I samarbete med Estlands turistbyrå
Dagö i Estland är en grön och naturskön ö, där det är enkelt att koppla av och komma ner i varv. Ön är också spännande att besöka för oss svenskar, eftersom det finns en lång svensk historia här.
Innehållsförteckning
Dagö i Estland
Dagö i Estland, eller Hiiumaa som ön heter på estniska, är en ö utanför Estlands västra kust. Huvudorten på ön heter Kärrdal (Kärdla på estniska) och på hela ön bor drygt 9000 invånare.
Med färja från Ösel
Man kan ta sig till Dagö med färja antingen från fastlandet eller från ön Ösel. Vi valde vägen från Ösel, mellan färjelägena Triigi och Sõru. Med facit i hand så vet vi att det hade varit en bra idé att antingen förboka färjebiljett eller att komma i mycket god tid. Vi kom en dryg timme innan färjan gick och kom inte med, vilket innebar att vi fick vänta ytterligare tre timmar på nästa färja. Till slut kom vi över till Dagö!
Svensk historia på Dagö
En av de mest intressanta sakerna på ön Dagö i Estland är all svensk historia som finns här. En by heter fortfarande Rootsi (Sverige), och skylten till byn påminner om att det en gång bodde tusentals svenskar här på Dagö.
Estlandssvenskarna i Röicks (Reigi)
Byn Röicks, eller Reigi som den heter på estniska, var estlandssvenskarnas centrum fram till år 1781. Här fanns runt 80 svenska gårdar och en kyrka, där gudstjänst hölls på svenska fram till år 1830 och svensk konfirmationsundervisning gavs fram till 1863.
Estlandssvenskarna hade sedan medeltiden en priviligierad ställning. Den så kallade ”svenskrätten” gav dem juridiska fördelar och lägre skatt. Villkoren försämrades dock under 1600- och 1700-talet, och svenskarna protesterade.
Estlandssvenskarna deporterades till Ukraina
Godsherren på Hohenholm (Kõrgessaare) tröttnade på estlandssvenskarnas protester och sa till slut upp dem år 1781. Strax därefter beslutade Katarina II att de skulle deporteras till orten Gammelsvenskby i nuvarande Ukraina. Svenskarna tvingades att samla familj, ägodelar och djur och sedan gå till fots till Ukraina. Bara ett 60-tal svenskar blev kvar på Dagö efter deportationen.
Idag kan man besöka Korsberget (Ristimägi på estniska) där svenskarna samlades i augusti 1781 för att be en sista bön, innan det var dags att utvandra till Ukraina. Här tog man förväl av den plats som varit svenskarnas hem under 400-500 år. Idag besöker många turister platsen, och det hör till att göra ett eget litet kors av trä och placera på kullen.
Kärrdal (Kärdla)
En annan ort som är viktig i svenskarnas historia är Kärrdal (Kärdla på estniska), som också är centralort och residensstad i Dagö kommun. Staden omnämndes första gången år 1564 som en svensk bosättning.
Museet i Kärdla
Ett bra sätt att få veta lite mer om livet i Kärrdal (Kärdla) förr i tiden är att besöka ortens museum. Under lång tid kretsade det mesta i Kärdla kring stadens ullfabrik, som drevs av den tyska släkten Ungern-Sternberg. Fabriken gjorde att många fick arbete och bostäder, men fabriken förstördes senare av ryssarna i ett försök att försvåra för tyskarna att få tillgång till bra krigsuniformer.
Café i Kärdla
Bredvid museet ligger för övrigt ett mysigt litet sommarcafé, där vi tittade in för en uppfriskande lingon- respektive rabarberläsk.
Tre fyrar på Dagö i Estland
Dagö i Estland är känd för sina tre fyrar. Alla fyrarna ligger i nordväst på ön och skiljer sig mycket ifrån varandra. Längst västerut ligger Ristna fyr. Fyren ligger ganska nära Kõpu fyr, men eftersom denna ibland står i dimma beställdes en ny fyr från Frankrike 1873.
Strax öster om Ristna fyr ligger Kõpu fyr, som är Östersjöns och Baltikums allra äldsta fyr. Fyren började byggas för mer än 500 år sedan, när Hansaförbundet behövde ett landmärke. Fyren byggdes på Dagös högsta punkt, 67 meter över havet, och var från början utrustad med en eld i toppen.
