Vad äter man på Island egentligen? Vi listar 15 isländska specialiteter och berättar om våra erfarenheter av isländsk mat. På Island hittar man allt från fårtestiklar till färska skaldjur. Häng med och smaka på Island!
Innehållsförteckning
Vad äter man på Island?
Jag (Helena) bodde ett läsår på Island 1992/1993 och har sedan varit tillbaka inte mindre än fem gånger. Den senaste gången var nu nyligen, när vi besökte matfestivalen Food and Fun Reykjavik. Så, vad äter man på Island egentligen?
Isländsk mat – förr och nu
En del av de traditionella isländska rätterna (särskilt den så kallade ”Þorramaten” som man äter under en högtid i februari) väcker kanske mer förskräckelse än matlust. Att maten inte uppfattas som så aptitlig beror kanske på de ålderdomliga sätten att få maten att hålla över de långa vintrarna, med hjälp av torkning, rökning, saltlag och mjölksyra.
Idag tillagar man, liksom förr, mycket fisk och lamm, men på sätt som passar de flesta av oss betydligt bättre. Grönsaker har blivit mer vanligt, och odlas i stor utsträckning i växthus i södra Island. Självklart är det också vanligt med internationell mat, som pizza, pasta och hamburgare. Men det är ju inte det som är det mest intressanta. Vi presenterar 15 annorlunda specialiteter i det isländska köket!
1. Fisk och skaldjur
Med tanke på allt hav som omsluter Island är det förstås inte konstigt att man äter mycket fisk och skaldjur. När jag bodde på Hemön på Island (1992/1993) åt vi nästan bara kolja. När vi var på Island senast verkade torsk vara det absolut hetaste. Annan vanlig havsmat är till exempel lax, hälleflundra, spätta, långa, havsabborre, röding, räkor och havskräftor.
2. Lammkött
Lammkött är en viktig del i den isländska matkulturen, och återfinns både i traditionella och mer moderna maträtter. Förr åt man kanske hángikjöt (rökt fårkött) eller svið (fårhuvud), men idag är det troligare att man får lammfilé eller lammsadel. Har jag förresten berättat att fårhuvud förr var ett klassisk inslag på picknicken …?
3. Hángikjöt – rökt lammkött
Hángikjöt är rökt lammkött, som kan serveras varmt eller kallt. Ibland serveras köttet i tunna skivor på rågbröd eller ”flatkaka” (ett slags tunnbröd), så som vi senast fick det på snittar i den isländske presidentens residens. Hángikjöt är en traditionell festrätt och kan serveras vid olika högtider, som till exempel vid Þorrablót.
4. Harðfiskur – torkad fisk
Harðfiskur är torkad fisk, som under århundraden varit populärt som ”snacks”. Fotot är från Saltrömmen i Norge, där vi serverades ett liknande tilltugg förra året. Hur det smakar? Helt ok, men man får ta i ordentligt för att bita sig igenom det träiga och hårda köttet …
5. Valkött
Valkött är inget som serveras på islänningarnas tallrikar till vardags, men flera restauranger har valkött på menyn. Den val som serveras är vikval, som inte är rödlistad. Vi provade på restaurang Fish Market, inte dumt alls!
6. Lunnefågel
Lunnefåglar är inte bara söta, utan kan också ätas. Lunnefågel är ingen vanlig vardagsrätt, men vi har fått det på buffé och på avsmakningsmeny. Smaken är lite speciell, men god. Det är också vanligt att köttet serveras rökt.
7. Fågelägg
På Island äter man inte bara ägg från höns, utan även olika sjöfågelägg. Vi har inte testat detta, men det anses vara en delikatess och säsongen är förstås på våren. På restaurang har vi däremot provat små ägg från minihöns.
8. Skýr
Skýr är en traditionell isländsk mjölkprodukt som man kan äta till frukost eller mellanmål. Skýr är ett proteinrikt och fettsnålt livsmedel som kan liknas vid kvarg, och som ibland säljs med olika fruktsmaker. Traditionella skýr är lite torr i konsistensen och äts ofta tillsammans med mjölk och kanske socker. Smakar alldeles utmärkt!
