Meny Stäng

18 saker att göra i Bryssel som turist

Annons

Det finns verkligen så mycket att se och göra i Bryssel! Om du följer den här bloggen har du redan läst våra inlägg om våfflor, pubar, mat och utflykter. Nu när vi ska samla allt i ett enda inlägg kommer mycket nytt. Vad sägs till exempel om chokladworkshop, specialbryggeri, seriefigurer och underjordiska gångar?

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Se och göra i Bryssel

Trots att det regnade och var synnerligen grått under vår långweekend i Bryssel blev vi väldigt positivt överraskade. Vi måste säga att det finns mycket att se och göra i Bryssel! Belgiens huvudstad är staden för dig som gillar god mat, god öl, sötsaker, vackra byggnader … och kanske seriefigurer.

Göra i Bryssel

1. Strosa vid Grote Markt

Grote Markt, eller Grand Place på franska, är det Stora torget i Bryssel och är ett absolut måste när man besöker staden. Torget anlades redan under senmedeltiden och är idag världsberömt, inte minst för de vackert utsmyckade husen från 1600-talet. Med på UNESCO världsarvlista

Göra i Bryssel

2. Spana in pampiga byggnader

Bryssel är en stad som är fylld av pampiga byggnader. När man går runt i stan kan man till exempel trilla förbi det kungliga slottet, eller justitiepalatset. Justitiepalatset är ett väl synligt landmärke med sitt höga runda torn, och det är riktigt fascinerande att kika in genom de öppna portarna. Här kan man också vara beredd på att se svartklädda domare med vita kravatter (eller vad det kan tänkas heta?) kila upp och ner för trapporna.

Göra i Bryssel
Det kungliga slottet i Bryssel
Göra i Bryssel
Justitiepalatset i Bryssel som byggdes 1866-1883

3. Följ med på stadsvandring i Bryssel

Vi gillar guidade stadsvandringar, eftersom det är ett superbra sätt att snabbt och enkelt få veta lite mer om staden där man befinner sig. I Bryssel hade vi en svensktalande (!) belgisk guide som var så entusiastisk så att han drog över tiden med någon timme eller så. Men vi fick lära oss massor!

Detta var för övrigt den tredje (!) belgaren vi träffat som pratar svenska. Och nej, ingen av dem har haft någon relation till Sverige. De har bara valt att lära sig språket ändå! En av de saker du inte ska missa under en stadsvandring är familjen Pis.

  • Manneken Pis: Landmärket i Belgien. Bronsstatyn av en liten pojke som urinerar och den första från 1619. Se den i korsningen Rue de l’Étuve och Rue du Chê i Bryssel
  • Jeanneke Pis: Jeanneke Pis är systern till Manneken Pis som avtäcktes 1985. Du hittar henne på 10 impasse de la Fidélité i Gamla stan i Bryssel
  • Zinneke Pis: Deras hund som visades första gången 1998. Du hittar den i korsningen Rue des Chartreux och Rue du Vieux-aux-Grains i Bryssel

4. Besök Europa-Området

Om det är något som Bryssel är känt för så är det förstås EU högkvarter och hela det område där politiker, administratörer och lobbyister jobbar med Europa-frågor. Enligt vår guide så jobbar ungefär 200 000 Brysselbor med EU-relaterat arbete.

Det är intressant bara att strosa runt i detta område, och den som är extra intresserad kan gå guidade turer och till exempel se Parlamentarium. Vi nöjde oss med ett kort besök (som med fördel hade kunnat vara längre!) i Europeiska historiens hus. Här finns även NATO högkvarter.

5. Se Bryssel under jord

Det finns en medeltida värld under Bryssel. Man kan gå ner under slottet Coudenberg och se alla de vägar som användes en gång i tiden. Om man vill ha ännu mer av det underjordiska Bryssel kan man ta sig till Bryssels kloakmuseum, där man kan uppleva staden på ett minst sagt annorlunda sätt.

