Missa inte att besöka Stralsund om du rör dig i nordöstra Tyskland. Den här fina lilla staden är en riktig liten pärla, som dessutom bjuder på massor av svensk historia. Vi rullade hit med ”Strandkorgsutmaningen”, tillsammans med sex andra husbilar.
Innehållsförteckning
Stralsund i norra Tyskland
Stralsund är en hamnstad vid den tyska Östersjökusten med runt 60 000 invånare. Staden anlades år 1234, blev Hansastad år 1278 och har alltid varit en viktig sjöfartsstad. Mellan år 1648 och 1815 var staden i svensk ägo, och det finns därför gott om minnen från den svenska tiden här.
Vår resa till Stralsund – med dramatik
Resan startade med att vi körde från Camping- und Ferienpark Havelberge till Stralsund. På kartbilden nedanför kan du se hela dagens resa, som sedan fortsatte vidare ut på Rügen. Men redan innan vi kom fram till Stralsund blev det dramatiskt.
Vi körde sist av de sju husbilarna och kom fram till olycksplatsen precis när den stängdes av. Två personbilar var inblandade i en olycka och en av dem hade dessutom kört in i en av gruppens husbilar bakifrån och skadat ena bakre hörnet.
Skadan var inte värre än att husbilen kunde fortsätta rulla, men den kommer förstås behöva repareras och paret fick hjälp av polisen med det praktiska. Både de och vi fastnade länge vid olycksplatsen, och kunde inte vara med när guidningen i Stralsund började.
Lunch i Stralsund
Till slut kom vi fram till Stralsund, och gav oss ut på stan för att leta upp våra vänner. Eftersom vi var sena missade vi tyvärr guidningen (som enligt de övriga var riktigt bra) och vi fick istället raskt promenera genom staden till restaurangen där vi skulle äta lunch.
Lunch åt vi på restaurang Zum Scheele i Stralsund. Här serveras olika lunchrätter varje dag, och jag åt en supergod baconinlindad kycklingfilé. Perfekt avslutning med kaffe och rabarberkaka!
Ett Unesco världsarv
Efter lunch fick vi möjlighet att se oss om i staden en stund, med alla historiska byggnader. Den gamla stadsdelen i Stralsund togs 2002, tillsammans med Wismar, upp på Unescos världsarvslista.
Rådhuset i Stralsund
I den här gamla stadsdelen hittar man runt 570 medeltids hus. Den medeltida bebyggelsen ligger runt det gamla torget Alter Markt, där man bland annat kan se det karakteristiska rådhuset. Rådhuset i Gamla stan är ursprungligen från 1200-talet, och har fått sitt nuvarande utseende efter den svenske officeren och arkitekten Nils Eosander, som levde på 1600-talet.
Mariakyrkan i Stralsund
I Stralsund finns bland annat tre medeltida kyrkor och den Lutheranska Mariakyrkan från 1298 står majestätiskt och syns från långt håll. Den 100 meter långa kyrkan med en innerhöjd på över 32 meter är otroligt mäktig. År 1647 var Mariakyrkan världens högsta byggnad med sina 151 meter men träffades av blixten och tornet brann upp.
I Mariakyrkan kan man se ett gravmonument över den svenske greven Johan Paulinus Lillienstedt, vilket anses vara Pommerns finaste barockskapelse. Monumentet har gjorts av den holländske bildhuggaren Johann Baptist Xavery.
Nikolaikyrkan
Från 1276-talet är denna vackra kyrka som inte blev fullbordad eftersom ena tornet av två inte har någon topp. Kyrkan är vigd för sjömännens skyddshelgon St Nikolai.
Jakobskyrkan i Stralsund
Jakobskyrkan (St Jakobi church) från ca :1303 men slutfördes med den gigantiska orgeln 1327. Eftersom pengar saknades och kyrkan skulle byggas ut finns papper på donationer av 30 000 tegelstenar från år 1347 och 180 ekar som var 15-20 meter långa till gavlarna.
År 1662 träffades toppen av kyrkan av blixten och elden förstörde klockor och torn och därav en platt topp på dagens kyrka. I mitten av 1600-talet belägrades Stralsund och kyrkan fick ta emot 30 kanonkulor, och under nordiska kriget fick kyrkan ca 40 träffar.
