Hur är det att resa med husbil i Estland? Vi har precis kommit hem efter knappt tre härliga veckor på rull med husbilen i Estland, och vi har nu satt ihop ett inlägg om vägar, trafikregler, campingar och annat som du vill veta inför husbilsresan. Den snabba sammanfattningen är att det är väldigt enkelt och trevligt att resa med husbil i Estland!
Innehållsförteckning
Vilka färjor går till Estland?
Det finns två olika färjelinjer att välja på när man ska åka med husbil till Estland – antingen Stockholm till Tallinn (Tallink Silja eller Viking Line) eller Kapellskär till Paldiski (DFDS). Den första varianten tar längre tid, bjuder på mer underhållning och är dyrare. Den andra varianten går snabbare, är betydligt enklare (de flesta resenärerna är lastbilschaufförer) och är billigare.
Vilka färjor går till öar inom Estland?
Det finns många öar i Estlands skärgård, som kan besökas med färja. De två största öarna är Ösel (Saaremaa) och Dagö (Hiiumaa). Dessutom finns öar som Kynö (Kihnu), Runö (Ruhnu), Moon (Muhu), Ormsö (Vormsi), Odensholm (Osmussaar) samt Stora och Lilla Rågö (Suur-Pakri och Väike-Pakri).
Från fastlandet går det vanligtvis bra att åka ner till färjeläget en halvtimme innan för att komma med färjan, men det finns förstås speciella dagar då det kan bli kö. För färjan mellan Ösel och Dagö är det bra att boka i förväg, åtminstone under högsäsong. Du kan boka färjor på Veeted.com samt på Praamid.ee.
Vad gäller i tullen?
Estland tillhör EU och varor för personligt bruk får tas in moms- och tullfritt, om moms betalats i inköpslandet. För tax-free-varor som köpts på internationellt vatten gäller 200 cigaretter eller 250 gram tobak, 1 liter sprit eller 2 liter starkvin (15-22 procent), 4 liter vin och 16 liter öl, samt andra varor till ett värde av 300 euro.
Husbil i Estland – Hur är vägarna?
Vägarna är generellt bra med god standard. På sina håll på landsbygden finns också små grusvägar, när man tar av från de större vägarna.
Betalar man motorvägsavgifter?
Man betalar inga vägavgifter med personbil eller husbil i Estland. Från och med den 1 januari 2018 betalar man avgift för transportfordon över 3,5 ton, men detta gäller inte för husbilar över 3,5 ton. Mer information om detta finns på Teetasu.se. (Vi tyckte att det var lite oklart vad som gällde för husbilar över 3,5 ton och har därför mejlat och frågat. Vi fick svaret ”No, campers do not have to pay”.)
Hur är trafiken?
Estlands har en relativt liten befolkning på 1,3 miljoner människor, och dessutom begränsat med turister. Detta gör att det inte blir så trångt i trafiken.
Vilken hastighetsbegränsing gäller för husbil i Estland?
Personbil med eller utan släp, mc och husbil med totalvikt under 3,5 ton följer skyltningen för hastighetsbegräsning. På landsväg får man vanligtvis köra i 90 km/h och på motorled 110 (på sommaren och om man haft körkort minst två år) eller 90 km/h. Husbilar med en totalvikt över 3,5 ton får köra max 70 km/h.
När ska man ha vinterdäck?
Vinterdäck krävs från 1/12-28/2 oavsett om det råder vinterväglag eller inte. Vinterdäck ska också användas före och efter denna period, om väglaget så kräver. Dubbdäck är tillåtna 15/10-31/3, och om det är vinterväglag accepteras dem under hela perioden från 1/10 till 30/4.
Vilka trafikregler gäller?
Promillegränsen är 0,0. Det är förbjudet att tala i handhållen mobiltelefon och att skicka SMS medan man kör, men samtal med hands-free är tillåtna. Man får inte köra om spårvagn som stannat vid en hållplats. Rondeller är ofta företrädesskyltade, och då gäller samma regler som i Sverige. Om företrädesskyltar saknas gäller högerregeln.
Kan man köra stor husbil i Estland?
