andra delar av året. Konstnären Evert Lundquist har haft sin ateljé i det gamla maskinhuset vid Kina slott, och nu visas oljemålningar, kolteckningar och torrnålsgravyrer här.
Det gamla Dragonstallet på Drottningholmsmalmen innehåller en unik skulptursamling av den nederländska skulptören Adriaen de Vries (1556–1626). Museet är öppet vid förbokade visningar och under den årliga Museum de Vries-dagen. Förutom dessa två museer kan man förstås alla skulpturer i Drottningholms slotts skulpturpark!
11. Gå på evenemang och julmarknad
Det händer förstås en hel del på Drottningholms slott! Det kan vara allt från speciella temavisningar till olika aktiviteter för barn. Under julen arrangeras också en stämningsfull julmarknad med delikatesser och hantverkare, som smeder och ljusstöpare.
12. Se fler byggnader runt Drottningholms slott
Området runt världsarvet Drottningholm är stort och här finns många historiskt intressanta byggnader. Här är ytterligare några:
- Drottningholms slottsstall ligger strax norr om slottskyrkan. Byggnaden uppfördes mellan 1737-1770 och inrymmer idag lokaler för högvakten.
- Grindstugan uppfördes 1846-1847 och ligger vid lindalléns västra ände. Förr kunde Drottningholm nås via två tillfartsvägar, och detta var den ena. Idag hyrs stugan ut som sommarbostad.
- Hemmet, som ligger norr om Ekerövägen, ritades troligen på 1780-talet och blev ståthållarbostad 1816. För att inte blandas ihop med ståthållarens kansli kallade man byggnaden för Hemmet.
- Övre och nedre sjöflygeln, som också kallas Oldfruns flygel och Vaktmästarens flygel, är två byggnader direkt söder om Slottets södra flygel. Nedre sjöflygeln har varit kronprinsessan Victorias första egna bostad.
- Drottningholms badhus står söder om slottet. Badhuset uppfördes 1792 och är troligen det äldst bevarade i sitt slag i Sverige.
- Götiska tornet står i den västra änden av den engelska parken. Tornet började byggas 1792, men blev aldrig helt klart på grund av mordet på Gustav III. Tornet är byggt i romantisk stil, är åttkantigt, har tre plan och 124 trappsteg.
Kungligheter på Drottningholms slott
Det är en hel del kungligheter och andra förnäma personer som hunnit passera i slottets historia. Personer som ägde, och mer eller mindre bodde på slottet, var bland annat drottning:
- Katarina Jagellonica (1526-1583)
- Drottning Katarina Stenbock (1535-1621)
- Drottning Kristina (1626-1689)
- Drottning Maria Eleonora (1599-1655)
- Magnus Gabriel De la Gardie (1622-1686)
- Drottning Hedvig Eleonora (1636-1715)
- Drottning Lovisa Ulrika (1720-1782)
- Gustav III (1746-1792)
- Gustaf V (1858-1950)
- Carl XVI Gustaf (född 1946)
Film från Drottningholms slott i Stockholm
Vi avslutar med en film från vår besök vid Drottningholms slott i Stockholm, som Peter klippt ihop. Kika gärna på den!