Göra i Bryssel
Slottet Coudenberg
Göra i Bryssel
Peter under jord i Bryssel

6. Åk upp i Atomium

Atomium är en av ”måste-sevärdheterna” i Bryssel är Atomium. Den här spektakulära installationen byggdes till världsutställningen 1958, men fick sedan vara kvar.

atomium
Att besöka Atomium – nästan ett ”måste” att göra i Bryssel

7. Se Mini-Europa

Mini-Europa ligger precis intill Atomium, och är väl värt ett besök. Kul för både barn och vuxna! Man känner igen olika kända byggnader runt om i Europa och blir nyfiken på andra.

Stockholm mini

8. Lär dig mer om serie-figurer

Anfäkta och anamma! Om du gillar seriefigurer är Belgien landet för dig! Den allra mest kända seriefiguren härifrån är kanske Tintin som skapades av den belgiske serieskaparen Georges Remi, alias Hergé. Lucky Luke skapades av den belgiske serieskaparen Morris. Asterix är visserligen skapad av fransmännen René Goscinny och Albert Uderzo, men de träffades i … Bryssel.  Dessutom är smurfarna en belgisk tecknad serie!

Vi besökte Moof museum, som ligger i centrala Bryssel på Galerie Horta (Gare centrale) Rue Marché-aux-Herbes 116 B1000 Bruxelles som visar upp alla möjliga seriefigurer. Förutom att det var trevlig att promenera runt här så lyckades vi somna tio minuter i ”bion” – sååå skönt när man har ett tajt schema, haha.

För den som är mer intresserad finns också ett museum över Hergé som ligger en bit utanför Bryssel. Man kan också göra ”the comic strip walk” för att se alla väggmålningar med seriefigurer i Bryssel.

9. Njut av Belgisk mat

Det finns gott om god mat i Belgien, allt från klassiska ”moules frites” till massor av olika rätter, oavsett om du gillar kött, fisk eller vegetariskt.

Göra i Bryssel

10. Frossa i Våfflor i Bryssel

När du är i Bryssel ska du definitivt passa på att frossa i våfflor, oavsett om du väljer den traditionella belgiska varianten ”Gaufre de Liege” eller någon av turistvåfflorna. Läs gärna vårt inlägg om belgiska våfflor för att hitta rätt i våffel-djungeln. Våfflorna hittade vi på Rue de l’Etuve/Stoof straat, nära Grand Place/Grote Markt.

Göra i Bryssel

11. Delta i en choklad-workshop

Förutom att det är gott att äta choklad så är det intressant att prova att göra sin egen choklad! Vi deltog i en chokladworkshop hos Laurent Gerbaud på Rue Ravenstein. Vi fick först lära oss en hel del om choklad och olika kakaobönor, och sedan fick vi göra våra egna chokladbitar och smaksätta dem med olika frukter, nötter och frön. Kul!

12. Handla belgisk choklad

Det är förstås perfekt att handla med sig belgisk choklad när man är i Bryssel, men det gäller att passa sig lite så att man faktiskt får med sig den där högkvalitativa chokladen, och inte något massproducerat. Vi kan rekommendera Wittamer på Place du Grand Sablon som även levererar choklad till Kungahuset.

Andra chokladbutiker är Mary och Neuhaus som båda ligger i den otroligt vackra Galerie de la Reine/Koninginnegalerij (galleries St Hubert), som också är de första shoppinggallerian i Europa från 1846.

I butiken Mary säljs chokladen i förpackningar som är i stort sett identiska med originalförpackningarna från 1919. Det står inte ens ”Mary” på dem. På den tiden fanns bara en enda kvinnlig chokladtillverkare, och det var därför uppenbart vem som fanns på bilden.

13. Shoppa i Bryssel

Det finns förstås inte bara choklad att handla i Bryssel, utan till exempel också kläder. Om du vill handla lite mer exklusivt kan du ströva längs med den långa gatan vid tunnelbanestationen Louiza/Louise. Själva valde vi att göra lite budgetshopping i gallerian Agoda på Rue de la Colline/Heuvelstraat, nära Grote Markt. Det blev faktiskt varsin vinterjacka, och vi är supernöjda!