Man kan absolut köra med stora husbilar i Estland. Man betalar en avgift för lastfordon över 3,5, men inte för husbilar. Se mer under rubriken ”Betalar man motorvägsavgifter?” (högre upp i inlägget).
Vad kostar det att tanka?
Det är relativt billigt att tanka och det kostar ungefär 14,30 kronor litern (2019). Längs de stora vägarna är det gott om bensinmackar, och man ser ofta Circle K-stationer. De flesta bensinstationer tar kontokort.
Kan man fricampa med husbil i Estland?
Fricamping är tillåtet, med undantag för nationalparkerna och så länge det inte är på privat mark. Det är också tillåtet att övernatta i fordon parkerat på väg, gata eller p-plats. Vi upplevde att det var väldigt enkelt att fricampa. Det finns gott om vacker natur och fina platser att fricampa på. Det känns också generellt väldigt säkert att fricampa, även om man naturligtvis ska iaktta normal försiktighet.
Finns det ställplatser?
Det finns ställplatser för husbil i Estland, även om det sällan finns specifik ”husbilsservice” (tömning för grå- och svartvatten eller påfyllning av vatten) på dessa. Det är däremot vanligt att det finns soptömning, bajamajor och ibland grillplatser. Ställplatserna finns ofta utmärkta i appen CamperContact.
Hur är campingarna?
Många estniska campingar är enkla, men det finns också mycket moderna campingar. Vissa campingar är huvudsakligen inriktade på stugor och tält, och det händer att dessa är begränsade i service när det kommer till husbilar. Andra har all tänkbar service i form av gråvattentömning, kemtoa, möjlighet att fylla vatten etcetera. Du hittar campingar till exempel via appen CamperContact, via Camping.info samt på Camping-Estonia.ee.
Vad kostar det att stå på camping med husbil I Estland?
Vi betalade mellan 17 och 25 euro per natt inklusive el på camping, och 10 euro på en enkel camping utan el. Dessa priser gäller för 2019, och vi var två personer i husbilen.
Behöver man något speciellt med sig när man reser med husbil i Estland?
Förutom allt självklart som pass och körkort kan det vara bra att ha med bilens försäkringspapper. Alla fordon ska enligt regelverket också ha med förbandslåda och brandsläckare. När man kliver ur bilen på en trafikerad väg ska man ta på reflexväst.
Klarar man sig på engelska?
De flesta vi mötte i Estland pratade väldigt bra engelska. Vi träffade också några som pratade mer knagglig engelska, men generellt funkar engelska bra.
Hur ser det ut på landsbygden?
Det är grönt och vackert på den estniska landsbygden, och det känns ibland som att vara i Sverige för 50 år sedan. Generellt slås man av att det är lugnt och väldigt lite stress. Man ser odlingar, kor och stugor. I den östligaste delen av landet är det lite fattigare än i den västra, men det är välskött och grönt, och människor är gästvänliga.
Vad finns i affärer och restauranger?
Det finns många olika matvarukedjor och utbudet är någorlunda likt det svenska, förutom att man kan köpa alkohol i vanliga butiker. Prisläget är lägre än i Sverige, och man kan till exempel passa på att fynda sånt som kantareller, hallon och blåbär. På öarna, längs kusterna och vid sjön Peipus är det vanligt att man säljer både färsk och rökt fisk. Många restauranger, framför allt i de större städerna, serverar väldigt moderna och kreativa maträtter.
