Vad ska du tänka på inför din Sri Lanka-resa? Sri Lanka är ett fantastiskt och varierat land som bjuder på härliga reseupplevelser, och ännu bättre blir det förstås med bra planering. Vi läste på en del innan, och annat lärde vi oss ”the hard way”. Här är alla tips som vi önskar att vi hade fått innan vi reste till Sri Lanka.
Innehållsförteckning
Njut av en härlig Sri Lanka-resa
Sri Lanka är verkligen ett fantastiskt resmål på många sätt! Naturen är grön och frodig och det växer exotisk frukt precis överallt. Här finns något för de flesta, oavsett om man är intresserad av asiatisk kultur, djur och natur eller kanske bad och surfing. Men vad ska man då tänka på inför en Sri Lanka-resa?
1. Res vid rätt tidpunkt
Den här första punkten är inte så svår, för man kan egentligen resa till Sri Lanka när som helst på året. Allra bäst kan det vara att resa i landet under torrperiod. På syd- och västkusten är det torrperiod från december till mars, och på östkusten är det torrperiod från maj till september. Tänk också på att alla priser stiger under jul och nyår.
2. Välj ”rätt” nationalpark
Sri Lanka bjuder på fantastisk natur och ett rikt djurliv. Ett absolut ”måste” på resan är att åka på safari i någon av öns alla nationalparker. Yala nationalpark är mest känd och bjuder på chans att se leopard, men här är det å andra sidan också mest trångt med safaribilar. Om du väljer någon nationalpark längre norrut, som till exempel Minneriya, blir det troligtvis lugnare. Kolla upp i förväg vilka djur det finns chans att se i just den nationalpark du funderar på!
3. Välj de ”bästa” sevärdheterna
Om du vill se buddhistiska tempel och ta del av buddhistiska traditioner har du hamnat helt rätt. Runt 70 procent av befolkningen är buddhister och det finns flera vackra och speciella tempel, som till exempel Den heliga tandens tempel i Kandy och grottemplet i Dambulla.
Om du inte är intresserad av tempel kanske du föredrar att ta dig uppför berget Sigiriya, göra den omtalat vackra tågresan genom teplantagen eller besöka kolonialstaden Galle. Välj det som passar dig själv bäst!
5. Boka tåget i förväg
Om du vill resa den omtalat vackra tågbanan mellan Kandy och Ella bör du boka biljetterna i förväg. Du kan välja mellan första klass, andra klass eller tredje klass. Det viktiga är att du bokar en biljett med numrerad sittplats, annars kan det bli en väldigt obekväm resa.
4. Njut av sol och bad – men akta strömmarna
Under din Sri Lanka-resa kommer du se många långa vackra sandstränder med mjuk finkornig sand och långgrunt vatten. Ön passar verkligen perfekt för sol och bad, och även för surfing för den som gillar det. Tänk på att det på den östra sidan av ön kan vara väldigt starka strömmar i vattnet, och att det här inte alltid är lämpligt att bada. Om du är osäker – kolla med lokalbefolkningen eller personalen på hotellet!
6. Packa smidigt
Hur man packar bäst beror förstås på hur man reser. Om du, liksom vi, reser runt med bil och chaufför och förflyttar dig ofta mellan olika hotell är det bra med en liten och smidig packning. Vi reste med varsin kabinväska och varsin mindre ryggsäck. Kabinväskorna slängde vi in i bilens bagageutrymme och ryggsäckarna fick följa med överallt – som handbagage på flyget, på vandring upp för höga berg, till stranden, på tempelområden och på safari.
Jag (Helena) har testat en ryggsäck från Osprey, Hikelite 26, som har varit perfekt under resan. Det bästa med ryggsäcken är att den är väldigt bekväm att bära på ryggen och när det blir tungt, som när vi gick uppför berget Sigiriya, så finns det en rem som man kan spänna runt höften så att det blir enklare att bära. Det var också enkelt att ha en vattenflaska fäst på utsidan, vilket jag hade under hela resan.
7. Packa kläder för väder
Det är mestadels varmt på Sri Lanka, och du kommer trivas bra i dina svalaste sommarkläder. I de höga bergen i Hill Country runt Nuwara Eliya kan det bli betydligt kallare, och här kan du behöva en tröja eller en sommarjacka. Tänk på att det också helt plötsligt kan börja regna oerhört intensivt. Ta gärna med paraply eller en tunn regnponcho.
8. Packa ”tempelkläder”
Om du vill besöka buddhistiska tempel måste du vara respektfullt klädd, vilket innebär att du måste täcka axlar och knän. Förresten så räcker det inte att täcka knäna precis, utan kjolen eller byxorna bör åtminstone vara trekvartslånga. Tänk också på att du bör enkelt kunna ta av dig barfota.