30 annorlunda saker att göra i Stockholm
Letar du efter annorlunda saker att göra i Stockholm? Då har du kommit rätt! Här…
Vikingabyn Storholmen – friluftsmuseum i Roslagen
Vikingabyn Storholmen är ett friluftsmuseum som ligger vackert vid sjön Erken i Roslagen. Under några…
Ulriksdals slott och slottspark – kungligt slott i Solna
Ulriksdals slott är ett av de elva kungliga slotten i Sverige, och bjuder på en…
Att göra i Sundbyberg – 9 tips till mysiga Sumpan
Vad kan man göra i Sundbyberg? Vi har bott i Sumpan i många år, och…
Sigtuna – På besök i Sveriges äldsta stad
Häng med till Sigtuna, Sveriges äldsta stad! Igår vaknade vi till blå himmel och bestämde…
Noors slott – ett karolinskt träslott i Uppland
Noors slott är ett karolinskt träslott i Knivsta i Uppland. Det må vara ett väldigt…
Siggesta Gård i Värmdö – nu med ställplatser
Siggesta gård i Värmdö utanför Stockholm är ett lantligt hotell med konferensverksamhet, utomhusaktiviteter, djur, aktiviteter…
30 sevärdheter i Gamla stan – turist i Stockholm
Sevärdheter i Gamla stan! De gamla delarna av Stockholm är inte bara charmiga och vackra,…
Museer i Stockholm – guide till stadens bästa museer
Varför inte besöka några museer i Stockholm? Sveriges huvudstad är en av världens mest museitäta…
Linnés Hammarby i Uppsala – Tant Anna botaniserar
Gästskribent: Anna Nilsson Spets Ett stenkast från Uppsalas brusande innerstad ligger det lantliga Linnés Hammarby….
Rydboholms slott i Roslagen – och Engelska parken
Rydboholms slott i Roslagen är ett privat slott från 1500-talet, och bredvid slottet ligger den…
Att göra i Solna – 15 aktiviteter och upplevelser
Vad kan man göra i Solna? Vi har bott åtta år i Solna, och innan…
Kungliga slott i Sverige – 11 ståtliga slott
Kungliga slott i Sverige ska det handla om idag. Visste du att det finns 11…
Riddarholmskyrkan i Stockholm – kungarnas gravkyrka
Riddarholmskyrkan är Stockholms enda bevarade medeltida klosterkyrka. Denna pampiga byggnad, som uppfördes i slutet av…
Pampas marina i Solna – allt du vill veta
Pampas marina i Solna är en småbåtshamn, där du också hittar husbåtar och en restaurang….
Bredsands camping i Enköping
Äntligen har vi fått en helt ledig helg och möjlighet att åka ut med husbilen….
Österbybruk – herrgård och bruksmiljö i Roslagen
Österbybruk ligger fint i Roslagen och bjuder på en vacker herrgård, historisk bruksmiljö och gott…
Huvudsta gård i Solna – mordhistoria och fin omgivning
Huvudsta gård i Solna ligger på kort promenadavstånd från marinan där vi bor. Vi är…
Öregrund i Roslagen – tips på saker att se och göra
Öregrund är en riktig pärla i Roslagen med charmiga gränder, vackra gamla trähus och en…
Grönsöö slott i Uppland – och en mysig fricampingplats
Grönsöö slott är ett fint 1600-talsslott på ön Grönsö i Mälaren, Uppland. På somrarna visas…
Skokloster camping – fint vid vattnet på Skohalvön
Skokloster camping (eller Sånka camping som den verkar heta på skyltarna här) ligger på Skohalvön…
Fricamping vid sjön Erken och Norr Malma naturreservat
Under midsommarhelgens sista natt blev det fricamping vid sjön Erken i Roslagen, vid Svanberga badplats….
Gräsö i Roslagen – en naturskön pärla
Gräsö är en naturskön ö, som ligger strax utanför Öregrund i Roslagen. Ön omges av…
Rosersbergs slott – ett kungligt slott i Sigtuna
Rosersbergs slott är ett kungligt slott i Sigtuna, norr om Stockholm. Detta slott är ett…
Att besöka Kungliga slottet i Stockholm – foton och tips
Hur är det att besöka Kungliga slottet i Stockholm? Om det är någon sevärdhet i…
Gustavsberg i Värmdö – i porslinsfabrikens spår
Gustavsberg är en fin liten ort i Värmdö kommun i Stockholm, som framför allt är…
Kvarngården i Knivsta – hembygdsgård med fin ställplats
Kvarngården i Knivsta är en hembygdsgård och en ställplats, som drivs av Knivsta Hembygdsgille. Här…
Från Sundbyberg till Sigtuna – ett besök på Sigtunastiftelsen
Gästskribent: Christina Gripenberg Närmare bestämt till Sigtunastiftelsen. Det är en resa på 1,5 timme, först…
Kapellskärs camping i Riddersholms naturreservat
Kapellskärs camping ligger vackert i Riddersholms naturreservat, med kusten och Ålands hav precis utanför. Vi…
Pythagoras industrimuseum i Norrtälje – kliv in i historien
Pythagoras industrimuseum i Norrtälje berättar, på ett väldigt levande sätt, om ett stycke svensk industrihistoria….