9. Lýsi – fiskleverolja
Islänningarna älskar, av någon anledning, sin lýsi, det vill säga sin fiskleverolja. Vilken riktig islänning vill inte starta sin morgon med en hutt av denna vederkvickande dryck? Om du vill testa så är det bara att ta in på valfritt hotell i landet. Lýsi är en självklar produkt på frukostbordet. Hur det smakar? Nja, det finns väl sådant som är godare …
10. Þorramatur
Þorrablót är från början en hednisk offerfest som hålls i den fornnordiska månaden Þorra, det vill säga runt februari. Det är inte säkert att dagens unga islänningar älskar ”delikatesserna” under den här festen, men jag kan i alla fall skryta med att ha smakat de viktigaste maträtterna: hákarl (surhaj/fermenterad haj), svið (kokt fårhuvud), hangikjöt (rökt fårkött), blóðmör (en slags blodpudding), lifrapylsa (leverkorv), hrútspungar (fårtestiklar), rúgbrauð (rågbröd) och flatbrauð (ett slags tunnbröd).
11. Hákarl – surhaj
Den fermenterade surhajen har vi ju egentligen redan nämnt, men den förtjänar att nämnas igen. Människor som smakat både surströmming och hákarl brukar mena att surstömming är rena barnmaten, och jag är beredd att hålla med. Hajen innehåller ett gift när den fångas, men genom att låta den fermentera och torka försvinner giftet. Smaken (och stanken) är ammoniak. Bara för de allra tuffaste!
12. Brännvinet ”Svarta döden”
För att svälja ner den ruttna hajen och en del av den andra Þorramaten behöver man brännvin – tro mig! Den klassiska isländska varianten heter Brennivín. När den började tillverkas 1935, efter det isländska alkoholförbudet upphört, fanns en varningssymbol i form av en döskalle på etiketten. Idag har döskallen bytts ut mot en karta över Island, men spriten har fortfarande smeknamnet ”Svarti dauðinn” (Svarta döden).
13. Opal – halstabletter
De isländska halstabletterna Opal uttalas med betoning på o:et och inte på a:et (alltså med betoning på första stavelsen som i alla isländska ord). Det är inte helt lätt att förklara smaken, men Islandsbloggen beskriver (den svarta varianten) väldigt träffande: ”Rökig, svart, begärlig, förbannat salt, som att gå ut och tjära taket i ett askregn”.
14. Lakrits med choklad
Islänningarna har en stark förkärlek för lakrits och för choklad – samtidigt. Idag kan man hitta den här kombinationen på fler ställen i världen, men det skulle inte förvåna mig om islänningarna var först. Lakrits och choklad var i alla fall en stor hit redan när jag bodde där 1992/1993.
15. Bollur, kleinur och … mer
Till sist vill vi avsluta med att berätta att islänningar gillar söta bakverk. Precis som vi svenskar har vår fettisdag så har de en ”bolludagur”, då de äter söta bullar med olika fyllningar, som sylt, grädde och choklad. Kleinur (bakverket klenäter) är också populärt liksom enormt stora bullar med smält choklad över. Om du gillar sötsaker … ge dig av till närmaste isländska bageri! Tyvärr har vi ingen bild, så det får bli en bild på en isländsk glass istället!
Isländsk öl
Öl var förbjudet på Island mellan 1915 och 1989, och kanske är det därför öl är så populärt på Island. Vad är godare än det förbjudna liksom? Den 1 mars är datumet då ölen släpptes fri och firas nu som ”Beer Day”. Idag finns det många goda ölsorter på Island. Vi provade bland annat Einstök och Úlfur, som vi gillade.