9. Fota dig inte framför Buddha
Just detta lärde vi oss ”the hard way”. Man får gärna fota Buddha, men grejen är att man inte ska vända ryggen mot en Buddha-staty. Vi bad om ursäkt och du får inte se fotot. Men tipset alltså: fota dig inte med ryggen mot en Buddha-staty!
10. Håll dig frisk
Det finns inga stora risker för att bli allvarligt sjuk under en Sri Lanka-resa, men som i alla asiatiska länder kan man förstås bli magsjuk. För att slippa magsjuka kan det vara bra att undvika kranvatten och i så stor utsträckning som möjligt äta ordentligt tillagad mat. Det finns också viss risk för denguefeber, som sprids via myggor. Använd därför gärna myggmedel på kvällarna, när myggorna kommer fram.
11. Se till att kunna ladda din elektronik
Det finns i första hand två olika sorters eluttag i Sri Lanka. Det ena lyckades vi köpa rätt adapter till (bilden) och det andra består av tre runda hål. Det andra hittade vi ingen adapter till i Sverige, men om man sticker in en penna i det tredje översta hålet (som är en spärr och inte innehåller elektricitet) kan man använda den för svenska kontakter.
Ibland finns en adapter på hotellrummen, men det kan man inte vara säker på. Om du vill underlätta laddandet av dina elektriska prylar kan du köpa med dig en sådan adapter som vi visar på bilden. Vi köpte denna på Clas Ohlson.
12. Ha tillgång till internet
WiFi fungerar ofta bra både på finare och enklare hotell, så om det räcker för dig att använda internet emellanåt kan du nöja dig med detta. Om du vill vara säker på att alltid ha tillgång till internet kan du köpa ett lokalt sim-kort på plats och sätta in i din telefon – men det kräver att du har en upplåst telefon. Vi använde ”Dialog” som hade mycket bra täckning under hela vår resa, och betalade ca 65-75 kronor för 9-12 GIG (lite olika priser på olika ställen).
13. Boka chaufför – eller skaffa rätt papper
Ett av de vanligaste sätten att ta sig runt under en Sri Lanka-resa är att hyra bil med chaufför. Att hyra bil med chaufför är inte speciellt mycket dyrare än att hyra bil utan chaufför, och det underlättar naturligtvis på många sätt. Samtidigt måste man vara medveten om att chaufförerna har överenskommelser med olika hotell samt aktiviteter/sevärdheter, och får provision när de tar dig till dessa. Deras förslag kan förstås vara alldeles utmärkta, men det kan vara bra att vara medveten om att delvis styrs av provision.
Om du vill hyra egen bil (eller annat fordon) måste du ha internationellt körkort och dessutom måste du skaffa en stämpel på plats, vilket endast kan göras på vardagar. Vi tyckte att vägarna såg helt ok ut att köra på, men man ska tänka på att det är vänstertrafik. Vi har också hört (men har egentligen ingen koll) att det är lätt att få skulden om någon olycka skulle inträffa.
14. Håll koll på pengarna och dricksa lagom
Prisläget i Sri Lanka är som utgångspunkt väldigt lågt, men aktiviteter och utflykter har ibland ”turistpriser” som kan vara tio (eller 30!) gånger priset mot det lokalbefolkningen själva betalar. Det är alltså inte alltid billigt, och vissa fall läggs en servicekostnad på ovanpå priset. Ett bra sätt att hålla reda på hur mycket de lankesiska rupierna är värda är att ta bort en nolla och dividera med hälften (2019).
Under en Sri Lanka-resa träffar man många som hjälper en på olika sätt, såsom chaufförer, guider, människor som bär ens väskor etcetera. Många av dessa har en låg lön och om du är nöjd med servicen kan det förstås vara lämpligt och välkommet att ge dricks. Det kan dock vara bra att vara uppmärksam så att man inte ”prackas” på tjänster som man inte vill ha. Då är det bättre att snabbt tacka nej! Ett exempel på när vi kände att vi tog fel beslut var när vi besökte en av alla kryddträdgårdar i Sri Lanka.
15. Oroa dig inte – men kolla ändå säkerhetsläget
Säkerheten i Sri Lanka har varit bra sedan inbördeskriget avslutades 2009, men det är självklart alltid bra att ha koll på det aktuella läget. I höstas genomfördes till exempel en kontroversiell utnämning av ny premiärminister, vilket medförde politiska spänningar. Det aktuella läget kring politik och naturförhållanden kan du alltid kolla på Sweden Abroad.
Sist men inte minst: Njut av din härliga Sri Lanka-resa!
Eva - People in the Street säger:
Vilken resa ni har gjort! Jag är också sugen att åka dit nu ?
Trevlig helg!
12 januari 2019 — 7:42
Helena säger:
Sri Lanka är ett både fint och intressant resmål! Önskar en fortsatt fin helg!
12 januari 2019 — 17:53
Veiken säger:
Något tillägg bara till era toppentips. Tänk på att pengar nästan alltid är boven när man blir magsjuk!
