Hur ser julmat ut i olika länder egentligen? Visste du att fransmännen äter gåslever, grönlänningarna valspäck och att man i Lettland måste äta nio olika rätter för att få ett bra kommande år? Vi har kikat på julmatstraditioner i världen, och upptäckt en hel del spännande traditioner!
Innehållsförteckning
Julmat i olika länder – skiljer det sig?
Man kan lugnt säga att julmat i olika länder ser olika ut, även om det också finns likheter. I många länder äter man inte alls ett ”julbord” så som vi gör här i Sverige, utan man äter en middag med skinkstek, gås, kalkon eller anka. Eller varför inte karp?
I vissa länder äter man vegetariskt dagen innan juldagen, och i de östra delarna av Europa finns det mycket symbolik i rätterna som serveras. Det gäller helt enkelt att äta rätt saker för att få ett lyckosamt år. I andra länder har man lämnat de gamla traditionerna och övergått till gåslever, ”gourmetten” eller … Kentucky Fried Chicken! Häng med på en liten julmatsresa!
Danmark – fläskstek
Såhär äter man: Julmiddagen på julafton består av en klassisk huvudrätt, men på juldagen äter man ”julefrokost”, som påminner om vårt svenska julbord.
Det här finns på bordet: Fläskesteg (eller anka eller gås) som serveras med ”brunede kartofler” (karamelliserade potatisar), brunsås, rödkål och kanske vinbärsgelé eller lingonsylt. Efter huvudrätten serveras risalamande (ungefär som ris a lá Malta, fast med hackade mandlar och serverad med körsbärssås).
Filippinerna – riskakor
Såhär äter man: Julen är en mycket viktig högtid på Filippinerna, och man firar oftast med middag tillsammans med familj, släkt och vänner.
Det här finns på bordet: Fläskkött, kyckling, ris, fruktsallad, riskakor och olika sötsaker.
Finland – morotslåda
Såhär äter man: Julen är traditionellt en viktig fest och man serverar många olika rätter, bland annat olika ”lådor”.
Det här finns på bordet: Olika lådor (till exempel kålrots- och morotslåda), lutfisk, gravad fisk, skinka, piroger med mera.
Frankrike – gåslever
Såhär äter man: Även om juldagen är den huvudsakliga dagen för firandet, så börjar man med en lång festmåltid (révellion) med en tre-rättersmiddag redan på julaftons kväll.
Det här finns på bordet: Champagne och förrätt med till exempel ostron eller foie gras (gåslever). Huvudrätten består av anka eller kalkon och till efterrätt äter man julkakan ”La Buche de noel” (julstubbe).
Holland – räkcocktail och hare
Såhär äter man: Även om de holländska barnen får julklappar av Sinterklaas den 5 december så firas julen med en rejäl julmiddag på juldagen. Vad man äter kan variera en hel del.
Det här finns på bordet: Man börjar gärna med räkcocktail, och sedan äter man hare, fläskkött eller gås som serveras med potatis och skysås. En del äter istället ”gourmetten”, som påminner lite om den schweiziska rätten raclette, fast med mer kött.
Grönland – valspäck
Såhär äter man: På Grönland firar man liksom i övriga Norden med middag redan på julafton, och man kan vara säker på att det är vitt utanför fönstren!
Det här finns på bordet: Fläskkött, anka, tordmule, ripa, ren eller lamm. Man äter också den grönländska specialiteten ”mattak”, som består av valskinn med en sträng valspäck ovanpå.
Island – lammkött
Såhär äter man: Precis som i Danmark så består julmiddagen av en klassisk huvudrätt, som serveras på julafton.
Det här finns på bordet: Lammkött (eller skinka eller ripa) som serveras med kokt potatis och rödkål.
Italien – fiskrätter
Såhär äter man: På julafton, La Viglia, serveras en måltid som enligt tradition endast ska bestå av fiskrätter. På juldagen serveras en rejäl middag, med många rätter, men exakt vad som serveras verkar variera mellan regioner.
Det här finns på bordet: Olika fiskar, saltad torsk, ål, musslor, scampi, friterade kalamari (små bläckfiskar) etc. och på juldagen även lamm och kyckling.
