Semester på Cypern kanske? Cypern är ett resmål som ökar i popularitet. Jag (Helena) besökte ön för drygt 15 år sedan, och det var en blandad upplevelse. Det var å andra sidan inte så konstigt med tanke på förutsättningarna! Idag berättar jag om min annorlunda resa, och funderar vidare på Cypern som resmål.
Innehållsförteckning
Semester på Cypern – mer populärt
När vi nyligen skrev om resultaten av Resebarometern 2019 kunde vi konstatera att många länder går nedåt i besöksstatistiken, men att Cypern är ett av de länder som ökar i popularitet. Det fick oss att börja fundera lite över Cypern som resmål.
I östra Medelhavet
Cypern är en önation i den östra delen av Medelhavet, och huvudstaden på ön heter Nicosia. Ön är den tredje största i Medelhavet och räknas geografiskt till Asien, men politiskt oftast till Europa.
Människor på Cypern i minst 11 000 år
Människor har bott på Cypern sedan urminnes tider, och man vet att ön var befolkad redan 9000 år före Kristus. På Cypern finns bland annat några av världens äldsta vattenbrunnar. Här finns också två historiska platser som tagits upp på Unescos världsarvslista; den välbevarade neolitiska byn Choirokoitia och kungagraven i Pafos.
Cypernsamlingen i Stockholm
När vi i höstas besökte Medelhavsmuseet i Stockholm fick vi se det som är världens största Cypernsamling utanför Cypern. År 1927 reste nämligen fyra svenska arkeologer till Cypern, och de kom hem med 12 000 cypriotiska föremål. Man kan alltså se väldigt mycket av det antika Cypern i Stockholm!
Många olika stormakter
Cypern har ett strategiskt läge i Medelhavet och har styrts av många olika stormakter, som till exempel assyrier, egyptier, perser, venetianer, osmaner och greker. När ön placerades under brittiskt styre 1878 fanns både grekcypriotiska byar och turkcypriotiska byar på ön. År 1960 blev Cypern självständigt, och vid Cypernkrisen 1974 skedde en delning av ön, i en grekiskcypriotisk och en turkcypriotisk del.
Min semester på Cypern 2003
Jag (Helena) bokade en semester på Cypern 2003, ungefär ett år innan jag och Peter träffades första gången. På den här tiden hade jag en annan pojkvän, och han jobbade som underhållare på ett charterhotell på Cypern. Vi hade inte träffats på evigheter och förhållandet höll sakta men säkert på att rinna ut i sanden. Av någon anledning fick jag för mig att det är dåligt att göra slut på telefon, så jag bokade helt enkelt en resa till Cypern … för att göra slut.
Att göra slut under en semester på Cypern
Upplägget bäddade knappast för en perfekt semester, vilket förstås påverkar min bild av Cypern. Jag flyttade in i ett stort vitt hus tillsammans med ett svenskt musikalgäng, som jobbade på närmaste charterhotellet. Sedan var det dags att göra slut …
Pojkvännen blev ledsen, men det gick över snabbt och snart blev det tydligt att han nog egentligen hade känslor för en av sina kvinnliga danskollegor. Lustigt nog hämtade vi oss alla ganska snabbt och vi tre (jag, ex-pojkvännen och den presumtiva nya flickvännen) lyckades genomföra en oväntat smärtfri och trevlig sightseeing i området. Mestadels var jag ändå ensam på dagarna, eftersom musikalgänget jobbade med sina shower.
Semester på Cypern – på egen hand
Jag spenderade dagarna på Cypern med att sola och bada, läsa böcker och hänga ensam på uteserveringar. Jag minns att hettan var dallrande och att vattnet var kristallklart och vackert.
Maten imponerade däremot inte, och jag hade i min ensamhet roligt åt att det var omöjligt att beställa en enda maträtt utan pommes frites och majonnäs. Jag provade med allt från sandwich och omelett till fisk med ris, men även till maträtten ”fisk med ris” serverades för säkerhets skull också pommes frites och majonnäs.
