Man kan ju inte vara i Belgien utan att prova belgiska våfflor, eller hur? Så, hur ska man äta våfflor i Belgien egentligen, och vilka våfflor är de absolut bästa? Vi har testat våfflor både på belgarnas vis och på klassiskt turistvis. Vilka våfflor blir du mest sugen på?
Innehållsförteckning
Belgiska våfflor ”på riktigt”
Det finns i grunden två sorters våfflor i Belgien: ”Brussels waffle with sugar” och ”Gaufre de Liege”. Den första varianten är fyrkantiga med florsocker på, och den andra varianten är mer oval, och utan synligt socker ovanpå.
Dessa båda varianter av våfflor kan köpas naturella lite överallt och kostar 2 eller 2,50 euro (åtminstone här i centrala Bryssel). Enligt belgarna själva är det just såhär våfflorna ska ätas, alltså naturella. De varianter man ser med massor av topping – det är turistvarianterna.
Turistvåfflor i Belgien
Det man kanske framför allt ser i centrala Bryssel, och i andra belgiska turistorter som till exempel Brygge, är ”turistvåfflorna” med massor av olika topping. Detta är i grunden klassiska belgiska våfflor, antingen ”Brussels waffle with sugar” eller ”Gaufre de Liege”.
Man kan sedan välja en eller flera toppings, såsom grädde, glass i olika smaker, olika frukter, chokladsås, kolasås eller kanske nutella. Dessa våfflor kostar betydligt mer än de naturella varianterna, kanske runt 5,50 euro.
Överallt och på olika sätt
Våfflor säljs verkligen överallt och på olika sätt. I centrala Bryssel finns massor av små butiker och stånd som säljer våfflor. Dessutom finns små söta ”våffelbilar”. Och vill du kanske ha din våffla på ett annat sätt? Ja, då kan du välja att äta den i en strut!
Vi provar våfflor i Belgien
Vi ville naturligtvis prova våfflor i Belgien! Peter provade en ”turistvåffla” med jordgubbar och glass. Jag (Helena) provade en klassisk ”Gaufre de Liege” utan topping. Våfflorna hittade vi på Rue de l’Etuve/Stoof straat, nära Grand Place/Grote Markt.
Vad vi tyckte? Glass och jordgubbar var en riktigt god topping och den våfflan kändes ju lite ”lyxigare”. Det var å andra sidan också gott med en varm, krispig och naturell våffla. Fördelen med den naturella våfflan (förutom att den är betydligt billigare) är att man enklare kan hålla den i handen och att man får i sig något värmande när vädret är ruggigt.
Hur får våfflorna plats?
Våfflorna är rejäla, så hur får man plats med dem i magen egentligen? Jo, man springer runt och turistar väldigt mycket! Vi har inte bara hängt på barer i Bryssel, utan vi har också promenerat runt en hel del …
Stegräknaren (som finns som en app i iPhone) är ett bevis på detta! I lördags blev det till exempel 17, 6 kilometers promenad, 24 700 steg och 41 våningar. Bra med en våffla alltså! Vad vi hunnit se? Vi berättar snart mer!
Jul i Belgien – Tant Anna vägrar jula
Gästskribent: Anna Nilsson Spets Höstens stora händelse i Belgien, i alla fall det dyraste, var påvens…
Restauranger i Gent – och lokala specialiteter i Belgien
I samarbete med Visit Flanders Restauranger i Gent är det gott om och idag kan vi…
Tant Anna i spökstaden Doel i Belgien
Gästskribent: Anna Nilsson Spets Den som vill göra något helt annorlunda i Belgien kan ta sig…
12 saker att se och göra i Antwerpen i Belgien
I samarbete med Visit Flanders Idag tipsar vi om 12 saker att se och göra i…
Tant Annas gömda juveler i Bryssel
Gästskribent: Anna Nilsson Spets Japp, jag bor här, inte i Bryssel men en dryg timme därifrån….
4 bra restauranger i Bryssel – härlig belgisk mat
Idag tipsar vi om fyra bra restauranger i Bryssel i Belgien. Vi fick riktigt god mat…
Belgisk öl – och bryggerier i Belgien
Belgisk öl är spännande, och att besöka bryggerier i Belgien är ett äventyr. Här hittar man…
Hallerbos i Belgien – Tant Anna i Blå skogen
Gästskribent: Anna Nilsson Spets Snart, alldeles snart, startar lämmeltåget till Blå skogen, fast här i Belgien…
På konferens i Gent i Belgien
Nu är jag på konferens i Gent i Belgien. Gent är en liten stad med ungefär…
Tant Annas liv och leverne i Belgien
Gästskribent: Anna Nilsson Spets Många undrar hur det är att bo i ett annat land, är…
Bryggeri i Antwerpen – och en rejäl köttmåltid
I samarbete med Visit Flanders Nu har vi rullat vidare från Gent med husbilen och hunnit…
4 unika barer i Bryssel – som du inte vill missa!
