I tisdags blev det julbord på Vaxholms kastell med jobbet för mig (Helena). Julbordet serverades i de stämningsfulla valven i kastellet, och vi bjöds på massor av goda rätter. Framför allt blev det en trevlig utflykt med båt, till och från Vaxholm.
Innehållsförteckning
Båttur till och från Vaxholm
Jobbet hade bokat in en ”eftermiddagssittning”, vilket innebar att vi startade med en båttur med Cinderella från Strandvägen i Stockholm vid 13-tiden. Vi serverades glögg och pepparkakor ombord på båten, och arbetsplatsen hade arrangerat ett quiz.
Ett väldigt trevligt sätt att starta julbordet på! Väl framme möttes vi av juliga utsmyckningar, små hemtrevliga eldar och en liten ”välkomstkommitté” som serverade varm äppelmust utanför ingången. Stämningsfullt och trevligt!
Vad är Vaxholms kastell?
Vaxholms kastell eller Vaxholms fästning är en gammal befästning på ön Vaxholmen, i sundet mellan staden Vaxholm och Rindö i Stockholms skärgård. Den ursprungliga fästningen byggdes i början på 1500-talet och har hjälpt till att skydda Stockholm två gånger: 1612 då danskarna anföll och 1719 när ryssarna gav sig in i Stockholms skärgård.
Den nuvarande fästningen byggdes 1863, men utvecklingen av vapen gick så fort på den här tiden, att man snart insåg snart att fästningen inte skulle tåla ett angrepp med modernt artilleri. Redan 1877 flyttades försvaret från Vaxholm till Oxdjupssundet där Oscar-Fredriksborg hade byggts.
Kastellet fortsatte att användas för utbildning och administration för Kustartilleriet fram till 2005 då den militära verksamheten flyttade till Berga i Haninge. Idag används kastellet för konferenser, konserter, event, fester och middagar.
Julbord på Vaxholms kastell
Julbordet stod uppdukat i mysiga valv inne i kastellet när vi kom. Det fanns många sorters sill på julbordet, och det gillar jag. Gin- och tonicsill var en nyhet för i år, och den var riktigt god. Även löjromssillen blev en favorit, liksom löjromsägget som för övrigt var perfekt kokt, lätt löskokt och lite krämigt. Gubbröran var däremot lite tam i smaken tyckte vi.
Förutom många sorters sill fanns det minst lika många olika varianter av lax samt gott om kallskuret kött, olika patéer och korv. Det fanns också varma rätter såsom köttbullar, rödkål och Janssons frestelse, och en liten avdelning med vegetariska rätter. Den som ville kunde också beställa in till exempel lutfisk eller grisfötter!
Efterrätter och sötsaker
Man orkar ju inte så mycket efterrätt efter ett riktigt julbord, men lite sött efter maten är förstås gott! På bordet med sötsaker hittade vi ost och marmelad, ris á la malta, inlagda päron och massor av små kakor och gotter … Efter sötsakerna hann vi med en kort promenad innan båten hämtade upp oss för färd tillbaka till stan vid 16:30.
Bra att veta
Julbord på Vaxholms kastell passar för familjer, kompisgäng och företag. Om man vill kan man kombinera julbordet med en inledande aktivitet på kastellet, som till exempel ”fångarna på kastellet”. Under båtturen från Strandvägen bjuds man på glögg och pepparkakor.
Har du ätit något julbord på restaurang i år, eller har du planerat att göra det?
Fakta om julbord på Vaxholms kastell
- Ta dig hit: Till julbordet kan man boka båt från Strandvägen i Stockholm eller från Vaxholm. Andra sätt att ta sig till kastellet är att ta bil eller buss till Vaxholms hamn, och därifrån ta taxibåt.
- Priser: Årets julbord kostar 395-495 kronor för eftermiddagssittning och 495-695 kronor för middagssittning. (2018)
- Vegetariskt: Det finns vegetariska alternativ. På julbordet fanns bland annat rotfruktsgratäng, grönkål, brysselkålssallad, vegetariska köttbullar och vegetarisk korv.