Den tredje fyren heter Tahkuna fyr och ligger på Dagös nordligaste spets. Tsarryssland köpte fyrtornet på världsutställningen i Paris år 1871, och fyren började uppföras 1873.
Precis bredvid fyren står ett minnesmärke med en klocka, som ska påminna om de som förolyckades i Estoniakatastrofen 1994.
Surfarnas paradis på Dagö i Estland
Strax nedanför Ristna fyr ligger en strand som kallas ”Surfarnas paradis”. När vi kom ner här kände vi att vi hade velat stanna en vecka (men tyvärr har vi inte tid till det)! Skön stämning med en avslappnad strandbar, chill musik och en lång fin sandstrand. Underbart!
Eiffeltornet på Dagö i Estland
Inte så långt från Tahkuna fyr ligger en annan hög och mycket speciell sevärdhet, nämligen Dagös ”Eiffeltorn”, Hiiumaa Eiffel Tower. Jaan Alliksoo är känd på ön för att bygga höga trätorn, men också för att skapa andra fascinerande byggnader och möbler.
Man kan nu besöka hans stora trädgård, som kan beskrivas som en hemsnickrad, fantasifull och galen temapark. Redan när man kommer fram till parkeringen och ser toaletten förstår man att detta är ett speciellt ställe.
Vi betalade 2 euro var i inträde, och gick sedan in i trädgården som är fylld av slott och borgar, fyrar, sjörövarskepp, rymdskepp och labyrinter. Det ena huset är mer fantasifullt och galet än det andra, men ingenting slår förstås ”Dagös Eiffeltorn”. Tornet är en kopia av den riktiga förlagan i Paris och helt byggd i trä. Man kan gå allra högst upp i tornet om man vill, men allting här gör man på egen risk. Parken är ett helt privat initiativ, och attraktionerna är inte godkända av några myndigheter.
Suuremõisa herrgård
Suuremõisa herrgård, som ligger på den östra delen av ön, byggdes under 1755-1760 av grevinna Ebba-Margaretha von Stenbock (född De la Gardie). Här finns ett litet museirum, men vi kom när det var stängt, så vi kunde bara se herrgården utifrån.
Kassari och Orjaku
Längst ner i sydost på Dagö i Estland ligger en grön liten del av ön, som nästan sticker ut som en egen liten ö. Här ligger byarna Kassari och Orjaku, och här kan man framför allt njuta av väldigt vacker natur.
Om du kommer med husbil kan vi varmt rekommendera att fricampa här. Man kan i och för sig fricampa nästan var som helst på Dagö, men på sträckan ut mot Sääre tirp ligger några av de finaste fricampingplatser vi någonsin sett. Längs med kusten ligger massor av små platser in mellan buskagen, som passar perfekt för husbil, husvagn eller tält. Det är tillåtet att fricampa här, och stranden (stenstrand) ligger precis intill.
Här i närheten kan du också besöka Käina, där man kan se ruinen från Käina kyrka som byggde i skiftet mellan 1400- och 1500-tal. Man kan också besöka Vaemla, där man hittar Vaemla ullfabrik.
Vårt besök på Dagö i Estland
Vi blev väldigt förtjusta i Dagö, och önskade att vi hade haft tid att stanna här längre. Detta är en grön och vacker ö, och det är lätt att känna lugnet när man kommer hit. Dessutom är det väldigt enkelt och trevligt att resa med husbil här.
Video från Dagö
Pärnu i Estland – stränder, spa och villor
I samarbete med Estlands turistbyrå Pärnu i Estland är känt för sina stränder, sina spa och…
Haapsalu i Estland – bullerbycharm vid kusten
I samarbete med Estlands turistbyrå Haapsalu i Estland är en vacker trähusstad vid den estniska kusten….
