Jag (Peter) blev inbjuden för att prova nya restaurang Palett i Vasastan i Stockholm, och det blev succé i mina smaklökar. Jag kommer inte bli förvånad om här landar en Michelinstjärna med tiden, som kommer att lysa på Vasastans restaurang Palett.
Innehållsförteckning
Restaurang Palett och biljardhall Jolo
Den galna crossovermixen med riktigt bra mat, och en biljardhall under samma tak tycker jag är strålande. Det har funnits en restaurang här förut, men inte med klass och den gick inget vidare. Oftast är de som spelar biljard alldeles för nördigt inriktade bara på spelet och glömmer allt annat, men jag hoppas att de nu kan njuta av att restaurangen håller samma klass som sporten.
Restaurangen är modernt inredd och köket är helt nytt. Man äter på gatuplan, och det passerar en hel del människor som ska till nedre plan, och som ska spela biljard medan vi provsmakar kökets läckerheter. Jag tycker om när det är lite rörelse runt om mig för det bjuder upp till liv.
Köksmästaren
Köksmästare Marcus Lindberg Stoltz kommer närmast från Wasahof i Stockholm. Hans tänk är en grund från det fantastiska (i min smak) franska köket och det bästa från Sverige. Det vilda från norra Sverige till havets läckerheter och självklart det bästa från olika säsonger i vårt avlånga land. Det här mixar Marcus med kryddor, viner och influenser från hela världen, och resultatet blir till en ljuvlig smakresa.
Det är väldigt trevligt när köksmästaren kommer till bords och berättar innan varje rätt, om vad vi ska äta och hur han tänkte om rätten.
En mjuk start med en Burratina mozzarella med tomat, rökta mandlar, granskottsolja och vinägerpulver (veg)
Vi drack en vit österrikisk Grüner Veltliner med inslag av päron, honungsmelon och lime.
En vegetarisk soppa som retar smaklökarna kom in med bakad jordärtskocka, purjolök, champinjon, bränd grädde, lakrits och en härligt mustig svampbuljong.
Restaurang Palett fortsätter resan
Nu lägger vi i trean och går mot mina absoluta favoriter. Jag älskar fisk och de som kan hantera den på rätt sätt. Varmrökt röding som en stubbe är verkligen ett snyggt sätt att servera den på.
Varmrökt röding tillsammans med grillad gurka och citron, mandelpotatis, tomat, sjökorall, pepparrot och nobissås.
En av mina favoriter är just Chablis. Chardonnayvinet med sin smöriga smak passar alltid utmärkt till fisk. Bra val!
Nu lägger vi i fyran och alla smaklökar på paletten är redo. Vad sägs om hjortfilé som är perfekt gjord, med egen hemgjord rökt vildostkorv, smörstekta champinjoner, mandelpotatis, rödvinssås, hjortron och chili. Sjukt gott!
Till det här drack vi ett Cotes du Rhone från Frankrike som är både kryddigt och fruktigt på samma gång. Det är precis så här man ska äta ute som tar alldeles för lång tid att göra själv, och och som heller inte blir lika bra som Marcus kan göra det.
Vi avslutade kalaset med en len dessert som bara löstes upp i gommen. Vad sägs om en messmörs crème brulée, hjortron, citronsorbet och rökta mandlar? Vilken avsmakningsmeny på restaurang Palett i Stockholm.
Biljardhallen Jolo
När man nu är så otroligt nöjd med hela smakpaletten bjuder platsen upp till biljard efter maten, och varför inte prova? Vi går en trappa ner och här finns också en till av ägarna som heter Ann-Sofie Löfgren. Hon är förbundskapten i svenska biljardförbundet och svensk mästare i biljard och även Europamästare, wow!
Ann-Sofie frågar om vi vill lära oss reglerna i biljard eller några trix som hon självklart kan. Vi vill se henne briljera och det fick vi med råge, men jag var tvungen att spela in en liten film för det går inte att förklara.
fakta om restaurang Palett
- Ta dig hit: Ta tunnelbanan från t-centralen till Odenplan och gå 5 minuter till Västmannagatan 50.
- Öppettider: Mån-tor 17:00-24:00, fre-lör 17:00-01:00, sön stängt. (2018)
- Priser: Huvudrätter 188-428 kronor (2018)
- Vegetariskt: Vegetariska alternativ finns
- Allmänt: Restaurangen Palett och biljardhallen Jolo ägs av Anders Bohman, Michael Juhlin och Ann-Sofie Löfgren. Restaurangen har 120 sittplatser och har sin inspiration från 60-talet.
- Läs mer: Mer information finns på restaurangens webbplats.
Emma, Sol som sol? säger:
Oj, det där var verkligen en smakupplevelse. Roligt med uppvisningen, helt otroligt vad folk kan göra!
Men vad i hela friden är en vildostkorv? Finns det tamost? Visste inte att det sprang ostar i skogarna …
13 december 2018 — 8:41
Seija Viitamäki -Carlsson säger:
Läckert! Vackert! Jag blev jättesugen.
Och mycket bra priser. Tack igen!
13 december 2018 — 9:06
Anonym säger:
Grattis till en prima smakupplevelse.
Kollade länken med priser….nu går jag ut i skogen och fixar lite granskottsolja!???
13 december 2018 — 9:25
Ama de casa säger:
Oj så mycket smarrigt! Men – haha! – jag hade precis samma tankar som Emma om det där med vildostkorven. Ska genast ge mig ut i skogen och leta! Fast det finns inte så jättemycket skog runt om här där vi bor. Jag tror jag satsar på tamosten i affärerna i stället… 😀
Ha en fin Lucia!
13 december 2018 — 9:59
GeddFish säger:
Vilken meny!! Jag skulle äta alltsammans med andakt och bara stornjuta! Fast jag skulle nog inte orka alltihop, det var en hel del mums, där.
Glad Lucia på er!
13 december 2018 — 11:52
Ditte säger:
Vad roligt med ett nytillskott i Vasastan. Och menyn verkar fantastiskt god. Wasahof har jag besökt många gånger och alltid varit nöjd så håller denna samma klass eller högre blir det ju bra. Men konkurrensen är ju stenhård idag i krogbranschen. För mig var detta väl många och kraftiga rätter men man kan säkert beställa färre. Funderade som flera andra på vad vildostkorv är.
13 december 2018 — 14:57
BP säger:
Ja lägger man upp sådana fantastiska bilder på så minst sagt annorlunda maträtter så får man räkna med att läsarna dreglar över hela tangentbordet, vilket är precis det jag gör. Viltkorv med ost var det visst såg jag, när jag gick in på Paletts menysida, men jag tycker att di version var mycket roligare och fick ju igång både Ama och Emma:-)
PS. Tycker synd om Helena som får jobba medan du roar dig kungligt i så fint sällskap;-) Å jag tror knappast att du fick ta med dig en doggybag… DS.
13 december 2018 — 22:32
Emma, Sol som sol? säger:
Vi är rätt hopplösa …
14 december 2018 — 16:24
Lena - gott för själen säger:
Wow, vilket ställe! Och wow vilken talang! Hur är det ens möjligt!?
Kram Lena
14 december 2018 — 6:50
Maria / Magnolia Magis säger:
Oj vilket ställe! Soppan tyckte jag verkade i min smak!! Men men får väl ta en macka … Häftigt med de som kan sina sporter!!
14 december 2018 — 22:34