Meny Stäng

Rörstrands slott i Stockholm – slottet du inte visste fanns

Annons

Rörstrands slott ligger centralt i Stockholm, men är trots det kanske ett av Stockholms minst kända (och mest gömda!) slott. Vi bor relativt nära slottet och passerar dessutom nästan varje dag den stora porslinshög som påminner om det som en gång var porslinsfabriken Rörstrand. En dag bestämde vi oss för att utforska historien om slottet och fabriken. Det blev ännu mer spännande än väntat, inte minst eftersom detta visade sig vara nästan sista chansen att få se slottet invändigt.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Rörstrand i Stockholm

För någon vecka sedan visade jag min promenad till jobbet och alla fina djur vi ser på vägen. Men vi ser inte bara djur på vägen, utan också en hel del annat intressant. Bland annat passerar vi den stora porslinshög som en gång tillhörde porslinsfabriken Rörstrand.

Nedanför Rörstrands slott gav Stockholms stad på 1720-talet ett företag tillstånd att anlägga en porslinsfabrik. Porslinsskärvorna som ligger här, många av dem i de typiska färgerna vitt och blått, vittnar om den tid då Rörstrand var en av Sveriges största arbetsgivare. Vi blev nyfikna på historien bakom fabriken och slottet och gav oss ut på jakt efter historien!

Rörstrand karta

Stockholms mest hemliga slott?

Rörstrands slott kan nog vara Stockholms mest hemliga slott. Placeringen strax intill det hektiska Sankt Eriksplan är central, men ändå tycks ingen veta att det finns ett slott här. När jag berättar för vänner och kollegor att jag ska besöka Rörstrands slott på Rörstrandsgatan tittar de förvånat på mig. Ett slott, vid Sankt Eriksplan?

Kanske är det så att man har sett slottet flera gånger, utan att någonsin ha reflekterat över att det kan vara ett slott. Slottets väggar vittnar om att detta är en gammal byggnad som bär på mycket historia, men huset förefaller trots allt inte så stort, där det ligger inbyggt tillsammans med den betydligt pampigare Filadelfiakyrkan. Om det är någon del av slottet du lagt märke till är det kanske det populära Rörstrands slottscafé som ligger vid entrén.

Rörstrands slott
Rörstrands slott, sett från Bråvallagatan

Guidad tur på Rörstrands slott

Vi blir nyfikna och ringer upp slottet för att se om vi kan få en guidad tur. Det kan vi, men vi förstår att vi ringer i sista sekunden. Hela slottsverksamheten ska lägga ner, slottscaféet ska stänga och en folkhögskola ska flytta in i byggnaden.

Guiden, Agneta, låter lite sorgsen när hon berättar. Det är bara sex veckor kvar tills en hel epok går i graven. Plötsligt känns vårt besök och vårt reportage extra viktigt. Som att det är sista chansen att få se slottet och berätta dess historia.

Rörstrands slottscafe
Slottscafé med mycket historia i väggarna

Fängelsehålor och riddarakademi på Rörstrands slott

Vi inleder den guidade turen med att gå ner i det som en gång i historien varit fängelsehålor. Men vi börjar historien betydligt tidigare än så! Vi slår oss ner i ett av rummen i 1400-talskällaren och låter Agneta berätta om hur allting började.

Rörstrands slotts källare
Källarvalven på Rörstrands slott är från 1400-talet

Rörstrand nämns redan på 1200-talet, då Magnus Ladulås donerade området Rörstrand till Klara kloster. På 1600-talet ägdes huvudbyggnaden, som då hette Stora Rörstrand, av den förmögne Mårten Rosenstierna. Han skänkte byggnaden som morgongåva till sin gemål år 1635.

Lite senare hamnade byggnaden i Drottning Kristinas ägo, och det var också då huset började benämnas som ett ”slott” – så kunde man nämligen kalla en byggnad som ägdes av en kunglighet. Drottningen lät bland annat grunda en riddarakademi ”såsom den i Paris”, där adelns unga fick utbildning i ridning, fäktning, dans, språk och andra viktiga konster.

Under det stora nordiska kriget, som rasade i början av 1700-talet, använde man Rörstrands slott för att förvara krigsfångar. Och det är alltså därför man kan tala om Rörstrands slotts fängelsehålor!

Rörstrands slott fängelsehålor
På väg ner till fängelsehålorna på Rörstrands slott

Kakelugnar och porslin på Rörstrands slott

När man tar sig upp från fängelsehålorna kan man besöka slottets många rum, där man framför allt fascineras av alla vackra kakelugnar. Många av rummen kan för närvarande användas för konferenser och möten, men när folkhögskolan snart flyttar in är det slut med det.

kakelugn Rörstrand
En av alla vackra kakelugnar på Rörstrands slott
Kakelugn ritad av Hugo Tryggelin (1846 - 1924)
Kakelugn ritad av Hugo Tryggelin (1846 – 1924)

I lokalerna finns också en del porslin, och det är ju inte så konstigt med tanke på att Rörstrands porslinsfabrik grundades just här. För snart 300 år sedan tillverkade företaget Rörstrand i Stockholm sin första tallrik.

År 1726 bildades nämligen ”det Swenske Porcellainsvärket” som tillverkade porslin under ledning av den tyske porslinsmakaren Johann Wolff. Den här historien gör den svenska porslinstillverkaren till Europas näst äldsta porslinsvarumärke, efter Meissen från 1709.

Rörstrands porslin
Porslin från Rörstrand i ett av slottets rum

Porslinsfabriken Rörstrand

När Rörstrand började tillverka tallrikar blev porslin tillgängligt för vanligt folk, som tidigare åt på tallrikar av metall. Tallrikarna tillverkades till en början av fajans och dekorerades i koboltblått, ofta med inspiration från kinesiskt porslin.

Lite senare utvecklade man egna, typiskt svenska, mönster och när den första konkurrenten dök upp på slutet av 1750-talet började man märka porslinet med ”Rörstrand”. På 1770-talet lanserade man den första servisen: Sepia.

Rörstrands fabriker
Rörstrands fabriker (längst till vänster ligger Karlbergskanalen), foto: Rörstrands slott

Ett av Sveriges största företag

På 1800-talet fick Rörstrand sin första ångmaskin och började trycka dekorer med hjälp av kopparplåtar, istället för att enbart använda handmålning. Stora serviser blev populära, gärna med inspiration från England. Fabriken växte och blev ett av Sveriges tio största företag.

Förutsättningarna förändrades dock med tiden och 1926 flyttade hela verksamheten till Göteborg, och ännu lite senare slogs den ihop med Lidköpings porslinsfabrik. Under 1900-talet producerades många av Rörstrands klassiker, såsom Nationalservisen (Swedish Grace), Ostindia, Picknick, Mon Amie och Grön Anna. Idag kan man fortfarande se resterna av fabriken i Stockholm, i form av den stora hög av porslinsavfall som finns bevarad i Karlberg.

Rörstrand i Stockholm
En skylt bredvid porslinshögen påminner om en tid som flytt
Rörstrand
Porslinshögen påminner om en tid då en av Sveriges största arbetsgivare fanns här

Rörstrand idag

Samtidigt som porslinsfabriken Rörstrand flyttade till Göteborg köptes slottet och det angränsande fabriksområdet upp av Filadelfiaförsamlingen i Stockholm. Församlingen byggde 1930 sin kyrka på fabrikstomten och byggde samman slottet med kyrkan. Café- och konferensverksamheten i slottet har bedrivits av Rörstrands Slott AB, men snart byts alltså verksamheten i slottet ut mot kursverksamhet.

Rörstrands porslinsfabrik slogs ihop med Lidköpings porslinsfabrik och ingår idag i koncernen Fiskars, men säljer fortfarande porslin under namnet Rörstrand. Det finns bland annat en butik på Kungsgatan i Stockholm och man kan även besöka museet i Lidköping.

Porslin
Porslin från Rörstrand, pressbild från Fiskars

Rörstrandsporslin i gångtunnel

Nästan varje dag promenerar vi genom den gångtunnel som förbinder Karlberg med Vasastan, under järnvägen. Men trots att vi går här varje dag så har vi missat att titta på lamporna. Varje lampa är dekorerad med mönster från Rörstrands porslin. Väldigt mycket i det här området påminner alltså om den tid som flytt.

Tunnel Karlberg
Det är värt att titta närmare på lamporna i tunneln!

Har du sett porslinsberget som påminner om Rörstrand, eller har du kanske något av företagets porslin hemma i skåpen? Kände du till Rörstrands slott på St Eriksplan?

Rörstrand lampor
Varje lampa är som en tallrik från Rörstrand

Prenumerera på vårt nyhetsbrev