Idag handlar det om mat i Sri Lanka här på bloggen. Vi har rest runt i Sri Lanka under två veckor och har provat både det ena och det andra. Här har vi nu samlat våra upplevelser och erfarenheter av lankesisk mat.
Innehållsförteckning
Mat i Sri Lanka
Vad får man för mat i Sri Lanka egentligen? Vi gillar asiatisk mat och hade kanske föreställt oss stor variation, och ett kök som kanske stod lite närmare det indiska. Jodå, man kan få god mat i Sri Lanka, men maten var kanske lite mindre varierad än vi förväntat oss, och den liknade i väldigt liten utsträckning den indiska.
Om man ska säga något allmänt om maten så kan man säga att det är väldigt mycket ris, som man sedan kombinerar med kött, kyckling, fisk eller grönsaker i ett antal återkommande maträtter. Maten är ofta kryddstark, och man kan många gånger välja om man vill ha rätten ”medium” eller ”strong”. Ett tips är att börja med medium – även det kan vara lite starkt för en svensk! Mellan maträtterna finns en uppsjö av fantastiska frukter att njuta av.
Frukost
Under vår vistelse i Sri Lanka hann vi nog bo på mer än tio olika hotell (i lägre prisklass), och därigenom hann vi prova ett gäng olika frukostar. På hotellen serveras antingen europeisk frukost eller lankesisk frukost, eller en blandning av båda dessa.
Europeisk frukost innebär nästan alltid rostat vitt bröd med smör och marmelad samt ägg, ofta i valfri form, och möjligtvis en korvbit. Lankesisk frukost består ofta av roti (flatbröd) och någon kryddstark röra, samt eventuellt nudlar och kanske en linsgryta. Dessutom får man ofta juice eller frukt, oavsett frukosttyp.
Buffé
Vi vet inte om bufférestaurangerna kanske mestadels riktar in sig på turister, men vi vet att det finns en hel del av dem. Ofta serveras sådant som ris, grönsaksris, olika grytor, grillade kycklingklubbor, bönor och kanske soppa och bröd samt papadam, som är ett tunt krispigt flatbröd. Vi tröttnade på bufféerna efter ett tag, men inledningsvis var det ett bra sätt att testa olika sorters mat i Sri Lanka.
Ris och nudlar
På många menyer finns gott om ris- och nudelrätter. Det kan vara grönsaksris eller nasi goreng, eller kanske nudlar med grönsaker, räkor eller kyckling.
Ris och curry
Man kan inte prata om lankesisk mat utan att prata om ris och curry. Ris och curry är basföda i många familjer och finns på alla restauranger som serverar lankesisk mat. Curryn kan vara gjord på till exempel kött, kyckling, fisk, räkor, grönsaker eller linser (dhal).
Devilled chicken/prawns/fish
På menyerna finns ofta maträtter som heter ”devilled” följt av till exempel kyckling, räkor eller fisk. Detta är kryddiga och ofta starka rätter som serveras i sås, tillsammans med ris.
Battered chicken/prawns/fish
En annan vanlig rätt på menyerna är de maträtter som heter något med ”battered”. Detta visade sig vara råvara med någon slags mjuk fritering, som serverades med ris och kanske sallad.
Fisk och skaldjur
Vid kusterna serveras en hel del fisk och skaldjur. Här är det till exempel vanligt med grillad tonfiskfilé, grillad hel fisk, räkor och bläckfisk. Maten serveras ofta med ris, men i turistområden är det också vanligt med pommes frites.
Utländska rätter
I större städer och i turistområden hittar man många utländska rätter, som till exempel kinesisk mat, hamburgare, pizza och pasta.
Fler specialiteter
En specialitet, som man ibland serveras till frukost, är flatbrödet roti. Det finns också en rätt som heter ”kottu”, som består av strimlad roti som fräses tillsammans med grönsaker, kött eller kyckling och kryddor.
Ytterligare en specialitet bland all mat i Sri Lanka är det som kallas ”hoppers”. Denna maträtt är en slags pannkaka som stekts i en rund skål, och som ibland serveras med ägg inuti. ”String hoppers” är, trots namnet, något helt annat – nämligen ångade risnudlar.
Vågar du prova? Eller har du kanske redan varit i Sri Lanka? Berätta gärna i så fall om dina erfarenheter av maten!
Mer att läsa
Nedan hittar du mer läsning om Sri Lanka, men också om mat och matkultur i andra asiatiska länder. Håll till godo!
Johnny Friskilä säger:
Ja, nej, vad ska man säga? Några av mitt livs bästa grillade färska räkor åt jag på Sri Lanka (Mount Lavinia). Jag åt även mycket god krabba i pepparsås på Ministry of Crab i Colombo. Fast dessa tillhör ju undantagen. Känner också att jag har lite att säga när det gäller lankesisk mat. Det blir kanske ett blogginlägg någon gång. Men nej, i grund och botten håller jag med er i det som mellan linjerna verkar vara er konklusion: Någon större kulinarisk destination är Sri Lanka inte.
09 januari 2019 — 7:32
Helena säger:
Det låter härligt med räkorna och krabban! 🙂 Nej, det stämmer nig att vi inte upplevde det som någon kulinarisk destination direkt, även om mycket smakade bra!
09 januari 2019 — 17:18
Solan säger:
Sri Lanka har jag bara besökt tillsammans med Freedom. Alltså hängt med via bloggen. Fiffigt sätt att resa på! ?
Hur intressant som helst!
? Maten som faller mig på läppen är nog allt med devilled i namnet.⭐⭐
09 januari 2019 — 8:34
Helena säger:
Kul att du ”hängt med” oss Solan! 🙂
09 januari 2019 — 17:19
Emma, Sol som sol? säger:
Det ser ju så himla gott ut!
Har så klart inte provat eftersom jag inte varit där. Men många av namnen har jag hört fastän jag inte vetat vad det var.
För en svensk låter den inhemska frukosten som en hel lunch eller middag. Men å andra sidan tycker jag ju att bönor, korvar och stekt ägg också faller in där. Jag älskar ju frukostbufféerna där jag kan plocka lite av varje, prova och smaka men det varma skippar jag gärna.
09 januari 2019 — 11:12
Helena säger:
Frukostarna var rejäla ibland! Men det var inte buffé, utan det dukades alltid upp vid bordet.
09 januari 2019 — 17:20
Eva på rucksack säger:
Älskade maten i Sri Lanka, så mycket härliga grytor och kryddor. Precis allt jag gillar med Asien – lite hetta, lite kokos, massa koriander och en massa grönsaker. ?
Var det många cross-over-restauranger i områdena där ni reste runt?
09 januari 2019 — 11:26
Helena säger:
Kul att du gillade maten i Sri Lanka Eva! Cross over? Nej det märkte vi nog inte riktigt av, men kanske beror på hur du definierar cross over?
09 januari 2019 — 17:46
Ann säger:
Det ser jättegott ut, trots att det egentligen inte är mat som tilltalar mig, bortsett från pastan – det skulle jag kunna leva på 🙂
09 januari 2019 — 13:21
Helena säger:
Haha, pasta skulle jag tröttna på, men tur att smaken är olika 🙂
09 januari 2019 — 19:08
Rolle o Carina säger:
Mmmmm,ser ut som det finns mycket gott där med!
Och så trevligt att fått resa med er dit 🙂
09 januari 2019 — 13:39
Helena säger:
Roligt att ni velat resa med oss! 🙂
09 januari 2019 — 19:08
Ditte säger:
Ni har ju testat er genom en hel del rätter och de flesta känner jag väl igen. Intressant läsning. Jag har här ätit mycket räkor och skaldjur och förstås mycket av det andra ni också testat när vi varit här. Frukostarna vi åt var nog ibland mer västerländskt inspirerade men det beror nog också vilka hotell man bor på. vi varierade en del men visst var det skillnad på frukostar när det gällde var man bodde och så även maten i stort. Vi åt ju mycket på lokala restauranger och hade ju god ledsagning här av lankesiska vänner och vår chaufförer.
Men i mitt tycke så åker man nog inte direkt till Sri Lanka enbart för ”matens skull.”.
09 januari 2019 — 16:58
Helena säger:
Håller nog med om att jag inte skulle resa till Sri Lanka enbart för matens skull. Men det finns ju en hel del annat som lockar 🙂
09 januari 2019 — 19:09
BP säger:
Förutom frukosten som ser ut som en lunch måste jag säga att det lankesiska köket ändå påminner mycket om det indiska, fast med olika namn. Brödet motsvarar ju nan brödet till exempel. Tycker maten ser mycket god och aptitlig ut, och jag skulle absolut äta den.
Det är ju bra med internationella rätter, men om jag är i ett främmande land äter jag så gott som bara den inhemska maten.
09 januari 2019 — 18:34
Helena säger:
Visst är det mest intressant arr äta de lokala rättern! Jag gjorde mestadels det, men det slank ner någon pizza också 😉 (En viss likhet finns väl med det indiska, men det indiska känns mer varierat måste jag säga. Brödet fick vi endast till frukost och smakade ganska olikt naanbröd, åtminstone som man får det i Sverige.)
11 januari 2019 — 5:36
Nils-Åke Hansson säger:
Sitter här och läser och magen jobbar som F1 inte i positiv mening ( magsjuka ).
Men vad spännande att få en inblick i maten ni har käkat. Men klarar ni er från magsjuka?
09 januari 2019 — 21:26
Helena säger:
Vi blev lite oroliga i magen vid något tillfälle, men vi blev aldrig sjuka så att vi mådde dåligt.
11 januari 2019 — 5:37
Maria / Magnolia Magis säger:
Nja det låter inte som något för mig mer än ris och frukt då.. Kul att se att ni testat lite olika! Finns det något ni gillade mer än annat?
10 januari 2019 — 18:40
Helena säger:
Jag kan inte säga att jag hittade några riktiga favoriter, men jag gillade räkrätter, och beställde räkcurry flera gånger vilket kunde vara väldigt gott.
11 januari 2019 — 5:39
Kathy säger:
Ska dit om dryg vecka. Befarar ?att det blir en hälsoresa ?. Älskar all mat, inte kräsen alls ,Men det där med koriander!!! ????
Ska bli spännande att se hur jag löser detta,
11 januari 2019 — 7:39
Helena säger:
Vad kul! Jag uppfattade inte att det var koriander i allt … däremot chilii! 😉
11 januari 2019 — 7:48