Att göra i Tallinn – 30 sevärdheter och upplevelser
Letar du efter tips på saker att se och göra i Tallinn? Vi har besökt Estland…
Proto upptäckarverkstad – upplevelsecentrum i Tallinn
Proto upptäckarverkstad är ett upplevelsecentrum i Tallinn där man kan upptäcka och uppleva tidiga tekniska utvecklingar,…
Ösel i Estland – väderkvarnarnas ö
Ösel i Estland är en ö i Östersjön i Gotlands storlek, som är känd för alla…
Rakvere fästning i Estland – historia och skådespel
I samarbete med Estlands turistbyrå Rakvere fästning ligger på en höjd i staden Rakvere i norra…
Färja till Estland – Tallink silja vs DFDS
Färja till Estland, vilken ska man välja? Under vår senaste resa till Estland testade vi två…
Att göra i Estland – 30 sevärdheter och upplevelser
Vad kan man se och göra i Estland? Vi bjuder på 30 tips till ett land…
Keila vattenfall i Estland – och en romantisk park
I samarbete med Estlands turistbyrå Keila vattenfall i Estland är landets tredje största vattenfall och ligger…
En utflykt till Kadriorg-palatset i Tallinn, Estland
Här är det tvära kast! För några dagar sedan var vi på Malta och nu befinner…
Fakta om Estland – 30 saker du (kanske) inte visste
Här kommer fakta om Estland – 30 saker du (kanske) inte visste om landet. Estland är…
Rummu stenbrott i Estland – fängelse blev badparadis
I samarbete med Estlands turistbyrå Rummu stenbrott i Estland är ett mycket annorlunda sol- och badparadis,…
Resa med husbil i Estland – allt du behöver veta
Hur är det att resa med husbil i Estland? Vi har precis kommit hem efter knappt…
2 bra hotell i Tallinn, Estland – lyx eller färg?
Nu har vi hunnit testa två olika bra hotell i Tallinn, Estland. Den första natten bodde…
Baltikums högsta berg – Suur Munamägi i Estland
I samarbete med Estlands turistbyrå Vi har ”bestigit” Baltikums högsta berg – Suur Munamägi i Estland….
Sjön Peipus i Estland – byfest, lök och gammaltroende
Sjön Peipus i Estland ligger i den östra delen av landet och är känd för sina…
Klipporna i Ontika i Estland – och Oru Park i Toila
I samarbete med Estlands turistbyrå Klipporna i Ontika i Estland är dramatiskt branta klippväggar som stupar…
Rally Estonia i Tartu – en härlig folkfest
I samarbete med estlands turistbyrå Rally Estonia i Tartu är en riktigt härlig folkfest som lockar…
10 saker att göra i Tartu i Estland
Vad kan man göra i Tartu i Estland? Vi har spenderat tre dagar i den här…
På guidad tur i Tallinn – i stadsdelen kalamaja
Idag får du hänga med på guidad tur i Tallinn, Estland! Vi gillar guidade turer. När…
Kynö i Estland – ön där kvinnorna bestämmer
I samarbete med Estlands turistbyrå Kynö i Estland är en liten och mycket speciell ö. Den…
Husbilsresa i Estland – med start i Tallinn
Äntligen är vi iväg på husbilsresa i Estland, för att utforska landet under tre veckor! Vi…
Narva i Estland – vid gränsen till Ryssland
I samarbete med Estlands turistbyrå Narva i Estland ligger som EU:s utpost mot Ryssland, med gränsövergången…
Kryssning Stockholm – Tallinn med Victoria I
Vi har varit på kryssning Stockholm – Tallinn med Victoria I från Tallink Silja Line. Så,…
Resemässan Tourest 2020 i Tallinn – resmål och delikatesser
Vi har besökt resemässan Tourest 2020 i Tallinn, Estland. Riktigt kul och inspirerande! Mässan bjuder både…
Lahemaa nationalpark i Estland – natur och herrgårdar
I samarbete med Estlands turistbyrå Lahemaa nationalpark i Estland är ett stort naturområde som bjuder på…
Färja till Tallinn – vad du inte ska missa
Om du följer vår blogg vet du att vi reste med färja till Tallinn under påskhelgen. Vi…
På upptäcktsfärd i Tallinns hamn, Estland
Något av det allra bästa med att resa är ju upptäckandet. Att få gå på oplanerade…
Fakta om Dagö i Estland
- Land: Estland
- Landskap: Dagö
- Kommun: Dagö kommun
- Folkmängd: Drygt 9000 (2017)
- Namn: Dagö (svenska), Hiiumaa (estniska)
Se och göra på Dagö
- Sevärdheter: Ristna fyr, Kõpu fyr, Tahkuna fyr, Eiffeltornet på Dagö, Dagö militärmuseum, museet i Kärdla, Vaemla ullfabrik och Suuremõisa herrgård.
