Hallwylska Palatset i Stockholm, eller Hallwylska museet som det kanske egentligen heter, är ett av våra absoluta favoritmuseer i stan. Vi har varit här flera gånger och älskar att uppleva de vackra rummen med dåtidens smarta bekvämligheter. Den här gången råkade vi trampa in under invigningen av en utställning av Konstfack vilket gjorde att upplevelsen blev lite … annorlunda.
Innehållsförteckning
Hallwylska Palatset i Stockholm
Hallwylska Palatset ligger på Hamngatan 4 och är ett fantastiskt museum. En gång i tiden bodde den rika familjen Hallwyl här, och redan medan de levde bestämde fru Wilhelmina von Hallwyl att deras hem en gång skulle bli ett museum. Förutom att hon lät inreda de vackra lokalerna byggde hon upp en enorm samling av konstföremål.
Familjen von Hallwyl
Familjen Hallwyl bestod först och främst av Wilhelmina von Hallwyl (1844-1930) och Walther von Hallwyl (1839-1921). Paret fick döttrarna Ebba von Eckermann, Ellen de Maré/Roosval, Elma von Hallwyl (som dog som barn efter att ha svalt giftig målarfärg) samt Irma von Geijer.
Huset på Hamngatan 4
Huset på Hamngatan 4 började byggas 1893 och stod klart 1898. Arkitekten Isak Gustaf Clason fick helt fria händer när det gällde ekonomin – det fanns inga begränsningar för vad huset fick kosta. Och det märks!
Moderna bekvämligheter
Fasaden och inredningen utfördes i historisk stil, samtidigt som huset fick alla tänkbara moderniteter och bekvämligheter. I huset fanns bland annat centralvärme, centraldammsugare, elektrisk hiss, elektriska lampor i alla rum samt både kallt och varmt rinnande vatten. Fantastiskt modernt alltså!
Stora Salongen
Stora Salongen är det absolut vackraste rummet i hela huset. Här tog man emot fina gäster och underhöll med vacker pianomusik.
Herrarnas rum
Efter en middag i Hallwylska Palatset drog sig damerna till damernas salong och herrarna till rökrummet. Även biljardrummet kunde räknas till herrarnas domäner.
Wilhelminas Samlingar
Wilhelmina von Hallwyl var en samlare av stora mått och vid sekelskiftet 1900 var hon en av Sveriges största samlare av konst och konsthantverk. Hon samlade på allt från porslin till föremål och tavlor och lät göra en enorm katalog över alla sina samlingar.
kök och badrum med moderniteter
Tjänstefolket i köket fick arbeta med moderniteter som rinnande varmvatten och en elektrisk mathiss. Familjen Hallwyls badrum var också väldigt modernt med både badkar och dusch.
Tillfälliga utställningar
På Hallwylska Palatset arrangeras olika tillfälliga utställningar. Runt jul arrangerades till exempel en utställning om Krakows krubbor (vackra julkrubbor från Krakow) som vi hade velat se, men inte hann med.
En kvinnas röst
Just nu pågår utställningen En kvinnas röst (8 mars – 18 augusti) som handlar om Wilhelmina von Hallwyls äldsta dotter Ebba von Eckermann. Ebba var en av de kvinnor som kämpade för det som på den här tiden kallades ”kvinnofrågan”, alltså att kvinnor skulle ha vissa av de rättigheter som vi idag tar för givet.
Intrasslanden
En annan utställning, Intrasslanden, hade premiär samma dag som vi var här, och kommer pågå fram till den 2 juni i år. Detta är resultatet av ett årslångt samarbete mellan Hallwylska museet och Konstfack. Konstnärerna har undersökt Hallwylskas historia och skapat konst utifrån detta, som sedan placerats i rummen.
Tyvärr måste vi erkänna att vi hade svårt att förstå de där grenarna på golvet i Stora Salongen, men en del konst är ju bara till för dem som förstår … eller?
Hallwylska Palatset är fortfarande ett av våra favoritmuseer i Stockholm, och vi kan förstå att man vill utvecklas och skapa konst. Men för den som besöker museet för första gången och vill se de vackra rummen blir det ju lite konstigt. Hade man inte kunnat visa konsten i ett separat rum?
Har du varit på Hallwylska Palatset i Stockholm och vad tycker du? Hur hade du reagerat på konstutställningen?
Hitta till Hallwylska Palatset
- Läge: Hallwylska Palatset ligger på Hamngatan 4 i Stockholm, mitt emot Berzelii Park, inte långt från Dramaten
- Tunnelbana: Närmaste tunnelbanestationer är Östermalmstorg och Kungsträdgården. Från båda dessa stationer tar det cirka 5 minuter att promenera.
- Buss: Flera bussar stannar i närheten av Hallwylska Palatset, bland annat buss nummer 2, 69 och 76. Gå av vid Nybroplan, Hamngatan eller Norrmalmstorg.
Guide: Öppettider och priser
- Öppettider: Under högsäsong (juli – augusti) håller museet öppet tisdag till söndag 10-19. Under resten av året håller museet vanligtvis öppet tisdag till fredag 12-16 (onsdagar till 19) samt lördag till söndag 11-17 (2019). Observera att det finns dagar då museet håller stängt eller har ändrade öppettider, samt att öppettiderna kan ändras. Kontrollera museets webbsida för aktuella öppettider.
- Priser: Det är fri entré till paradvåningen. Guidad visning kostar 80 kronor per vuxen (2019). Guidning är gratis för barn under 19 år. Aktuella utställningar kan också kosta extra. Lån av audioguide kostar 40 kronor.