Sammanfattning
Vi älskade verkligen att resa med husbil i Estland! Naturen är fantastiskt vacker, man slipper trängas och det är enkelt att resa här. Du kan läsa mer på Visit Estonia. Här är några anledningar till att resa med husbil i Estland:
- Vacker natur
- Fantastiskt fina stränder
- Intressant historia och spännande sevärdheter
- Ingen trängsel
- Bra priser
- Personliga campingar
- Tillåtet och tryggt att fricampa
En utflykt till Kadriorg-palatset i Tallinn, Estland
Här är det tvära kast! För några dagar sedan var vi på Malta och nu befinner…
Pärnu i Estland – stränder, spa och villor
I samarbete med Estlands turistbyrå Pärnu i Estland är känt för sina stränder, sina spa och…
Ösel i Estland – väderkvarnarnas ö
Ösel i Estland är en ö i Östersjön i Gotlands storlek, som är känd för alla…
Proto upptäckarverkstad – upplevelsecentrum i Tallinn
Proto upptäckarverkstad är ett upplevelsecentrum i Tallinn där man kan upptäcka och uppleva tidiga tekniska utvecklingar,…
På guidad tur i Tallinn – i stadsdelen kalamaja
Idag får du hänga med på guidad tur i Tallinn, Estland! Vi gillar guidade turer. När…
Kynö i Estland – ön där kvinnorna bestämmer
I samarbete med Estlands turistbyrå Kynö i Estland är en liten och mycket speciell ö. Den…
10 saker att göra i Tartu i Estland
Vad kan man göra i Tartu i Estland? Vi har spenderat tre dagar i den här…
Husbilsresa i Estland – med start i Tallinn
Äntligen är vi iväg på husbilsresa i Estland, för att utforska landet under tre veckor! Vi…
Rummu stenbrott i Estland – fängelse blev badparadis
I samarbete med Estlands turistbyrå Rummu stenbrott i Estland är ett mycket annorlunda sol- och badparadis,…
Lahemaa nationalpark i Estland – natur och herrgårdar
I samarbete med Estlands turistbyrå Lahemaa nationalpark i Estland är ett stort naturområde som bjuder på…
Narva i Estland – vid gränsen till Ryssland
I samarbete med Estlands turistbyrå Narva i Estland ligger som EU:s utpost mot Ryssland, med gränsövergången…
Att göra i Tallinn – 30 sevärdheter och upplevelser
Letar du efter tips på saker att se och göra i Tallinn? Vi har besökt Estland…
Rakvere fästning i Estland – historia och skådespel
I samarbete med Estlands turistbyrå Rakvere fästning ligger på en höjd i staden Rakvere i norra…
Rally Estonia i Tartu – en härlig folkfest
I samarbete med estlands turistbyrå Rally Estonia i Tartu är en riktigt härlig folkfest som lockar…
Resemässan Tourest 2020 i Tallinn – resmål och delikatesser
Vi har besökt resemässan Tourest 2020 i Tallinn, Estland. Riktigt kul och inspirerande! Mässan bjuder både…
Färja till Tallinn – vad du inte ska missa
Om du följer vår blogg vet du att vi reste med färja till Tallinn under påskhelgen. Vi…
2 bra hotell i Tallinn, Estland – lyx eller färg?
Nu har vi hunnit testa två olika bra hotell i Tallinn, Estland. Den första natten bodde…
Dagö i Estland – bland fyrar och svensk historia
I samarbete med Estlands turistbyrå Dagö i Estland är en grön och naturskön ö, där det…
Sjön Peipus i Estland – byfest, lök och gammaltroende
Sjön Peipus i Estland ligger i den östra delen av landet och är känd för sina…
Keila vattenfall i Estland – och en romantisk park
I samarbete med Estlands turistbyrå Keila vattenfall i Estland är landets tredje största vattenfall och ligger…
Baltikums högsta berg – Suur Munamägi i Estland
I samarbete med Estlands turistbyrå Vi har ”bestigit” Baltikums högsta berg – Suur Munamägi i Estland….
Färja till Estland – Tallink silja vs DFDS
Färja till Estland, vilken ska man välja? Under vår senaste resa till Estland testade vi två…
Haapsalu i Estland – bullerbycharm vid kusten
I samarbete med Estlands turistbyrå Haapsalu i Estland är en vacker trähusstad vid den estniska kusten….
Klipporna i Ontika i Estland – och Oru Park i Toila
I samarbete med Estlands turistbyrå Klipporna i Ontika i Estland är dramatiskt branta klippväggar som stupar…
På upptäcktsfärd i Tallinns hamn, Estland
Något av det allra bästa med att resa är ju upptäckandet. Att få gå på oplanerade…
Kryssning Stockholm – Tallinn med Victoria I
Vi har varit på kryssning Stockholm – Tallinn med Victoria I från Tallink Silja Line. Så,…
Fakta om Estland – 30 saker du (kanske) inte visste
Här kommer fakta om Estland – 30 saker du (kanske) inte visste om landet. Estland är…
Att göra i Estland – 30 sevärdheter och upplevelser
Vad kan man se och göra i Estland? Vi bjuder på 30 tips till ett land…
Programme ”Promoting Estonia as a Tourism Destination” is supported by European Union Regional Development Fund.