Isländsk mat på restaurang
Så, vad äter man på Island på restaurangerna? Den traditionella hårdföra maten i all ära, men dagens isländska kök har utvecklats till att bli både modernt och spännande. På många restauranger i Reykjavik använder man lokala råvaror, samtidigt som man hämtar influenser från många håll i världen. Vi har till exempel haft väldigt bra matupplevelser på restaurangerna Fish Market, Fish Company och Meat.
Ytterligare ett bevis på islänningarnas moderna matintresse är festivalen Food and Fun Reykjavik, som arrangeras varje år i februari eller mars. Då bjuds kockar in från hela världen för att servera kreativa menyer, baserade på isländska råvaror.
Har du några erfarenheter av isländsk mat? Vill du berätta om något mer man äter på Island?
Vad äter man i …?
Läs om mat och matkultur i fler europeiska länder.
Madeleine Krans säger:
Oj, att de äter Lunnefågel! De som är så söta. ?? Och att öl var förbjudet ända in på 80-talet. Men god smak när det gäller choklad i alla fall. Min favvokombo är just choklad och lakrits. Tack för ett informativt och intressant inlägg.
16 mars 2019 — 8:45
Helena säger:
Ja, ölförbudet är ju lite udda minst sagt! Från början var det ett alkoholförbud, men efter ett tag blev all alkohol tillåten, förutom just öl! Kul att du gillade inlägget!
16 mars 2019 — 16:10
Ama de casa säger:
Hmm… Jag tror nog att jag föredrar färska skaldjur framför rutten haj… Jodå. En förutfattad mening eftersom jag inte testat rutten haj. Även om jag gillar surströmming så kommer jag nog att avstå den där hajen även framledes 😉
Vi var på Island första gången 1986 och då var ju starkölen förbjuden. Man fick köpa alkoholhaltiga drycker taxfree vid inresa (vilket jag tycker man borde få göra överallt, varför släpa en massa vikt över hela världen? Inte så klimatsmart om du frågar mig). Det fanns stora ”varningsskyltar” vid butiken att det var sista chansen att få tag i starköl. Haha!
Lättöl var däremot tillåtet, och på barerna sålde dom lättöl med ett litet glas som hängde ovanpå med vodka (eller vad det var för sprit). Vred man på glaset ramlade spriten ned i ölen och – vips! – så hade du starköl 😀
16 mars 2019 — 8:59
Helena säger:
Men oj vad intressant! Ja, jag läste just någonstans att det var så man ”gick runt” ölförbudet. Och nu fick jag det bekräftat! När jag var där första gången var ju öl tillåtet, men jag upplevde det mer som en ”spritkultur”. Kanske blev det så efter ett långt ölförbud …
16 mars 2019 — 16:11
Lena Åstrand säger:
Smart
20 september 2021 — 0:50
Johnny Friskilä säger:
Mycket trevlig text! Fast rutten haj? Den är väl inte rutten, utan snarare fermenterad? Eller tar jag fel? Däremot håller jag med om att surströmming (och norsk rakfisk) är rena barnmaten jämfört med den isländska varianten som verkligen är att tugga ammoniak. Lunnefågel har jag tyvärr aldrig testat. Däremot köpte jag en gång stora sjöfågelägg på en mataffär på Island. Helt underbara ägg!
16 mars 2019 — 13:37
Helena säger:
Kul att du provat sjöfågeläggen! 🙂 Man brukar alltid prata om hajen som ”rutten haj” och det även är så den omnämns i de flesta artiklar. Men det är möjligt att du har rätt, att metoden mer korrekt borde beskrivas som fermenterad!?
