Idag blir det recept på zurek, vår absoluta favoritsoppa i Polen. Jag tror aldrig att vi har varit i Polen utan att äta zurek – det hör liksom till! Nu har vi för första gången lagat soppan på egen hand, och det blev riktigt gott! Har du ätit den här soppan någon gång, eller har du andra favoriträtter som du tagit med dig hem från resor?
Innehållsförteckning
Den polska soppan zurek
Vi har varit i Polen många gånger, och varje gång passar vi på – minst en gång – att äta vår favoritsoppa. Vid det här laget har vi många fina zurek-minnen. Ett speciellt tillfälle var när vi besökte borgen Malbork i norra Polen, tillsammans med våra vänner Lennart och Beata.
Vi hittade till en husbåtsrestaurang där vi beställde in zurek som ”förrätt”, men visa av tidigare erfarenheter lugnade vi oss med beställningen av huvudrätten. Helt rätt skulle det visa sig! Tillsammans med hembakat bröd, hemgjord leverpastej, restaurangens egna inlagda gurkor och varsin stor stark (och nubbe!) behövde vi absolut ingen huvudrätt. Zurek är ju en väldigt matig soppa.
Den polska soppan zurek är ingen lyxmat, kanske snarare tvärtom. Detta är en vardaglig soppa med relativt billiga ingredienser, som korv, ägg och potatis. Men den smakar alltid lika gott. Zurek är perfekt tillsammans med en stor stark en regnig dag, eller äh … vilken dag som helst!
Laga egen zurek?
Du som följer vår blogg vet kanske att vi gillar att handla i mataffären Matvärlden, där de har mat från nästan hela världen. Vad tror du att vi hittade på Polen-hyllan? Jo, zurek-bas! Vi googlade flera olika recept och lagade en egen Freedom-variant.
Recept på zurek
Här kommer vårt recept på zurek. Soppan lagas egentligen på syrad råg, men om man inte har tid eller lust att göra den syrade rågen själv (det tar tydligen minst ett dygn!) kan man alltså ta en liten genväg och köpa färdig zurek-bas. Vi använde följande ingredienser (till en soppa som tillsammans med bröd räcker till sex personer):
- 2 morötter
- en bit rotselleri, ca 100 g
- en palsternacka
- en rödlök
- 5 potatisar
- torkad persilja
- 1 tsk mejram
- 1,5 liter vatten
- grönsaksbuljong
- 2 msk oxfond
- 1 paket bacon (140 gram)
- 250 gram flatrökt skinka
- syrad zurekbas, ca 5 dl
- 3 hårdkokta ägg i klyftor
- 5 små (gärna polska) kryddstarka korvar
- salt och peppar
Så här gör du zurek!
Man börjar med att hacka morötter, palsternacka, lök, bacon och skinka i småbitar, och fräser sedan allt tillsammans i en stor gryta. Potatisen kan skäras i lite större bitar, och sedan åker den också ner i grytan tillsammans med vatten, buljong, fond och kryddor.
Allt får koka tillsammans i ungefär femton minuter, tills potatisen är mjuk. Därefter ska man mixa soppan ”slarvigt” med en stavmixer, så att soppan blir tjock, men så att man ändå får kvar stora bitar av till exempel potatis. Nu är det också dags att tillsätta zurekbasen. Soppan ska vara tjock och lagom syrlig.
Tips! Om du till exempel inte har bacon eller rökt skinka hemma kan du ta kassler istället. Det går också bra att byta en av rotfrukterna mot lite mer av en annan. Gå på känsla!
Samtidigt som soppan kokar kan man passa på att hårdkoka några ägg och steka bitar av någon kryddig korv. Soppan kan koka ytterligare några minuter. Sedan är det dags att smaka av med salt och peppar. Vid servering lägger man i ägghalvor och korvbitar efter önskemål. Servera också gärna tillsammans med ett gott grovt bröd – kanske tillsammans med leverpastej och inlagd gurka som vi fick det vid borgen Malbork.
Fler polska soppor
Polackerna är riktigt duktiga på matiga soppor med många tillbehör, och det blir lite som en buffé med gurkor, pastejer, ostar och olika sorters bröd.