Ruth i Virginia säger:
Det låter verkligen inbjudande på många sätt.
Gissar att det det blir smockfullt med husbilar
om 5-6 år efter att ”rattare” har läst era inlägg. 🙂
27 juli 2019 — 7:04
Helena säger:
Det var riktigt fint att resa med husbil i Estland! Hoppas ju på sätt och vis att det inte blir smockfullt, men många fler får iaf plats utan att trängas! 🙂
27 juli 2019 — 8:46
Matts Torebring säger:
Vi själva kommer kanske inte resa dit, men tack mycket, för att vi fått vara med på resan. Efter alla sommarsemestrar ute i Europa, vill vi utforska mer av närområdet hemma, typ söder om Haparanda till Ystad. Men skulle vi göra en resa, har ni gett oss och alla andra, en professionell information om precis allting.
27 juli 2019 — 8:04
Helena säger:
Roligt att du velat ”följa med” på vår resa Matts! 🙂 Och visst finns det mycket att utforska också i Sverige!
27 juli 2019 — 8:47
Lena - gott för själen säger:
Viken härlig resa ni har bjudit på. Och fantastisk matnyttig information för dem som vill resa runt som ni. Eller för den som bara besöka ställena. Snyggt jobbat!
Kram Lena
27 juli 2019 — 8:48
Helena säger:
Tack Lena! En väldigt trevlig resa i ett fint land! 🙂
27 juli 2019 — 10:25
Rita Ikonen säger:
Mycket intressant läsning! Tack! Förra året körde vi ”The Big Baltic Tour” Karlshamn till Klaipeda, Vilnius, Riga Saarenmaa och Tallinn. Två veckor var dock för lite tid! Enda tråkigheten var att vi inte lyckades komma in i Kaliningrad trots ihärdiga försök.
27 juli 2019 — 9:09
Helena säger:
Vilken intressant resa ni gjorde! Men förstår att det blev tajt med två veckor … Vi funderar på Lettland och Litauen till nästa sommar. Ansökte ni om visum till Ryssland i förväg, eller försökte ni vid gränsen?
27 juli 2019 — 10:26
Anonym säger:
Vi försökte hemifrån SE. Hade t.o.m. en rysk kollega inblandad i söket. Sedan blev det ont om tid. Det närmaste vi var skulle blivit att parkera någonstans o ta tåget in o med bokat boende hade man löst inbjudan. Såsom jag uppfattar det så är det lättare med bil att åka in från Polen. Vi tog en bussresa ner till gränsen på udden. Var alltså ett par km från gränsen. Krukset är husbilen… Funderar på att flyga dit 🙂
27 juli 2019 — 15:17
Helena säger:
Aha ok, förstår! Har hört att det kan vara liknande i Vitryssland. På den polska lilla udden har vi också varit, så långt österut det gick 😉
27 juli 2019 — 17:10
Ama de casa säger:
Bra info! Men jag antar att man först och främst måste skaffa sig en husbil? 😉
27 juli 2019 — 9:42
Helena säger:
Husbil är bra 🙂 Men självklart kan man resa med vanlig bil oxå! 🙂
27 juli 2019 — 10:27
Nils-Åke Hansson säger:
Så länge sedan vi var där med husbil då var det vägarbeta i massor och de hade sin egen valuta.
Hade växlat in och fått sedlar som den som fick den i Estland skulle rama in pengarna i en tavla. Det var sedlar som var ute men fortfarande gångbara.
Det har varit intressant att följa er på denna resan. Ger mersmak att komma tillbaka
27 juli 2019 — 10:02
Helena säger:
Intressant! Ja, det har ju ändrats en del sedan dess. Nu är det euro, och vägarbeten såg vi inte mycket av 😉
27 juli 2019 — 17:10
Ditte säger:
Jättebra info för de som tänkt att resa i Estland. Och det fungerar också helt perfekt att ta sig runt med bil den rutt ni gjort. (Har testat de flesta platser just med bil) Kanske måste man då boka hotell/boende innan om man reser i högsäsong.