Att ompröva ett resmål
Förutsättningarna under min resa till Cypern var så fel de kunde bli, men jag skulle absolut kunna tänka mig att ompröva Cypern som resmål. Denna Medelhavsö passar förstås för sol, bad och båtutflykter, och jag skulle också vilja se mer av den antika kulturen som finns på ön. Dessutom finns möjlighet att vandra, cykla eller kanske besöka vingårdar.
Vill du läsa mer om Cypern?
UPPDATERING: Efter att vi skrev denna artikel har vi gjort en ny spännande resa till Cypern. Nedan hittar du massor av läsning.
Pafos på Cypern – ett Unesco världsarv vid havet
Pafos ligger fint vid kusten på Cypern och kan skryta med att platsa på Unescos världsarvslista….
Cypriotisk mat – 20 maträtter och delikatesser på Cypern
Cypriotisk mat bjuder på härliga medelhavssmaker och ett stort urval av maträtter. Här kan du bland…
Limassol marina på Cypern – och restaurang Kipriakon
Limassol marina är hamnen i Limassol på Cypern, och består både av en gammal hamn och…
Agriturism på Cypern – 7 tips till Cyperns landsbygd
Agriturism på Cypern – vad innebär det? Jo, ett tillfälle att uppleva Cyperns landsbygd med charmiga…
Afrodites klippa på Cypern – besök vid Afrodites födelseplats
Afrodites klippa på Cypern, eller Petra tou Romiou som platsen egentligen heter, består av en rad…
MUSAN i Ayia Napa – museum of underwater sculpture
MUSAN i Ayia Napa är något så unikt som en skulpturpark under vattnet. Den cypriotiska skulpturparken,…
Kourion på Cypern – en spännande arkeologisk plats
Kourion är en spännande arkeologisk plats på Cypern, där du kan spana in en antik romersk…
Inspiration från Cypern – 7 anledningar att bli nyfiken
Idag bjuder vi på inspiration från Cypern! Har vi varit där just nu? Nej, inte alls….
Vilka är dina bästa tips för semester på Cypern?
Har du varit på semester på Cypern, eller är du nyfiken på att resa dit? Om du varit där, vilka är dina bästa tips?
Fakta om Cypern
- Huvudstad: Nicosia
- Invånare: 1 170 000 (2016)
- Statsskick: Republik
- Självständighet: Från Storbritannien, 16 augusti 1960
- Språk: Grekiska och turkiska (en del pratar också engelska)
- Valuta: Euro
- Tidsskillnad: + 1 timme
- Nationaldag: 1 oktober (grekcypriotisk)
- Prisläge: Billigare än Sverige
Resa till Cypern
- Flyg: Man kan flyga till Cypern reguljärt året om, med flera olika bolag. Flygplats finns bland annat i Larnaca. Charterresor med direktflyg finns på sommarhalvåret och tar drygt fyra timmar. Från och med 1 maj klimatkompenserar TUI din resa – här kan du läsa mer om TUIs resor till Cypern.
Temperaturer på Cypern
- Vår: 19-27 grader på dagtid (8-15 grader på natten)
- Sommar: 30-33 grader på dagtid (18-21 grader på natten)
- Höst: 22-31 grader på dagtid (12-19 grader på natten)
- Vinter: 16-19 grader på dagtid (7-9 grader på natten)
Ruth i Virginia säger:
Nej, aldrig sett Cypern, men läst om en massa finansiella
skumma affärer, som ägt-äger rum där. Och så fajten mellan
Grekland och Turkiet.
Vad som slog mej – HUR kunde svenskarna få tillåtelse att
flytta 12,000 historiska föremål från ön?
Helena, det är inte lätt att göra slut med det är värre
att själv bli slutgjord. 🙂
Gonatt!!!