Idag kan vi tipsa om fyra unika barer i Bryssel. Vi har hunnit se och uppleva…
Bryggeri i Brygge – belgisk öl på De Halve Maan
I samarbete med Visit Flanders Vi är nu i Flandern i Belgien, där vi passat på…
Räkfiske med häst i Belgien – Tant Anna och Nordsjöns giganter
Gästskribent: Anna Nilsson Spets Ett ton häst sitter räkfiskaren på, hästen drar en trål, fram och…
Tant Anna hos belgiska kungen – växthusen i Laeken
Gästskribent: Anna Nilsson Spets Den här tiden på året är det dags för kungaspaning, inte för…
Flandern i Belgien har överraskat oss positivt
Flandern i Belgien har verkligen överraskat oss positivt. De fina städerna i den här regionen ligger…
10 saker att se och göra i Gent i Belgien
I samarbete med Visit Flanders Idag tipsar vi om tio saker att se och göra i…
Postel i Belgien – Tant Anna går i kloster
Gästskribent: Anna Nilsson Spets I det katolska Belgien är det många kloster som är väl värda…
18 saker att göra i Bryssel som turist
Det finns verkligen så mycket att se och göra i Bryssel! Om du följer den här…
En dag i Antwerpen – Tant Anna närturistar
Gästskribent: Anna Nilsson Spets Antwerpen är min närmaste storstad här i Belgien och är för mej…
7 saker att göra i Mechelen i Belgien
Vad kan man göra i Mechelen i Belgien? Under vår resa till Bryssel tog vi en…
Besöka Atomium i Bryssel – och Belgiens Mini-Europa
Är du nyfiken på att besöka Atomium i Bryssel, eller kanske se Belgiens Mini-Europa, som ligger…
Karneval i Hasselt – en oväntad fest
Idag har vi, helt oplanerat, upplevt en karneval i Hasselt här i Belgien. Dagen efter Sensation…
Hasselt i Belgien – hotell och shopping
Här kommer en hälsning från Hasselt, Belgien. Resan hit blev ganska lång. Vi tog flyg till…
14 saker att se och göra i Brygge i Belgien
I samarbete med Visit Flanders Idag kan vi tipsa om 14 saker att se och göra…
Fakta om Belgien – 30 saker du (kanske) inte visste …
Idag presenterar vi fakta om Belgien! Belgien är ett platt land (högsta toppen är 694 meter…
Tant Anna på Kungliga Centralafrikanska museet Tervuren, Belgien
Gästskribent: Anna Nilsson Spets Belgien, landet där jag bor sedan 15 år, har ett stycke sorglig…
Unesco världsarv i Belgien – 13 intressanta platser
Har du sett några av alla Unesco världsarv i Belgien? För närvarande finns 13 stycken, och…
Världens godaste öl – finns den i Belgien?
Var hittar man världens godaste öl? Kan det vara i Belgien? När man är i Belgien…
Kenneth Risberg säger:
Rikligt med motion blev det. Då är en våffla lite belöning. Skulle nog gjort som Peter, glass med jordgubbar?
11 december 2018 — 6:09
Helena säger:
Man går mycket utan atttänka på det när man cityturistar 😉
11 december 2018 — 13:34
Britt-Marie Lundgren säger:
Visst ska man testa lokala delikatesser! Jag hade utan tvekan föredragit din naturella variant.
Att turista i städer fordrar väl ingångna skor och tillförsel av kolhydrater med jämna mellanrum.
Det ör lite kul med stegräknare: En dag klarade vi av 21 km i Berlin, trots biljett till Hop-on Hop -offbuss. (Då missade vi visserligen sista bussen mot hotellet).
11 december 2018 — 6:15
Helena säger:
Håller med om att bekväma skor, och kläder för väder, är viktigt när man cityturistar! Och för all del lite påfyllning emellanåt 😉 21 km var inte dåligt!!!
11 december 2018 — 13:36
Reiselinda säger:
Ni var absolut värda en våffla efter all den rörelsen! Själv tar jag gärna choklad/nutella och jordgubbar på min våffla när jag är i Belgien, men jag kanske ska testa den naturella varianten också nästa gång. Hade aldrig reflekterat över att det var turistvåfflor som har topping.
11 december 2018 — 7:43
Helena säger:
Vi fin lära oss att våfflorna med topping är ”turistvåfflor”, men det är ju inte fel att äta dem för det 😉
12 december 2018 — 7:10
Ann-Louise Paulsson säger:
Åh, belgiska våfflor är något av det godaste jag vet. Det ska inte vara någon topping utan helt vanliga Gaufre de Liege. När jag har varit i Bryssel har jag oftast bara köpt dom i något stånd nere i tunnelbanan och ätit dom på väg till nästa hållplats 🙂
11 december 2018 — 8:28
Helena säger:
Perfekt på vägen-snacks 🙂
12 december 2018 — 7:11
Ama de casa säger:
Jag tycker den där typen av våfflor är för tjocka. Nej, det ska vara såna som farmor gjorde när jag var liten, tunna och med drottningsylt och grädde 🙂
Jag tycker inte ens att såna där gaufres ser goda ut… Haha! Det är ju kanske bra att det finns nånting som jag undviker att äta 😀
11 december 2018 — 8:45
Helena säger:
Tunna våfflor är oxå goda, håller med! Men jag gillade den där gaufres oxå 🙂
12 december 2018 — 7:12
Emma, Sol som sol? säger:
Här i Spanien kan man också beställa våfflor modell belgiska, goufres. Jag delade en med en tjejkompis till sonen och det var rätt val. Tog med Nutella och vi var tvungna att skrapa av, det blev för mycket. Nästa gång ska jag be att få det bredvid. Sonen tog med sylt och grädde, indränkt den med. I butikerna kan man köpa på påse, jag provade och stoppade dem i brödrosten. Funkar utmärkt att krispa till vanliga svenska våfflor på det sättet, för övrigt! Dessutom köpte vi ett våffeljärn (eller det var en del av smörgåsjärnet, utbytbara plattor) för belgiska.