Tysklands äldsta Pub Zum Fahre
Under promenaden tillbaka från restaurangen hann vi få en liten miniguidning. Guiden pekade bland annat på det gula huset på fotot nedanför, som förmodligen är Tysklands allra äldsta pub, och dessutom en av de äldsta pubarna i Europa. Puben Zum Fahre öppnade år 1332, och är enligt guiden fortfarande ett trevligt ställe att dricka en öl på.
Olof-Palme-Platz
Vi fick också chansen att kika in i den öppna bottenvåningen i ett äldre privat hus. Här fanns det gott om historia i väggarna! Dessutom hittade vi en skylt från Olof-Palme-Platz, som ligger i Stralsund.
Gorch Fock I
Vi hann också med att gå strandpromenaden och upptäcka känslan av handeln sedan nästan 1000 år tillbaka. Här finns härliga lämningar som hamnkontoret men också det gamla tremastade skolskeppet Gorch Fock I från 1933.
Skeppet är också ett flytande museum och har fått sitt namn efter nordtyske författaren Gorch Fock. Skeppet sänktes 1945 under andra världskriget och bärgades 1947 av Sovjetiska marinen i forna Östtyskland, och då hette fartyget “Towarischtsch”. Vill du gifta dig på ett skepp så kan du göra det på Gorch Fock I.
Mer att se och göra i Stralsund
Vi hann förstås inte med allt man kan se och göra i Stralsund under vårt relativt korta besök. Här är några fler tips:
Ozeaneum Stralsund
Ozeaneum Stralsund ger en inblick i olika marina miljöer. Här finns 46 olika akvarier inklusive en pool med 2,6 miljoner liter vatten om livet från Nordsjön.
Hansedom Stralsund
Hansedom Stralsund är ett äventyrsbad med bubbelpooler, vattenrutschbanor och tropiska miljöer.
Bryggeriet Störtebecker
Bryggeriet Störtebeker Braumanufaktur har restaurang, butik och provningar. Stralsund har 24 bryggerier och som överlevde flera hundra år ända sedan 1401. Då fanns det 170 bryggerier i Stralsund och ölen som de serverar är döpt efter ökande piraten Klaus Störtdecker, som var en Tysklands Robin Hood.
Vidare mot Rügen
Efter besöket i Stralsund rullade vi vidare till Rügen, över den stora Rügenbron som också kallas ”Rügendamm” över Strelasund. Bron stod klar hösten 1936, och förr åkte men färja över till Altefähr på Rügen. Här skulle vi hitta vår camping för natten, och på vägen skulle vi först besöka ett lokalt bryggeri.
Ölprovning på Insel Braueri
Bryggeriet Insel Braueri ligger i Rambin på ön Rügen. Här görs flera intressanta öl i snygga flaskor. Förutom flera ölsorter med alkohol görs fyra alkoholfria öl. Vi provade några av ölsorterna och blev, förvånande nog, mest förtjusta i en riktigt mörk öl med en ton av choklad i. Även den alkoholfria ölen smakade bra.
Enligt programmet skulle vi ha haft ytterligare en utmaning här, men på grund av något missförstånd blev den inställd, vilket innebär att det endast är en utmaning kvar på den här resan. Imorgon berättar hur det gick!
Till camping på Rügen
Efter besöket i bryggeriet (ja, chaufförerna fick förstås dricka alkoholfritt eller bara provsmaka lite) rullade vi till Regenbogencamp i Göhren.
Se mer i norra Tyskland
Det finns förstås mycket mer att se och uppleva i norra Tyskland. Här är några tips på intressanta ställen att besöka i närheten:
- Greifswald är en vacker stad med mycket svensk historia
- Rügen är en härlig semesterö med vita kalkstensklippor
- Usedom är en fin ö, på gränsen mellan Polen och Tyskland
- Waren är en charmig stad vid den stora sjön Müritz
Nordsjökusten i Tyskland – Husum och Sankt Peter-Ording
Våra sista stopp under sommarens långa husbilsresa blev Husum och Sankt Peter-Ording vid Nordsjökusten i Tyskland….
