Vilka är världens största språk egentligen? Vi blev nyfikna och har kollat upp vilka språk i världen som har flest talare. Här är listan på de tio största språken i världen. Är det något av språken på listan som överraskar?
Innehållsförteckning
Hur många språk finns det?
Det finns många tusen språk i världen och det är svårt att avgöra det exakta antalet, eftersom det till exempel beror på hur man definierar språk och dialekt. Enligt språkkatalogen ”Ethnologue” anges siffran 6909 språk i världen. Imponerande, eller hur!?
Världens största språk
När vi talar om världens största språk menar vi de språk som har flest modersmålstalare. Siffrorna som anger antal talare skiljer sig lite i olika källor, och vi har utgått från siffror från Ethnologue från 2015.
Världen största språk, från 10 till 1
Här listar vi världens största språk, med start på nummer tio. Nummer 1 är alltså världens allra största språk. Vi kan också avslöja att tyska kommer på plats 11, med 78 miljoner talare.
10. Punjabi
Punjabi talas av runt 88,7 miljoner människor, främst i delstaten Punjab i Indien och provinsen Punjab i Pakistan. Punjabi används bland annat av folkgruppen sikher och i musikformen Bhangra. Trots att punjabi är det största språket i Pakistan och används av 44 procent av befolkningen så är det inte officiellt språk i landet. Det officiella språket är istället urdu.
9. Japanska
Japanska talas av cirka 128 miljoner människor, vilket huvudsakligen motsvaras av befolkningen i Japan. Japanska är officiellt språk i landet och är uppdelat i två dialekter: östjapanska och västjapanska. Språket anses tillhöra den japoniska språkfamiljen som också omfattar ryukyu-språken, som talas på Ryukyuöarna i Östkinesiska havet.
8. Ryska
Runt 166 miljoner människor pratar ryska, vilket gör det till ett av världens största språk. Språket talas framför allt i Ryssland, men delvis också i andra forna Sovjetrepubliker som till exempel Moldavien, Kazakstan, Ukraina, Vitryssland, Georgien och de baltiska länderna. Eftersom många har emigrerat finns det också stora rysktalande grupper i bland annat Israel och Tyskland.
7. Bengali
Språket bengali talas av cirka 189 miljoner människor i framför allt Bangladesh och i de indiska delstaterna Västbengalen och Tripura. Det finns också människor som har bengali som modersmål i de indiska delstaterna Assam, Jharkhand och Andamanerna och Nicobarerna, samt i Nepal. Den mest kände författaren på bengali är Rabindranath Tagore, som fick Nobelpriset i litteratur 1913.
6. Portugisiska
Hela 203 miljoner människor beräknas tala portugisiska. Dessa bor i Portugal (cirka 10,3 miljoner invånare) samt i ett flertal andra länder runt om i världen såsom Brasilien, Angola, Kap Verde, Östtimor, Guinea Bissau, Macao, Moçambique, Ekvatorialguinea och São Tomé och Príncipe. Språket spreds runt världen på 1400- och 1500-talen, då Portugal hade ett stort kolonialt imperium.
5. Arabiska
Arabiska talas av cirka 242 miljoner människor i många olika länder i Nordafrika och Mellanöstern. Länder där arabiska talas är bland annat Förenade Arabemiraten, Saudiarabien, Syrien, Egypten, Marocko, Libanon, Sudan, Irak och Jemen. Arabiskan skiljer sig åt mellan de olika länderna och delas grovt upp i tre huvudvarianter: modern standardarabiska, klassisk arabiska samt dialekter.
4. Hindi
Hindi talas av runt 260 miljoner människor, främst i de centrala och norra delarna av Indien. Indien är, med sina 1,3 miljarder invånare, ett enormt stort land med många officiella språk. Hindi kan dock sägas vara det viktigaste officiella språket i landet. Språket tillhör språkfamiljen hindustani, tillsammans med till exempel urdu som talas i Pakistan.
3. Engelska
Runt 335 miljoner människor har engelska som modersmål, vilket gör det till världens tredje största språk. De flesta som har engelska som modersmål bor i USA, Australien, Storbritannien, Irland, Kanada och Nya Zeeland, men också i till exempel Indien och Sydafrika.
Förutom att många människor i världen har engelska som modersmål så är engelska världens mest spridda språk, som ofta fungerar som ”lingua franca”, det vill säga ett språk som kan användas när människor har olika modersmål.