Japan – Kentucky Fried Chicken
Såhär äter man: Jul har ingen lång historia i Japan, och därför finns inte så tydliga mattraditioner. Efter en lyckad reklamkampanj på 1970-talet (Kentucky For Christmas) bokar många bord på den amerikanska snabbmatskedjan Kentucky Fried Chicken (KFC), men det finns också traditionella ”vinterrätter”.
Det här finns på bordet: Varm saké (risvin), citrusfrukten yuzu, dekorerade julkakor och middag på KFC.
Lettland – 9 rätter
Såhär äter man: Det lettiska julbordet är fyllt av symbolik, och enligt traditionen måste det finnas nio olika saker, som var och en för med sig lycka in i det nya året.
Det här finns på bordet: Lettiska grå ärtor (mindre tårar), baconbröd (nya upplevelser), rödbetor eller morötter (god hälsa), stuvad kål (kraft), gris (tur), fågel (lyckas), fisk (pengar), honungskaka (kärlek) och runda småkakor (solsken).
Norge – revbensspjäll och lutfisk
Såhär äter man: I Norge äter man, precis som i Danmark och på Island, en måltid med huvudrätt på julen. Vad som serveras skiljer sig lite mellan olika regioner.
Det här finns på bordet: Ribbe (revbensspjäll av gris) som serveras med surkål, skysås och kokt potatis, eller pinnekjött (revbensspjäll av lamm) som serveras med rotmos. Lutfisk, som serveras med bacon och senap, är också traditionell julmat.
Peru – fylld kalkon
Såhär äter man: Liksom i många andra länder firar man i Peru huvudsakligen på juldagen, som är en nationell helgdag.
Det här finns på bordet: Fylld kalkon eller spädgris, som serveras tillsammans med ugnsrostad potatis och äppelsås. Efter middagen serveras julkakan panetón (fylld med russin och torkad frukt) och gärna varm choklad.
Polen – 12 rätter
Såhär äter man: Julbordet bör innehålla minst 12 rätter och man bör prova lite av varje – det bringar lycka under det kommande året.
Det här finns på bordet: Många olika fiskrätter och vegetariska rätter, såsom sill, soppa, stekt karp, surkål, piroger med mera. Först på juldagen äter man skinka och korv.
Ryssland – gröt
Såhär äter man: Man äter 12 vegetariska rätter – en för varje apostel. I Ryssland är de flesta ortodoxa kristna, och julen firas därför den 7 januari.
Det här finns på bordet: Fiskrätter eller vegetariska rätter, som till exempel rödbetssoppa, potatis, bönor, grynpudding, nötter, frukt och kakor. Kutja är en traditionell gröt gjord på bär, russin, honung, vallmofrön och vete.
Storbritannien – gås och Plum Pudding
Såhär äter man: Den huvudsakliga julmiddagen äts på juldagen.
Det här finns på bordet: Huvudrätten är ofta ugnsbakad gås eller kalkon, som serveras med potatis och gärna tranbärssås. Till efterrätt serveras ”Plum pudding” (Christmas pudding), en dessertkaka med russin, nötter och bär.
Tjeckien – karp
Såhär äter man: I Tjeckien äter man julmiddagen på julaftons kväll.
Det här finns på bordet: Fisksoppa (gjord på karp) och friterad karp som serveras med potatissallad. Man äter också fint dekorerade julkakor.
Tyskland – anka och knödel
Såhär äter man: Traditionerna och maten varierar mellan olika områden. Eftersom många förr arbetade på julafton är det vanligt med enklare mat på julafton, och lite festligare mat på juldagen.
Det här finns på bordet: Gås eller anka äts ofta tillsammans med knödel och rödkål, grönkål eller brysselkål. Karp är också en vanlig rätt på julen. Efter middagen äter man gärna ”stollen”, som är en kaka med nötter och torkad frukt.
USA – kalkon
Såhär äter man: Precis som i Storbritannien så äts den huvudsakliga julmiddagen på juldagen.
Det här finns på bordet: Många äter kalkon, som serveras med potatismos och sötpotatisgratäng. Man kan också äta anka, rostbiff eller skinka. Även pumpapaj är populärt.