Att göra i Hamburg – 23 sevärdheter och upplevelser
Vad kan man göra i Hamburg? Denna nordtyska stad bjuder på hamnliv, båtturer, kultur och världens…
Bastei i Saxiska Schweiz – dramatisk natur i Tyskland
Bastei i Saxiska Schweiz är ett fantastiskt bergsområde i Tyskland med en vacker och omtalad bro:…
Att göra i Wernigerode – 12 tips till en tysk pärla
Vad kan man göra i Wernigerode i Tyskland? Denna stad är en fantastiskt fin liten pärla…
Finnlines Malmö – Travemünde – på väg mot Hamburg
För att komma till Tyskland och Hamburg tog vi Finnlines Malmö – Travemünde. Denna rutt passade…
Thale i Harz – bland häxor och djävulsväggar
Thale i tyska Harz – hit kommer man för att uppleva dramatisk natur, blandat med inslag…
Tyska Chemnitz – Europas kulturhuvudstad 2025
Gästskribent: Björn Erik Gustavsson En äldre kvinna i tidningskiosken på Chemnitz centralstation fnyser högljutt när personen…
Besök i den tyska staden Waren – vid sjön Müritz
Den tyska staden Waren är en pittoresk liten stad som ligger fint vid den stora sjön…
Att se och göra i Hansastaden Wismar
Det finns mycket att se och göra i Hansastaden Wismar i Tyskland. Vi har varit här…
Att göra i Wittenberg – 11 tips till Lutherstaden i Tyskland
Vad kan man göra i Wittenberg i Tyskland? I denna stad, som officiellt heter ”Lutherstadt Wittenberg”…
Vackra vägar i Tyskland – semestervägar med teman
Det finns mer än 150 vackra vägar i Tyskland, alla med ett eget tema och späckade…
Sverige i Tyskland – 12 platser med svensk koppling
Det finns mer av Sverige i Tyskland än vad man kanske anar. Faktum är att man…
Tysklands längsta hängbro – Titan RT i Harz
Tysklands längsta hängbro heter Titan RT och går över dalen och dammen Rappbode i Harz. Från…
Steinau an der Strasse – med Bröderna Grimms hus
Steinau an der Strasse är en liten tysk stad som framför allt är känd för att…
Semestra med barn eller barnbarn i Tyskland
Funderar du på att semestra med barn eller barnbarn i Tyskland? Landet bjuder på allt från…
Romarriket i Tyskland – 6 platser från Romartiden
Romarriket i Tyskland? Ja, faktiskt! Antikens Rom var ett mäktigt imperium som utgick från Rom, men…
Tyskland välkomnar husbilar (och Sverige sätter upp förbud)
Vi har under denna resa befunnit oss knappt två månader i Tyskland med vår husbil. Som…
Tyska specialiteter i olika regioner – missa inte dessa
Tyska specialiteter, vad är det? Tysk mat varierar från region till region, och det finns många…
Pierdrei hotell i Hamburg – bo i rum eller husvagn
Pierdrei hotell i Hamburg är ett snyggt och modernt hotell som har ett perfekt läge när…
Slottet Rastatt i Tyskland – barockslott från 1700-talet
Slottet Rastatt är ett mäktigt tyskt barockslott från tidigt 1700-tal. En gång i tiden uppfördes det…
Semestervägar i norra Tyskland – 6 fina temavägar
Det finns gott om semestervägar i norra Tyskland. När gränserna öppnar igen blir det kanske enklast…
Att göra i Bayreuth i Bayern – våra 11 bästa tips
Vad kan man se och göra i Bayreuth i Bayern? Denna vackra och speciella tyska stad…
Hofgarten Eremitage i Bayreuth – otrolig park i Bayern
Hofgarten Eremitage i Bayreuth är en stor och helt otroligt vacker park fylld av slott, fontäner,…
Bad Segeberg – Karl May Spiele och fladdermusgrotta
Bad Segeberg som ligger inåt landet där vi åkt för ett besök vid ”Karl May Spiele”…
Vinfester i Tyskland – upplev höstens vinfestivaler
Just nu pågår vinfester i Tyskland, och de fortgår under både oktober och november. Befinner du…
Bauhaus 100 år – historien om en tysk designskola
Bauhaus fyller 100 år i år, men det är inte byggvaruhuset som har födelsedag. Nej, vi…
Med färja till Tyskland – framme vid kusten
Igår morse lämnade vi Trelleborg och Sverige och rullade ombord på en färja till Tyskland, närmare…
Allt om sparris i Tyskland – Festivaler, vägar och recept
Sparris i Tyskland – det är långt mer än bara en grönsak. När sparrissäsongen kommer igång…
Karneval i Tyskland – en färgsprakande fest
Att göra i Würzburg – 12 sevärdheter och upplevelser
Vad kan man göra i Würzburg i Tyskland? Denna vackra och historiska stad är en riktig pärla,…
Fakta om Stralsund
- Land: Tyskland
- Förbundsland: Mecklenburg-Vorpommern
- Kreis: Landkreis Vorpommern-Rügen
- Folkmängd: 57 000 (2011)
- Namn: Stralsund, men under 1600-talet känd som Strålsund på svenska
- Läge: Nordöstra Tyskland, med närhet till storstadsregionerna Hamburg, Berlin, Öresundsregionen, Stettin och Rostock. Strax intill ligger också semesterön Rügen och universitetsstaden Greifswald.