Göra i Bryssel

14. Besök ett belgiskt ölbryggeri

Det finns ett flertal bryggerier i Bryssel och vi besökte ett som heter Cantillon på Brewery/Brussels Museum of the Gueuze rue Gheude 56 1070 Bryssel. Vi har besökt flera bryggerier i Belgien förut, och ändå var detta mycket intressant.

Cantillon är inte som vilket bryggeri som helst, utan brygger öl på traditionellt vid, det vill säga i exakt samma lokaler och på exakt samma sätt som man gjorde för hundra år sedan. Ölen kyls på taket av utomhusluft, vilket gör att man bara kan producera öl på vinterhalvåret.

I det här bryggeriet görs bland annat äkta Gueuze-Lambic, och även fruktöl som körsbärsöl. Smaken är lite annorlunda, men väldigt, väldigt intressant! Vi träffade för övrigt två tyskar här från tysk ölakademi som var begeistrade och överlyckliga över att få handla också vår ”pott”, eftersom man bara får handla en viss mängd per person (och vi skulle ju flyga).

15. Drick öl på belgiska pubar

Belgien är en ölkultur, och det märks inte minst på alla pubar som finns i staden. Här kan du hitta allt från pubar med över 3000 sorters öl, till pubar som ligger inrymda i gamla dockteaterkällare.

Göra i Bryssel

16. Besök julmarknaden i Bryssel

Det här tipset beror ju väldigt mycket på årstid, men om du besöker Bryssel i juletid kan du med fördel kolla in julmarknaden. Här finns massor av stånd med delikatesser, godis och hantverk.

Göra i Bryssel

17. Bo i ett mysigt hotell

När man unnar sig en weekend är det förstås trevligt att bo mysigt! Om du gillar lite mindre hotell, med lite avslappnad känsla och en genuin och god frukost – då kan vi rekommendera hotellet Hygge. Hotellet ligger vid tunnelbanestationen Louiza/Louise och rummen är utmärkta. Framför allt gillade vi frukosten, som i och för sig inte var speciellt stor, men istället kändes som att den var tillredd och uppdukad med omsorg.

18. Gör en utflykt till Mechelen

Vi måste också tipsa om att göra en utflykt till Mechelen förstås! Mechelen ligger bara 25 minuter med tåg från Bryssel, och det är enkelt att göra en utflykt hit över dagen. Mechelen är en mysig och lite lugnare stad med kanaler, vackra hus och till exempel bryggeri och ett kittlande högt kyrktorn.

Charmiga och vackra Mechelen

En film om vad man kan göra i Bryssel

Mer att se och göra i Bryssel

En sak som vi hade tänkt göra i Bryssel, men som vi inte hann med, är Africa Museum. Det här museet, som ligger strax utanför Bryssel, har varit stängt under flera år och nyligen öppnat igen. Här visar bland annat sånt som relaterat till Belgiens långa relation med Kongo och andra afrikanska länder. Här är ytterligare några platser i Bryssel som är värda att notera:

  • Parc du Cinquantenaire är en park i centrala Bryssel med en Triumfbåge från 1905.
  • Betydande verk av arkitekten Victor Horta är upptagna på UNESCO:s världsarvslista. Byggnader som ingår är Hotel Tassel, Hotel Solvay, Hotel van Eetveld och Maison & Atleter Horta (Hortamuseet).
  • Palais Stoclet, på Woluwe-Saint-Pierre, är ett privat stadspalats uppfört av arkitekten Josef Hoffman. Palatset är upptaget på världsarvslistan.
  • Royal museum of fine arts på Rue de la Régence 3.

För att ta sig runt inom Bryssel köpte vi tunnelbanebiljetter i automater – det fanns att köpa engångs-, 24 timmars- eller 10 gångersbiljetter. Utanför centrala Bryssel åkte vi tåg, och då använde vi vårt ”Hi Belgium Pass”.