Vi vet nu att vi gillar de tunna svenska bättre.
Men det är klart, att köpa på plats så som ni gjort, gå runt och njuta och mumsa på – då är det säkert en helt annan sak och godare!
11 december 2018 — 8:50
Helena säger:
Haha, intressant med brödrosten! 😉 En fördel med de naturella tyckte jag var att de behåller den krispiga känslan 😉
12 december 2018 — 7:14
Emma, Sol som sol? säger:
Ofta så gör man ju så mycket våfflor att man inte orkar allt och så ligger de där som några slappa sulor på tallriken. Skittråkiga …
Jag provade att peta ned dem i brödrosten mest av nyfikenhet och japp! Brödrosten är suverän att värma och krispa till våfflor i! Bara hålla koll så att de inte blir för ”krispade” av fettet.
En del tillagar ju fiskpinnar i brödrosten. Skulle inte rekommendera våfflorna som efterrätt i så fall. Fast det är supergott med creme fraiche och löjrom på våfflor! Och gärna lite lök också! Guuuu så gott!
14 december 2018 — 17:14
Steve säger:
Turistvåfflorna ser onekligen läckra ut, men turistar man länge så gäller det nog att man avverkar promenader i samma omfattning som er lördagspromenad.
Manneken Pis kissar även på våfflor ser jag.
11 december 2018 — 11:25
Helena säger:
Manneken Pis var väldigt populär att avbilda lite överallt 😉
12 december 2018 — 7:15
Ditte säger:
Belgien och olika våfflor hör ju ihop. Tack för goda bildsmakprov genom fina foton.
11 december 2018 — 12:31
Helena säger:
Ja, väldigt belgiskt! 😉
12 december 2018 — 7:15
JoY säger:
Kan inte minnas att jag har köpt någon Belgisk våffla, tycker de är lite för tjocka för min smak. Om det skulle hända, får det nog bli en sådan som Peter tog med grädde och gubbar. Tycker inte om när det är torrt hahaha
Kram till er
11 december 2018 — 16:47
Helena säger:
Grädde eller glass och jordgubbar passar bra 🙂
12 december 2018 — 7:16
Rolle o Carina säger:
Visst är våfflor gott,och det finns ju många olika tillbehör!
Men Belgiska har vi aldrig provat än då 🙂
Ha det gott…..
11 december 2018 — 19:23
Helena säger:
Passa på om ni reser till Belgien! 🙂
12 december 2018 — 7:16
BP säger:
Alltså ärligt talat blev jag inte ett dugg sugen på någon av våfflorna, kanske Gaufre de Liège, om du tvingar mig vill säga. Är liksom mera en Moules frites person;-)
Gud så mycket ni har gått! Imponerande måste jag säga. Snacka om frivillig motion och träning.
11 december 2018 — 20:28
Helena säger:
Tur att det fins moules frites oxå 😉 Och ja, vi gick väääldigt mycket! Hann oxå se en del, så det blir fler inlägg 😉
12 december 2018 — 7:17
Matts Torebring säger:
Jag skriver ned att jag hade gillat våfflorna….
11 december 2018 — 20:49
Helena säger:
Det tror jag säkert 🙂
12 december 2018 — 7:17
znogge säger:
Det var ett rejält motionspass så då kan man unna sig en våffla eller två 😀 Personligen så är jag inte speciellt förtjust i dem.
11 december 2018 — 21:07
Helena säger:
Det blev långa promenader! 😉
12 december 2018 — 7:18
Maria/ Magnolia Magis säger:
Jag tar gärna samma som Helena plus folkabussen, tack! ??
11 december 2018 — 21:15
Helena säger:
Folkabussen är söt 🙂
12 december 2018 — 7:18
Lena - gott för själen säger:
Herregud vilka våfflor! Jag skulle nog ha föredragit den naturella tror jag. Eller några tuggor av den andra 🙂
Kram Lena
12 december 2018 — 6:03
Helena säger:
Här tänker vi ungefär lika tror jag 😉
12 december 2018 — 7:19
Erika säger:
Finns det någonstans man kan beställa glutenfria belgiska våfflor?
26 mars 2023 — 11:17