28 april 2019 — 6:20
Helena säger:
Jag undrar också hur de kunde få tillåtelse att flytta så många historiska föremål!? Det fanns visserligen många fler (som är kvar) men ändå …! Och ja, du har ju helt rätt när det gäller ”slutgörandet”! Önskar en fin söndag!
28 april 2019 — 10:06
Anonym säger:
Sverige stod för utgrävningar och expertis mot att man delade på fynden..
28 april 2019 — 15:27
Ruth i Virginia säger:
Intressant! Undrar om något liknande kunde
hända i dag?
29 april 2019 — 2:36
Matts Torebring säger:
Apropå göra slut! Jag har aldrig gjort slut med någon, (bara kört slut på mig själv några gånger). Jag lyssnade till en lång dialog på radio mellan två killar. Den hette: ”När kan man göra slut”? Det blev en jättelång & kul historia…
Man kan inte göra slut på julafton, inte på juldagen, inte på nyårsafton, inte när tjejen fyller år, inte på semestern och så vidare. Dialogen slutade med, att det finns inga lämpliga dagar kvar på året, att göra slut Skönt att du lyckades!
28 april 2019 — 7:03
Helena säger:
Haha, intressant! Ja, så är det väl, det finns inget bra tillfälle …
28 april 2019 — 10:07
dianasdrömmar säger:
Jag har varit på Cypern många gånger och ja du avslutade en kärlek där och jag påbörjade en..ja träffade min man där 1992 :), har haft min storhetstid där med vansinnigt roliga tjejresor med massor av fest och mest sett nattlivet..men även varit där med familjen på senare år och Cypern är magiskt vackert, mitt bästa tips är att hyra en motorcykel och åka runt.
Magiska stränder, mycket historia, Nicosia är ett måste, cypriotiska viner är inte fy skam så en vinprovning är att rekommendera, Afrodites klippa får man inte missa kram Diana
28 april 2019 — 8:05
Helena säger:
Men vad kul att du träffade din man på Cypern! Mer positivt!! 🙂 Tack för bra tips!
28 april 2019 — 10:09
Ruth i Virginia säger:
Var han Cypriot? Jag vill veta. 🙂
29 april 2019 — 2:32
Veiken säger:
Cypern är fint!
Nästan alla åker till den Grekcypriotiska sidan. Jag rekommenderar också Norra Cypern, den Turkcypriotiska! Fortfarande ganska orört och mycket färre turister!
Finns mycket att se där i Esentepe och Kyrenia, för att inte tala om att åka upp till små byar i Bergen!
28 april 2019 — 8:29
Helena säger:
Intressant med den turkiska sidan! Kan man ta sig obehindrat emellan de olika delarna?
28 april 2019 — 10:10
Bara brittiskt säger:
Ja. Det är lite som Nordirland att grekcyprioterna räknar dig som cypriot även om du varit på turkiska sidan. Själv är jag sugen på att upptäcka Kyrenia/Girne på nordkusten.
28 april 2019 — 12:49
Veiken säger:
Det är inga problem att åka fram och tillbaka över gränsen, MEN har du hyrt bil på ena eller andra sidan kan man inte ta över den. Den måste stanna på sin sida!Pass behöver du naturligtvis.
Jag skrev några inlägg för några år dsedan från den norra delen. Jag har en god vän som numera har två lägenheter där och har klippkort på planet dit!
https://www.veiken.se/?s=Cypern
Om du orkar läsa!
30 april 2019 — 14:33
Renates Reiser säger:
Synes absolutt du burde ta en ny (og litt triveligere) reise til Kypros. 🙂 Veldig flott øy, spesielt når man forlater turistbyene. Lei bil og kjør opp i fjellene, til nordsiden (den tyrkiske okkuperte siden) og til strendene og landsbyene i vest. Der er maten bedre og strendene har god plass. Nicosia er også interessant å utforske!