Här i Thailand får utlänningen alltid skulden om det händer något. En vän till oss blev påkörd i sin bil. Alla var överens om att hon inte hade gjort något fel. MEN fick betala ett skadestånd till den som körde på. Skälet var: Om du inte hade varit här hade det aldrig hänt!
Kanske samma tänk på Sri Lanka?
Om man exempelvis skulle köra på en hund – stanna inte!!! Det kommer säkert flera thai springande och ”äger” hunden och vill ha ersättning!
Öst är Öst och Väst är Väst och aldrig mötas de två/ Kipling
12 januari 2019 — 9:01
Ruth i Virginia säger:
Det var likadant i Indonesien. Hörde en ”horror story” om en
utlänning som kört på och dödat en ung pojke. Pojkens familj ville
ha ett av utlänningens barn som straff. Så är det!
Min make jobbade för US Government, och vi hade inte tillåtelse
att köra bil i landet, utan fick heltidschaufför – Tog inte lång tid
att vänja sej vid. 🙂
12 januari 2019 — 15:25
Helena säger:
Veiken, Väldigt intressant det du berättar om trafiken och ”skulden”. Vi har hört liknande tidigare, även om vi inte har erfarenhet av det själva. Just detta gör en kanske lite tveksam till att köra. I övrigt hade vi gärna velat köra själva 😉
Ruth, vilken hemsk historia! Men intressant! Ja, det gäller ju att förstå att man inte är hemma och att det fungerar annorlunda …
12 januari 2019 — 17:54
Ama de casa säger:
Många goda råd här 🙂
Blir lite sugen på att åka tillbaks, länge sen vi var i Asien nu, dom längre resorna har mest gått västerut på senare år.
12 januari 2019 — 10:30
Helena säger:
Det var riktigt kul att resa i Asien igen! Det var ganska längesedan för oss också faktiskt 😉
12 januari 2019 — 17:56
Johnny Friskilä säger:
Många bra tips. Av nationalparker gillade jag Udawalawe. Minneriya är nog den sämsta safari jag gjort.
Ett annat tips, om man går runt i Colombo själv, så kommer det gärna folk till en säger att de jobbar på ett hotell, att det kanske pågår en festival just nu, gärna med elefanter, och de försöker lura en in i någon rickshaw som då självklart kommer kosta jättemycket. Jag blev utsatt för en sådan nu senast, men efter ett tag, när det plötsligt kom en rickshaw jag skulle in i, då gick jag snabbt därifrån.
12 januari 2019 — 11:59
Helena säger:
Stort tack för tips Johnny! Just sånt här är ju superbra att veta innan man reser. Det är så lätt att man dras in i nåt som man inte tänkt.
12 januari 2019 — 17:57
Britt-Marie Lundgren säger:
Tack för många bra tips till Sri Lanka, som är en av kandidaterna som mål för nästa långresa…..
12 januari 2019 — 14:41
Helena säger:
Sri Lanka var ett intressant och varierat resmål! 🙂
12 januari 2019 — 17:58
BP säger:
Nu har jag ju åkt snålskjuts med er, så det är jag nöjd med. Resan var toppen, och de som är sugna att åka till Sri Lanka har säkert nytta av era tips.
Efter att ha läst kommentarerna om hur det går till nr utlänningar är inblandade i olyckor är jag väldigt glad att ni hyrde chaufför så billigt.
12 januari 2019 — 19:17
Elisabeth säger:
Många bra tips!!
12 januari 2019 — 20:24
Anonym säger:
Mitt tips är att våga åka buss! Hade hört att det var trångt och varmt men det var supersmidigt! Kostade nästan ingenting och det var roligt. Våga även åka tuk tuk. Enda gångerna barnen gnällde på resan var när vi åkte med privat chaufför. Det hände ju inget då! 🙂
En annan sak jag hade velat veta är hur oerhört snälla och hjälpsamma de flesta är. Hade besparat mig en del oro innan. Och stressa inte! Trafiken är oerhört långsam. Alla sträckor tar längre tid än man tror. Boka in en vecka extra mot vad du tänkt för att hinna ta in allt.
12 januari 2019 — 21:29
Tina & Bengt säger:
Tack för mycket matnyttigt, speciellt det med eladaptrarna – gäller att ha en extra penna packad!! 🙂 Finns det inte mycket te odlingar i Sri Lanka – var det nåt ni såg eller hörde talas om?
12 januari 2019 — 22:20
Gustav säger:
Superbra inlägg! Strömt vatten på östkusten märkte vi dock inte av. Helt spegelblankt lugnt vatten i Pasikuda. Däremot i Balapitiya på västkusten var det röd flagg.
15 januari 2019 — 8:13
Marias Memoarer säger:
Väldigt fina tips! Kände inte till det där med Buddha, och jag tror jag skulle vara för nervös för att köra bil med tanke på det som står i inlägget och kommentarerna, så skulle nog köra på privatchaufför eller kollektivtrafik 😀
15 januari 2019 — 18:30