- Näringar: Skeppsvarv (Volkswerft Stralsund), den tyska marinens tekniska skola, bryggeri (Störtebeker), arbetsmarknadens försäkringsanstalt samt turism.
Se och göra i Stralsund
- Unescoarv: Den gamla stadskärnan är upptagens på Unescos världsarvslista sedan 2002.
- Kyrkor: I staden finns tre medeltida kyrkor, nämligen Nikolaikyrkan (1276), Mariakyrkan (1298) samt Jakobskyrkan (1303).
- Sevärdheter: Rådhuset från 1200-talet, Katharinenklostret från 1250, det tidigare Johannisklostret (idag stadsarkiv) samt det svenska kommendanthuset.
- Museer: Det tyska havsmuseet (Deutsches Meeresmuseum) med bland annat Ozeaneum Stralsund samt Kulturhistorisches Museum som har flera olika filialer.
Stralsunds tidiga historia
- Grundande: Stralsund grundades år 1234 av Wizlaw I, furste av Rügen.
- 1300-talet: Staden blev hörjad flera gånger, men var ändå den näst viktigaste staden inom Hansaförbundet (efter Lübeck).
Förbund med Sverige
- Förbund med Gustaf II Adolf: Den 24 juni 1628 slöt staden ett förbund med Sveriges kung Gustav II Adolf. Från Sverige fick man bland annat hjälp med trupper om 600 man, för att försvara staden mot kejserliga trupper under Albrecht von Wallenstein.
- Seger 24 juli: Den belägrande hären tvingades ge upp den 24 juli, och segern har firats varje år sedan dess.
Svensktiden: 16oo-tal
- Westfaliska freden: Genom den westfaliska freden, år 1648, kom Stralsund i svensk ägo.
- Under attack 1678: År 1678 attackerades staden av Fredrik Vilhelm I av Brandenburg och tvingades till kapitulation. Genom freden 1679 blev Stralsund åter svenskt.
Svensktiden: 1700-tal
- Stora nordiska kriget: Under stora nordiska kriget belägrades Stralsund av de allierade (preussare, sachsare och danskar). Den 2 november 1715 öppnade fienden eld, stora delar av staden förstördes och Karl XII tvingades kapitulera.
- Åter till svenskarna: Efter fredsslutet 1720 återlämnades staden till Sverige.
- Sjuåriga kriget: Staden blockerades vintrarna 1757-1758 samt 1758-1759.
Svensktiden: 1800-tal
- Pommerska kriget: Stralsund blev inneslutet och belägrat av fransmän år 1807.
- Freden i Paris: Sverige återfick 1810 Stralsund genom Freden i Paris.
- Överlåtelse av Pommern: År 1814 överlämnades Stralsund och övriga Pommern till Danmark, som år 1815 överlät det till Preussen.
Första och andra världskriget
- Första världskriget: Staden präglades efter första världskriget av oroligheter, tills en borgerlig stadsregering bildades 1919. Denna regering upplöstes 1933 av nationalsocialisterna.
- Andra världskriget: Den 1 maj 1945 intogs Stralsund av Röda armén. Staden blev nu en del av den sovjetiska ockupationszonen i Tyskland och senare DDR.
Stralsunds moderna historia
- Tysklands återförening: Efter Tysklands återförening 1990 fick Stralsund fungera som ”modellstad” för stadplanering i de nya förbundsländerna. Den historiska stadskärnan renoverades.