Lingnåre kulturreservat – historiska stigar i Uppland
Lingnåre kulturreservat ligger på Hållnäshalvön i Tierps kommun. Det finns för närvarande sammanlagt 43 kulturreservat…
”Hela resan” på Paul Taylor Lanthandel i Sundbyberg
Vi testade nyligen menyn ”Hela resan” på kändisrestaurangen Paul Taylor Lanthandel i Sundbyberg. Detta är…
Ängskärs havscamping i Uppland – och tre ställplatser
Ängskärs havscamping ligger naturskönt på Hållnäshalvön i nordöstra Uppland. Vi campade här ett dygn och…
Törnskogens naturreservat – vilse två gånger på en dag
Törnskogens naturreservat består av Södra Törnskogen i Sollentuna och Norra Törnskogen i Upplands Väsby. Här…
Väddö havsbad och camping i Roslagen
Väddö havsbad och camping på Väddö är en camping med sandstrand, omgiven av fin natur….
Steninge slott i Uppland – Tant Anna och sockerdricksträden
Gästskribent: Anna Nilsson Spets Ett Sverigebesök för mej är fullt med aktiviteter, vi styrde kosan…
Resa till Drottningholms slott i Stockholm
- Läge: Drottningholms slott i Stockholm ligger på Lovön i Ekerö kommun, cirka tio kilometer utanför centrala stan.
- Tunnelbana och buss: Du kan resa hit med tunnelbana och buss. Du tar tunnelbana till Brommaplan och därefter buss 301 eller 177 mot Skärvik, buss 312 mot Adelsö, buss 309 mot Kaggeholm, buss 336 mot Svartsjö, buss 302 mot Knalleborg eller buss 176 mot Stenhamra Gå av vid Drottningholm. Kolla aktuella tider på SL:s webbsida.
- Båt: Du kan ta dig till Drottningholm med båt, med Strömma kanalbolaget. Resan går med fartygen M/S Angantyr, M/S Carl Philip eller ångfartyget S/S Drottningholm. Alla avgångar på hela klockslag har restaurang ombord, och på övriga turer finns cafeteria. Båtresan tar cirka en timme, enkel resa. Observera att det finns en kombinationsbiljett som inkluderar båtresa samt inträde till slottet, Kina slott och slottsteatern.
- Bil: Du kan köra egen bil eller använda hyrbil för att ta dig till Drottningholms slott. Rutten är cirka 11 kilometer från T-centralen och beräknas ta cirka 30 minuter att köra. Det finns två besöksparkeringar vid slottet, även för bussar och personer med rörelsenedsättning. Avgift tas ut för parkeringen.
- Cykel: Du kan också cykla till Drottningholms slott. Rutten är cirka 12 kilometer från T-centralen och beräknas ta cirka 45 minuter att cykla.
Guide: Priser och öppettider på Drottningholms slott
- Öppettider: Slottet håller öppet året runt, 10-16 under lågsäsong och 10-17 under högsäsong (2019). Observera att vissa delar av Drottningholms slottsområde (till exempel kyrkan, Kina slott och de olika museerna) kan vara stängda under lågsäsong. Slottet kan också stänga i samband med H.M. Konungens officiella representation.
- Guidade visningar: En guidad visning i slottet tar ungefär 45 minuter. Guidade visningar ges flera gånger varje dag, på flera olika språk. Större grupper (max 30 personer) bokar guidade visningar i förväg. Läs mer om tider för guidade visningar på slottets webbsida. Guidade visningar ges även i Drottningholms slottsteater. Se aktuell information på slottsteaterns webbsida.