28 april 2019 — 8:52
Helena säger:
Tack för tips Renate! Ja, en trevligare resa till Cypern vore fint 🙂
28 april 2019 — 10:11
Ama de casa säger:
Jag reste första gången till Cypern sommaren 1979 för att hälsa på min dåvarande pojkvän som jag inte träffat på tre månader eftersom han gjorde FN-tjänst där. Vi hade då varit tillsammans i ett och ett halvt år.
Fast det blev ett annorlunda slut på den historien än för din del. Min dåvarande pojkvän är nuförtiden min nuvarande man 🙂
28 april 2019 — 9:20
Helena säger:
Kul att du oxå hälsade på din partner på Cypern! Men trevligt med lyckligare slut! 🙂 (Fast iofs blev det nog på sätt och vis ett lyckligt slut både för mig och mitt ex ;))
28 april 2019 — 10:12
Ditte säger:
Din tur hit blev ju speciell så kanske en ny tur kunde vara trevligt. Här bodde jag några månader 1964 när min pappa jobbade här och det var verkligen spännande och intressant. Vi besökte i den vevan också Beirut så då var en väldigt vakcer stad och inte drabbat av krig.
Några resor tillbaka till Cypern har det blivit men vi har alltid undvikit de större turistorterna. Finns så mycket annat. Precis som Veiken gillar jag mer den turkcypriotiska sidan och det var även där jag bodde en tid på 60-talet och just i Kyrenia.
Att hyra en scooter och ta sig runt är mitt tips.
28 april 2019 — 9:27
Helena säger:
Tack för tips! Kan tänka att det finns många fina platser utanför de mest turistiga orterna! 🙂
28 april 2019 — 10:13
Britt-Marie Lundgren säger:
Min enda erfarenhet av Cypern är en chartervecka 1989, med tre barn 4-10 år. Det var en vecka med +40grader så det var nästan bara bad och skugga som gällde.
Kanske är det dags att göra ett återbesök och få uppleva ön på ett annat sätt, men som vanligt har vi många resmål som kommer före i prioriteringen.
28 april 2019 — 10:30
Bara brittiskt säger:
Jag har bara varit på turistorterna eftersom dottern hade en fotfraktur och det var en ren mamma-dotter slapparesa på bra hotell. Fantastiska stränder är ju dock anledningen till att de ligger där de gör. De är värda besök både turistiga Nissi och Fig Tree Bay om man kan komma utanför värsta säsongen (vi var där i mitten av oktober) samt inte minst de mer orörda stränderna mitt emellan dit vi tog båt.
Annars är ju det delade Nicosia intressant liksom Famagusta där turisttiden stått stilla sedan delningen. Det går en bra brittisk guidad tur dit. Britterna har kvar sin stora bas utanför Larnaca men ska visst minska på närvaron. Som brittisk familj skrattade vi åt vägskyltar, brevlådor och annat som kändes väldigt hemtamt. Det var nog därför du fick pommes till allt också. Mycket av vår vinterpotatis kommer från den röda jorden runt Ayia Napa. Maten var väldigt upp och ner men halloumi som vi svenskar älskar kommer ju härifrån. Fetaost grillad med honung är heller inte fel. Annars är min stora sorg när det gäller maten att Cypern är överlägset störst i EU på antibiotikaanvändning i jordbruket. De kommer få enorma problem med resistens.
28 april 2019 — 13:00
BP säger:
Ja, det var då ett annorlunda sätt att göra slut på, varför inte;-)
Vi har varit på Cypern totalt tre gånger. Åkt runt hela ön och till och med varit i den turkiska delen av Nicosia. Vi älskar ön. Men du har rätt, maten är aningen enformig och tråkig, vilket även gäller grekisk mat tycker jag. Men på senare år har utbudet blivit större, bland annat med italienska influenser av hög kvalitet.
28 april 2019 — 20:46
Lena - gott för själen säger:
Ojoj, vilken story. Tänk vad man kan stå ut med som ung! 🙂
Jag har varit på Cypern. Men det var för hundra år sen (mitten på 80-talet) så jag har tyvärr inga tips.
Kram Lena
01 maj 2019 — 21:08