Nu har vi testat flodsafari i Sri Lanka, i Madu Ganga River, vilket visade sig bli en oväntat spännande tur med allt från varaner till fiskspa. Dessutom har vi besökt en fristad och ett ”sjukhus” för havssköldpaddor.
Innehållsförteckning
Flodsafari i Sri Lanka
Efter besöket i den charmiga staden Galle började det bli dags för oss att långsamt ta oss tillbaka mot Colombo, för att inom några dagar flyga hem. På vägen hade vi siktat in oss på ett stopp med flodsafari i Madu Ganga River. Turen startade i närheten av Balapitiya vid Sri Lankas sydvästra kust, en liten bit söder om Bentota River. Här betalade vi ca 300 kronor per person för en en och en halv timmes tur med motorbåt och guide.
Floden Madu Ganga River förbinder havet med Madugangasjön, vilket gör att vattnet här blir bräckt. Här finns fullt av mangrove, och vi gled med båten in genom täta mangroveträsk.
När floden gled ut i den större sjön såg vi långa bambustaket i vattnet, som enligt vår guide var till för att hålla inne räkor. Vi såg också flera flytande kiosker, och ett buddhistiskt tempel med en Buddha-staty framför.
Djur vid Madu Ganga River
Guiden var skicklig på att få syn på olika djur under färden. Vi såg många olika fåglar, såsom till exempel örn och skarv, och en del andra fåglar som vi inte kan namnet på.
Vi såg också två bandvaraner (water monitor), och en grönskimrande manet. Enligt guiden finns maneten bara i floden under en enda av årets månader, och enligt honom vet man inte riktigt varför det är på det sättet.
Fiskspa i sjön
Efter en stund gjorde vi ett stopp och då var det dags för … fiskspa! I små bassänger i vattnet fanns massor av så kallade ”massagefiskar”. Här uppmanades vi att stoppa ner fötterna om vi ville för att ”mata” fiskarna, och samtidigt få lite fotbehandling. Fiskarna var hungriga kan vi säga!
Havssköldpaddor
Efter vår flodsafari i Sri Lanka fortsatte vi bara en liten bit norrut med bil, för att komma till Ahungalla Sea Turtles. Här arbetar man för att föda upp de hotade havssköldpaddorna och sedan, när de är tillräckligt stora, släppa ut dem i det fria.
Man tar också hand om vuxna sköldpaddor som skadat sig, till exempel genom att fastna i fiskenät, och ger dem behandling. Om möjligt släpps också dessa ut i det fria när det är möjligt.
Det känns sorgligt att sköldpaddorna ska ha så svårt att klara sig, så det är förstås bra om de kan få lite hjälp. Och visst är de små sköldpaddorna söta? De allra minsta fick vi inte röra, eftersom deras skal inte riktigt slutit sig ännu, men de som var aningen större kunde vi hålla i.
Ama de casa säger:
Vilken härlig tur! Läcker manet och söta sköldpaddebebisar 🙂 Fast såna där pedikyrfiskar gillar jag inte. Tycker inte om att bli tuggad på…
Ha en härlig trettondag!
06 januari 2019 — 10:08
Helena säger:
Det var liiite svårt att vänja sig vid de där fiskarna, men det gick bättre och bättre 😉
06 januari 2019 — 18:12
Emma, Sol som sol? säger:
Vilken spännande färd! Och åh, så söta de är de små sköldpaddorna. Det är alltså ägg där under vid varje skylt? Ser nästan lite makabert ut, som en kyrkogård.
Vågade ni stoppa i fötterna? Kittlas det? Det finns sådana där fotmassagehistorier med fiskar på en del köpcentrum men jag undrar om jag skulle våga. Hur vet de när de ska sluta mumsa?
06 januari 2019 — 12:13
Britt-Marie Lundgren säger:
Båtsafari är alltid mysigt och så gillar jag att glida fram genom mangrove.
