Har du samma frukostfavoriter på hotell som de flesta andra svenskar? Saknar du också svensk mat när du är på resande fot … och i så fall samma saker som andra svenskar? Idag berättar vi också om en ny direktlinje till Budapest från Göteborg, och om en donation till Östersjöns miljöarbete.
Innehållsförteckning
Sovkojer på Stena line Trelleborg – Rostock
Från och med den 1 april kan man ombord på fartygen MS Skåne och FS Mecklenburg-Vorpommern på linjen Trelleborg-Rostock boka en sovkoj för en stunds skönhetssömn. Sovkojerna, som är inspirerade av japansk modell, är 200 cm x 90 cm och erbjuder USB-laddare, väckarklocka, luftkonditionering, ljus, WLAN och gardin att stänga.
Hotellklassiker i Göteborg gör comeback
Göteborgs hotellklassiker från 1980-talet, Radisson Blu Scandinavia, nyinvigs efter tre års renovering. Alla de 27 517 kvadratmetrarna har getts nytt liv av arkitekter och inredare. ”Vår vision är att bli världens bästa skandinaviska hotellupplevelse för både internationella och inhemska gäster”, säger hotelldirektör Jessica Rivle. Hotellet invigs officiellt den 8 april, men en invigningsfest för 800 gäster hålls redan den 5 april.
Maten svenskarna saknar på utlandsresan
Svenskarna gillar att resa och tycker ofta om att prova maten på destinationen. Samtidigt saknar en del maten hemma, visar en undersökning från onlineresebolaget eBeach.se. Dessa hemkära maträtter saknar svenskarna mest när de är på resande fot i andra länder:
- Tacos (16 %)
- Potatisgratäng (16 %)
- Béarnaisesås (14 %)
- Kokt potatis (12 %)
- Sallad (11 %)
Svenskars frukostfavoriter på hotell
Samma undersökning från resebolaget eBeach.se visar att svenskar framför allt vill ha färsk frukt och äggröra på frukostbuffén. Mer än hälften av dem som besvarade webbenkäten (1062 svenskar) tyckte att detta är absolut viktigast på frukosten. Frukostklassiker som gillas bäst av svenskar:
- Färsk frukt och bär (65 %)
- Äggröra (57 %)
- Bacon (46 %)
- Yoghurt (36 %)
- Rostat bröd (31 %)
Ving lanserar innovativt barnklubbskoncept
Vings Casa Cook-hotell har en tydlig hälsoprofil, med träningsutbud och närproducerad mat. Nu lanseras det första familjevänliga Casa Cook-hotellet i Chania på Kreta, med en Montessori-inspirerad barnklubb. Barnklubben erbjuder allt från övernattning i tipi-tält till pedagogiska lekar.
”Som en kontrast till det digitala och uppkopplade är det många som idag efterfrågar det autentiska, det enkla och det småskaliga, såväl vuxna som barn”, säger Fredrik Henriksson, kommunikationschef Ving.
Ny direktlinje från Göteborg till Budapest
På senare tid har flera nya flyglinjer etablerats på Göteborg Landvetter Airport. Nu utökas utbudet ytterligare när Ryanair startar en direktlinje till Budapest. Linjen börjar trafikeras den 29 oktober 2019 och flygen kommer avgå två gånger i veckan.
Viking Line donerar pengar till Östersjön
Viking Line donerar 50 000 euro till miljöarbetet i Östersjön. Donationen går till miljöorganisationen Håll Skärgården Ren samt till Helsingfors Universitets marinbiologiska forskningsstation Tvärminne. Pengarna kommer från försäljning av nedbrytningsbara plastpåsar i fartygens taxfreebutiker. Påsarna är till viss del tillverkade av återvunnen plast och man har tillsatt ämnet Poly-Bi för att plasten ska brytas ner i naturen.
Missade du förra resenyheterna? Läs Namnbyte, vandringsleder och mer resa för pengarna
Emma, Sol som sol? säger:
Saknad mat-listan var ju intressant! Menar man alltså mat som man saknar när man är borta en vecka eller två? Känns som att filmen Sällskapsresan fortfarande är aktuell, alltså. 😀
När jag rest på semester har det inte varit något jag saknar på det sättet, det har alltid varit kul att prova på annat. Däremot brukar jag vara fasligt trött på vitt bröd. Gissa om jag är det efter snart fem år i Spanien …
01 april 2019 — 7:49
Helena säger:
Det var inte så tydligt hur långe man måste vara borta för att sakna den svenska maten … Jag tänkte oxå lite så. Jag skulle aldrig sakna något på två veckor, men efter lång tid skulle jag kunna sakna vissa saker, beroende på var jag är. Saknade svenska räkor när vi var ett år i Europa 😉 Skulle oxå kunna sakna grovt bröd tror jag!
