Gästinlägg i samarbete med Gusty.se
Även om det är en ovanlig syn på våra svenska vägar, så är den ikoniska bilden av en Volkswagen T1 med surfbrädor på taket en syn som knappast har undgått någon. Strandhäng, surfing och en avkopplad livsstil förblir en dröm för många. Faktum är emellertid att den finns där, mer lättillgänglig än någonsin, om än i en något annorlunda skepnad.
Innehållsförteckning
Ny dimension på campingsemestern
Den primitiva T1:an är ersatt av komfortablare husbilar och surfbrädorna har ersatts av mindre skrymmande kitesurfingutrustning! Nu är den här artikelns budskap inte att du ska överge din bekväma husbil för ett dekadent liv på stranden, utan att upplysa dig om möjligheten att tillföra en dimension till din campingsemester genom att bli en kitesurfare.
Sporten kitesurfing har stadigt ökat i popularitet det senaste decenniet och utövas av såväl ungdomar som pensionärer. Närheten till havet och naturens krafter, den härliga frihetskänslan att surfa fram på vattnet, fysisk aktivitet, samhörigheten med likasinnade …
Kombinationen av kitesurfingens många endorfinhöjande element är helt enkelt oslagbar. Så vad exakt är kitesurfing? Är det svårt att lära sig? Vilken utrustning behövs? Var kan jag kitesurfa? Läs vidare för en bättre förståelse och för att få en inblick i kitevärlden.
Kitesurfing – en gammal företeelse in en ny förpackning
Kitesurfingens fader, George Pocock var den man som under tidigt 1800-tal använde sig av drakar som framåtdrivande kraft för vagnar på land. Anledningen till att man började använda drakar var för att undvika hästskatten, men det är en annan historia.
Så sent som på 1970- och 80-talen påbörjades de första experimenten med att utveckla drakar för att ta sig fram på vatten i kanoter och på vattenskidor med begränsad framgång. År av idogt arbete från beslutsamma och kreativa ingenjörer har lett oss till idag då dessa drakar eller s.k. kitar är betydligt effektivare, säkrare och mer slitstarka än någonsin.
Kitesurfing är en relativt ny sport, men den är definitivt här för att stanna. Den vanligaste formen av kitesurfing är den när man surfar på vattnet ståendes på en ”twintip” bräda, en symmetrisk bräda som liknar en snowboard eller en wakeboardbräda vilket ger utövaren stor variation att inte bara surfa på vattnet utan även att hoppa och göra olika trick.
Föredrar man en mjukare åkstil kan twintip-brädan ersättas av en vanlig vågsurfbräda eller en hydrofoilbräda för minimal belastning på knän och leder som kanske inte längre är i topppskick. Hur som helst behöver du inte vara 20 år för att kunna kitesurfa. Det finns 80-åringar som kitesurfar, så med motivation och tålamod kan i princip vem som helst lära sig.
Hur lär man sig kitesurfa?
Få personer skulle nog få för sig att hoppa in i en bil och köra ut på en trafikerad väg … Precis som bilkörning och många andra aktiviteter så är även kitesurfing en aktivitet där saker kan gå väldigt fel om man inte lärt sig grunderna och om man inte hanterar kiteutrustningen på rätt sätt.
Därför är det viktigt att den som vill lära sig kitesurfa vänder sig till en kiteskola och bokar en kitekurs där hen får lära sig grundera för att själv kunna fortsätta träna på egen hand. En standardkurs varar normalt sett två dagar vilket är tillräckligt för att en duktig kitesurfinginstruktör ska kunna lära dig grunderna och för att du ska få såpass bra kontroll att du på egen hand kan hanterna en kite efter kursen.
Vilken utrustning behövs för att kitesurfa?
En bräda, en kite, en sele och en våtdräkt är allt som behövs för att du ska kunna kitesurfa. Köper du allt nytt kostar det slant, men på andrahandsmarknaden finner du ett stort utbud av begagnad utrustning som du kan få till ett bra pris. Utrustningen är stryktålig och sköter du en väl varar den i många år.
Det som slits mest är våtdräkten vilken man nog ändå helst köper ny. Brädorna är tillverkade i slitstarkt material som är nästintill omöjligt att förstöra såvida du inte kör med brädan på stenar. Likaså är selen svår att slita ut och du kan utan vidare använda en sele i åratal innan den eventuellt börjar få skavanker.
När det gäller kiten så är det framförallt linor som kan slitas med åren, så kontrollera dessa så att de inte är fransiga och utan knutar om du köper en begagnad kite. Precis som vindsurfning är det dock olika storlekar på kitar. Blåser det lite behöver du en stor kite och en mindre storlekar ju mer det blåser. Med endast en kite är du därmed begränsad till att kitesurfa i ett visst vindspann. Som nybörjare är det emellertid rekommenderat att kitesurfa i måttliga vindar varför det kan räcka med kite i en lagom storlek.
Var kan man kitesurfa?
Längs Sveriges kuster och framförallt i Skåne och på västkusten finner du platser som lämpar sig väl för kitesurfing. Det är fördelaktigt att kitesurfa där det finns generösa ytor för att rigga, launcha och landa din kite. Vidare är det önskvärt att kitesurfa där det är långgrunt och med fin sandbotten. Är det djupt vatten är det svårare att ta sig ut i vattnet och om bottnen är stenig kan du skada dig ifall du krashar med kiten. Antalet s.k. “kitespots” är hur som helst stort och den som kitesurfar behöver sällan färdas långt för att hitta en kitespot.