- Naturupplevelser: På Dagö kan man vandra, cykla, bada, plocka bär eller svamp, campa eller gå på guidade turer i naturen. Det finns gott om vandringsleder, grillplatser, stugor med mera. Läs mer om Hiiumaa Recreation Area.
- Kulturupplevelser: På somrarna anordnas många utomhusfestivaler och musikevent med till exempel jazz, klassisk musik eller folkmusik.
Boende på Dagö i Estland
- Hotell och guest houses: Det finns många små hotell, guest houses och semesterhus. Du hittar olika alternativ på Visit Estonias webbsida.
- Camping: Det finns flera campingar med service på ön: Camp Vetsi Tall, Randmäe Puhketalu och Pihla Camping. Dessutom finns RMK-campingplatser, det vill säga campingplatser med bord och grillplatser, som är gratis att använda. Det är också tillåtet att fricampa
Resa till Dagö i Estland
- Färja från fastlandet: Färjor går till Dagö (Heltermaa) från Rohuküla (Rus) på fastlandet. Det tar cirka 1 timme och 30 minuter att köra från Tallinn till Rohuküla. Du kan se aktuell tidtabell för färjorna på Praamid.ee.
- Färja från Ösel: Det är också möjligt att ta sig till Dagö i Estland med färja från Triigi på Ösel till Sõru på Dagö. Dessa färjor går lite mer sällan och det är större risk att de är fulla. Boka i förväg på Veeted.com (endast en viss procent av biljetterna kan bokas) eller kom i god till till färjan.
Programme “Promoting Estonia as a Tourism Destination” is supported by European Union Regional Development Fund.
Ama de casa säger:
Låt mig gissa… Du gick inte upp i nån av fyrarna? Du kanske till och med hade så tur att man inte fick gå upp där, annars hade säkert Peter kilat upp där och inte bara skickat drönaren 😉
Tror inte heller att du gick upp i tornet.
Hmm… Jag har en känsla av att jag hade alla rätt där – vad vann jag? 😉
22 juli 2019 — 11:34
Helena säger:
Haha … rätt! Du vinner ära och berömmelse! 🙂 Man kunde nog ta sig upp i fyrarna iofs (tror alla, men inte helt hundra), mot en liten slant, men tror att Peter började tröttna på att springa upp i fyrar, haha. Det var liksom enklare (och roligare tror jag) att skicka upp drönaren.
22 juli 2019 — 17:21
Nils-Åke Hansson säger:
Minnesmärke av Estoniakatastrofen 1994 kom vi inte ut till vägen var så dålig under reparation så vi vände. Var bara ett ända dammoln BiÖ undrade var jag hade varit vid Servicen. Men oj vad jag känner igen mig
22 juli 2019 — 19:04
Helena från Finland säger:
Ser fint ut! Synd att vi inte hann med ett besök på Dagö. Det får bli nästa gång.
22 juli 2019 — 21:35
Helena från Finland säger:
Ser fint ut! Synd att vi inte hann med ett besök på Dagö. Det får bli nästa gång.
22 juli 2019 — 21:34
Helena säger:
Dagö var verkligen fint! Men då har ni något kvar att upptäcka nästa gång! 🙂
23 juli 2019 — 8:36
Britt-Marie Lundgren säger:
Dagö verkar vara värt en egen resa.
Vi förstår av mängden sevärdheter att ni haft ett riktigt späckat program, men det är ju inte längre bort än att det går att återvända.
Estland blir mer och mer lockande för oss….
22 juli 2019 — 22:06
Helena säger:
Vi ville passa på att se mycket av ön nu när vi var där, men vi hade lätt kunnat stanna några dagar till och bara ta det lugnt vid en strand eller så! 🙂 Estland har mycket att bjuda på! 🙂
23 juli 2019 — 8:37
Ann-Louise Paulsson säger:
Så spännande läsning! Min sambos mormors morfars far kom från Pühalepa på Dagö (föddes där 1796 så hans familj lär ju ha varit bland de som blev kvar när de andra blev ivägkörda). Sedan flyttade de till Ormsö runt 1810 så där är min sambos mormors morfar född. Nån gång i framtiden ska vi åka till de båda öarna och se vad vi kan hitta om hans förfäder. Har också en god vän vars man hade förfäder som bodde på Dagö men blev deporterade till Gammelsvenskby.
22 juli 2019 — 22:32