Ett räddningscenter för havssköldpaddor besökte vi på Borneo. Så häftigt att se dem komma upp på natten för att lägga ägg och få vara med och släppa i små ungar.
Sri Lanka har verkligen mycket att erbjuda.
06 januari 2019 — 17:14
Helena säger:
Vad mysigt det låter att få vara med och släppa i sköldpaddsbebisarna! 🙂 Och håller med, Sri Lanka har mycket att bjuda på!
06 januari 2019 — 18:16
marina säger:
Vilken häftig manet! Sköldpaddor är fantastiskt härliga djur. Och att se de där små…så mysigt. Även vi upplevde det där med att se sköldpaddorna kom upp och la sina ägg och fick vara med och släppa ut små bebisar i havet – jättehäftigt.
Fiskspa har jag också gjort, en gång och det var med skräckblandad förtjusning! Jag har lite svårt att avgöra vad jag egentligen tyckte om det…
06 januari 2019 — 17:40
Helena säger:
Sköldpaddsungarna är ju sååå fina! Och ja, skräckblandad förtjusning var en bra beskrivning 😉
06 januari 2019 — 18:16
BP säger:
Den turen var då helt i min smak. WOW! Undantag ”fiskrestaurangen” – gud så äckligt;-) Maneten såg ut som en genomskinlig bläckfisk eller en LED-lampa. Otroligt läckert. Å då jag älskar sköldpaddor och är uppväxt med dom så applåderar jag initiativet av att ”bygga” ett ”sjukhus”, även om det vid första anblick ser ut som en kyrkogård;-)
06 januari 2019 — 19:22
Helena säger:
Haha, LED-lampa var en kul jämförelse 😉
07 januari 2019 — 8:23
Evelyn Palm säger:
Hejsan måste bara säga att 300 kr per person för båtturen var alldeles för mycket berättade min vän Sampath som jag bor med här i Sri Lanka (Bentota). Han säger att han betalade 3500 Sl rupier för 6 personer med just den båten. Det betyder att eran chaufför fick mycket i provision hmm. Tur att ni tyckte om turen iallafall ??
Som turist får man alltid betala provision på allt någon annan föreslår, det vill säga eran chaufför i det här fallet.
Jag kom till Sri Lanka första gången 91 och har varit här 19 gånger sedan dess numera har jag ett eget hus här och trivs jättebra. Ska flytta hit permanent nästa år.
07 januari 2019 — 1:53
Helena säger:
Tack för din kommentar Evelyn! Ja, det var säkert för dyrt, och det är ju bra för andra att få veta! För vår chaufför var det kanske tur att han äntligen fick provision 😉 Efter en dag i början då han körde oss till en kryddträdgård och därefter valde ett hotell till oss, har vi konstant tackat nej till alla hans förslag och bokat alla hotell själva. Men det är bra att vara medveten om detta system! Härligt att du är på väg att flytta till Sri Lanka!
07 januari 2019 — 8:26
Reiselinda säger:
Härligt med båtsafari! Kul med alla djur och fåglar och lite spa på köpet!
07 januari 2019 — 18:51
Helena säger:
🙂
09 januari 2019 — 19:28
Maria/ Magnolia Magis säger:
Oj vilka fina bilder! Hur är det egentligen att bli äten på av fiskar? Har funderat på att testa..
09 januari 2019 — 17:17
Helena säger:
Det var en blandning mellan att bli kittlad, bli (lätt!) tuggad på, och emellanåt lite behagligt, haha. Men jag förstod av andra att dessa fiskar var större än vanligt på fiskspan 😉
09 januari 2019 — 19:29
Linda säger:
Hej,
Tack för all bra information ni delar med er om Sri Lanka! 🙂 Jag funderar på att åka dit om två veckor.
Kan man åka till Ahungalla Sea Turtles utan att ha bokat att man kommer dit?
/Linda
14 februari 2019 — 14:10