Meny Stäng

Julmat i olika länder – julmatstraditioner i världen

Annons

Hur ser julmat ut i olika länder egentligen? Visste du att fransmännen äter gåslever, grönlänningarna valspäck och att man i Lettland måste äta nio olika rätter för att få ett bra kommande år? Vi har kikat på julmatstraditioner i världen, och upptäckt en hel del spännande traditioner!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Julmat i olika länder – skiljer det sig?

Man kan lugnt säga att julmat i olika länder ser olika ut, även om det också finns likheter. I många länder äter man inte alls ett ”julbord” så som vi gör här i Sverige, utan man äter en middag med skinkstek, gås, kalkon eller anka. Eller varför inte karp?

I vissa länder äter man vegetariskt dagen innan juldagen, och i de östra delarna av Europa finns det mycket symbolik i rätterna som serveras. Det gäller helt enkelt att äta rätt saker för att få ett lyckosamt år. I andra länder har man lämnat de gamla traditionerna och övergått till gåslever, ”gourmetten” eller … Kentucky Fried Chicken! Häng med på en liten julmatsresa!

Ugnsbakad anka

Danmark – fläskstek

Såhär äter man: Julmiddagen på julafton består av en klassisk huvudrätt, men på juldagen äter man ”julefrokost”, som påminner om vårt svenska julbord.

Det här finns på bordet: Fläskesteg (eller anka eller gås) som serveras med ”brunede kartofler” (karamelliserade potatisar), brunsås, rödkål och kanske vinbärsgelé eller lingonsylt. Efter huvudrätten serveras risalamande (ungefär som ris a lá Malta, fast med hackade mandlar och serverad med körsbärssås).

Filippinerna – riskakor

Såhär äter man: Julen är en mycket viktig högtid på Filippinerna, och man firar oftast med middag tillsammans med familj, släkt och vänner.

Det här finns på bordet: Fläskkött, kyckling, ris, fruktsallad, riskakor och olika sötsaker.

Filippinsk julmat
Hembjudna till en filippinsk familj på juldagen 2013

Finland – morotslåda

Såhär äter man: Julen är traditionellt en viktig fest och man serverar många olika rätter, bland annat olika ”lådor”.

Det här finns på bordet: Olika lådor (till exempel kålrots- och morotslåda), lutfisk, gravad fisk, skinka, piroger med mera.

Frankrike – gåslever

Såhär äter man: Även om juldagen är den huvudsakliga dagen för firandet, så börjar man med en lång festmåltid (révellion) med en tre-rättersmiddag redan på julaftons kväll.

Det här finns på bordet: Champagne och förrätt med till exempel ostron eller foie gras (gåslever). Huvudrätten består av anka eller kalkon och till efterrätt äter man julkakan ”La Buche de noel” (julstubbe).

gåslever
Gåslever, foto: Pixabay

Holland – räkcocktail och hare

Såhär äter man: Även om de holländska barnen får julklappar av Sinterklaas den 5 december så firas julen med en rejäl julmiddag på juldagen. Vad man äter kan variera en hel del.

Det här finns på bordet: Man börjar gärna med räkcocktail, och sedan äter man hare, fläskkött eller gås som serveras med potatis och skysås. En del äter istället ”gourmetten”, som påminner lite om den schweiziska rätten raclette, fast med mer kött.

Grönland – valspäck

Såhär äter man: På Grönland firar man liksom i övriga Norden med middag redan på julafton, och man kan vara säker på att det är vitt utanför fönstren!

Det här finns på bordet: Fläskkött, anka, tordmule, ripa, ren eller lamm. Man äter också den grönländska specialiteten ”mattak”, som består av valskinn med en sträng valspäck ovanpå.

grönland
Julmat i olika länder? På Grönland är i alla fall utsikten vit! Foto: Pixabay

Island – lammkött

Såhär äter man: Precis som i Danmark så består julmiddagen av en klassisk huvudrätt, som serveras på julafton.

Det här finns på bordet: Lammkött (eller skinka eller ripa) som serveras med kokt potatis och rödkål.

Italien – fiskrätter

Såhär äter man: På julafton, La Viglia, serveras en måltid som enligt tradition endast ska bestå av fiskrätter. På juldagen serveras en rejäl middag, med många rätter, men exakt vad som serveras verkar variera mellan regioner.

Det här finns på bordet: Olika fiskar, saltad torsk, ål, musslor, scampi, friterade kalamari (små bläckfiskar) etc. och på juldagen även lamm och kyckling.

Spaghetti med musslor
Julmat i olika länder – kanske spaghetti med musslor i Italien?