Svampsoppan Grzybowa
Svampsoppa och helst med karljohansvamp tycker polackerna väldigt mycket om. På julafton serverar man den med torkad svamp i.
Rödbetsoppan Barszcz
Den här soppan skulle kunna vara den polska nationalrätten, men. det kan också vara soppan zurek. Den är otroligt populär gjord av rödbetor med surkräm och minipierogi i, eller hackade rödbetor och potatis.
Gurksoppan Ogorkowa
Här kommer ännu en matig soppa med inlagd gurka, morötter, potatis och dill. Ha gärna i lite crème fraiche som är väldigt gott.
Kenneth Risberg säger:
Tack för den!
Kommer garanterat att prova denna soppa, receptet är taget.
21 november 2018 — 7:44
Helena säger:
Soppan är värmande och god! 🙂 Det gäller bara att få tag på zurekbasen (eller göra själv ;))
21 november 2018 — 11:36
Henny säger:
Det var verkligen ett Mitt i prick inlägg för min del. Satt just och la in vår planerade Polenresa på PRO Jävres hemsida. De soppan ska jag varmt rekommendera till våra resenärer. Tack för tipset och även för din kommentar om inlägget på min hemsida ang Nisse Simonssons föreläsning om hälsa som jag lyssnade på i går.
21 november 2018 — 8:06
Helena säger:
Men vad kul! När åker ni till Polen och vart i Polen åker ni?
21 november 2018 — 11:37
Henny säger:
Vi blir fem aprildagar i Krakow. Ser fram emot det och ska nu börja läsa på lite.
21 november 2018 — 18:39
Helena säger:
Härligt! Krakow är en fin och intressant stad! Vi har skrivit lite här 🙂 https://www.freedomtravel.se/2017/07/krakow-polens-historiska-parla/
22 november 2018 — 15:59
Hasse säger:
Åt något liknande på en mjölkbar i Warzawa. Helt ok. Om några dagar åker vi till Riga, undrar vad vi hittar för gott då?
21 november 2018 — 8:08
Helena säger:
Vad kul med Riga! Riga har många bra restauranger. Här är några vi besökt: https://www.freedomtravel.se/2015/12/rigas-basta-restauranger/
https://www.freedomtravel.se/2015/12/3-bra-restauranger-i-riga/
21 november 2018 — 11:39
Ditte säger:
Zurek testade vi i Krakow och det var efter det att ni berättat om den. Riktigt gott. Men jag har inte lagat den hemma.
Hemma lagar jag vi ofta kinesiska och thailändska rätter. Och med recept vi fått med hem . Finns ju bra asiatiska butiker i Stockholm med rejält sortiment.
21 november 2018 — 9:49
Helena säger:
Asiatisk mat är ju så god!!! Vi lagar inte så mycket asiatiskt, men beställer gärna när jag får chansen 🙂
21 november 2018 — 11:40
Rolle o Carina säger:
Soppor är perfekt att värma sig med i höstkylan!
Ha det gott……
21 november 2018 — 12:57
Helena säger:
Kan bara hålla med! 🙂
21 november 2018 — 21:41
Britt-Marie Lundgren säger:
Jag åt zurek när ett gäng arbetskamrater åkte med våra polska läkare till deras hemstad Poznan. Jättegott och otroligt mättsamt. Dessutom åt vi massor med annan lokal mat, minns tyvärr inte vad.
Jag gick på mstlagningskurs en dag i västra Indien när jag luffade runt där. Då kom jag hem med en bunt recept och mycket kryddor så jag experimenterade en del i köket, kul!
21 november 2018 — 13:31
Helena säger:
Kul att du oxå provat zurek 🙂 Och kul med matlagningskursen i Indien! Resor kan verkligen inspirera till nya maträtter 🙂
21 november 2018 — 21:43
Emma, Sol som sol? säger:
Det där är ju en bonus som räcker länge när man blir utsatt för andra kulturer. Man hittar guldkorn som förhoppningsvis fungerar bra hemma också.
Soppor är ofta bra för att man kan ha i lite vad man har hemma och dessutom brukar det bli billigt. Gjorde ärtsoppa (älskar min tryckkokare! Färdigkokat på 20 minuter!) för någon vecka sedan, potatissoppa i veckan, buljong när sonen var förkyld. Jag barkar en del bröd själv (så himla trött på det spanska brödet!) så då är det ju passande med en soppa till det färska.