- Unesco världsarv: År 2002 utsågs stadskärnan i Stralsund, tillsammans med Wismar, som ett Unesco världsarv, i form av unikt bevarada hansastäder.
Boende i Stralsund
- Hotell: Det finns gott om olika sorters hotell att välja på. Kolla till exempel på Booking.com.
- Ställplats för husbilar: Caravanstellplatz an der Rügenbrücke, Werftstrasse 9a i Tyskland.
Resa till Stralsund
- Färja Trelleborg-Rostock: Med Stena Line. Bil från Rostock tar cirka 1 timme och 15 minuter (111 km)
- Färja Trelleborg-Sassnitz: Med Stena Line. Bil från Sassnitz tar cirka 50 minuter (50 km)
Veiken säger:
https://www.veiken.se/?s=Rugen
Det är ett tag sen vi var på Rügen nu, men vi åker gärna tillbaka. Redan åtta år sedan. Säkert mycket som har ändrats sedan dess!
31 maj 2019 — 8:02
Helena säger:
Tack för länken! Ska kolla ditt inlägg när jag har lite bättre internet. (Försökte nu men fick inte upp bilderna.) Kan oxå tänka mig att åka tillbaka, fantastiskt fint!
01 juni 2019 — 12:05
Nils-Åke Hansson säger:
som jag sagt tidigare gillar vi Rügen och nära har vi också. Vilken otur att någon av er blev inblandade i olyckan.
31 maj 2019 — 9:09
Helena säger:
Ja tråkigt med olyckan, och samtidigt skönt att det inte blev värre. Förstår att ni gillar Rugen, och perfekt läge för er!
01 juni 2019 — 12:06
Lisa säger:
Tråkigt att en av er blev påkörd men ändå bra att det inte blev några personskador. Jo vi har varit i Stralsund och tycker också att det är en fantastisk fin stad. Vi gjorde en guidad tur med en dubbeldäckare och så besökte vi Störterbeker öl shop. Ställplatsen vi stod på var väldigt fin med grillkåta och ägdes av en husbilsfirma. Varje morgon bjöd dom nybakade Brötchen. Har nu följt er på er resa och sett hur trevligt ni har . Tycker dock att ni missat Ahlbeck , Basin och Heringsdorf som enligt oss är kustens små ädelstenar. Ha nu en fortsatt trevlig Strandkorbsutmaning.
31 maj 2019 — 9:24
Helena säger:
Det låter som att ni hade en bra och intressant resa till Stralsund! Tack för tips om fler ställen att se! Då har vi anledning att åka tillbaka! ??
01 juni 2019 — 12:10
Ama de casa säger:
Oj vilken dramatik! Skönt att det ”bara” blev lite skador på bilen i alla fall.
Synd att ni missade mer tid i den vackra staden, men det kunde ju absolut ha blivit värre.
Ha en bra dag och kör försiktigt!
31 maj 2019 — 9:37
Helena säger:
Ja så är det ju! Otur, men ändå tur att det inte blev värre!
01 juni 2019 — 12:12
Hasde säger:
Dramatiskt gör Linda, men de verkar ha näsan lver vattenytan. Stralsund är trevligt, men Rugen bättre. Vi har cyklat runt på ön och passerat där ni bor. Ta en hoj och fortsätt cykla ut på ön, börja med lilla backen efter campingen. (minns jag rätt?) Är bara så trevligt och kul saker dyker upp här och där. Tåget var bara turistiskt tyckte vi.
31 maj 2019 — 9:50
Helena säger:
Ja visst var det dramatiskt för Linda och Pär! Tur i oturen att det inte blev värre. Tack för alla tips! Vi kommer inte hinna allt denna gång, men vi återkommer gärna till Rugen!
01 juni 2019 — 17:25
Gunilla Lundström säger:
Trevligt att läsa om era äventyr – både goda och dåliga – skönt att ingen kom till skada.
Synd att ni missade Neu-Brandenburg och dess fina ringmur. På Rugen är ett besök i Putbus inte fel. Staden grundades av en adelsman Putbus i början på 1800-talet och har en annorlunda arkitektur husen är vita och staden kallas också för den ”Weisse Stadt”.
/Gunilla
31 maj 2019 — 11:14
Helena säger:
Tack för tips! Svårt att hinna allt, men det här området kan vi gärna åka tillbaka till!