16 mars 2019 — 16:13
Daniela / Discovering The Planet säger:
Mat är så intressant och stor del av resandet. Jag är beredd att testa det mesta… well… dock lite osäker på om jag kan ta mig förbi doften av ammoniak :))))
16 mars 2019 — 17:48
Helena säger:
Den ”doften” är lite knepig faktiskt 😉
17 mars 2019 — 6:42
BP säger:
Då jag är väldigt äventyrlig av mig vad gäller mat (har bland annat ätit lunga och fårtestiklar) så hade jag precis testat allt förutom
Skýr (hatar kvarg), lakrits med choklad (yuck för lakrits) samt ”Svarta Döden”, då jag inte dricker sprit samt Lýsi, då min mamma matade mig med det varje dag när jag var liten. Bara tanken på Lýsi ger mig kväljningar;-)
Resten av rätterna är om sagt helt i min smak. Skulle absolut testa. Sedan vet jag inte om jag vill att fåret tittar på mig direkt, men jag har ätit kalvhuvud i Frankrike, å kalvens ögon stirrade ju också på mig;-)
16 mars 2019 — 18:22
Helena säger:
När jag bodde på Island var det några av de äldre männen som gillade att suga på och äta ögonen på fårhuvudena … Inget för mig kan jag säga, men köttet var helt ok 😉
17 mars 2019 — 6:43
Anna säger:
Hángikjöt är inte torkat lammkött, det är kallrökt lamm. Man kokar det och äter det med Potatis, sötbechamelsås och gröna ärtor.
Det är inte rutten haj utan surhaj. Kv Anna som bor och bott på Island mer än 20 år.
16 mars 2019 — 23:23
Helena säger:
Hej Anna! Självklart är det torkat lammkött! Det stod rätt överallt i texten, men lustigt nog hade rubriken blivit fel utan att jag sett det … Tack för att du såg och sa till! Jag har även korrigerat kring hajen. Den beskrivs ju ofta som rutten och man ser det i många texter, men du har helt rätt i att det är surhaj, och fermenterad är en mer korrekt beskrivning av processen. Jag har ändrat. Tack igen, självklart vill vi att det ska vara rätt!
17 mars 2019 — 6:45
Ruth i Virginia säger:
Var i Rejkjavik 1978. Det enda vi åt var kokt fisk och kokt potatis.
Bodde i en skola, som under sommaren användes som vandrarhem.
Cirka 20-3o metallsängar, som USAs militärer hade lämnat hade
satts upp i varje klassrum. Enda hotell var ett SAS-ägt, och faktum
var, att vi inte hade råd att bo där (vi var 4 personer). Allting var
otroligt dyrt. Har inte varit tillbaka utom vid mellanlandningar.
17 mars 2019 — 5:22
Helena säger:
Oj, det låter som att Island har utvecklats en hel del sedan dess! 😉
17 mars 2019 — 6:46
Lena - gott för själen säger:
Nja, jag brukar ju vara nyfiken att testa det mesta, men det fanns ju ett och annat som jag skulle rygga tillbaka för. 🙂
Kram Lena
17 mars 2019 — 9:23
Helena säger:
Några av specialiteterna är till för de vågade haha 🙂
18 mars 2019 — 7:07
Marie säger:
Har ätit potatismos med strösocker på vilket inte var särskilt gott. Därimot så var lamm tillagat i kokgrop i marken fantastiskt gott.
Hemlagadr fiskbullar med brunsås var också mycket godare än det låter.
Detta var runt 1990.
18 mars 2019 — 2:36
Helena säger:
Potatismos med strösocker lät ju lite udda!? Trevligt att du också fick en del positiva matupplevelser 🙂 Och matlagningen har förstås utvecklats en hel del på senare tid.
18 mars 2019 — 7:09
Saevar Sveinn Gudmundsson säger:
Bra artikel om köket på Island det kan också sägas att det söta ogöda rågbröd bakas/kokas i varma källor.
Alla länder har väl pannkakor men på Island smaksatta med olika smaker ock tunntunna fyllda med blåbär eller åt annat gott s som barn minns jag kråkbärssaft o torkad fisk äts med isländskt SMJÖR!
18 mars 2019 — 5:49
Helena säger:
Tack, roligt att du gillar artikeln! Och tack för ytterligare information om den isländska maten! Perfekt att använda de varma källorna ju 🙂 Pannkakorna låter goda och kråkbärssaft låter intressant! 🙂
18 mars 2019 — 7:11
Anonym säger:
Vad får man inte äta
25 november 2021 — 9:26