2. Spanska
Spanska talas av 399 miljoner människor, runt om i Sydamerika samt i Spanien och USA. Spanska är officiellt språk i Argentina, Bolivia, Chile, Costa Rica, Kuba, Dominikanska republiken, Ecuador, Ekvatorialguinea, El Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua, Panama, Paraguay, Peru, Puerto Rico, Spanien, Uruguay och Venezuela. Språket kom till den amerikanska kontinenten under den spanska koloniseringen på 1500-talet.
1. Världens största språk: Mandarin (Kinesiska)
Mandarin, som är en grupp av kinesiska dialekter, talas av 848 miljoner människor i världen. Dessa bor framför allt i Kina och i Taiwan, men också i Singapore, Indonesien och Malaysia. Mandarin pratas också av kinesiska emigranter över hela världen. Språket mandarin kan delas upp i ett flertal olika dialekter, som språkmässigt skiljer sig på flera sätt.
Talar du något eller några av världens största språk?
Pratar du något eller några av världens största språk? Eller skulle du vilja lära dig något av dem? Vi pratar engelska och har även pluggat en del spanska och ryska. Tyvärr pratar vi inte något av dessa språk, men vissa kunskaper i språken kan ändå vara en hjälp på vägen!
Mariasmemoarer säger:
Engelska, och hyfsad spanska om jag får bli lite varm i kläderna först och kanske repetera lite grammatik ? Förstår lite (angolansk)portugisiska genom jobbet, enstaka ord på arabiska (skulle gärna lära mig mera) och försökt mig på ryska men gav upp.
01 maj 2019 — 7:48
Helena säger:
Du har ju gett dig på alla möjliga språk! 🙂 Kul! Och användbart!
01 maj 2019 — 9:52
Ama de casa säger:
Intressant inlägg!
Vad jag inte fattar är att man på min tid bara hade franska och tyska att välja mellan som extraspråk på högstadiet, dom är ju inte ens med på listan där… Min (numer typ bortglömda) franska har jag inte haft stor nytta av. Spanska hade varit bättre, har varit i 15 av dom länder som har det som officiellt språk och spanska hade inte heller varit dumt på hemmaplan nu.,,
Nåja. Jag pratar i och för sig hyfsat det språk som funkar ”bäst” överallt – charader 😀
01 maj 2019 — 8:39
Helena säger:
Jag läste franska först, men bytte till spanska när vi fick möjlighet i gymnasiet. Tycker nog att jag haft nytta av kunskaper i båda språken, även om jag inte pratar något av dem … Charader har man oxå alltid nytta av! 🙂
01 maj 2019 — 9:54
Lena i Wales säger:
Mycket intressant tycker jag som språkmänniska.
En del språk var givna, andra lite överraskande.
Pratar engelska och spanska. Pratar inte portugisiska, men förstår en del genom att jag pratar spanska och franska, mycket kan man härleda genom de latinska språken.
Lärde mig en gång grunderna i ryska, men annat kom emellan, så det blev inte så mycket av det.
Skulle var kul att lära sig mandarin, men är allergisk mot citrusfrukter, så det blir lite svårt (ursäkta, extremt dåligt skämt).
Önskar er en skön helg mitt i veckan!
01 maj 2019 — 9:49
Helena säger:
De latinska språken är ju bra att kunna! Jag är inte allergisk mot citrusfrukter, men får erkänna att kinesiska ändå tar emot lite … 😉
01 maj 2019 — 9:55
Marina säger:
Jag hade faktiskt koll på det eftersom vi hade kollat upp det med några klasser för att det var spännande att se med tanke på alla de språk som talas på mitt arbete. Däremot så erkänner jag att jag blev lite förvånad över att portugisiskan dör upp så högt upp på listan. Men det finns ju förklaringar till det om man tänker efter…
01 maj 2019 — 11:36
Helena säger:
Precis som du säger så finns det ju förklaringar till att portugisiskan hamnar så högt! Men det är ju länder man ganska sällan reser till, så kanske inget man riktigt tänker på.
01 maj 2019 — 18:57
Ditte säger:
Jag blev inte direkt förvånad. Men tänkte mig inte heller portugisiska så högt upp. Trodde att franska skulle kvalat in på listan.
Vad gäller språken så är engelskan det jag behärskar bra här på listan. Spanskan blir bättre och bättre och fortfarande har jag kvar lite kunskaper i mandarin. Men ett språk måste ju hållas i gång för att inte vittra bort. Tyska finns inte med på listan men det klarar jag bra och franska likaså. Språk ger möjlighet till många möten och jag gillar både möten och språk.