Japan – Kentucky Fried Chicken

Såhär äter man: Jul har ingen lång historia i Japan, och därför finns inte så tydliga mattraditioner. Efter en lyckad reklamkampanj på 1970-talet (Kentucky For Christmas) bokar många bord på den amerikanska snabbmatskedjan Kentucky Fried Chicken (KFC), men det finns också traditionella ”vinterrätter”.

Det här finns på bordet: Varm saké (risvin), citrusfrukten yuzu, dekorerade julkakor och middag på KFC.

KFC
KFC bjuder på en av alla julmatstraditioner i världen

Lettland – 9 rätter

Såhär äter man: Det lettiska julbordet är fyllt av symbolik, och enligt traditionen måste det finnas nio olika saker, som var och en för med sig lycka in i det nya året.

Det här finns på bordet: Lettiska grå ärtor (mindre tårar), baconbröd (nya upplevelser), rödbetor eller morötter (god hälsa), stuvad kål (kraft), gris (tur), fågel (lyckas), fisk (pengar), honungskaka (kärlek) och runda småkakor (solsken).

Norge – revbensspjäll och lutfisk

Såhär äter man: I Norge äter man, precis som i Danmark och på Island, en måltid med huvudrätt på julen. Vad som serveras skiljer sig lite mellan olika regioner.

Det här finns på bordet: Ribbe (revbensspjäll av gris) som serveras med surkål, skysås och kokt potatis, eller pinnekjött (revbensspjäll av lamm) som serveras med rotmos. Lutfisk, som serveras med bacon och senap, är också traditionell julmat.

Peru – fylld kalkon

Såhär äter man: Liksom i många andra länder firar man i Peru huvudsakligen på juldagen, som är en nationell helgdag.

Det här finns på bordet: Fylld kalkon eller spädgris, som serveras tillsammans med ugnsrostad potatis och äppelsås. Efter middagen serveras julkakan panetón (fylld med russin och torkad frukt) och gärna varm choklad.

Polen – 12 rätter

Såhär äter man: Julbordet bör innehålla minst 12 rätter och man bör prova lite av varje – det bringar lycka under det kommande året.

Det här finns på bordet: Många olika fiskrätter och vegetariska rätter, såsom sill, soppa, stekt karp, surkål, piroger med mera. Först på juldagen äter man skinka och korv.

Den polska soppan Barszcz
Den polska soppan Barszcz, foto: Pixabay

Ryssland – gröt

Såhär äter man: Man äter 12 vegetariska rätter – en för varje apostel. I Ryssland är de flesta ortodoxa kristna, och julen firas därför den 7 januari.

Det här finns på bordet: Fiskrätter eller vegetariska rätter, som till exempel rödbetssoppa, potatis, bönor, grynpudding, nötter, frukt och kakor. Kutja är en traditionell gröt gjord på bär, russin, honung, vallmofrön och vete.

Storbritannien – gås och Plum Pudding

Såhär äter man: Den huvudsakliga julmiddagen äts på juldagen.

Det här finns på bordet: Huvudrätten är ofta ugnsbakad gås eller kalkon, som serveras med potatis och gärna tranbärssås. Till efterrätt serveras ”Plum pudding” (Christmas pudding), en dessertkaka med russin, nötter och bär.

Tjeckien – karp

Såhär äter man: I Tjeckien äter man julmiddagen på julaftons kväll.

Det här finns på bordet: Fisksoppa (gjord på karp) och friterad karp som serveras med potatissallad. Man äter också fint dekorerade julkakor.

Tyskland – anka och knödel

Såhär äter man: Traditionerna och maten varierar mellan olika områden. Eftersom många förr arbetade på julafton är det vanligt med enklare mat på julafton, och lite festligare mat på juldagen.

Det här finns på bordet: Gås eller anka äts ofta tillsammans med knödel och rödkål, grönkål eller brysselkål. Karp är också en vanlig rätt på julen. Efter middagen äter man gärna ”stollen”, som är en kaka med nötter och torkad frukt.

USA – kalkon

Såhär äter man: Precis som i Storbritannien så äts den huvudsakliga julmiddagen på juldagen.

Det här finns på bordet: Många äter kalkon, som serveras med potatismos och sötpotatisgratäng. Man kan också äta anka, rostbiff eller skinka. Även pumpapaj är populärt.

Julmatstraditioner i världen
Kalkon är ganska vanligt bland alla julmatstraditioner i världen, foto: Pixabay

Vilka erfarenheter har du av julmat i olika länder? Har du upplevt några julmatstraditioner i världen som du kan berätta om?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev