Festivalen Food and Fun Reykjavik är definitivt en anledning att besöka Islands huvudstad under februari/mars. Under en vecka bjuds utländska kockar in för att servera speciellt komponerade menyer, på lokala råvaror och tillsammans med lokala restauranger. Vi testade några av menyerna under 2019 års festival, och detta var verkligen en upplevelse!
Innehållsförteckning
Därför arrangeras Food and Fun
Festivalen Food and Fun arrangerades nu för 18:e året i rad i Reykjavik. Bakgrunden till festivalen är den nedgång i turism man såg på Island under lågsäsong, och man ville göra Reykjavik till en het destination också under februari och mars. Idén kläcktes om att hålla en tävling mellan isländska och utländska kockar, och den första festivalen arrangerades i februari 2002.
Vad är Food and Fun Reykjavik?
Festivalen har nu blivit ett årligen återkommande event, som varje år arrangeras i februari eller mars. Kockar från USA och Europa bjuds in till Island för att tillsammans med lokala restauranger skapa gourmetmenyer som serveras under en vecka. Evenemanget har blivit en internationellt känd matfestival, och varje år är det fler kockar som vill delta än vad som är möjligt.
Food and Fun Reykjavik 2019
I år deltog ett 20-tal kockar från bland annat USA, Kanada, Storbritannien, Frankrike, Spanien och Finland. Nästan lika många restauranger var involverade, och i år introducerade man också konceptet ”Off menu”. Det här nya konceptet innebär att också pubar och andra enklare matställen under veckan serverar maträtter i samarbete med de internationella kockarna, utan att man som gäst behöver beställa en hel meny.
Restaurang Geiri Smart – i samarbete med Sasu Laukkonen
Vi åt en hel meny på restaurang Geiri Smart, som serverades i samarbete med den finske kocken Sasu Laukkonen. Sasu berättade att han spenderat tre veckor på Island inför eventet för att sondera terrängen på råvaror och förbereda rätterna.
Det vi verkligen gillade var att han tog vara på alla delar av torsken och inkluderade dem i måltiden. Vi fick till exempel smaka friterad torsktunga, som serverades tillsammans med brödet i en brödkorg. Efterrätten var också riktigt intressant, i kombination med en mörk öl. Här är menyn:
- Isländsk tomat, jordgubbar och dulse (sjögräs)
- Torsk del 1, filé, huvud och tunga
- Torsk del 2, ben, kind, skinn och rom
- Isländskt lamm, potatis, kaffe och lammhjärta
- Omnom choklad, örtglass och kolamalt
Restaurang Vox – i samarbete med Ryan Rodgers
Restaurang Vox ligger på hotell Hilton Reykjavik Nordica, där vi också bodde. Här provade vi en meny som serverades i samarbete med den kanadensiske kocken Ryan Rodgers. En intressant och spännande meny med isländska råvaror som havsabborre, torsk, lamm och svarta vinbär. Här är menyn:
- Stekt kyckling, fermenterat plommon och shiso (bladmynta)
- Rökt havsabborre, äpple, rotselleri och pepparrot
- Konfiterad torsk, butternutpumpa och svart vitlök
- Grillat lamm, bränd grädde och soba
- Svarta vinbär, choklad och vildpeppar
Restaurang Meat – i samarbete med Hamilton Johnson
Restaurang Meat är också i vanliga fall kända för att servera riktigt bra grillat kött, och hade nu besök av gästkocken Hamilton Johnson. Vi provade inte hela menyn på Meat, men Peter fick chansen att testa några av rätterna (han slank in med några kontakter medan jag hängde på en bar med våra finska vänner). Peter testade tonfisken och biffen, och var lyrisk! Här är hela menyn:
- Kryddad rå tonfisk, kålrabbi, rädisor, rågbröd och smöremulsion med anklever
- Havskräftor, bräserad fläskkind, fänkålsmarmelad och svart tryffel
- Tenderloin biff, karamelliserad vitkålspuré, småpotatis, konserverad kalvtunga och blåbär
- Kaffe och ”cigaretter”, malt, choklad, espressoglass, tobakskola, rökt hasselnötspralin och choklad-kaffe-maräng
Fortsätta festandet i Reykjavik
Efter den första kvällen på festivalen Food and Fun Reykjavik fortsatte vi till några barer och nattklubbar. Det vi verkligen gillar med Reykjavik är att allt nattliv finns samlat runt en och samma gata, Laugavegur.
De olika ställena ligger tätt, tätt och även om staden är liten blir utelivet just här väldigt intensivt. Man kan lätt gå en barrunda, och om man vill kan man också gå ut och in på nattklubbarna som man har lust. Ingen tar nämligen inträde. Sååå bra!
Blå lagunen på Island – guide för ditt besök
Blå Lagunen på Island bjuder på härligt och avslappnat spabad i geotermiskt varmt vatten. Även om…
Vad packar man för Island?
Vad packar man för Island? Det är bara några dagar tills vi åker till Island på…
Utflykt till ön Viðey på Island – 1000 års historia
Ön Viðey på Island ligger strax utanför Reykjavik och nås enkelt med en kort båtresa. Sommartid…
Vad äter man på Island? – 15 isländska specialiteter
Vad äter man på Island egentligen? Vi listar 15 isländska specialiteter och berättar om våra erfarenheter…
Islandsfeber – 5 anledningar att älska Island
Jag är inte ens intresserad av fotboll och ändå satt jag som klistrad framför matchen England…
14 saker att se och göra i Reykjavik
Här får du tips på saker att se och göra i Reykjavik. Den isländska huvudstaden är…
Utbytesstudent på Island 1992
Jag fick en förfrågan om att berätta lite mer om mitt år som utbytesstudent på Island…
Resa med husbil på Island
Hur är det att resa med husbil på Island egentligen? Vi skrev nyligen ett inlägg om…
Reykjaviks sevärdheter – stadsvandring på egen hand
Reykjaviks sevärdheter, vilka är de? När vi nyligen var i Reykjavik hade vi ett hektiskt schema,…
Fakta om Island – 30 saker du (kanske) inte visste
Idag bjuder vi på fakta om Island – 30 saker som du (kanske) inte visste. Vi…
Reykjavik – en stad full av kontraster
Idag presenterar vi en gästartikel Reykjavik är huvudstaden på Island och en mycket intressant stad. Den…
Gullfoss på Island – Gyllene Cirkeln och dess vattenfall
Gullfoss på Island är ett oerhört dramatiskt vattenfall som med fördel kan ses under turen Gyllene…
Gejsrar på Island – Strokkur och Geysir
Har du sett gejsrar på Island? Vi har nyligen besökt det geotermiska området Haukadalur med gejsrarna…
Isländska traditioner: julfirande och Þorrablót
Idag kommer det att handla om isländska traditioner här på FREEDOMtravel. För ett tag sedan skrev…
Några reflektioner från Island
Idag bjuder vi på några reflektioner från Island. Vi har i stort sett rapporterat klart från…
Det isländska språket
Som jag berättat tidigare så har jag bott ett år på Island, och lärt mig att…
På Island finns 13 jultomtar
Islänningarna har 13 jultomtar! Oj, vad många julklappar tänker du kanske … Men de isländska jultomtarna…
Fish Market i Reykjavik
Vi hade en magisk matupplevelse igår på restaurang Fish Market i Reykjavik. Vi åt den mest…
Þingvellir nationalpark på island
Þingvellir nationalpark på Island är en fascinerande plats, oavsett om du är intresserad av natur, geologi,…
Weekend i Reykjavik – några höjdpunkter
Här kommer en hälsning från vår weekend i Reykjavik! Vi har varit med om massor under…
Aktiviteter och tips på saker att göra på Island
Idag presenterar vi en gästartikel Island är ett land som är fyllt av aktiviteter att utforska,…
Ridtur på Island
Idag var det dags för vår efterlängtade ridtur på Island och vi vaknade till … blåst…
Island runt med bil – 9 platser du måste se
Har du funderat på att åka Island runt med bil? På senare tid har vi sett…
12 vulkaner på Island – dramatiska fakta
Uppdaterat 2023 Har du upplevt någon av alla dramatiska vulkaner på Island? Landskapet på Island är…
Fish Company i Reykjavik
Idag ska vi berätta om ytterligare en bra fiskrestaurang här i Reykjavik, nämligen Fish Company. Igår…
Island – Land of storytelling
Gästskribent: Mia Ulin Island är värt att stanna på flera dagar eller veckor, men har du…
The Icelandic Phallological Museum
Det här är nog det konstigaste museum vi någonsin har besökt. The Icelandic Phallological Museum ligger…
Fakta om Food and Fun
- Var? Matfestivalen arrangeras på flera olika restauranger i Reykjavik. Du kan resa till Island med till exempelvis Icelandair.
- När? Varje år i februari eller mars
- Priser? Fasta 5 rättersmenyer kostar 8900 isländska kronor (ca 735 kronor). Färdiga vinpaket kostar ungefär lika mycket. Det går också, på off menu-ställen, att köpa enstaka maträtter (2019).