Det är emellertid viktigt att kolla väderprognosen innan man ger sig ut på vattnet. Kitesurfing kräver lite vind och för nybörjare helst inte för mycket vind, mellan 6 – 10 m/s är lagom. Vidare är vindriktningen av en avgörande betydelse. Blåser det frånlandsvind är inte kitesurfing att tänka på eftersom du kommer driva ut till havs ifall du råkar ut för någon incident på vattnet.
Äger du en husbil och tycker om att besöka olika platser är kitesurfing en perfekt då du helt enkelt kan campa i närheten av fina kitespots. För att nämna en campingplats i Skåne så är Habo Ljung den i särklass bästa campingen då den är belägen precis vid en strand med optimala förhållanden för kitesurfing och där du även kan gå en kitesurfingkurs.
Runt om i Sverige, Europa och på en mängd platser runt om i världen är kitesurfing populärt. För många har resandet får en helt ny innebörd då det är lätt att ta med sin kiteutrustning för att kitesurfa på olika destinationer och flera arrangörer annordnar ”kitetrips”.
Kitesurfing när det är som bäst
Kitesurfing är en aktivitet som passar alla åldrar. Att hoppa och göra olika tricks kräver träning och åter träning och de allra flesta kan bara drömma om att bli lika dukiga som proffsen. Likväl är det inspirerande och kul att se vad som är möjligt med en kite. Ord kan inte riktigt beskriva känslan så avslutningsvis vill jag dela med mig av den här videon som jag själv har sett ett otal antal gånger, jag älskar den helt enkelt /Gustav
Ann säger:
Det ser jättehäftigt ut, och precis som många sporter så ser det enkelt ut… men jag vet att min kropp inte skulle samarbeta
25 juni 2019 — 7:16
Helena säger:
Visst ser det läckert ut!? Peter var helt inställd på att ta en kitesurfing-kurs när vi reste Europa runt 2015, men sen blev det inte så av olika anledningar. Lite synd kanske.
25 juni 2019 — 17:21
Nils-Åke Hansson säger:
Det är som surfarna som vi stod parkerade med utefter Atlantkusten. Det fria livet!
25 juni 2019 — 9:55
Helena säger:
Eller hur!? Ser ju härligt ut!
25 juni 2019 — 17:22
Åsa säger:
Ha! En tvådagarskurs! Jag behövde mer tid än så för att konstatera att det var kört, och då kan jag ändå surfa, vindsurfa, åka snowboard, vattenskidor och wakeboard.
Här skrev jag lite om min förnedrande erfarenhet av kitesurfing.
https://www.bortugal.se/arsringar-och-sommarplaner/
De där snörena och jag var inte kompisar, plus att de är livsfarliga. Jag var faktiskt nära att klyva en person i tu när min drake dök!
Jag är nog lite bitter, det hade varit sååå kul att kunna. Bor väldigt nära en populär kitesurfingstrand.
25 juni 2019 — 10:29
Gustav säger:
Hur många var ni som delade på en instruktör? När man går en kurs är det även en stor fördel om det är gynnsamma vindar. Blåser det för mycket eller i minsta laget blir allt lite svårare.
25 juni 2019 — 15:15
Åsa säger:
Jag hade en egen instruktör, men det var ganska trångt och byigt faktiskt! Jag behöver nog mer plats och jämnare vindar om jag ska ge mig pá det igen+
26 juni 2019 — 0:44
Fredrik Andersson säger:
Ser kul ut! Måste bara skaffa en husbil först …
25 juni 2019 — 18:08
Helena säger:
Haha, det går nog bra att surfa utan husbil oxå (Även om jag iofs tycker att det låter mysigt MED husbil ;))
25 juni 2019 — 21:16
Ama de casa säger:
Jag tror jag fortsätter att nöja med med att titta på dom där kitearna från land
25 juni 2019 — 19:37
Helena säger:
Haha, säkrast kanske? Fast … är det inte du som brukar hävda ”allt för bloggen” …?
25 juni 2019 — 21:17
Ama de casa säger:
Visstja… Tur att jag är långt från havet just nu då – inte en kiteskärm i sikte!
26 juni 2019 — 8:30
Emma P säger:
Åh, kite skulle jag verkligen vilja lära mig! Har varit sugen när jag kollat utomlands, men knappt tänkt på att man förstås också kan prova i Sverige …
25 juni 2019 — 21:15
Helena säger:
Jag har nog också sett mest kite utomlands, bland annat i Polen och Frankrike. Men man behöver ju inte åka utomlands för att testa
25 juni 2019 — 22:27
Elisabeth säger:
Det är alltid kul att titta på när de kitesurfar!
25 juni 2019 — 21:50
Helena säger:
Håller med!
25 juni 2019 — 22:27
Ditte säger:
Jag har testat för länge sedan, så där dryga 10 år sen och då vid Frankrikes Atlantkust. Men det tar tid och jag lyckades trots en kurs på fyra dagar inte lära mig så bra. Vindsurfat har jag gjort och seglat, testat snowboard och hoppat fallskärm men inser att någon kitesurfare blir jag inte. Och numer känns det inte direkt aktuellt. Och husbil har vi aldrig haft. Men kört en Volkswagen Camper från väst till östkust i USA har vi gjort.
Kanske testar ni själva vid tillfälle. För kul är det.
25 juni 2019 — 22:13
Helena säger:
Vad kul att du testat Ditte! Och du är verkligen tuff … allt du gett dig på!! Jag förstår att det inte är så lätt att lära sig, den här typen av sporter kräver väl en del träning. Men det ser sjukt kul ut! Peter har varit väldigt sugen på att testa, så vi får väl se
25 juni 2019 — 22:29
Lena - gott för själen säger:
Det ser så härligt ut. Jag tror att jag skulle tycka det vore kul! Men den där hönan får nog stanna på marken
Kram Lena
27 juni 2019 — 6:11