- Priser: Vuxna betalar 130 kronor för att besöka Drottningholms slott, barn 7-18 år betalar 65 kronor och studenter betalar 65 kronor (2019). Att delta i guidade visningar kostar 30 kronor utöver ordinarie entrébiljett (2019). Barn under 18 år betalar inte extra för guidad visning. Observera att priser kan ändras, samt att slottsteatern inte ingår i detta pris. Det finns kombinationsbiljett som kan köpas i Teaterboden (strax intill teatern) och i Drottningholms besökscentrum. En kombinationsbiljett som inkluderar båtresa säljs även av Strömma kanalbolaget.
- Service: Drottningholms slottscafé serverar mat, smörgåsar och kaffe, samt öl och vin. Toaletter finns i Högvaktsflygeln samt vid Kina slott. Det finns inga förvaringsskåp eller bagageinlämning.
- För barn: Drottningholm är inte bara för vuxna, utan du kan också ta med barn och barnbarn på en utflykt till Drottningholm. På slottet arrangeras bland annat rolig och lärorik bildjakt, i form av lejonsafari eller guldjakt. På lördagar och söndagar, under sommarhalvåret, arrangeras också familjeaktiviteter. Barnvagnar kan ej tas med in i slottet, men kan ställas i arkaden vid entrén (ingen möjlighet att låsa).
- Tillgänglighet: Upp till och i slottet finns flera trappor, vissa med ledstång och andra utan ledstång. Det finns inga hissar eller ramper. Toalett för personer med funktionsnedsättning finns i Högvaktsflygeln och vid Kina slott. Parkering för personer med funktionsnedsättning finns. Ledarhundar är välkomna och ledsagare/assistent har fri entré. Läs mer om tillgänglighet i de olika delarna av slottsområdet, på slottets webbsida.
- Läs mer: Du hittar mer information på slottets webbplats samt på slottsteaterns webbplats.
Anette säger:
Intressant läsning för mig som aldrig varit där. Kanske blir det en visit vid tillfälle. Försommar borde det vara mycket vackert, kan jag tro.
13 november 2018 — 6:16
Helena säger:
Värt ett besök! 🙂
13 november 2018 — 18:39
Britt-Marie Lundgren säger:
Riktigt bra guide till Drottningholm. Vi har aldrig besökt det, men ska försöka få till ett besök vid tillfälle.
Vi tror ett försommarbesök kan bli kanon.
13 november 2018 — 8:48
Helena säger:
Roligt att du gillade vår guide Britt-Marie! Drottningholm är definitivt värt ett besök!
13 november 2018 — 18:39
Ama de casa säger:
Har strosat runt i dom fina omgivningarna massor av gånger – sköna promenadvägar. Kan även rekommendera att ta båten inifrån stan dit ut. Man kan äta, njuta av den inre Skärgården och sen få en härlig promenad vid slottet.
Om nu dom turerna går fortfarande, vill säga. Det var många år sen jag åkte den 🙂
13 november 2018 — 9:11
Helena säger:
Jag har aldrig tagit båten, men det låter trevligt! Det går turer (har dock ej koll på vilka tider på året).
13 november 2018 — 18:40
Nils-Åke Hansson säger:
Var länge sedan vi var där. En fantastisk fin plats,
13 november 2018 — 9:11
Helena säger:
Kan bara hålla med, superfint!
13 november 2018 — 18:40
Ditte säger:
Visst är ett besök ute på Drottningholm fint. Vi brukar ta oss en tur ett par gånger per år, vår och sommar och då ar vi båten ut. Fint att kombinera med besöket. Svårt att välja en favorit för allt är trevligt. Har själv i yngre år guidat här ute så numer går jag inte på de turerna. Att besöka teatern och se en föreställning är roligt och har man då gått på visning där och sett bakom kulisserna är det än roligare. Jättetrevlig guide ni gjort och fina bilder från en ”pärla”.
13 november 2018 — 9:30
Helena säger:
Låter väldigt trevligt att ta båten ut, det har jag aldrig gjort faktiskt. Jag gillar oxå teatern. Skulle vara kul att se en föreställning där! 🙂
13 november 2018 — 18:41
Katta - Bucketlife.se säger:
Gud vad vackert det är därinne! Tänk att jag bott i Stockholm i hela mitt liv och bara varit utanför i parken en enda gång. Ska lägga till ett besök inomslotts på listan helt klart! Älskar att känna historiens vingslag sådär och fantisera om de som en gång funnits där.
13 november 2018 — 13:45
Helena säger:
Gillar ordet inomslotts 🙂 Definitivt värt ett besök!
13 november 2018 — 18:42
Ruth i Virginia säger:
Det är roligt med ett ”levande” slott, dvs levande människor
bor där. Har varit dit ett par ggr. Kommer i synnerhet ihåg
teatern. Det är ju fantastiskt, att den fortfarande användes.
Och parken …
Tack för turen – utsökta foton som alltid!
13 november 2018 — 14:24
Helena säger:
Håller helt med dig! Och vidsträckta teatern fin!? 🙂
14 november 2018 — 5:59
Emma, Sol som sol? säger:
När jag var liten tycker jag att vi var där jämt! Scouterna hade evenemang där med tipsrundor (minns att vår patrull vann en plakett, kom på tredje plats i hela Stockholm eller något ditåt.. Nu vet jag, det var Distriktets dag! Så hette det. Superkul var det! Tog ett tag innan minnet kom upp till ytan!
Sedan var vi där med klassen också. Det var nog poppis på 70- och 80-talet. Det kanske det fortfarande är.
Synd att några av attraktionerna var stängda för er. Eller kanske inte, nu har ni anledning att åka dit igen.
13 november 2018 — 15:48
Helena säger:
Kul! Jag växte upp i Skåne, så besökte Drottningholm först som vuxen 😉 Och haha ja, vi föråkare dit nån gång på sommaren! 🙂
14 november 2018 — 6:00
BP säger:
Då hade jag åtminstone gissat rätt på ett slott;-) Det var många år sedan jag besökt Drottningholm. Tog faktiskt en båt dit för att göra utflykten lite äventyrlig för svärföräldrarna som var på besök. De älskade slott, vilket är logiskt då alla engelsmän är galna i slott och borgar och ju har massor.
Personligen gillade jag slottsparken och caféet bäst.
13 november 2018 — 18:44
Helena säger:
Ja, ett rätt! 🙂 Låter trevligt att ta båten dit! 🙂
14 november 2018 — 6:01
Our Vantastic Travels säger:
En heldagsutflykt som har mycket att erbjuda, både historia o skönhet.
Tack för fint inslag!
13 november 2018 — 19:26
Helena säger:
Verkligen! Man kan spendera ett gäng timmar här 🙂
14 november 2018 — 13:09
Matts Torebring säger:
Ytterligare ett fantastiskt inägg. Själv har jag inte kommit längre än till slottsparken, där vi tillsammans med familjen, suttit på gräsmattan och njutit med en fikakorg, vid något enda tillfälle,
13 november 2018 — 19:40
Helena säger:
Slottsparken är fin! Om ni kommer fler gånger finns det ännu mer att se 🙂
14 november 2018 — 13:10
Solan säger:
Jo, faktiskt när jag var där (rätt ofta) så kom kungen joggande med ett litet säpogäng samt hund i släptåg? Kina slott är en s k pärla…
13 november 2018 — 22:02
Helena säger:
Haha, vilken syn! 🙂 Kina slott måste jag se invändigt vid tillfälle!
14 november 2018 — 13:10
Solan säger:
Hälsningar till Pampasparet från Segovia?
14 november 2018 — 13:18
Lena - gott för själen säger:
Har aldrig varit in där, bara utanför. Väldigt vackra omgivningar!
Kram Lena
14 november 2018 — 20:42