- Läs mer: Du kan läsa mer på kastellets webbsida.
Ann säger:
Gud så mycket gott, sillen ser ju jättegod ut. Men jag tror att jag fortfarande är mätt sen förra helgens julbord 😛 Undrar hur det kommer sig att man alltid blir så suuupermätt när man äter julmat 🙂
06 december 2018 — 7:26
Helena säger:
Ja, visst blir man mätt! Mycket protein kanske 😉
06 december 2018 — 22:17
Kors och Tvärs säger:
Det kan vara gott med julbord men jag saknar det faktiskt inte. Kanske för att vädret inte inbjuder till ”tung” mat utan mest sallad och frukt
06 december 2018 — 17:58
Helena säger:
Klimatet här uppe i kalla Norden passar bättre för julmat tror jag 😉
06 december 2018 — 22:18
Matts Torebring säger:
Ser jättetrevligt och gott ut. Jag har själv en dröm, om att komma till Ulriksdal och få äta julbord där.
06 december 2018 — 20:09
Helena säger:
Det ska vara trevligt har jag hört! Det finns många ställen att välja på 🙂
06 december 2018 — 22:19
BP säger:
Dregel, dregel! Gillar idén med att fästa skyltarna i ”glada” äpplen också, njutbart för ögonen. Är ingen fan av sill, men älskar lax och de tjocka skivorna tilltalar mig mest. Annorlunda.
En kompis son jobbar på kastellet, så hoppas att personalen får äta ”resterna”;-)
06 december 2018 — 20:16
Helena säger:
Fint dekorerat över huvud taget! Ja, vi får hoppas att personalen får resterna 🙂
06 december 2018 — 22:19
Britt-Marie Lundgren säger:
Sill och lax är mina favoriter på julbordet också!
Ditt julbord såg riktigt läckert ut!
Jag ska äta julbord ned jibbet nästa torsdag på Karstorps konferensgård nära sjukhuset. Där har de sedan ett par år julbordet uppdukat som ”tapas”. Det tycker vi låter jättetrevligt (kanske man inte äter för mycket då, eller också blir det tvärtom)
06 december 2018 — 20:31
Helena säger:
Det låter trevligt med tapas-julbord 🙂
06 december 2018 — 22:20
Maria / Magnolia Magis säger:
Åh det såg gott ut! Det påminner om när maken och jag var på julbord för flera år sedan på Spikens fiskeläger här i närheten. Deras specialitet då var julbord med många sillinläggningar och många olika fisksorter! Vet inte om det finns kvar än men det var bästa julbordet någonsin! Vi har inte varit sugna på julbord på flera år men nu känner vi för att testa restaurangen här på campingen. Vi har sett deras julbord genom fönstret när vi gått förbi.. Ser mycket trevligt och gott ut. Inlägg kommer när vi testat!
Ha det gott!
06 december 2018 — 21:40
Helena säger:
Sillen och fisken är ju det bästa 🙂 Ser fram emot ditt julbordsinlägg! 🙂
06 december 2018 — 22:22
Nils-Åke Hansson säger:
Potatis och knäckebröd kan jag äta hemma så det undviker jag på julbordet. I år passar vi på att äta allt god julmat nu innan jul. Julafton ordnar PT julmaten så det blir säker något gott också och så är han konditor också så vina tårtor till efterrätt
06 december 2018 — 23:49
Lena - gott för själen säger:
Vilken generös tillställning ni blev bjudna på! Vi får nöja oss med en jultallrik i lunchmatsalen. Men jag är nöjd med det. Jag går inte igång så mkt på just mat. Trevligt, men jag kan ändå inte äta så galet mkt som finns på ett julbord.
Vi laddade julsäsongen med julinspirerad brunch på Hasselbacken. Mysigt! Sen blir det nog bara ett par tillfällen hemma.
Kram Lena
07 december 2018 — 7:47
Helena - Oh darling, let's be adventurers säger:
Så mysigt ni verkar ha haft det på julbordet.
10 december 2018 — 16:34