Och Estland rekommenderas verkligen.
27 juli 2019 — 12:31
Helena säger:
Ja självklart kan man resa med vanlig bil också! På vissa platser kanske man behöver boka boende i förväg (vet att det t.ex. var svårt i Tartu i samband med rallyt) men generellt tror jag att det går bra att hitta boende utan att boka också.
27 juli 2019 — 17:12
Knut Natt och Dag säger:
Vilken bra information!
27 juli 2019 — 12:33
Knut Natt och Dag säger:
Vilken bra information!
27 juli 2019 — 12:35
Helena säger:
Roligt om det uppskattas! 🙂
27 juli 2019 — 17:12
Britt-Marie Lundgren säger:
Bra information om en husbilsresa till Estland blir aktuell! Vi har bara ett stort I-landsproblem, vi kan inte välja bland alla lockande resmål och tyvärr är tid en begränsande faktor, trots att vi inte är bundna av arbete längre?!?!?
27 juli 2019 — 13:34
Helena säger:
Ja, visst finns det många ställen att välja på att resa till … och det är ju trots allt trevligt att det är så! 🙂
27 juli 2019 — 17:12
BP säger:
Utförlig och väldig bra information till alla husbilsägare! Bra gjort! Å efter era reportage borde faktiskt fler ekipage åka till Estland.
27 juli 2019 — 20:52
Helena säger:
Tack! Vi tycker verkligen att fler borde resa med husbil till Estland. Fantastiskt fint! 🙂
28 juli 2019 — 19:51
Karin säger:
Spännande läsning just i rätt tid, vi reser till Estland om en vecka! Nu är vi ännu mer taggade att komma iväg. Vi ska hinna med lite Lettland och Litauen också.
28 juli 2019 — 8:50
Helena säger:
Men vad kul! Då har ni en härlig resa framför er! 🙂 Hoppas att ni också hittat våra reportage med restips!?
28 juli 2019 — 19:52
Christer och Ann-Marie Svedberg säger:
Hej! Tack för en trevlig och perfekt beskrivning av att resa i Estland med husbil. Vi har gjort det några gånger, då vi nästan varje besöker vår släkt. Och varje gång utforskar vi en ny del av landet.Den bild ni presenterar stämmer med våra upplevelser. Estland är ett fantastiskt land med allt från de stora skogarna till de fantastiska kalkstensklipporna vid havet.
28 juli 2019 — 13:33
Helena säger:
Roligt att höra att det vi skriver stämmer med er bild av Estland! Fantastiskt fint! 🙂
28 juli 2019 — 19:52
Lisen Espeland säger:
Välkomna hem!!!
Jag kan erkänna att jag blir lite sugen på att packa in familjen och ”göra Estland” med husbil ?.
Hoppas fler av era följare åxå vill det!
Glöm inte kika in på http://www.visitestonia.com innan ni reser!
Välkomna till Estland!
Soliga hälsningar,
Lisen
Visit Estonia
28 juli 2019 — 17:30
Helena säger:
Tack så mycket Lisen! Vilken fantastiskt fin resa vi haft! Fantastiskt fint att resa i Estland!!! Och ja, jättebra att kolla in på Visit Estonia, vi har själva hittat mycket användbar info där! 🙂
28 juli 2019 — 19:54
Bo Källenius säger:
Mkt trevlig artikel.
Promillegränsen är dock 0,0 !
28 juli 2019 — 19:45
Helena säger:
Tack så mycket Bo! Om det stämmer ska vi självklart genast ändra! Kan du ge mig en källa så jag kan kontrollera!? Just den här uppgiften har jag tagit från Motormännen.
28 juli 2019 — 19:56
Reiselinda säger:
Har äntligen haft tid att kolla igenom era inlägg från Estland. Har förstått att det varit en fantastisk resa, och det ser ut som Estland har mycket att bjuda på. Vi har en del andra planer innan vi åker dit, men nu vet vi åtminstone vart vi hittar den information vi behöver!
04 augusti 2019 — 10:48