- Läs mer? Du hittar mer info på festivalens webbsida
Denna resa var en pressresa, arrangerad av festivalen Food and Fun Reykjavik och Icelandair. På översta bilden i inlägget syns Peter samt några av våra svenska och finska bloggkollegor som var med på resan.
Ann säger:
Men åh så mycket gott ni fick prova på! Lammet ser ju helt fantastiskt gott ut 🙂
05 mars 2019 — 8:12
Helena säger:
Spännande och gott! Och lammet VAR fantastiskt! 🙂
05 mars 2019 — 10:34
Johnny Friskilä säger:
Vilken fantastisk pressresa. Torsktunga är ju annars helt vanlig mat där jag kommer ifrån. 🙂
05 mars 2019 — 8:34
Helena säger:
Jaså, är det? Intressant! Hur brukar man äta den?
05 mars 2019 — 10:34
Britt-Marie Lundgren säger:
Vilken bra idé för att locka fler till Island under lågsäsong.
Matbilderna gör mig nästan hungrig trots att vi just svalt frukosten.
05 mars 2019 — 8:57
Helena säger:
Eller hur!? Smart! Och dessutom väldigt kul och trevligt 🙂
05 mars 2019 — 10:35
Ama de casa säger:
Vilket skojigt event! Smart av islänningarna 🙂
Maten och menyerna såg väldigt goda och spännande ut, men jag skulle nog ha avstått torskbenen. Gillar inte ben i fisk. Kanske därför som marulken är min favvofirre 🙂
05 mars 2019 — 10:16
Helena säger:
Jag vet faktiskt inte riktigt var de där benen var … men det stod då på menyn 😉 Marulk är oxå en god fisk! 🙂
05 mars 2019 — 10:36
Ditte säger:
Kan tänka mig att det både var en god, spännande, rolig och intressant helg.
05 mars 2019 — 14:40
Helena säger:
Verkligen! Kan absolut rekommendera ett besök på den här matfestivalen! 🙂
05 mars 2019 — 20:59
Ruth i Virginia säger:
Har torskar verkligen tungor? Allvarligt?
05 mars 2019 — 15:26
Helena säger:
Alltså … haha, ja tydligen! Kocken beskrev väldigt detaljerat hur det var en halv friterad tunga i varje sån där friterad bit. Så jag antar det 😉 (Kan erkänna att jag inte tänkt sååå mycket på det förut ;))
05 mars 2019 — 21:00
Ruth i Virginia säger:
FYI / -små tungor väger ca 15 gram, större omkring 35 g.
Små bättre; till förrätt behövs 3-4/person.
Andra intressanta delar av menyn:
bränd grädde
fläskkind
tobakskola
rökt hasselnötspralin
svart vitlök
Bästa rätten var iaf RÖD EFTERRÄTT MED VINBÄRSSMAK,
och med ett rosafärgat flak som tak. 🙂
05 mars 2019 — 21:25
Helena säger:
Ah tack, bra research där! 🙂
Och ja, haha, de var väldigt kreativa med menyerna! Observera att jag har översatt från engelska/isländska (menyerna fanns på båda dessa språk) efter bästa förmåga 😉
06 mars 2019 — 7:58
Daniela | Discovering The Planet säger:
Vilken fatastisk upplevelse. Och vilka bilder. Till och med bilderbna är farliga för midjemåttet :))
05 mars 2019 — 18:58
Helena säger:
Haha, ja lite så … Väldigt gott, och intressant att testa nya smakkombinationer!
05 mars 2019 — 21:00
BP säger:
Yummie, yummie! Fiskrätterna såg inte bara otroligt vackra ut utan var verkligen annorlunda komponerade. Roligt att man kombinerar japanska ingredienser med isländska råvaror, tillagade av kockar från olika länder. En himla kul idé.
05 mars 2019 — 20:56
Helena säger:
Jag gillar också idén jättemycket! Och ja, det blir ju en del crossover! 🙂
05 mars 2019 — 21:01
Resfredasg säger:
En av mina absolut bästa matupplevelser i resväg hände just på Island, åt typ 9-rätters med min syster på Fishmarket. Älskade allt.
06 mars 2019 — 3:17
Helena säger:
Samma här! 🙂 Vi var på Fish Market 2012 och åt deras avsmakningsmeny. Grymt!!!
06 mars 2019 — 7:59
Lena - gott för själen säger:
Det där såg verkligen ut som högkvalitativ mat. Vad spännande det där med att använda allt på torsken! Imponerande och modigt.
Kram Lena
07 mars 2019 — 18:53