- Service: Det finns en liten museibutik. Det finns också en servering på gården som ska öppna senare i maj.
- För barn: Det finns ett lekrum, och särskilda aktiviteter arrangeras regelbundet för barn. Barnvagnar kan lämnas i portvalvet eller entréhallen, men kan inte tas med i museivåningen.
- Tillgänglighet: Hallwylska Palatset har fem våningar och det finns ingen hiss, vilket innebär att man måste gå i trappor. Utrymmena är inte tillgängliga för rullstol. Visningar arrangeras regelbundet på teckenspråk, en vägledning för personer med synnedsättning finns att ladda ner på mp3-fil och det finns lättlästa broschyrer på tio olika språk. Ledsagare eller assistent har alltid fri entré till museet.
- Läs mer: Du hittar mer information på museets webbsida.
Monet säger:
Underbart att bli påmind om detta fantastiska hus igen. Har varit där många gånger och blir alltid lika fascinerad. Inte minst de moderna inslagen. Grenarna på golvet tyckte jag var en styggelse, den där sortens ”konceptkonst” är bara tillgjort trams tycker jag. Roligt att ni tar er till så olika ställen! Vi ska snart göra en roadtrip till Västergötland, köra världens vackraste väg – Vallevägen – och besöka Varnhems kloster bland mycket annat!
09 maj 2019 — 7:30
Helena säger:
Visst är det ett fascinerande hus! Kul med roadtrip! Vallevägen har jag inte hört talas om. Klostret har jagdäremot hört talas om, men inte besökt.
09 maj 2019 — 12:10
Ann säger:
Oj, jag var nog där för kanske 15 år sen 🙂
09 maj 2019 — 7:48
Helena säger:
Kul att du varit här! Kan vara värt mer än ett besök tycker jag 🙂
09 maj 2019 — 12:11
Anna / boihusbil.se säger:
Det har vi blivit tipsade om men aldrig kommit iväg att se. Ska notera ner det, igen, för att kanske äntligen se det när vi gör våra kundbesök i Stockholm i Juni. Tack för påminnelsen!
09 maj 2019 — 9:53
Helena säger:
Absolut värt ett besök!
09 maj 2019 — 12:11
Nils-Åke Hansson säger:
Finns så många museum till att se. När jag var ugn och kom till Stockholm var det Tekniska som gällde.
09 maj 2019 — 10:14
Helena säger:
Stockholm är väldigt museitätt! Tekniska har jag varit på någon gång, men det är längesedan.
09 maj 2019 — 12:59
Ama de casa säger:
Har besökt Hallwylska Palatset en gång för en herrans massa år sen. Ett fantastiskt ställe!
Konst kan verkligen vara konstig ibland. Det är nog därifrån ordet kommer – konst-ig. 😀
09 maj 2019 — 11:20
Helena säger:
Visst är det fantastiskt! Och haha, ja då är det nog, konst eller konstigt 😉
09 maj 2019 — 13:00
Maria/Magnolia Magis säger:
Kul med museum! Jag föredrar nog att konstutställningar ska vara för sig själva. Då kan man välja om man vill se eller inte. Går man till detta hus är det ju för dess skull man kommer.
09 maj 2019 — 14:09
Britt-Marie Lundgren säger:
Hallwylska museet har vi pratat om att besöka i hur många år som helst, men aldrig kommit dit. Detta får det bli ändring på vid nästa Stockholmsbesök.
09 maj 2019 — 14:13
Maya Nordlund säger:
Åh vilken bra guide! Jag älskar Hallwylska och ska faktiskt dit imorgon! Wilhelmina verkar ha varit en riktigt häftig kvinna på sin tid! 🙂
09 maj 2019 — 16:48
Lisbeth säger:
Tänk att han dog 18 år innan han föddes Walther von Hallwyl. Det var bättre förr 🙂
09 maj 2019 — 19:29
Helena säger:
Haha, oj, det var uppmärksamt! 😉 Tack! Har fixat nu!
10 maj 2019 — 0:34
BP säger:
Den familjen var verkligen före sin tid. De måste ha badat i pengar av överdådiga inredningen att döma.
Nu finns det ju redan hur mycket som helst att beskåda i det museet, så Konstfacks utställning kommer varken till sin rätt eller passar in där. Usch säger jag bara.
09 maj 2019 — 20:30
Ann-Louise Paulsson säger:
Jag har gått förbi Hallwylska så många gånger men aldrig varit inne där. Det ser ju väldigt fint ut så jag måste nog försöka gå dit. Håller dock med om att de där grenarna på golvet ser mysko ut. Jag kanske går dit när de har tagit bort dom. 🙂
09 maj 2019 — 22:14
Johnny Friskilä säger:
Måste medge att jag faktiskt aldrig varit på Hallwylska. Därför var det intressant att läsa er text. Men konstutställningen i samma rum som de vanliga objekten om man säger så? Det låter inte så kul.
10 maj 2019 — 8:36
Lena - gott för själen säger:
Jaa, åh det där coola huset. Har varit där flera gånger. Vet inte varför, men jag tokgillar det!
Kram Lena
10 maj 2019 — 17:46
Bertil Kall säger:
Otroligt vackert med alla dessa samlingar, ett besök räcker inte då det finns så mycket att se. Kommer att bli fler besök då jag med all säkerhet upptäcker nya saker vid besöken som berikar.
07 april 2022 — 15:17