I helgen besökte vi en persisk restaurang i Stockholm, nämligen Tehran Grill på Rörstrandsgatan i Vasastan. Det skulle bara bli en lunch egentligen, men det råkade utveckla sig till en mycket trevlig middag med förrätter, huvudrätt och väldigt trevligt umgänge.
Innehållsförteckning
På persisk restaurang i Stockholm
I lördags träffade vi våra vänner Lennart och Beata i Vasastan för en sen lunch (som snart ”urartade” till en middag). Jag har gått förbi Tehran Grill på Rörstrandsgatan flera gånger, och jag har faktiskt ätit en vardagslunch där en gång.
Den lunchen lockade till mersmak, och när jag föreslog persisk mat, eller iransk mat som man kanske också kan säga, var alla i sällskapet på. Det såg väldigt fullt ut inne på Tehran Grill så vi var osäkra på om vi skulle få ett bord, men vi behövde bara vänta några minuter så blev ett bord ledigt.
Det känns riktigt trevligt att kliva in på Tehran Grill. På väggarna hänger foton, troligtvis från Iran, där min blick fastnar flera gånger. En foto visar en kvinna i slöja med en kamera och ett annat foto visar en lättklädd kvinna i 50-talsbaddräkt. Kanske innan revolutionen? Stämningen är i topp i lokalen och det pratas och skrattas. Om man ska klaga på något är det möjligtvis att ljudvolymen är ganska hög.
Förrätter
Vi var superhungriga och kunde inte motstå att beställa in ett gäng goda förrätter. Vi beställde in en av det som hette ”Två små förrätter för två” och en av det som hette ”Tre små förrätter för två”, vilket resulterade i att vi fick bordet fyllt med små fat. Vi serverades persisk ost med grönsaker och valnötter, små piroger, aubergineröra, grönsaksröra samt marinerade oliver. Till detta serverades supergott bröd. Sååå himla gott!
Huvudrätter
Jag (Helena) och Beata valde varsin gryta. Hon valde en gryta med lamm, gula linser, aubergine, spenatyoghurt och berberiris och jag valde en gryta med kycklinglårfilé, valnötter, gurkyoghurt och saffransris. Grymt gott!
Männen i sällskapet var hungriga och valde två spett, med lammytterfilé och saffranskryddad lammfärs. I efterhand tror jag att åtminstone Peter hellre hade valt en gryta faktiskt. Vi som valde gryta var nog mer nöjda. Gott var det i alla fall!
Bra att veta
Tehran Grill är en persisk restaurang i Stockholm som finns på två adresser: Timmermansgatan 5 vid Mariatorget samt Rörstrandsgatan 15 vid Sankt Eriksplan. Vi besökte den restaurangen som ligger vid Sankt Eriksplan, i Vasastan.
Fakta om Tehran grill
- Ta dig hit: Till restaurangen på Rörstrandsgatan 15 tar du dig genom att ta buss eller t-bana till Sankt Eriksplan. Härifrån går du in på Rörstrandsgatan.
- Öppettider: Mån-tis 11-21:30, ons 11-22, fre 11-23, lör 12-23, sön 12-21:30 (2018)
- Priser: Förrätter 50-75 kronor, huvudrätter 170 – 260 kronor (2018)
- Vegetariskt: Det finns vegetariska alternativ. På menyn just nu finns en vegetarisk gryta med gula linser och aubergine samt ett vegetariskt grillspett med halloumi, portabellosvamp och grönsaker.
- Läs mer: Du kan läsa mer på restaurangens webbsida.
Veiken säger:
Det låter och ser hur trevligt ut som helst.
Lamm och får i alla former går tvärbort för mig, men det finns ju annat! ?
27 november 2018 — 6:08
Helena säger:
En del gillar inte lamm har jag förstått. Men det finns ju annat 🙂
27 november 2018 — 19:34
Kenneth Risberg säger:
Ser väldigt trevligt ut och en hel del att välja på. Kanske ska leta reda på denna restaurang när jag ska var i Stockholm under nästan hela december.
27 november 2018 — 8:25
Helena säger:
Trevligt ställe 🙂
27 november 2018 — 19:35
Johnny Friskilä säger:
Fesenjan gjorde jag själv en gång. Dock var det ingen svensk kycklinglårfilé inte, utan jag stod med sax och klippte upp en hel gås. Sen var det bara att koka valnötter och granatäppeljuice tills fettet börjar komma ut ur valnötterna. Mycket gott blev det! 🙂
27 november 2018 — 9:28
Helena säger:
Waow, vad kul att du lagat detta själv! Låter lite avancerar … men gott! 🙂
27 november 2018 — 19:36
Ama de casa säger:
Åh! Jag älskar persisk mat! Min absoluta favorit är nog lammfärsspetten. Och riset… Mmm… När vi var på semester i Iran 1995 så levde jag nog mestadels på riset – underbart gott!
🙂
27 november 2018 — 10:42
Helena säger:
Jag vill oxå åka till Iran! 🙂
27 november 2018 — 19:36
Maria/ Magnolia Magis säger:
Det är trevligt med många smårätter så man kan provsmaka lite av varje! Nej någon persisk restaurang har vi inte varit på. Jag är väl lite för feg flr det, men med smårätter kanske det skulle fungera. Ska undvika nötter pga allergi och stark mat protesterar magen… Därav fegheten.. Men vad roligt att ni kunde ta tid att njuta av mat och vänner!! Inte bara snabblunch alltså. ??
27 november 2018 — 11:39
Helena säger:
Förstår att du måste vara försiktig med nötter och stark mat! Funkar det att fråga? (Det vi åt var inte starkt, men det var nötter i min maträtt.)
27 november 2018 — 19:38
Maria/ Magnolia Magis säger:
Tyvärr har jag varit med om att jag skulle handla på bageri och frågar om de har något utan mandel och nötter. Ja säger expediten och pekar på prinsessbakelse…. Vad är marsipan gjort av frågade jag då… Mandelmassa.. Mandel.. Så visst frågar jag! ? Det såg hur som helst väldigt gott ut eran lunch!?
27 november 2018 — 23:21
Ditte säger:
Vi har besökt Teheran Grill på Timmermansgatan och det var både gott och trevligt. Vi gillar ju konceptet att beställa många rätter att dela på. Vi beställde bord när vi gick hit eftersom vi var ett sällskap på åtta och då kan det vara knepigare annars att få plats. Kanske får även Teheran Grill på Rörstrandsgatan ett besök.
27 november 2018 — 12:37
Helena säger:
Kul att ni varit på den på Timmermansgatan! 🙂
27 november 2018 — 19:39
Lennart säger:
Bra tips!
27 november 2018 — 13:45
Britt-Marie Lundgren säger:
Så gott det ser ut, speciellt alla smårätter man kan dela på.
Vi har en mångkulturell arbetsplats, så ibland har vi ”knytislunch” och rätterna som våra arbetskamrater från t ex Iran och Irak bjuder på brukar ha strykande åtgång.
27 november 2018 — 13:54
Helena säger:
Förrätten var det allra bästa! 😉 Vad trevligt med mångkulturell arbetsplats och knytisluncher!!
27 november 2018 — 19:40
Emma, Sol som sol? säger:
Låter ju oerhört gott! Fast jag tvekar också inför lamm men det verkar ju finnas en hel del annat på menyn som lockar. Det är så kul med alla ”konstiga” inläggningar och knyten!
27 november 2018 — 16:10
Ruth i Virginia säger:
Inte om mat men min flirt med Iran.
Jag jobbade för Irano-Swedish i Sthlm. Efter lite mer än 3 år och
ingen ändring i framtiden inom det lilla bolaget, började jag tänka på,
att det skulle vara intressant att jobba på vårt kontor i Teheran. Det blev
direkt ”nej”, men jag tjatade mycket nog, så till slut blev det ett OK från
direktören. Min syster sydde ihop en passande garderob åt mej, och det
såg ut som Teheran skulle bli verklighet. DÅ, tur nog blev det en
coup d´etat i Iran! Mossadegh kom till min räddning. 🙂 Bolaget ville inte
ta ansvar för mej i Teheran. Det blev USA i stället.
Tänk om jag rest dit och gift mej med en iranier! Då skulle jag gå omkring i burka nu. Huvaligen!!!
27 november 2018 — 16:53
Helena säger:
Oj vilken historia!!! Det hade ju kunnat bli ett spännande äventyr! Eller så hade du blivit gift och gått runt i Iran i burka nu … Det blev kanske inte så dumt med USA! ;).
27 november 2018 — 19:42
Steve säger:
Mums! Bordet fyllt med små fat och skålar. Det är helt i min smak. Där finns mycket att välja på även för mig som äter vegetariskt.
Jag har aldrig ätit persiskt, men brukar då och då äta libanesiskt och får en känsla av att det är rätt lika matkulturer.
27 november 2018 — 18:17
Helena säger:
Libanesiskt är en av våra favoriter oxå!
27 november 2018 — 19:43
BP säger:
Dregel, dregel! Gillar också när man kan smaka på många smårätter. Lite av varje liksom. Precis som Ama gillar jag det speciella persiska riset. När jag jobbade på St Eriksgatan åt jag ofta persisk mat. Restaurangen låg precis tvärs över gatan. Synd att ägarna inte fick det att gå ihop.
27 november 2018 — 19:25
Helena säger:
Smårätter är ju bara bäst! Och får hålla med om att riset är gott 🙂
27 november 2018 — 19:44
World by Tina säger:
Låter tokgott! Dit får jag planera i ett besök nästa vecka är jag hänger i stockholm=)
Jul i Kenya lät ju mist sagt spännande, och lite scary med ”if I survive…” grejen. Det ger en lite perspektiv på världen.
Sri Lanka var ett av alternativen i år, men Israel & Jordanien vann då det känns hyfsat safe att åka dit nu, vem vet hur läget ser ut i framtiden, det har ju hållt på så länge…
28 november 2018 — 12:52
Lena -gott för själen säger:
Det ser ut att påminna om libanesisk mat. Det har jag ätit ett par gånger. Bl a libanesiskt julbord. I like!
Kram Lena
04 december 2018 — 21:39