Vilka erfarenheter har du av julmat i olika länder? Har du upplevt några julmatstraditioner i världen som du kan berätta om?
Ann säger:
Gud vilket kul inlägg, strålande bra efterforskat.
Med tanke på hur mätt man alltid är på julafton, lek med tanken att äta 12 rätter 😛
04 december 2018 — 6:59
Helena säger:
Man får hoppas att de rätterna är liiite mindre 😉
04 december 2018 — 11:40
Britt-Marie Lundgren säger:
Vilket bra och informativt inlägg (jisses vad jobb du lagt ner).
Jag har aldrig firat jul utanför Sverige och har nog bara två måsten på julbordet; ett hårt vetetunnbröd efter mormors recept och en god Jansson!
04 december 2018 — 7:44
Helena säger:
Ja, mycket jobb att sammanställa! Tycker att sånt här med mat och traditioner är kul! Har ansträngt mig för att få allt rätt, men det finns säkert detaljer som kan korrigeras. Det bästa med en blogg är att det alltid kommer någon läsare som ser om något är lite fel, och då kan jag korrigera 😉 Jansson är nog min favorit oxå! 🙂
04 december 2018 — 11:43
Ama de casa säger:
Om jag måste välja ett av dom där julborden så tror jag att jag skulle gå på det franska 🙂
Har en kompis som är född och uppvuxen i Tjeckoslovakien och hon har berättat om att dom alltid förvarade karpar i badkaret inför julmiddagen. Färskt var det, helt klart 😀
Himla bra inlägg med många spännande traditioner som jag inte hade en aning om. Mest ”illa” kan jag nog tycka den japanska är – med den oerhört goda maten som dom har där, åsså väljer dom KFC??? Men å andra sidan har dom sin goda mat dom övriga 364 dagarna 😀
04 december 2018 — 9:34
Helena säger:
Fransmännen kan det här med mat! 🙂 Karpar i badkaret haha, då är de färska! 😉 Och haha, ja jag föredrar nog oxå de andra 364 dagarna i Japan 😉
04 december 2018 — 11:44
Monet säger:
Det franska julbordet är traditionellt inte riktigt så. Det du beskrivit låter mera som en flott nyårsmeny. Man har apéritif med tilltugg, förrätt som visst kan bestå av både gåslever och framförallt ostron (inte hummer) men huvudrätten är kalkon också här. Vanlig helstekt. Sen traditionell ostbricka och julstubben ”bûche de Noël”. Eller som i Provence ” de tretton efterrätterna”. Man dricker bubbel till aperitif och rött eller vitt vin till de andra rätterna. Svenskt julbord är betydligt mer varierat och godare, fransk julaftonsmiddag är som en bättre fyrarätters medan nyårsafton är lyx och överflöd!
04 december 2018 — 10:27
Helena säger:
Så bra att det finns ögon som ser om inte allt är helt rätt. Jag ska förtydliga att det är en trerättersmeny såblir det tydligare och mer korrekt! Tack!
04 december 2018 — 11:46
Ditte säger:
Mat och traditioner är roligt och det skiljer sig ju en hel del åt. Kul lista! För egen del går jag på det franska och med en del skaldjur som vi ätit när vi varit där under jular förr. Gåslevern hoppar jag över. Även det italienska julbordet känns gott. Men julmat i stort är inte direkt mina favoriter. Inte här hemma heller.
04 december 2018 — 13:55
BP säger:
Herregud vilken rolig läsning! Love it!!! Bra research från er sida där.
Helt otippat med KFC i Japan! Trodde att japanerna med sin utsökta mat visste bättre, men uppenbarligen inte.
Sedan tyckte jag att det är roligt att det inte bara är i Sverige man äter lutfisk – en av mina favon på julafton.
Julmaten på Grönland är nog den minst tilltalande. Läste på en annan blogg om den där valhudssoppan, som inte verkar vara en höjdare…
Men det är inte karp heller för den delen, och den firren verkar ju ätas i fler länder. Japp, den finns faktiskt även att köpa på Hötorgshallen.
05 december 2018 — 0:56
Lena - gott för själen säger:
Hehe, KFC i Japan! Känns ju lite udda, måste jag säga 🙂
Kram Lena
07 december 2018 — 7:36