Intressant med den syrade basen. Den lär jag inte hitta, hittar ju för fasen knappt rågmjöl! 😀
21 november 2018 — 13:51
Helena säger:
Så är det verkligen! 🙂 Och ja. soppor och grytor är prisvärd mat! Har inte provat tryckkokare själv, men hört många andra som är väldigt nöjda.
22 november 2018 — 16:00
Lennart säger:
Jag älskar soppor men denna har jag inte provat.
Åt en god soppa i Ungern i bröd men minns ej vad den hette.
21 november 2018 — 15:56
Helena säger:
Gulasch är ju klassiskt i Ungern, men det finns förstås många andra soppor där också! Tror att jag också ätit en del soppor där, som jag inte minns namnet på … 😉
22 november 2018 — 16:01
Steve säger:
Mums! Det var sannerligen en nyhet för mig. Ska föreslå den för D. En hel del pyssel med tillagningen så det behövs nog lite framförhållning..
Vad det lider så står det nog en vegetarisk Zurek och puttrar på vedspisen här på Getingstorp.
21 november 2018 — 16:52
Helena säger:
Hmm, intressant att föreställa sig den vegetarisk! 🙂 Utmaningen kan förstås vara att få tag på zurekbasen, men annars får man hitta recept på hur man gör i ordning den själv 🙂
22 november 2018 — 16:02
BP säger:
Har ätit Zurek många gånger och precis som ni älskar jag/vi den soppan, speciellt nu i vintermörkret. Perfekt! Har dock aldrig lagat den själv. Har ni testat ”Flaki”? Ingredienserna är visserligen inte så tilltalande, men om ni gillar Zurek tycker ni nog också om smaken på Flaki.
Vet inte om ni har testat den polska mataffären nära ditt jobb, Torsgatan 49. Om inte kan jag varmt rekommendera affären.
21 november 2018 — 17:47
Helena säger:
Nej, vi har inte provat flaki, men googlade nu … Lät inte så dumt! Får ta och prova den när vi får tillfälle! 🙂 Tack också för tipset om den polska mataffären. Den har jag missat, måste kolla upp!
22 november 2018 — 16:04
365degrees säger:
Såg gott ut, tack för tips!
21 november 2018 — 17:50
Helena säger:
🙂
22 november 2018 — 16:05
Kerstin Sjögren säger:
Kan man göra en variant av zurek på vanligt grovt rågmjöl? Det syrade mjölet lär jag aldrig hitta i mataffären. Om jag inte hittar surdegsmjöl för bakning. K av n det användas månntro?
21 april 2022 — 14:10
Helena säger:
Hej Kerstin! Det vågar jag inte svara på tyvärr. Det kanske finns andra recept på nätet där de gjort på andra sätt?
21 april 2022 — 15:29
Joceli säger:
Jag och min mamma var till Polen där hon tog en soppa jag inte minns namnet på, men det var allt möjligt i den så vi kallade den ”hittat-på-golvet-i-veckan-soppan” ?
22 november 2018 — 8:51
Helena säger:
Haha, soppor har ju den fördelen att man kan slänga i lite allt möjligt … (fast kanske helst inte från golvet ;))
22 november 2018 — 16:06
Sven Erik Tegby säger:
Tycker det är märkligt att läsa om Polen och hur fantastiskt Krakow är:tänk jag var där under vinterhalvåret(i dec.tror jag det var).Ett lock av avgaser från koleldarna låg över staden.
Luften var ”hur dålig som helst”att andas.Vem som helst skulle antingen bli förkyld eller få någon typ av Anna ”luftvägssjukdom”om man skulle vara tvungen att bo i staden.Räkna förresten hur många dagar det är blå himmel i södra Polen på ett år.Det blir inte många,garanterat!Så sluta att idealisera landet så förtvivlat.Man har mycket svåra miljöproblem.Men,på vykorten ser man aldrig det.Naturligtvis
02 mars 2020 — 21:58
Stefan säger:
Jo de ligger med flera städer topp-10 i världen!! med dessa utsläppsproblem, själva åker aldrig till storstäder vinterhalvåret därav!
30 maj 2023 — 16:02