01 maj 2019 — 13:16
Helena säger:
Så imponerande att du lärt dig en del mandarin! Men visst är det svårt med språk om man inte håller igång det. Och kanske extra svårt med ett sådant språk som är så olikt vårt!
01 maj 2019 — 18:58
Britt-Marie Lundgren säger:
Vad jag önskar att jag var mer språkmänniska än den naturvetare jag är.
Det är väl engelska jag klarar mig på, sedan finns en 50 år gammal skoltyska och ett par terminers kvällskurser i spanska. Det vore dock en önskan att lära lite mer spanska (om de bara inte pratade så fort…)
01 maj 2019 — 16:40
Helena säger:
Trots allt klarar man sig ju väldigt långt på engelska idag! Men ibland kan det ju hjälpa med något ord eller fras på tyska eller spanska 😉
01 maj 2019 — 18:59
Ruth i Virginia säger:
I realskolan fick vi inte välja språk. Började med tyska,
engelska i 2a klass och franska i 3e och 4e, så de sista två åren
läste vi tre språk. På Handelsgymnasiet hade vi alla tre;
Jobbade sen på IranoSwedish, där vi skrev till Teheran-kontoret på
engelska, och dom svarade på franska. Kunde läsa affärsfranska utan problem men att skriva, det gick inte. Teheran hade motsatt problem, tydligen. 🙂
Sen till USA. Hade turen att jobba för ett äldre par, vars sonson kom
på besök varje veckända. Han visste ingenting roligare än att rätta
till min engelska (han var 14-15 år), så det tog inte alltför lång tid, för mej att prata bra engelska.
Lärde mej en hel del Bahasa Indonesia, när vi bodde i Bandung. Det är ett ”hopsnickrat” språk. Detta är ett ö-land; har ca 700 dialekter. För att förena landet beslöts det att det behövdes ETT språk. Det är baserat på Malay och blandat med holländska (Holland ”ägde” Indonesien tills 1945), portugiskska o.a. språk. Det är ett kul och enkelt (till att börja med) språk. Plural formas genom att säja samma ord två ggr, t.ex.
Det var nödvändigt att kunna ”gatuspråket”, så man kunde pruta.
Gillar språk!
01 maj 2019 — 17:57
Helena säger:
Men så fascinerande med detta kreolspråk (om det nu är ett sånt?) i Indonesien! Fascinerande! Inte minst detta med hur man gör plural. Det låter ju visserligen ”enkelt”, men lite omständligt … 😉 Håller med dig om att språk är roligt!
01 maj 2019 — 19:01
BP säger:
Att mandarin ”vann” kom inte som en överraskning, men att Japan finns på nionde plats var mera otippat. Pratar engelska, förstår spanska hjälpligt och har pluggat 10 terminer japanska, vilket jag har glömt vid det här laget;-)
01 maj 2019 — 18:16
Helena säger:
Waow, har du läst japanska!? Det visste inte jag! Kul! Men jag förstår att det är svårt … Vi läste ryska några terminer och jag kan väl bokstäverna (någorlunda) och några enstaka ord, men så mycket mer än så är det inte …
01 maj 2019 — 19:02
Lena - gott för själen säger:
Njae, engelska pratar jag förstås, men jag kan inte stoltsera med nåt av det andra. Jag blev förvånad över att det var sånt stort hopp mellan nr 1 och 2!
Kram Lena
03 maj 2019 — 7:03
Ture säger:
Som finlandssvensk är det svenska som är mitt modersmål. Finska fick jag börja läsa i 12 års ålder, som s.k. det andra inhemska språket. I vår gammalmodiga skola var det tyska som var vårt första främmande språk, engelska fick vi läsa först ett par år senare.
I 40 års åldern inför en resa till Ecuador började jag med spanska och har fortsatt med det periodvis. Kan tala de här 5 först nämnda språken bra.
10 år senare hade jag många ryska vänner och ville kunna prata med dem. I 50 års åldern bodde jag i Makedonien och på ett halvår kunde man prata det ganska bra. Efter det beslöt jag att sluta studera språk men 3 år senare var det franska, håller på med det ännu. Ännu några år senare var det dags för arbete i Mellanöstern, totalt nästan 4 år med arabiska men det var svårt. Så ryska makedonska franska och arabiska kan jag dåligt. Dessutom har jag läst lite rumänska och afrikaans och förstår dem i skrift, liksom holländska och portugisiska.
Om jag stöter på ett nytt språk har jag svårt att låta det vara ifred, vill lära känna det.
22 oktober 2019 — 21:19
Anonym säger:
Jag kan prata en av världens största språk (arabiska)
26 februari 2020 — 13:37