01 april 2019 — 13:51
Ama de casa säger:
Hur tusan kommer man upp till och in i dom där sovkojerna? Och sen ner därifrån… Jag tror jag sitter säkrare i en stol vid överfarten… 😉
Folk saknar den svenska maten tacos? Jahaja, där ser man… 😉 Fast jag minns hur förvånad jag blev när vi var i Mexiko första gången 1990. I tacons hemland hade dom inte ”riktiga” tacos? Haha! Hårda tacoskal lös med sin frånvaro. Gjorde inget, betydligt enklare att äta med mjuka skal 😀
01 april 2019 — 12:07
Helena säger:
Haha, ja nu förtiden får nog ”svensk tacos” räknas som svensk mat. Inte alls samma sak som mexikanska tacos 😉
01 april 2019 — 13:52
Ruth i Virginia säger:
Finns båda sorterna, Ama – bara att välja. 🙂
Grammatikfråga:
lysa, lös
lysa, lyste
01 april 2019 — 14:49
Emma, Sol som sol? säger:
Jag anser att solen lyste med sin frånvaro på en hund som sprang lös. Men tydligen kan man numer (?) säga att både solen lös och hunden var detsamma.
Fast aldrig att jag skulle säga eller skriva det om den stackars solen.
01 april 2019 — 16:26
Helena säger:
Intressant fråga Ruth! Jag säger (och skriver) lyste. Fast kanske är båda rätt?
01 april 2019 — 20:42
Emma, Sol som sol? säger:
Tacos så som vi känner igen den är TexMex dvs hur det serveras i Texas.
01 april 2019 — 16:23
Ruth i Virginia säger:
Tacos har blivit SVENSK mat????
01 april 2019 — 13:21
Helena säger:
Haha, ja den svenska varianten av tacos känns nog nästan som husmanskost nuförtiden 😉
01 april 2019 — 15:07
Emma, Sol som sol? säger:
Jag vet några som äter tacos VARJE fredag och det har de gjort i flera år. Får jag det en gång i månaden är det för ofta, hur gott det än är!
01 april 2019 — 16:28
Helena säger:
Jag tror att det är en klassiker i en del hem att äta det varje fredag 🙂
01 april 2019 — 20:43
Ann-Louise Paulsson säger:
När jag reste runt i USA i fyra månader saknade jag filmjölk väldigt mycket. Nuförtiden saknar jag sällan någon svensk mat när jag är ute och reser. Det skulle möjligtvis vara gott svenskt bröd i så fall.
01 april 2019 — 14:16
Ruth i Virginia säger:
Fil-liknande produkter kan köpas i ”health stores” i USA;
ganska bra faktiskt. Tror inte du kan få på vanlig restaurang
eller frukostbord på hotell.
Kommer ihåg den där riktigt tjocka filbunken jag fick hos Mormor –
kunde nästan skäras i bitar. Med hembakat hårt bröd och hemtjärnat
smör.
Yummy!
01 april 2019 — 20:39
Helena säger:
Intressant att det finns fil att få tag på i USA! Just fil skulle jag inte sakna faktiskt, det brukar jag aldrig äta. Efter lång tid skulle jag säkert sakna saker som svenska räkor (om det inte finns liknande). Kanske även svenskt bröd faktiskt, som Ann-Louise skriver!
01 april 2019 — 20:44
Britt-Marie Lundgren säger:
Grovt bröd och speciellt knäckebröd är nog det enda jag riktigt saknar utomlands.
Till frukost vill jag gärna ha en god youghurt och frukt. Sedan kan jag gärna testa det mesta även om jag inte är så förtjust i alla oliver som vi fick till frukost i Istanbul. De kan jag spara till senare på dagen.
01 april 2019 — 14:44
Helena säger:
Kan nog hålla med dig om brödet faktiskt! På en två-veckors semester skulle jag aldrig sakna det, men om man är borta länge. Oliver har vi ätit till frukost ibland och det har varit helt ok, men kan ändå förstå din synpunkt! De passar liksom inte riktigt till juicen 😉
01 april 2019 — 20:46
BP säger:
Alltså, seriöst – hur f*n kan man sakna tacos. Har kanske ätit tacos en gång i mitt liv och tyckte inte ett dugg om det. Vet inte vart resenärerna har rest, men sallad serveras ju i alla europeiska länder som jag har besökt åtminstone.
Är jag utomlands så testar jag faktiskt gärna nåt som jag inte äter hemma varje dag. Nu gillar jag inte bacon, men resten skulle jag absolut välja bort för att testa nåt nytt och kanske okänt för mig.
01 april 2019 — 21:20
Anta Snaque säger:
När jag var i USA saknade jag vanlig svensk potatis. Särskilt då norrbottnisk mandelpotatis. Den är en delikatess. Sill och potatis var det första jag åt när jag kom hem efter två månader over there.
01 april 2019 — 22:27
Elisabeth säger:
När vi är ute på resa vill jag definitivt pröva olika lokala rätter. När vi är länge på ett ställe som här på GC vill jag ha lite mat som är bra för kroppen. I vår fick jag filkultur och har gjort vår egen fil. Har aldrig gjort det tidigare, men har fungerat bra.
01 april 2019 — 23:27