01 juni 2019 — 17:53
Husisblogg säger:
Oj, det händer verkligen en hel del på denna resa. Tråkigt med skador på husbilen men samtidigt tur att det inte blev några skador på personer.
Trevligt att känna igen vissa bilder från den trevliga hamnen och stadskärnan i Stralsund.
Rügen finns ju så mycket fint på, den mysiga staden Binz samt Hitlers gamla militärboende med all historik.
31 maj 2019 — 11:28
Helena säger:
Ja tråkigt med husbildskadan förstås, men tur initierande att inget värre hände! Kul att ni känner igen er! 🙂
01 juni 2019 — 17:55
Lena - gott för själen säger:
Så trist med olyckan och missade turer! Men skönt att det gick hyfsat bra ändå.
Kram Lena
31 maj 2019 — 12:17
Helena säger:
Tur i oturen att det inte blev värre!
01 juni 2019 — 17:55
Ditte säger:
Helt obevandrade trakter för min del men väldigt fint att får följa med er. Och visst ser det fint ut. Vi har ju numer ingen bil så det lär nog inte heller bli någon tur just hit. Finns ju så mycket som lockar. Men man vet aldrig.
Trist med olyckan men samtidigt skönt att det inte direkt blev personskador.
Mycket historia finns det också i dessa trakter. Intressant, tycker jag.
31 maj 2019 — 20:29
Helena säger:
Ja väldigt intressanta trakter, inte minst historien!
01 juni 2019 — 17:56
BP säger:
Synd med olyckan och att ni missade guidningen, men huvudsaken är ju att ingen av er blev skadad och att plåtskador går att laga.
Stralsund är verkligen en söt och mysig ort. Det maffiga Rådhuset (antar jag att det är) var otroligt fint liksom de färgglada husen.
31 maj 2019 — 21:16
Helena säger:
Ja väldigt trist med skadan men samtidigt skönt att det inte blev värre! Stralsund är fantastiskt fint!
01 juni 2019 — 17:57
Christian säger:
Kul, rugen är ju en härlig sommarort, var bara där över dagen på en kryssning, men skulle gärna åka tillbaka!
31 maj 2019 — 21:40
Helena säger:
Kul att du varit på Rugen! Kan säkert vara riktigt fint att spendera någon semestervecka där!
01 juni 2019 — 17:59
Birgitta säger:
Vi ( min man och jag) har varit på Rügen flera gånger, senast i början på april i år:-) . Jag tycker ni missade flera intressanta platser. Sellin med sin fantastiska havspromenad, Binz med fantastiska hus och jättefin strandpromenad med sin långa brygga och mysiga restauranger. För att inte tala om Prora som är ett måste när man besöker Rügen. Hitlers berömda dröm om ett semesterområde för arbetarna. 4 km 6 vån hus som aldrig blev inflyttningsklart (freden kom emellan) . Cap Arcona är oxå värd att besöka. Alla platserna har ställplatser.
01 juni 2019 — 9:03
Helena säger:
Kul att ni varit då mycket på Rugen! Vi hade inte så lång tid denna gång, men återkommer gärna! Kanske bra att ha lite kvar 😉 Prora såg vi faktiskt men jag hann inte få med det i inlägget 😉
01 juni 2019 — 18:01
Birgitta Kärreman säger:
Vi ( min man och jag) har varit på Rügen flera gånger 🙂 Senast i början på maj i år. Jag tycker ni missat flera sevärda platser så ni får köra dit igen.
Sellin med sin fina skogspromenad alldeles vid östersjön, Binz med sin långa strandpromenad och långa brygga, fina vita hus och mysiga restauranger. För att inte tala om Prora, Hitlers drömprojekt för det arbetande folket. 4 km 6våningshus alldeles vid sandstranden som sedan freden stått och förfallit. Nu renoveras vissa delar och säljs som bostadsrätter. Cap Arcona är oxå sevärd, Alla orter har ställplatser.
Finns oxå naturreservat och små fina badorter. Ge Rügen en ny chans !
01 juni 2019 — 9:16
Helena säger:
Du såg kanske också vårt andra inlägg om Rugen? Och absolut, vi gillade verkligen vackra Rugen. Återkommer gärna! 🙂
01 juni 2019 — 18:03