Göra i Bryssel
Peter köper tunnelbanebiljetter

Hi belgium pass – och brussels Airlines

Vi reste till Bryssel med Brussels Airlines från Bromma och bokade Hi Belgium Pass. Med detta pass får man fria tågbiljetter inom landet under sin långweekend samt tre kostnadsfria sevärdheter i vardera två valfria städer (vi valde Bryssel + Mechelen). Smidigt!

Göra i Bryssel
Hi Belgium

Flygresan kändes över huvud taget smidig. Att flyga från Bromma går ju mycket snabbare och enklare än att flyga från Arlanda, med tanke på kortare tider för incheckning. Om man ska ta sig till och från Stockholm är det ju dessutom mycket närmare. I Bryssel testade vi för övrigt också Brussels Airlines lounge – sååå skönt att ha tillgång till bekväma soffor, el samt en liten buffé med mat, bakverk och drycker.

Göra i Bryssel
Vi redigerar bilder om allt vi hann göra i Bryssel

Se mer av Belgien

Vill du läsa mer om vad man kan se och göra runt om i Belgien? Kika gärna in på vår sida Resa till Belgien, där vi samlar våra bästa tips från norr till söder. Om du reser med husbil kan du läsa mer om campingar och ställplatser i Belgien. Missa heller inte dessa intressanta städer:

Alla våra bästa tips om Belgien. Klicka på bilden!

Fakta om Bryssel

  • Land: Belgien
  • Språk: Flamländska och franska (och engelska)
  • Valuta: Euro
  • Prisläge: Som i Sverige
  • Invånare: Ca 1,2 miljoner (Bryssel)
  • Tidsskillnad: Ingen
  • Akutnummer: 112
  • Religion: Kristendom (främst katolicism)
  • El: Som i Sverige
  • Vatten: Drickbart
  • Turistbyrå: Visit Brussels, 2-4 Rue Royal

Resa till Bryssel

  • Flyg: Flyg från Bromma (Stockholm) till Bryssel (2 h 15 min) eller från Malmö till Bryssel (1 h 35 min). Läs mer på Brussels Airlines 
  • Bil: 16 timmar med bil från Stockholm till Bryssel

Mat och dryck

  • Popup Sablon på Place du Grand Sablon 15-16 är både bar och trevlig restaurang
  • Resto Henri på Vlaamsesteenweg 113 serverar vällagade belgiska maträtter
  • Victor Bozar café på Ravensteinstraat 23 serverar både fika och goda middagar

Pubar & caféer

  • Ölpuben Delirium Café på Impasse de la Fidélité 4
  • Puben Poechebellekelder på Rue du chêne 5
  • Cafét/puben La Fleur en papier Doré på Rue des Alexiens 53-55 (Cellebroerstraat 55)
  • Café/pub Le Cirio på Rue de la Bourse 18-20

Shopping i Bryssel

  • Louiza/Louise bjuder på exklusiv shopping
  • Gallerian Agoda vid Grote Markt bjuder på budgetshopping
  • Galerie de la Reine/Koninginnegalerij är en galleria som inrymmer flera fina chokladbutiker

Guide: Boka pass

  • Hi Belgium Pass kostade ca 1500 kronor när vi bokade (priset kan variera). Detta är ett bra erbjudande om du vill se dig om i och runt Bryssel. Om du vill stanna endast i Bryssel och inte se så många sevärdheter, kan en vanlig biljett vara bättre.

Boende

  • Hotell Hygge är trevligt och ligger på Lakenweversstraat 35, vid tunnelbanestation Louiza/Louise
  • Novotel Brussels City Centre ligger på Rue de la Vierge Noire 32
  • Hilton Brussel Grand Placeligger på Carrefour de l’Europe, i centrala Bryssel

Ställplatser och camping

  • Jeugdherberg Generation Europe är en ställplats bredvid ett vandrarhem. Läs mer på CamperContact.
  • Camping Brussels ligger på Warandeberg 52 i Wezembeek-Oppem.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev