Medelhavsmuseet i Stockholm är ett av Världskulturmuseerna, och här kan man bland annat se egyptiska mumier och arkeologiska fynd från den stora svenska Cypernexpeditionen 1927-1931. Vi fick tips om att Medelhavsmuseet ska vara värt ett besök, och igår bestämde vi oss för att kolla in museet.
Innehållsförteckning
Att besöka museer i Stockholm
För några veckor sedan gjorde vi en ”museirunda” i Stockholm, då vi hann med både Medeltidsmuseet och upplevelsemuseet Vikingaliv. Båda dessa museer var riktigt fina, och vi fick blodat tand på detta med att se museer i Stockholm. Det är ju så lätt att bli hemmablind och missa saker i sin egen hemstad!
Medelhavsmuseet i Stockholm
Vi fick tips om Medelhavsmuseet, där vi faktiskt aldrig varit, och igår passade vi på att göra ett besök. Det kommer nog bli lite fler museer framöver, så tipsa gärna om museer du gillar, eller som du skulle vilja veta lite mer om!
Vad vi tyckte om Medelhavsmuseet? Detta är ett väldigt snyggt museum i vackra lokaler, med imponerande samlingar och med en trevlig restaurang. Vi tyckte kanske att det var lite för mycket klassiska montrar med föremål, men det är å andra sidan helt gratis att göra ett besök. Definitivt värt det!
Cypernsamlingarna
År 1927 reste fyra unga svenska arkeologer på expedition till Cypern. Under fyra år genomförde de en omfattande utgrävning, med tillstånd av den dåvarande brittiska kolonialregeringen.
Svenskarna fick ta med sig drygt hälften av föremålen tillbaka till Sverige (förutom föremål av guld och silver), vilket innebar att runt 12 000 föremål skeppades till Sverige. Tack vare den här expeditionen har Medelhavsmuseet i Stockholm idag världens största Cypernsamling utanför Cypern.
Om man vill se mer än föremål kan man träda in i en annan värld, med hjälp av VR-glasögon (VR = virtual reality, det vill säga virtuell verklighet). Lite kul faktiskt!
En vandring genom Egyptens historia
På Medelhavsmuseet i Stockholm kan man göra en vandring genom Egyptens historia, med start för cirka 7000 år sedan. Man kan se massor av föremål från olika epoker, och inte minst föremål som fick följa med mumierna ner i gravarna. Gravarna var den plats där de levande och de dödas världar möttes.
Länken mellan världarna var en ”skendörr”, där den dödes själ kunde ta sig in och ut. Att bli ihågkommen var den viktigaste förutsättningen för evigt liv, och gravägarens namn och titlar skrevs därför på gravens väggar, gärna tillsammans med en berättelse om den döde personens liv.
Dessutom var det viktigt att kroppen mumifierades, så att själen hade en boning även efter döden. Rundvandringen här påminde oss om vår resa till Egypten, då vi besökte Konungarnas dal, med faraonernas alla gravar. Mäktigt!
Se mer på Medelhavsmuseet i Stockholm
Förutom de utställningar vi berättat om finns en utställning om Antikens Grekland och Rom, ett guldrum med en samling av silver- och guldföremål samt några mindre tillfälliga utställningar. Det finns också barnverksamhet, bibliotek och butik.
Bagdad Café
I museets lokaler ligger vinbaren, restaurangen och caféet Bagdad Café, som såg mysigt ut och uppenbarligen är väldigt populärt. Här hittar man sånt som sallader, mackor och medelhavsinspirerade delikatesser som lammfärsbiffar och baklava.
Film från Medelhavsmuseet i Stockholm
Peter klippte ihop en liten film från vårt besök på Medelhavsmuseet i Stockholm. Kolla gärna in den!
Hitta till Medelhavsmuseet i Stockholm
- Läge: Medelhavsmuseet ligger på Fredsgatan 2 i Stockholm, precis intill Gustav Adolfs torg.
- Tunnelbana: Närmaste tunnelbanestation är Kungsträdgården.
- Promenera: Det tar ungefär 10-15 minuter att gå från T-centralen.
Guide: Öppettider och priser
- Öppettider: Museet har öppet tisdag-fredag kl. 11-20 och lördag-söndag kl. 11-17. Museet har stängt på måndagar samt vissa helgdagar såsom julafton och juldagen. (2018) Observera att öppettider kan ändras. För aktuell information se museets webbsida.
- Priser: Det är gratis att besöka Medelhavsmuseet, och en visningsbiljett kostar 20 kronor (2018). Avgift kan också tas ut för speciella aktiviteter såsom familjelördagar, se information om visningar och andra aktiviteter i museets kalendarium.
- Tillgänglighet: Alla utställningar nås med rullstol. Vissa visningar ges med teckenspråkstolk. Mer detaljerad information om tillgänglighet finns på museets webbsida.
- Läs mer: Du hittar mer information på museets webbplats.
Husisblogg säger:
Intressant och kanske ägarna går hit vid nästa besök i huvudstaden.
Ägarna kan annars tipsa om polismuseet samt Idrottsmuseet som de besökte för några år sedan. Även om det var några år sedan finns mycket i minnet av dessa bägge museum.
18 november 2018 — 8:05
Helena säger:
Tack för tips! Jag tror att jag varit på idrottsmuseet en gång, men då var jag nog sisådär 15 år 😉 Bra tips, vi ska nog försöka kolla in dessa vid tillfälle!
18 november 2018 — 13:44
Solan säger:
Finns ett VVS museum i Bromma, Mariehäll. Har öppet på lite udda tider, men någongång ska jag gå dit. Synd att spola det osett ??
18 november 2018 — 9:50
Helena säger:
Haha, jag trodde att du skämtade först, men jag googlade och hittade vvs-museet 🙂 Det står kanske inte högst upp på min önskelista … men å andra sidan blir man ju lite nyfiken 😉
18 november 2018 — 13:45
Rolle o Carina säger:
Var längesen vi var på nåt museum!
Ha det gott…..
18 november 2018 — 11:24
Helena säger:
Det finns ett gäng att välja på om man har tid och lust 😉
18 november 2018 — 13:46
Rosita säger:
Så roligt att höra att ni gillade Medelhavsmuseet. Visst är Cypernsamlingen imponerande. Och att det faktiskt finns bevarat 3 riktiga mumier i gravkammaren. Fantastiskt tycker jag att man kan få en (grupp)visning för bara 20 kr. Ps, en kväll i månaden håller museet öppet ända till kl 23 med diskjockey, visningar och spännande föreläsning. Sista gången i år är 30 nov. After work på museum ??
Mitt tips: Etnografiska museet på Gärdet, i Museiparken där ni hittar en mängd andra museum (bl a Polis- och idrottsmuseum som tipsas om tidigare här) för en riktig kulturdag. Besök Etnografiska FÖRE den 3 mars 2019, för att se den fantastiska utställningen Feathers – en värld av fjädrar ?Självklart fri entré! Ni som gillar resor – detta museum bjuder på fantastiska resor och reseberättelser över hela världen. Restaurang Matmekka i museet rekomderas varmt ?
Kram Rosita
18 november 2018 — 11:26
Helena säger:
Ett väldigt fint museum och ja, imponerande samlingar! Vi har faktiskt tänkt att vi ska kolla in lite fler av stans museer, men det blir successivt när vi råkar ha tid 😉 Ska försöka hinna med Etnografiska innan mars. Tack för tips!
18 november 2018 — 13:48
Emma, Sol som sol? säger:
Undrar om jag varit där, har för mig det. Man ”tvingas” runt så mycket med skolan. Det ser ut att vara ett fint museum, i alla fall.
Peter var ju på Nationalmuseum också.
Livrustkammaren är ju intressant. Naturhistoriska likaså. Klassiker, liksom. Jag har alltid varit intresserad av Hallwylska men har inte varit där. Så dit tycker jag att ni ska ta er och visa mig! Det tycker jag var en strååålande idé! 😀
18 november 2018 — 16:31
Helena säger:
Tack för flera tips! Livrustkammaren har jag besökt för längesedan, men det var ju just … längesedan 😉 På Naturhistoriska jobbade min pappa, så där har jag varit ett gäng gånger, men kanske dags snart igen! Sååå kul att du nämner Hallwylska också! Det är typ mitt favoritmuseum i Stockholm. Jag har varit där flera gånger, men jag har aldrig skrivit om det. Vi försökte faktiskt gå in igår (det ligger ganska nära Medelhavsmuseet), men det var så lång kö … Vi ska försöka hitta någon annan dag, inte en lördag 😉
18 november 2018 — 19:14
Maria / Magnolia Magis säger:
Vad roligt med tips! Ja det är kul med muséer och utställningar, inte bara för det uppenbara utan även runt omkring. Jag tänker på caféer, souvenirbutiker, byggnader i sig, minnen när man ser föremål etc. Härligt!
Förresten är jag en av de få som inte varit i Stockholm mer än två-tre gånger i mitt liv. Första gången med mamma och pappa som liten så det minns jag inget av. De andra två gångerna var när jag gick utbildning på Sturebadet, och då var vi ju mest där. Vad jag vill komma till är om ni kan göra en utflykt till Skansen och visa bilder? Det är väl det enda jag känner igen namnet på… Eller har jag missat att ni bloggat om det? Ha en riktigt bra vecka! 😉
18 november 2018 — 19:48
Helena säger:
Helt sant, det finns ju en del upplevelser runt själva museet 😉 Bra idé med Skansen, längesedanvi var där! Kanske att de har en trevlig julmarknad 🙂
19 november 2018 — 11:04
Maria / Magnolia Magis säger:
Åh jag älskar julmarknadsbilder!!! Ja åk dit!!
20 november 2018 — 22:34
BP säger:
Ni har blivit riktigt kulturella på sistone. Medelhavsmuseet gick vi förbi för några veckor sedan. Såg en vepa som gjorde ”reklam” för Cypern, men då vi inte är så kulturella av oss gick vi inte in.
18 november 2018 — 21:58
Helena säger:
Haha, ja eller hur!? Vet inte hur kulturella vi är egentligen, men jag är intresserad av historia och kultur, när det kommer till olika länder och sånt 😉 (Kulturbegreppet är ju som bekant brett ;))
19 november 2018 — 11:06
Tamara säger:
Tänk så mycket det finns att se och uppleva vad gäller museér bara i vår vackra huvudstad. Jag gillar själv vikingaliv och ”klassiker” som Vasamuseét, naturhistoriska, historiska och livrustkammaren som jag alla försöker besöka åtminstone någon gång varannat år. En annan sak som slog mig, tänk att man vid Cyperninsamlingen fick med sig så otroligt många objekt och föremål tillbaka till Sverige. Även om insamlingen är så otroligt imponerande så känns det på något vis konstigt att dessa finns ”hemma” i Sverige och inte kvar på Cypern.
En annan ”outsider” som jag starkt kan rekommendera annars är Millesgården ute på Lidingö.
18 november 2018 — 22:03
Helena säger:
Visstfonns det många intressanta museer i Stockholm, och många bra klassiker! Millesgården vet jag inte om jag sett, tack för tips!
19 november 2018 — 11:07